Αν και δεν έχω διαβάσει όλο το νήμα (μηπως έχει αναφερθει ξανα) αντι για τα παραδοσιακά ξύλα μπορουμε να ρίχνουμε στο τζάκι μπριγκέτες με τα παρακάτω ωφέλη που ΔΕΝ περνάνε απαρατήρητα.
Το μονο Deal breaker είναι η τιμή νομίζω
Τι είναι οι Μπριγκέτες
Oι μπρικέτες αποτελούν την εναλλακτική λύση για μία σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. Οι μπρικέτες γίνονται υπό υψηλή πίεση, δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και χημικά πρόσθετα , δηλαδή είναι ένα ανανεώσιμο οικολογικό και ανεξάντλητο βιοκαύσιμο που δε ρυπαίνει το περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά:
• Η υγρασία 6- 8%, Σταχτη - ≤ 1%
• Θερμογονο δυναμη - 4500 εως 5.000 kcal / kg.
Πλεονεκτήματα
Έχουν εύκολη αποθήκευση καθώς είναι συσκευασμένες σε πακέτα ( χαρτοκιβωτια ή σακουλακια ) που βοηθάνε την τοποθέτηση τους σε οποιοδήποτε μέρος( δίπλα στο τζάκι , στο μπαλκόνι κλπ )
Δεν ρυπαίνουν τον χώρο αποθήκευσης καθώς δεν έχουν λάσπες, χώματα, υγρασία κλπ
Είναι καθαρό υλικό και δεν αφήνει στάχτη ( 5 φορές λιγότερη στάχτη από το ξύλο )
Έχει 6 φορές λιγότερη υγρασία από το ξύλο
Έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη, 1 kg μπρικέτας = 1,8 kg ξύλα
Έχει βαθμό απόδοσης 88% - 92 %
Δεν πετάνε σπίθες αποφεύγοντας περαιτέρω ζημιές στον χώρο
Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου.
Οι μπρικέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για καυσόξυλα καθώς μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής καθώς έχουν ευρεία εφαρμογή (συμβατικά και ενεργειακά τζάκι, ξυλολέβητες , ξυλοσομπες , σόμπες – λέβητες καθώς και σε ξυλόφούρνους αρτοποιίας )
Τι κερδίζω για το περιβάλλον;
Οι μπρικέτες όπως και το πελλετ έχουν μηδενικό ισοζύγιο CO έτσι καίγοντας μπρικέτες αποτρέπουμε την απελευθέρωση CO στην ατμόσφαιρα. Είναι καύσιμο ανακυκλώσιμο δηλαδή παράγεται κάθε χρόνο από τα αγροτικά κατάλοιπα, καλλιέργειες και απορριφθείσα βιομάζα.
Χίλια συγγνώμη πρωτοχρονιάτικα, αλλά μην υιοθετείς αβασάνιστα ηλιθιότητες όπως η παραπάνω: πρώτον δεν πρόκειται για CO, αλλά για CO2.
Δεύτερον, μεγαλύτερη βλακεία έχει να γραφτεί χρόνια. Προέρχεται από τη greenpeace που ισχυρίζεται ότι αφού το δέντρο στη διάρκεια της ζωής του έχει απορροφήσει π.χ 10 κιλά CO2 σε 30 χρόνια από το περιβάλλον για να αναπτυχθεί, όταν το καίω εγώ μέσα σε μια βδομάδα, απελευθερώνει πάλι αυτά τα 10 κιλά που συσσώρευε εδώ και 30 χρόνια, οπότε είμαστε πάτσι!!!
Το διαβάζει τώρα αυτό ο μέσος αναλφάβητος κάφρος και συμπεραίνει φυσικά ότι η καύση ξύλου δεν επιβαρύνει με εκπομπές CO2 την ατμόσφαιρα,δηλαδή ότι δεν εκπέμπεται CO2.
Έλεος πια με τον κάθε καραγκιόζη που ξεπετάει ότι θεωρία του κατέβει. Μπαφιάσαμε