Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σωστά η τιμή του πετρελαίου είναι η αιτία. Σε συνδυασμό με τη άδεια τσέπη βέβαια.

Την οποία άδεια τσέπη την προκάλεσε μέσω της ψήφου του η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών, που είτε από ανάγκη, είτε απο γκλάμουρ καίει ξύλα στο τζάκι και δηλητηριάζει και αυτοδηλητηριάζεται.
Ομολογουμένως χρειάζεται και τώρα όπως και στο παρελθόν εξήγηση αυτό το φαινόμενο.

Θα χρειαστεί επίσης εξήγηση όταν η αριστερά κυβερνήσει. Οι ίδιοι θα διαμαρτύρονται και πάλι... Κύριε ελέησον... τι άλλο θα περάσουμε...

Αμήν.

Και να φανταστείς ότι πέρυσι η γειτόνισσα μου έκανε παράπονα γιατί έκαψε σκουπιδάκι ο καυστήρας του πετρελαίου και της βρόμισα τις σωβρακοφανέλες!
Φέτος δεν τις βρίσκει καν μέσα στη καπνίλα...
Τζάκι δεν έχω (δυστυχώς) αλλά και πάλι δεν μπορώ να βγάλω γαϊδούρι τον άνθρωπο που σε λίγο θα τον αναγκάσουν να πάει να ζήσει σε σπηλιά για να τσεπώσουν αυτοί τα δισεκατομμύρια!

Βρε Θανάση μου (sic) είπαμε και ξαναείπαμε - μη γράφουμε τα ίδια.

Ποια είναι η λεπτή γραμμή που δικαιολογεί τις συμπεριφορές μας απέναντι στη Χούντα...?

Η αυτοσυντήρηση γενικώς ή κάτι άλλο? Ας συμφωνήσουμε σε αυτό και μετά το συζητάμε το θέμα.
τι νόημα έχει να υπερθεματίζουμε ή καταδικάζουμε χωρίς να δίνουμε τη βασική αρχή της λογικής μας?

Χρόνια πολλά Χρήστο 'μ! :p
Εγώ το βλέπω σαν να κράζεις άστεγο που τρώει από τα σκουπίδια ότι δεν κλείνει τις σακούλες που ανοίγει για να τα βρει.

«Θάλαμοι αερίων» τα σπίτια όπου λειτουργούν τζάκια και ξυλόσομπες

Πολύ πάνω από τις ανώτατα όρια ανεβαίνει η συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων σε σπίτια που χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση, δείχνει έρευνα του ΑΠΘ σε σχετικά μικρό αριθμό νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που ενοχλεί τις τελευταίες εβδομάδες τους κατοίκους της Αθήνας και άλλων πόλεων αποδίδεται στην αυξημένη χρήση καυσόξυλων, λόγω της κρίσης και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου. Σποραδικές μετρήσεις δείχνουν υπέρβαση των ορίων σε ορισμένες κατηγορίες αιωρούμενων σωματιδίων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα συστηματικών επιστημονικών μελετών.

Η αδημοσίευτη έρευνα του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRANSPHORM για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία, είναι μια από τις πρώτες που διερευνά άμεσα το πρόβλημα.

Από το περασμένο καλοκαίρι, οι ερευνητές του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών πραγματοποίησαν μετρήσεις σωματιδίων σε περίπου 30 σπίτια της Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούσαν τζάκια και ξυλόσομπες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Η μέση τιμή για τα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) υπολογίστηκε στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο ασφάλειας που θέτει η κοινοτική νομοθεσία είναι μόλις 20 μg/m3. Για τα σωματίδια PM10, η μέση τιμή ήταν 90 μg/m3 με όριο τα 40 μg/m3

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων σωματιδίων. «Τα υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία γιατί, λόγω της μικρής τους διαμέτρου, μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες» επισημαίνει ανακοίνωση του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Μάλιστα τα μικρότερα από αυτά τα σωματίδια μπορούν να περάσουν από τους πνεύμονες στο αίμα και να προκαλέσουν και καρδιαγγειακά προβλήματα εκτός από αναπνευστικά.

«Αν υπολογίσουμε μάλιστα και το γεγονός ότι πολλοί καταφεύγουν στην καύση ξύλων εμποτισμένων με χημικά, μιλάμε για έγκλημα που γίνεται μέσα στα σπίτια σε βάρος του εαυτού μας αλλά και των ίδιων μας των παιδιών" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών Δημοσθένης Α. Σαρηγιάννης.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυξημένη ρύπανση τόσο του ατμοσφαιρικού όσο και του αέρα εσωτερικών χώρων προτείνονται, μεταξύ άλλων, αποξήρανση της χρησιμοποιούμενης ξυλείας και άλλων τύπων βιομάζας, επιδότηση της συντήρησης τζακιών και καυστήρων βιομάζας, έλεγχος ποιότητας και πιστοποίηση των μπρικετών και των πέλετς βιομάζας ώστε να αναπτυχθεί η αγορά της βιομάζας για ενέργεια ορθολογικά, χωρίς να αυξάνεται η παράνομη υλοτομία.

«Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι μια επικείμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για οικιακούς καταναλωτές απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της άναρχης χρήσης βιομάζας για θέρμανση, επιτείνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία» καταλήγει ο κ.Σαρηγιάννης.

Η μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά μάλιστα ότι το οικονομικό κόστος από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας λόγω των τζακιών αυξήθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Έρευνες για το θέμα πραγματοποιούνται τώρα και από άλλους ερευνητικούς φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Του χρόνου αγοράζουμε pellets και σε δύο χρόνια πέφτει το πετρέλαιο... :p

και συζυτάμε για ανάπτυξη σε ένα κράτος στο οποίο δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει... Το οποίο μάλιστα εξωθεί εκούσια την αγορά στην καιροσκοπία.

Παππού τι δουλειά έκανες στα νιάτα σου?

Ήμουν υδραυλικός μέχρι που σταμάτησε η ανοικοδόμηση και το γύρισα στο αέριο που μόλις είχε έρθει και είχε ψωμί. Μετά έκατσε και αυτό οπότε άρχισα να πουλάω εγκαταστάσεις για φωτοβολταικά (ή και υγραέριο στα αυτοκίνητα, διαλέξτε). Ύστερα βάλανε τη φορολόγηση και το γύρισα σε λέβητες ιόντων, πέλετ, πάνελ υπερύθρων κλπ γιατί ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μετά το φτηνήνανε και έγινα.... κλπ κλπ κλπ... Να δούμε πόσα επαγγέλματα θα αλλάξει ο ήρωας του παραμυθιού μέχρι τα 80 που θα βγει στη σύνταξη.

Οι γέροι γειτόνοι δίπλα έχουν σχεδον μετακομίσει αλλου .. στην επαρχία ,, το τεπόζιτο είναι κάργα ,,,

θα το καταλάβουν ?

λιγο ρε παιδι μου ,, λιγουλάκι ..

ισα πώς

δανεικό βρε αδερφέ !!!

ειναι και πιο ψηλά ..

10 μέτρα λάστιχο ,,

σιγά τώρα ..

τζάμπα θα πάει ,, θα κόψει και δεν θα ανάβει .. τόσο καιρό ,,

ναι

ναι ..

:smileJap::cool::4616:

Πάντως η ρουτίνα αναλλοίωτη...

Πρώτα αρχίζουν τα σκόρπια δημοσιεύματα σε τπτ Lifo, Protagon, και λοιπά. Κάποια στιγμή αναλαμβάνει το ΜΕΓΚΑ. Εδώ θα παίξει πιστεύω πολύ και ο περιβαλλοντολογικά ευαίσθητος ΣΚΑΙ. Και τέλος ψηφίζεται νόμος που απαγορεύει την καύση ξύλου σε τζάκι πάνω απο δυο κούτσουρα τον μήνα. Τα κούτσουρα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές Γερμανικές και φορολογούνται με 30% ειδικό φόρο.

Το είδαμε και με άλλα πολλά, γιαυτό λέω...

Το νέφος το καλοκαίρι από τα καυσαέρια μέχρι πρόσφατα (που ακόμα κυκλοφορούσε ο κόσμος τα αυτοκίνητά του) δεν προκαλούσε αντίστοιχες ευαισθησίες... Δεν θυμάμαι να είχα δεί τόσα μαζεμένα άρθρα για όλα τα οχήματα που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν λόγω εκπομπών...
Ούτε φυσικά για τα χημικά που δηλιτηριάζαν ποτιστικά νερά στις βιομηχανικές περιοχές στα πέριξ. Το νερό της Χαλκιδικής (1ο πόδι) που είναι γεμάτο αρσενικό, ούτε ένα δημοσίευμα δεν άξιζε. Η δε οικολογική καταστροφή με τα μεταλλεία περνάει σαν ανάπτυξη.

Θέλω να πώ, σαν πολλές μελέτες δεν σκάσαν μύτη ξαφνικά για τον καπνό απο το τζάκι?

Το νέφος το καλοκαίρι από τα καυσαέρια μέχρι πρόσφατα (που ακόμα κυκλοφορούσε ο κόσμος τα αυτοκίνητά του) δεν προκαλούσε αντίστοιχες ευαισθησίες... Δεν θυμάμαι να είχα δεί τόσα μαζεμένα άρθρα για όλα τα οχήματα που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν λόγω εκπομπών...

Aλεξη οι εκπομπες απο αυτοκινητα αλλα και το κυκλοφοριακο προβλημα (της Αθηνας που βιωνω τουλαχιστον) εχουν σχεδον λυθει !! εξαιτιας της κρισης. Πολλοι πλεον δεν παιρνουν τα αυτοκινητα τους για μετακινησεις οπως παλια , πολλοι δεν μετακινουνται ειτε για οικονομια ειτε επειδη πλεον ειναι ανεργοι.... οποτε επεσαν και οι ρυποι αυτοματα.

Καμια σχεση με τις μετρησεις 5 χρονων πριν.....

Θέλω να πώ, σαν πολλές μελέτες δεν σκάσαν μύτη ξαφνικά για τον καπνό απο το τζάκι?

Φανταζομαι οτι σκασαν μυτη γιατι μολις εσκασε μυτη και το προβλημα. Δεν ξανασυναντησαμε τετοια ατμοσφαιρα και φανταζομαι και οι επιστημονες δεν μπορουν απλα να παρακολουθουν ενα τοσο εντονο φαινομενο απαθεις χωρις να κρουσουν καποιο καμπανακι....

Τωρα για τις προθεσεις της κυβερνησης και το αν θα "εκμεταλλευθει" το περιβαλλοντικο θεμα που προκυπτει ειναι αλλο θεμα αλλα οτι υπαρχει θεμα για την υγεια ολων μας ....υπαρχει. Φυσικα και πρεπει να το λυσει σε συναρτηση με το προβλημα της θερμανσης που η ιδια με τις παλινωδιες της δημιουργησε.

από ότι διάβασα σαν μία από τις λύσεις που προτείνεται είναι τα ξύλα να μην έχουν πολύ υγρασία ...

δεν διάβασα πουθενά για το τι πρέπει να καίνε ...
ακούω οτι ρίχνουν μέσα ότι βρούνε, νοβοπάν-ράφια που βρίσκουν πεταμένα, ντουλάπες βαμένες και εμποτισμένες με διάφορα χημικά ...

οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τζάκι και ξυλόσομπες όχι από μόδα αλλά γιατί δεν έχουν να αγοράσουν μαυροζούμι ... πολλοί δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ξύλα ....

αν βάλουν και κανα πράσινο φόρο στα καυσόξυλα (για εκεί φαίνεται οτι πάει) τότε θα σταματήσουν να αγοράζουν ξύλα και όλοι θα καίνε οτι βρούνε .... μέχρι και τα σκουπίδια τους ίσως .....

η χώρα είναι σε τραγική κατάσταση και η ευαισθησία εξαντλείται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια ...........

τόσα χρόνια, τόσες μελέτες για τα απόβλητα πχ των αεροπλάνων πήγαν άπατα, η συνθήκη του κιότο επίσης ..... οι οικολόγοι αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια ως γραφικοί που πολεμάνε την ανάπτυξη (την καπιταλιστική προφανώς) ...
ο πλανήτης χρόνια τώρα καταστρέφεται ....
το πρόβλημα όμως είναι τα τζάκια ....

εδώ που τα λέμε, τα περισσότερα ξύλα που έχω είναι ξερά, έχω όμως και μερικές βρεγμένες σανίδες ..... :slapface:

Καλά οι πολιτικές σκοπιμότητες των μελετών, καλά η αναξιοπιστία των εταιριών προστασίας περιβάλλοντος, καλά η ΔΕΗ και οι ρυπογόνες βιομηχανίες, όμως αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η κατάσταση με τα τζάκια και τις σόμπες τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά, δεν χρειάζονται μελέτες, βλέπουμε και μυρίζουμε πλέον τι είναι αυτό που αναπνέουμε, ζούμε οι περισσότεροι με ένα μόνιμο μέτριο συνάχι-φαρυγγίτιδα απροσδιορίστου αιτίας, τζούζουν τα μάτια όταν βγεις το βράδυ να κυκλοφορήσεις με τα πόδια, όπως όταν περνούσαμε μετά από ώρες σε δρόμο που είχαν πέσει δακρυγόνα...
Δηλαδή αν δεν πεθάνουμε από το κρύο και πεθάνουμε από μολυσμένο αέρα αλλάζει τίποτε; Και δε μιλάμε μετά από δεκαετίες, ο μολυσμένος αέρας σε καθαρίζει και επιβαρύνει την υγεία σου οσο και μια πνευμονία λόγω κρύου.

οκ ...

ένα ακόμα παράδειγμα ....
http://www.asxetos.gr/articles/ygeia/poso-amianto-exoyme-akoma-stin-ellada.html#axzz2GQxJdU2k

εδώ μιλάμε οτι ο κόσμος δεν έχει να φάει, θα ρίξει στην ξυλόσομπα ότι βρει ....

έχει γεμίσει χρώμιο η στερεά, έχει καεί η μισή ελλάδα κλπ κλπ κλπ
αν βάλουμε τα καυσόξυλα σε προτεραιότητα κάτι έχουμε χάσει .....

Last edited:
Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Πάντως η ρουτίνα αναλλοίωτη...

Πρώτα αρχίζουν τα σκόρπια δημοσιεύματα σε τπτ Lifo, Protagon, και λοιπά. Κάποια στιγμή αναλαμβάνει το ΜΕΓΚΑ. Εδώ θα παίξει πιστεύω πολύ και ο περιβαλλοντολογικά ευαίσθητος ΣΚΑΙ. Και τέλος ψηφίζεται νόμος που απαγορεύει την καύση ξύλου σε τζάκι πάνω απο δυο κούτσουρα τον μήνα. Τα κούτσουρα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές Γερμανικές και φορολογούνται με 30% ειδικό φόρο.

Το είδαμε και με άλλα πολλά, γιαυτό λέω...

Ούτε φυσικά για τα χημικά που δηλιτηριάζαν ποτιστικά νερά στις βιομηχανικές περιοχές στα πέριξ. Το νερό της Χαλκιδικής (1ο πόδι) που είναι γεμάτο αρσενικό, ούτε ένα δημοσίευμα δεν άξιζε. Η δε οικολογική καταστροφή με τα μεταλλεία περνάει σαν ανάπτυξη.

Πέστα Χρυσόστομε

Και πολύ άργησαν οι μελέτες για κάτι που το έβλεπες και το μύριζες χρονιά τώρα.
Μένω μαρούσι και πραγματικά φέτος η καταστάση είναι ανυπόφορη.
Εγώ το δικό μου δεν το χρησιμοποίησα ποτέ και το εχω σφραγίσει γιατί μύριζα την καπνα των υπολοίπων και με την πρώτη ευκαιρία θα το γκρέμισω. Άλλο το τζάκι στο χωριό και άλλο στην πόλη. Οποίος έχει δει την εικόνα της πόλης από ψηλά αυτές τις μέρες θα έχει σίγουρα φρικαρει με τη ζοφεροτητα της κατάστασης. Όσο κρύο και να κανεί ειδικά στην αθήνα δεν πεθαίνεις από το κρύο. Αλλα δυστυχώς χρονιά τώρα ούτε να ζεσταθούμε δεν ξέραμε. Πηγαίνες σε σπίτια και εσκαγες. .. Οι θερμόστατες στο 25. ...
Γελοίος λαός γελοίες καταστάσεις λες και τα τζάκια ζεσταίνουν.....

Και πολύ άργησαν οι μελέτες για κάτι που το έβλεπες και το μύριζες χρονιά τώρα.
Μένω μαρούσι και πραγματικά φέτος η καταστάση είναι ανυπόφορη.
Εγώ το δικό μου δεν το χρησιμοποίησα ποτέ και το εχω σφραγίσει γιατί μύριζα την καπνα των υπολοίπων και με την πρώτη ευκαιρία θα το γκρέμισω. Άλλο το τζάκι στο χωριό και άλλο στην πόλη. Οποίος έχει δει την εικόνα της πόλης από ψηλά αυτές τις μέρες θα έχει σίγουρα φρικαρει με τη ζοφεροτητα της κατάστασης. Όσο κρύο και να κανεί ειδικά στην αθήνα δεν πεθαίνεις από το κρύο. Αλλα δυστυχώς χρονιά τώρα ούτε να ζεσταθούμε δεν ξέραμε. Πηγαίνες σε σπίτια και εσκαγες. .. Οι θερμόστατες στο 25. ...
Γελοίος λαός γελοίες καταστάσεις λες και τα τζάκια ζεσταίνουν.....
Δλδ τα τζάκια δεν ζεσταίνουν...δλδ ο παππούς μου, για να μην πάω παλιότερα, ζεσταινόταν στο χωριο με καλοριφέρ...να δω τι άλλο θα διαβάσω!!!!!!!!!
Μια χαρα ζεσταίνει το τζάκι!
Τα κλασσικά τζάκια ζεσταίνουν τον χώρο που είναι, τα ενεργειακά το σπίτι ολόκληρο!