"Καθαρο" ρευμα-χρηση UPS με hifi συστημα

Απάντηση: Re: "Καθαρο" ρευμα-χρηση UPS με hifi συστημα

Τελικά δηλαδή μας βολεύουν τα UPS ή όχι;

Μάλλον όχι... Εγώ είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σταθεροποιητές τάσης (stabilizers) χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον ήχο. Οταν όμως έβαλα UPS τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Τελικά δηλαδή μας βολεύουν τα UPS ή όχι;

Δεν είναι θέμα βολέματος.
Η απάντηση που έδωσα νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρη.

Για το ηχητικό μας σύστημα δεν μας ενδιαφέρει τόσο η αυτονομία όσο η ποιότητα της τάσης που μας παρέχει το UPS.

Για να αποδόσει σωστά ένα UPS με το σύστημά μας θα πρέπει να είναι True On-Line και η ποιότητα κατασκευής του να υπερκαλύπτει αυτήν των υπόλοιπων συσκευών μας. Οσον αφορά τους ενισχυτές, η μέγιστη ισχύς του UPS θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια αυτής του ενισχυτή. Το σωστό είναι να βρούμε την ισχύ του μετασχηματιστή τροφοδοσίας που έχει μέσα του ο ενισχυτής μας.

Παράδειγμα :

Ενας στερεοφωνικός ολοκληρωμένος ενισχυτής διαθέτει δύο μετασχηματιστές τροφοδοσίας μέγιστης ισχύος 1200 VA .
Το κατάλληλο UPS για αυτόν τον ενισχυτή θα πρέπει να έχει ονομαστική ισχύ σε πλήρες φορτίο >= 2400 VA (>=2,4 ΚVA).

Υπάρχουν και οι extreme καταστάσεις αλλά δεν θα τις αναφέρω.

Επαναλαμβάνω ότι η ποιότητα του UPS μας θα πρέπει να είναι καλύτερη από αυτήν του ενισχυτή μας . Ο χρυσός κανόνας ισχύει για οποιαδήποτε συσκευή συνδέουμε στο UPS.

Kατανοητό, ή να πάμε άλλη μια φορά από την αρχή ;

Μάλλον όχι... Εγώ είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σταθεροποιητές τάσης (stabilizers) χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον ήχο. Οταν όμως έβαλα UPS τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Tα καλά On-Line UPS είναι ταυτόχρονα και σταθεροποιητές τάσης. Δύο πράγματα στο ίδιο κουτί.

Οταν κάποιος δοκιμάζει UPS του κ@@@λου , προφανώς αυτό το αποτέλεσμα που αναφέρεις θα έχει.

Επομένως αν δεν μπορείς να αγοράσεις ένα πολυ καλο On-Line UPS κατάλληλο και για ήχο/εικόνα , καλύτερα να μην αγοράσεις τίποτα και να βάλεις όλα τα μηχανήματα απευθείας στην πρίζα της ΔΕΗ.

Αν στην περιοχή σου έχεις προβλήματα με τον πάροχο, τότε οφείλεις τουλάχιστον να προστατέψεις τα μηχανήματα, εις βάρος θα έλεγα της ποιότητας του ήχου. Ακόμα και με μια συσκευή που κόβει τις υπερτάσεις και σου παρέχει φίλτρο και αντικεραυνική προστασία.
Οταν υπάρχει πρόβλημα σοβαρό πρώτα κοιτάμε να προστατέψουμε τα ακριβά μηχανήματά και ξεχνάμε αν αυτό μας χαλάει λίγο τα καμπανάκια και τις μποτιές στον ήχο.

Σε αυτή τη ζωή για να τα έχεις όλα, θα πρέπει και να τα σκάσεις χονδρά.
Αν δεν θέλουμε να διαθέσουμε το υψηλό ποσόν, τότε απλώς κάνουμε έξυπνους συμβιβασμούς.

Last edited:
Οπότε για μας που μας ενδιαφέρει η προστασία από "κακό" ρεύμα, τη δουλειά μας θα κάνει ένα stabilizer, έστω και με κάποιες υποχωρήσεις στον ήχο.Γι' αυτό το μηχανάκι της Musical Fidelity που ανέφερε ο Tyler ξέρει κανείς να μας πει τίποτα;

Το X-10D δεν έχει καμία σχέση με σταθεροποιητή τάσης ούτε με UPS. Πρόκειται για ένα λαμπάτο line buffer το οποίο συνδεόταν ανάμεσα στο cd και τον ενισχυτή (κυρίως αν και όχι μόνο) και έδινε έναν λαμπάτο χαρακτήρα στην ψηφιακή πηγή.
Τώρα έχει αντικατασταθεί απο καλύτερο και πολύ ακριβότερο μοντέλο.. δεν θυμάμαι τύπο.
Το παλιό το χρησιμοποιούσα ανάμεσα σε ένα marantz 67 se και στον Luxman M-03 (χωρίς προ) με αρκετά καλά αποτελέσματα...

Οπότε για μας που μας ενδιαφέρει η προστασία από "κακό" ρεύμα, τη δουλειά μας θα κάνει ένα stabilizer, έστω και με κάποιες υποχωρήσεις στον ήχο.Γι' αυτό το μηχανάκι της Musical Fidelity που ανέφερε ο Tyler ξέρει κανείς να μας πει τίποτα;

Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους προβλήματα έχεις με το ρεύμα. Μήπως υπερβάλεις ?
Πως το διέγνωσες το "κακό" ρεύμα που λες ;;;

Άμα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα (ενίοτε και περισσότερες) τρεμοπαίζουν τα φώτα σπίτι σου, ε νομίζω ότι η τάση δεν είναι και η σταθερότερη που υπάρχει...

Tα καλά On-Line UPS είναι ταυτόχρονα και σταθεροποιητές τάσης. Δύο πράγματα στο ίδιο κουτί.

Οταν κάποιος δοκιμάζει UPS του κ@@@λου , προφανώς αυτό το αποτέλεσμα που αναφέρεις θα έχει.

Επομένως αν δεν μπορείς να αγοράσεις ένα πολυ καλο On-Line UPS κατάλληλο και για ήχο/εικόνα , καλύτερα να μην αγοράσεις τίποτα και να βάλεις όλα τα μηχανήματα απευθείας στην πρίζα της ΔΕΗ.

Αν στην περιοχή σου έχεις προβλήματα με τον πάροχο, τότε οφείλεις τουλάχιστον να προστατέψεις τα μηχανήματα, εις βάρος θα έλεγα της ποιότητας του ήχου. Ακόμα και με μια συσκευή που κόβει τις υπερτάσεις και σου παρέχει φίλτρο και αντικεραυνική προστασία.
Οταν υπάρχει πρόβλημα σοβαρό πρώτα κοιτάμε να προστατέψουμε τα ακριβά μηχανήματά και ξεχνάμε αν αυτό μας χαλάει λίγο τα καμπανάκια και τις μποτιές στον ήχο.

Σε αυτή τη ζωή για να τα έχεις όλα, θα πρέπει και να τα σκάσεις χονδρά.
Αν δεν θέλουμε να διαθέσουμε το υψηλό ποσόν, τότε απλώς κάνουμε έξυπνους συμβιβασμούς.

To UPS πού είχα χρησιμοποιήσει δεν ήταν της πλάκας. Ηταν ένα MGE πολύ ακριβό (δεν θυμάμαι πόσο το είχα πάρει... αλλά ήταν υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με άλλα στα ίδια watts) Το έχω ακόμη και το χρησιμοποιώ, αλλά όχι στο στερεοφωνικό. Το έχω στο computer.

Στο στερεοφωνικό έχω χρησιμοποιήσει στο παρλθόν σταθεροποιητές που είχαν μέσα μετασχηματιστή για απομόνωση από την τάση του δικτύου και δευτερεύον με πολλαπλές περιελίξεις έτσι ώστε να βγάζει πάντα σταθερό 220V στην έξοδο.

Ο ένας σταθεροποιητής (ο παλιότερος, που χρησιμοποιούσα την 10ετία του '70) ήταν 2KVA αλλά λειτουργούσε χειροκίνητα. Είχε δηλαδή ένα μεγάλο βολτόμετρο στην πρόσοψη και έναν περιστροφικό διακόπτη πολλαπλών θέσεων που άλλαζε την λήψη από το δευτερεύον του μετασχηματιστή. Κοιτώντας λοιπόν το βολτόμετρο άλλαζες διαδιχικά θέσεις στον περιστροφικό διακόπτη μέχρι αυτό να δείξει 220V (ή 110V) Βέβαια έπρεπε να έχεις το νού σου όταν δεις να ξευφεύγει να πας να το διορθώσεις. Αλλά τα φίλτρα του ήταν ευεργετικά για τον ήχο.

Ο δεύτερος σταθεροποιητής που είχα πάρει πιο μετά ήταν 3,5KVA λειτουργούσε λίγο πολύ όπως και ο άλλος μόνο που η αλλαγές γίνονταν αυτόματα με ρελέδες χωρίς να χρειάζεται έλεγχος από τον χρήστη. Βέβαια είχε το σπαστικό ότι όταν έπαιζε η τάση του δικτύου άκουγες τους ρελέδες μέσα του να ανοιγοκλείνουν κλακ κλακ...

Από πλευράς όμως ποιότητας ήχου και οι δύο έδιναν πολύ καθαρό ρεύμα με όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που θα περίμενε κανείς, σε αντίθεση με το UPS που χρησιμοποίησα μετά που τα έκανε χάλια.

Τώρα δεν χρησιμοποιώ τίποτα από τα παραπάνω, παρά μόνο μια αντικεραυνική προστασία της Crystal Audio και είμαι ευτυχισμένος. :grandpa:

Άμα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα (ενίοτε και περισσότερες) τρεμοπαίζουν τα φώτα σπίτι σου, ε νομίζω ότι η τάση δεν είναι και η σταθερότερη που υπάρχει...
Αυτο δεν εχει να κανει με την σταθερη ταση,αλλα με το αν η συχνοτητα δiκτιου (50hz),ειναι οντως 50,πραγμα σπανιο.Γιαυτο ορισμενα <<πανακριβα>> μηχανηματα διορθωματος της ποιοτητας τασης,ξαναδημιουργουν την συ-bye- χνοτητα των 50 hz.

Αυτο δεν εχει να κανει με την σταθερη ταση,αλλα με το αν η συχνοτητα δiκτιου (50hz),ειναι οντως 50,πραγμα σπανιο.Γιαυτο ορισμενα <<πανακριβα>> μηχανηματα διορθωματος της ποιοτητας τασης,ξαναδημιουργουν την συ-bye- χνοτητα των 50 hz.

Και όμως τον τελευταίο λαιρό η συχνότητα του ρεύματος είναι ΑΚΡΙΒΩΣ 50Hz όσο απίστευτο και αν σού φαίνεται για τα ελληνικά δεδομένα!!!
Και ξέρεις πως μπορείς πολύ εύκολα να το διαπιστώσεις αυτό;
Τα φθηνά ρολόγια-ξυπνητήρια ρεύματος καθώς επίσης και τα ρολόγια στις ηλεκτρικές κουζίνες και στούς φούρνουν μικροκυμμάτων δεν έχουν μέσα τους κρύσταλο quartz, αλλά μετράνε απλώς την συχνότητα του ρεύματος και κάθε 50 κύκλους μετράνε ένα δευτερόλεπτο.
Επειδή η συχνότητα στο παρελθόν ήταν άστα να πάνε κάθε εβδομάδα έπρεπε να ξαναρυθμίζουμε αυτά τα ρολόγια τα οποία πότε κέρδιζαν ή πότε έχαναν με χρί και ολόκληρα 5λεπτα πολλές φορές.
Τον τελευταίο χρόνο (τουλάχιστον) θα έχετε παρατηρήσει ότι αυτού τού είδους τα ρολόγια δεν χάνουν (ούτε κερδίζουν) καθόλου!!!! Συνεπώς η ΔΕΗ έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στο θέμα της σταθερότητας της συχνότητας.

Οσον αφορα το φιλτρο της MF εκανα λαθος το μοντελο, απλα θυμαμαι αμυδρα οτι στη σειρα Χ υπηρχε και φιλτρο που τοτε εκανε θαυματα με πηγες οπως το X-RAY και το 67 ΜΚΙΙ.
Εμενα το ρευμα στο σπιτι προκαλει ξαφνικες μειωσεις της φωτεινοτητας της οθονης της τηλεορασης και της λαμπας του φωτιστικου που μπορει να κρατησουν απο δεκατα μεχρι και 2 δευτερολεπτα. Ισως γινεται κατι με το peak to peak της τασης.

Εάν είναι συχνό το φαινόμενο τότε πρέπει να το δεις, αρχικά με έναν ηλεκτρολογο. Πολλα προβλήματα νομίζουμε ότι προέρχονται από την ΔΕΗ αλλά στην πραγματικότητα το περισσότερα πρόβλημα προέρχονται από την δική μας ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Να γίνει πρώτα ο έλεγχος του κεντρικού ηλεκτρολογικού πίνακα και να αντικαταστήσεις όλες τις κεραμικές ασφάλειες με καινούργιες, εάν δεις ότι έχουν μαυρίσει ή σκουριάσει.
Κάποιοι απλώς τις καθαρίζουν με υαλόχαρτο , αλλά εγώ θα σου πρότεινα αντικατάσταση. Πάρε και μερικές εφεδρικές για να έχεις για ώρα ανάγκης.

Επίσης να ρωτήσεις την διπλανή γειτόνισσα, εάν αντιμετωπίζει και αυτή το ίδιο πρόβλημα το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσεις εάν η αυξομείωση της τάσης οφείλεται στην κεντρικη ηλεκτιρκή παροχή του κτιρίου ή το πρόβλημα είναι τοπικό στο δικό σου διαμέρισμα.
Αν η γειτόνισσα σου πει ότι δεν εχει παρατηρήσει παρόμοιο πρόβλημα με τα φώτα το βράδυ και θέλει να πας απο εκεί για να το παρατηρήσετε μαζι, τότε πάρε με στο τηλέφωνο για να σου πω τι θα κάνεις μετά.

Καλή επιτυχία .

Re: Απάντηση: "Καθαρο" ρευμα-χρηση UPS με hifi συστημα

η αυξομείωση της τάσης οφείλεται στην κεντρικη ηλεκτιρκή παροχή του κτιρίου ή το πρόβλημα είναι τοπικό στο δικό σου διαμέρισμα.

Μαλλον ειναι προβλημα παροχης του κτιριου αφου οι γονεις μου μενουν στον πανω οροφο και υπαρχει το ιδιο φαινομενο.:bang:

Βεβαιως το θεμα με τη γειτονισσα ειναι καλη προσσεγγιση γιατι αν δεν καταφερεις να φτιαξεις το ρευμα, μπορει να φτιαξεις τη γειτονισσα:aktion033: