Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Νομίζω ότι ένα τεράστιο κομμάτι του προβλήματος με την καύση ξύλων είναι ότι πολλοί δε καίνε ξύλα αλλά ότι βρουν.

Αυτό το πράμα που μυρίζει πλέον παντού μετά τις 6 κάθε απόγευμα δεν είναι μυρωδιά καμμένου ξύλου.
Είναι καμμένου ότι νά'ναι.

Γενικά ζούμε μια μεγάλη βλακεία. Δε ξέρουμε που πάμε. Τι θα γίνει. Οι περισσότεροι για να ξεφύγουν από τη "μάστιγα" του πετρελαίου καταφεύγουν σε προσωρινές λύσεις τύπου air condition, θερμοπομποί, πάνελ υπερύθρω6ν, σόμπες.

Το πιο φτηνό είναι η ξυλόσομπα, με 2-3 κατοστάρικα παίρνεις κάτι πολύ αξιοπρεπές, κάνεις μια τρύπα στον τοίχο και βγάζεις το μπουρί και οκ.

Γίνεσαι βέβαια ο γουήλη ο μαύρος θερμαστής αλλά τι να κάνεις...

Πολλοί περιμένουν μεγάλες αλλαγές και γι'αυτό δεν προχώρησαν σε μεγάλες...επενδύσεις.

Εγώ σκέφτηκα μια στιγμή να τον ξηλώσω τον πετρελαιολέβητα (ατομικός κιτουράμι είναι) για να μη μου πιάνει χώρο. Αλλά από την άλλη αν αλλάξει κάτι ριζικά και φτηνήνει το πετρέλαιο σε 1-2 χρόνια τι κάνουμε μετά?

Δεν είναι για μεγάλες αποφάσεις το θέμα.

χαλαρά και λάου-λάου. Και φυσικά με μέτρο. Θυμάμαι παλιά ότι με 22 βαθμούς στο σπίτι ήθελα κι άλλο. Τώρα με 20 λέω Δόξα τον Ύψιστο! Μπορεί βέβαια να φταίει και το aircondition που έχει ξεράνει λίγο την ατμόσφαιρα...

Ένα καλό πράγμα που παρατήρησα είναι ότι πολύς κόσμος πλέον ασχολείται με το θέμα μόνωση, κάτι που στο παρελθόν δεν υπήρχε ως επιλογή...

Αυτός δλδ είναι "επίσημη μελέτη"? Εκτός εάν το όνομά του αποτελεί εγγύηση ως αυθεντίας (άγνωστης σε εμένα, τον ανίδεο ασφαλώς ομολογώ) στον χώρο του. Σαν να λέμε τάδε έφη.

Όχι βέβαια. Γι' αυτό και το "αυτός εδώ π.χ." Εν πάσει περιπτώσει έχει όνομα - άγνωστο και σε μένα - και επιχειρηματολογεί. ΔΕΝ είπα ότι είναι έγκυρος, αλλά σαφώς πιο υπαρκτός από τις 'επίσημες μελέτες' γενικώς και αορίστως.
Γι αυτό ζήτησα μια υπαρκτή και συγκεκριμένη μελέτη.

Στέργιο έτσι είναι όπως τα λες ακριβώς. Αναμονή και προσωρινές λύσεις. Αυτό με την ξυλόσομπα δυστυχώς δεν παίζει σε πολυκατοικίες. Ούτε και η πελλετ.
Γέμισε ο τόπος αγύρτες που βγάζουν μπουριά πέλλετ στις βεράντες γιατί βγάζει λέει 'λίγο' καυσαέριο. Εκτός του ότι το αναπνέει και ο αποπάνω που δε χρωστάει τίποτα, το περισσότερο εγκλωβίζεται στη βεράντα του ίδιου του χρήστη!

Αυτά κάνουν οι βιασύνες και οι κινήσεις απελπισίας χωρίς ψάξιμο. Κρίμα, γιατί έτσι δυσφημίζεται αναίτια μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση: Τα καύσιμα βιομάζας.

Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Γι αυτό ζήτησα μια υπαρκτή και συγκεκριμένη μελέτη.

Εχει προχωρησει η ερευνα του ΑΠΘ.

Και ερχονται κι αλλες φανταζομαι, μιας και θα θελουν καποιον χρονο για να βγαλουν αποτελεσματα οι μετρησεις.

Αλλωστε ευτυχως για τον κοσμακη φετος αργησε να πιασει το κρυο.

Δηλαδή εσύ απο μόνος σου δεν καταλαβαινεις καμια διάφορα στην πόλη σου φέτος με πέντε χρόνια πρίν;;;

Και φέτος ακόμη κάποιοι χρησιμοποιουν καλοριφερ, υγραεριο κλπ. Φαντάσου πως θα είναι όταν ΟΛΟΙ καίνε ξύλα και μόνο ξύλα!

Μένω Καλαμαριά. Δεν έχω παρατηρήσει και την τρελή διαφορά, προσωπικώς.

Επίσης, δεν θεωρώ "έγκυρη μελέτη" την απλή σύγκριση μεταξύ των δύο καυσίμων (πετρελαίου και ξύλου) εάν δεν συνοδεύεται από πραγματική σύγκριση, με μετρήσεις (είμαι άπιστος Θωμάς τι να κάνουμε) δύο ολοκληρωμένων συστημάτων καύσης. Πχ με μέτρο ένα διαμέρισμα δεδομένης επιφάνειας και δεδομένου επιπέδου μόνωσης, η σύγκριση να γίνει μεταξύ ατομικού καυστήρα πετρελαίου 30ετίας, 5ετίας, ατομικού καυστήρα αερίου, ενεργειακού τζακιού (γιατί με τέτοιο πρέπει να γίνει η σύγκριση, εάν μιλάμε για ανταγωνιζόμενα συστήματα θέρμανσης), σόμπας πέλλετ, σύγχρονου καυστήρα ξύλου, πέλλετ κλπ.

Α και να μην προέρχεται από τη Γκρηνπης αλλά από επιστήμονα με ονοματεπώνυμο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Εχει προχωρησει η ερευνα του ΑΠΘ.

Μάλλον δεν έχουν ιδέα από σύγχρονα τζάκια και σύγχρονες σόμπες. Λογικό να βγάζουν τέτοια αποτελέσματα, εάν γνωρίζουν μόνο τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις ξυλόσομπες του χωριού.

Αν κάποιοι υποστηρικτές της χρήσης τζακιού ήταν σε θέση να κάνουν ένα υπολογισμό για το πόσο κοστίζει να πάρεις συγκεκριμένες θερμίδες για συγκεκριμένο χώρο καίγοντας ξύλα σε τζάκι, όπως το κάνει ένας μηχανικός για οποιαδήποτε άλλη μορφή θέρμανσης, θα κατέληγαν πως τελικά δεν είναι και τόσο φθηνή λύση όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Ακόμη και αν αγνοήσουμε το πόσο ακατάλληλα είναι πλέον τα διαθέσιμα ξύλα για καύση ή πόσο θα επηρεαστεί η τιμή τους από την αύξηση της ζήτησης και την έλλειψη που θα υπάρξει ή μηδενίσουμε το κόστος σε ανθρωποώρες για τη χρήση του τζακιού και αγνοήσουμε και το κόστος μετατροπής της εγκατάστασης και του εξοπλισμού που χρειάζεται, νομίζω πως αν κάποιος αθροίσει με χαρτί & μολύβι ή το εξελάκι του όλα όσα απαιτούνται για να ζεστένεσαι με τζάκι, η οικονομία που υποτίθεται πως κάνει θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που περιμένει.
Και όλα τα παραπάνω αγνοώντας την υποβάθμιση της υγείας, τον κίνδυνο από την ύπαρξη εστίας φλόγας μέσα στο σπίτι και τον κόπο.

Μένω Καλαμαριά. Δεν έχω παρατηρήσει και την τρελή διαφορά, προσωπικώς.

Επίσης, δεν θεωρώ "έγκυρη μελέτη" την απλή σύγκριση μεταξύ των δύο καυσίμων (πετρελαίου και ξύλου) εάν δεν συνοδεύεται από πραγματική σύγκριση, με μετρήσεις (είμαι άπιστος Θωμάς τι να κάνουμε) δύο ολοκληρωμένων συστημάτων καύσης. Πχ με μέτρο ένα διαμέρισμα δεδομένης επιφάνειας και δεδομένου επιπέδου μόνωσης, η σύγκριση να γίνει μεταξύ ατομικού καυστήρα πετρελαίου 30ετίας, 5ετίας, ατομικού καυστήρα αερίου, ενεργειακού τζακιού (γιατί με τέτοιο πρέπει να γίνει η σύγκριση, εάν μιλάμε για ανταγωνιζόμενα συστήματα θέρμανσης), σόμπας πέλλετ, σύγχρονου καυστήρα ξύλου, πέλλετ κλπ.

Α και να μην προέρχεται από τη Γκρηνπης αλλά από επιστήμονα με ονοματεπώνυμο.

Εγώ είμαι εξίσου άπιστος Θωμάς με εσένα, αλλά εδώ έχεις παρανοήσει κάτι: Δεν μιλάμε για ενεργειακή μελέτη όπου πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα αυτά που ανέφερες και πιθανώς και άλλα ακόμα, αλλά για τη δήλωση του συμφορουμίτη μερικά ποστ πιο πίσω, ότι οι ρύποι του ξύλου είναι λιγότερο επικίνδυνοι από του πετρελαίου.
Εδώ δεν χρειάζεται μελέτη (γι'αυτό και στα δικά μου ποστ ο όρος ήταν σε εισαγωγικά) αλλά μια απλή μέτρηση:
Τόσα γραμμάρια/mol/whatever των τάδε ρύπων ανά KW παραγόμενης ενέργειας από την καύση σε τάδε συνθήκες (τζάκι/καυστήρας/σόμπα) του δείνα καυσίμου.

Όσο για το 'ονοματεπώνυμο' -προφανώς εννοείς έγκυρο φορέα- αυτό είναι κι εμένα το πρόβλημά μου και γι' αυτό ρώτησα εντελώς καλοπροαίρετα. Και για τη greenpeace μαζί σου: Είναι φαιδροί.
Μέχρι να βρούμε τα στοιχεία που θέλουμε με την εγκυρότητα που απαιτείται για να είμαστε σοβαροί, κρατάω μικρό καλάθι.

Υπολογίζετε τη θέρμανση μέσω τζακιού με θερμίδες, μόνωση, γενική κατάσταση θέρμανσης κλπ και υποστηρίζετε ότι δεν ζεσταίνει το τζάκι.

Πολλοί που χρησιμοποιούν τζάκι, το χρησιμοποιούν και κάθονται το 70% της ημέρας δίπλα του. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν ένα (κλασικό) τζάκι να ζεστάνει ένα σπίτι.

Είναι διαφορετικές οι συγκρίσεις (και η χρήση).

Υπολογίζετε τη θέρμανση μέσω τζακιού με θερμίδες, μόνωση, γενική κατάσταση θέρμανσης κλπ και υποστηρίζετε ότι δεν ζεσταίνει το τζάκι.

Πολλοί που χρησιμοποιούν τζάκι, το χρησιμοποιούν και κάθονται το 70% της ημέρας δίπλα του. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν ένα (κλασικό) τζάκι να ζεστάνει ένα σπίτι.

μα... δεν είναι κοντά στη θέση ακρόασης!

Το τζάκι έχει πολλές δυνατότητες αρκεί να γίνει σωστή εγκατάσταση. Μπορεί να ζεστάνει και άλλα δωμάτια με αεραγωγούς με ένα μικρό μοτεράκι. Μπορεί επίσης να ζεστάνει νερό σε μπόιλερ με μια σερπαντίνα στο πίσω μέρος της εστίας και με έναν κυκλοφορητή.

όλες αυτές οι μοντιφιές είναι επικίνδυνες. Το ξύλο είναι βραδύκαυστο και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατός ο σωστός έλεγχος θερμοκρασίας του νερού. Υπάρχουν πατέντες ασφαλείας τύπου βαλβίδας εκτόνωσης αλλά προσωπικά εγώ συνεχίζω να αγχώνομαι. Άλλωστε έστω ότι η βαλβίδα λειτουργεί κανονικά, μετά θα θέλει πάλι πλήρωση το δίκτυο κλπ κλπ κλπ... Αν κάτι δεν πάει καλά και σκάσουν οι σωληνώσεις θα γίνει πάρτυ στο σπίτι. "Υγρά καυτά όνειρα"

Νομίζω ότι υπάρχουν δοχεία διαστολής συστολής για αυτή την περίπτωση όπως και στο καλοριφέρ.

Μάλλον δεν έχουν ιδέα από σύγχρονα τζάκια και σύγχρονες σόμπες. Λογικό να βγάζουν τέτοια αποτελέσματα, εάν γνωρίζουν μόνο τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις ξυλόσομπες του χωριού.

Για ποιό λόγο υποθετεις οτι ένας μηχανικός που γράφει μελέτη για το θέμα και παίρνει μερος σε ευρωπαϊκό προγραμμα δεν το γνωρίζει αυτό, ενώ το γνωρίζεις εσύ που επαγγελματικα δεν έχεις σχέση με το αντικείμενο;

Στο σπίτι μου δεν έχω θέρμανση με οτιδήποτε έχει να κάνει με το ξύλο.

Ο κουμπάρος μου έχει βάλει σε θέση που προόριζε για τζάκι (σε νέο σπίτι) μια αερόθερμη σόμπα-τζάκι. Σαλόνι 50+ μέτρων γίνεται φούρνος με λίγα ξύλα. Δε καπνίζει, δε μυρίζει.

Χθες συγκεκριμένα ήμουν εκεί, απίστευτη απόδοση... Όταν βγήκα έξω στους 7 βαθμούς...δροσίστηκα!

Άλλος γνωστός έβαλε κασέτα τζακιού-μπόιλερ. Πολύ αποδοτικά ζεσταίνει το σαλόνι του αλλά και τα δωμάτια. Περίπτωση να κάνει μπαμ δεν υπάρχει, έχει δοχείο αδρανείας 300 λίτρων το οποίο λειτουργεί ως buffer, έχει και ένα κάρο βαλβίδες ασφαλείας.
Όσο ασφαλείς ήμασταν με τα πετρέλαια τόσο είμαστε και με τα ξύλα. Είναι το θέμα του εγκαταστάτη το πόση ασφάλεια θα έχουμε...

Η αποδοτικότητα του ενος ή του άλλου μέσου είναι κάτι σχετικό.

Άλλο το 80% που αποδίδει η ξυλόσομπα η οποία βρίσκεται στο χώρο σου και έχεις άμεση επαφή και άλλο το 90+% ενος καλού πετρελαιολέβητα ο οποίος βρίσκεται στο πλυσταριό 10 μέτρα μακρυά από το σπίτι και με το οποίο 90% ζεσταίνεις νερό το οποίο κυκλοφορεί για να φτάσει μετά από καμιά 20ριά μέτρα σωλήνα στο χώρο...

Στην καύση ξύλου υπάρχει τεχνολογία εδώ και καιρό, απλά εμείς τώρα την ανακαλύπτουμε.

Σε μια έκθεση είχα δει έναν σουηδικό ξυλολέβητα πυρόλυσης ο οποίος σε σχέση με κάποιον απλό ξυλολέβητα ανεξέλεγκτης καύσης είχε εως και 40% οικονομία. Είχε και 3500 χιλιάρικα όμως...

Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ακριβώς αυτό ήθελα να πω. Με το τζάκι ή την σόμπα (μιλώ για σύγχρονες -"ενεργειακές" αν και θεωρώ λιγάκι αδόκιμο τον όρο- καταστάσεις πάντα) δεν θα πάρουμε τις ίδιες θερμίδες στο χώρο μας, όπως με το καλοριφέρ. Όμως όπως λες, θα έχουμε έναν χώρο, όπου επιδρά άμεσα το τζάκι/σόμπα, πιο ζεστό, και τους άλλους σε ανεκτή θερμοκρασία (όπου ένα ηλεκτρικό μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά, όταν απαιτηθεί). Τέτοιο μοντέλο θέρμανσης δεν μπορώ να το πάρω από την εγκατάσταση καλοριφέρ ώστε να έχω άμεση σύγκριση, εκτός εάν ξήλωνα την εγκατάσταση και ανακατένειμα τα σώματα ώστε να προσομοιώσω το αποτέλεσμα του τζακιού.

Για ποιό λόγο υποθετεις οτι ένας μηχανικός που γράφει μελέτη για το θέμα και παίρνει μερος σε ευρωπαϊκό προγραμμα δεν το γνωρίζει αυτό, ενώ το γνωρίζεις εσύ που επαγγελματικα δεν έχεις σχέση με το αντικείμενο;

Ω. Πολύ απλό. Διότι αναφέρεται συλλήβδην σε όλα ως "τζάκια" ενώ μεταξύ τους έχουν διαφορές μέρας με νύχτα. Υποθέτω ότι προφανώς αναφέρεται σε παραδοσιακά τζάκια ανοικτού τύπου, λοιπόν. Απλή λογική από μέρους μου επεξεργασία των παραπάνω "δηλώσεων". Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σχέση με κανένα αντικείμενο η εξαγωγή τέτοιου συμπεράσματος. Αποκλείω δλδ λογικώς η δήλωση του ειδήμονα να καλύπτει και περιπτώσεις όπως την παρακάτω: εσύ τι λες δλδ;

Σε μια έκθεση είχα δει έναν σουηδικό ξυλολέβητα πυρόλυσης ο οποίος σε σχέση με κάποιον απλό ξυλολέβητα ανεξέλεγκτης καύσης είχε εως και 40% οικονομία. Είχε και 3500 χιλιάρικα όμως...

Last edited:
http://www.thermansipress.gr/thermansi/έρευνα-σοκ-ενεργειακή-φτώχεια-και-στα/
Αναφορά στην μελέτη που έλεγα.. λογικά από μια πλευρά αν σκεφτείς ότι οι κατασκευασταράδες μας (νονοί του μάυρου χρήματος) έχτιζαν όσο πιο πρόχειρα μπορούσαν

Και ένα ακόμα link...
http://www.makthes.gr/news/reportage/95982/