Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

2 December 2006
1,167
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Καλησπερα σε ολουs!!
Eδω και λιγεs μερεs εβγαλα στην φορα ξανα τουs δισκουs που ειχα.
Πηρα ενα project rpm1 και αρχισα τιs ακροασειs και θυμηθηκα παλι τα παλια!!!
Παρατηρησα οτι οι δισκοι ηταν αρκετα λερωμενοι και ειχα προβλημα στον ηχο.
Αγορασα τα καταληλα καθαριστικα δισκων και βελοναs αλλα δεν εκανα και πολλα.
Το πλυσιμο με ava που μου ειπαν ισχυει η θα κανω ζημια??

Αυτό θα έλεγα κι εγω...
Οι σχετικά νέοι χρήστες του forum, μην βαριέστε το search ρε παιδιά... Eχουμε καλύψει αρκετά θέματα, ακόμα και για βινύλιο, στην hi-fi.

Σωτήρη, αυτά τα δυο είναι στη Hi-End, η οποία δεν έχει υποκατηγορίες και γίνεται ένας ψιλοχαμός...

Φίλε ozzy εγώ θα σου πρότεινα αυτό :

1100.jpg

Το αγόρασα αρκετό καιρό πριν κ είναι πολύ οικονομική λύση για το καθάρισμα των δίσκων.

Περί τα 80 ευρώ το κόστος, το βρίσκεις σε διάφορα μαγαζιά του χώρου αλλά κ εδώ :
http://shop.ikarosmusic.gr/online/p...d=155&osCsid=4b11f3e6be8c4dc161abb1fae9a3281a

Μιχάλη...
στεγνώνει σίγουρα καλά αυτό ?
ή αφήνει κατάλοιπα ?

@Ozzy
φίλε πρόσεξε μην βρέξεις το cantilever της κεφαλής...

Στεγνώνει μια χαρά. Δεν αφήνει λεκέδες κτλ.
Για τα λεφτά του ειδικά είναι αρκετά καλό.
Σίγουρα καλύτερο νομίζω από το να τους πλένω μόνος μου...

Κάτι λίγα τ' αφήνει, αναγκαστικά.

Σαν την αναρρόφηση δεν έχει.
Μου φαίνεται θα πάρω τα σχέδια από το Μανώλη να κάνω καμιά ιδιοκατασκευή κι εγώ.

Καλοκαίρι έρχεται...

Με το Knosti πρέπει να έχω πλύνει πάνω από 200 δίσκους. Για τα λεφτά του είναι πάρα πολύ καλό.
Σίγουρα αφήνει κατάλοιπα – ανάλογα και με το πόση βρομιά έχει μέσα το υγρό – δηλαδή το πόσους δίσκους έχεις πλύνει και πόσο βρόμικοι ήταν αυτοί.
Συνιστώ αλλαγή του υγρού πολύ συχνά.
Μάλιστα καλό είναι να πλένεις τους πολύ βρόμικους δίσκους μαζί και τους σχεδόν καθαρούς σε καθαρό υγρό.

Μετά το πλύσιμο οι δίσκοι στηρίζονται στο πιρούνι-στεγνωτήρα. Η ροή του υγρού δημιουργεί ένα ‛ποταμάκι’ από το κέντρο του δίσκου προς τη γή. Δημιουργείται ‛ποταμάκι’ στην ακτίνα του κύκλου από όπου το τελευταίο υγρό στραγγίζει. Εκεί ακριβός είναι που μένουν τα περισσότερα κατάλοιπα. Για αυτό και χρειάζεται προσοχή.

Γενικά εάν σεβαστείς τα προφανή, το Knosti σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει.

Τώρα εάν έχει πολλούς δίσκους που θές να πλύνεις και ανάλογα και με την αξία της συλλογής των δίσκων αποφασίζεις τι θα κάνεις. Το knosti είναι πολύ καλό, άλλα εάν θές να πλύνεις πολλούς και μεγάλης αξίας δίσκους, τότε ίσος πρέπει να βρεις καλύτερη λύση.

Μιχάλη...
στεγνώνει σίγουρα καλά αυτό ?
ή αφήνει κατάλοιπα ?

κανει πολυ καλη δουλεια αλλα αφηνει καταλοιπα. Θα συμφωνησω απολυτα με τον φιλο παραπανω.
Καθαριζει τους δισκους κατα 70% σε σχεση με το 90% ενος συστηματος με αναροφηση. Ενα επιπλεον μετρο ειναι και το σκουπισμα των σταγονων με στεγνο μαλακο πανι που δεν αφηνει χνουδι.
Προσοχη στα εσωφυλλα των δισκων, ξερετε τι σκονη κρατανε μεσα; Αν δεν τα αλλαξετε μετα το πλυσιμο τιναχτε τα και φυσηχτε τα καλα.

Εγώ πάντως θα πήγαινα στο supermarket, θα αγόραζα απεσταγμένο νερό (όχι απιονισμένο) το οποίο δεν αφήνει άλατα καθόλου (αυτό που βάζουμε στο σίδερο, είναι πάμφθηνο), θα έπερνα πράσινο σαπουνι ή προδέρμ για μωρά που είναι μαλακά καθαριστικά χωρίς χημικά και προσεκτικά βάζεις το σαπούνι σε ένα πολύ μαλακό σφουγκάρι (ίσως αυτά που πουλάνε για τα βρέφη) και τους πλαίνεις στο νεροχύτι.

Είναι ο καλύτερος τρόπος νομίζω, φεύγουν όλα τα λίποι που μπορεί να έχουν αφήσει τα χέρια κάποιου που τα έπιασε και οποιαδήποτε σκόνη, δεν θα αφήσει καθόλου κατάλοιπα και δεν πρόκειτε να καταστρέψεις τα "αυλάκια". Χρειάζεται και μια πετσέτα, αλλά αυτές που είναι σαν μικρά σεντόνια, όχι τις χνουδωτές, για το σκούπισμα και τέλος. Και πάνω από το πικάπ, με ένα μαλακό βουρτσάκι-σφουγκαράκι και ένα υγρό που τραβάει τον στατικό ηλεκτρισμό (τα πουλάνε παντού) και θα είσαι super.

Τί μου θυμίσατε τώρα.... Έχω φύγει από το σπόρ των δίσκων από τα 19 μου. Ωραίες εποχές... Καμιά φορά μου λείπει το Dual που άκουγα το οποίο είναι εκτός λειτουργίας δυστυχώς και οι δίσκοι μου που βρίσκονται στην αποθήκη...

ε οχι και στην αποθηκη...να με πληγωσες τωρα, βγαλτα μια βολτα επανω και θα σε ανταμειψουν

Παίδες, δυστυχώς, εκτός από το στέγνωμα με αναρρόφηση, όλα τ' άλλα αφήνουν κατάλοιπα.

Αν δε διαθέτετε τα χρήματα για πλυντήριο, που είναι η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού δίσκων, υπάρχει και μια κατασκευή του Μορφέα στη diy. Ρίξτε μια ματιά...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=24349

Τότε στέγνωμα με πιστολάκι που κάνουν τα μαλιά τους οι γυναίκες, με χλιαρό αέρα όμως. Το νερό θα είναι άνεφ αλάτων εφόσον θα είναι απεσταγμένο, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ξέρεται εάν υπάρχει κάποιο μαγαζί που να ασχολήται με το καθάρισμα?και εάν υπάρχει που και πόσο θέλει γιά τον κάθε δίσκο