Κεφαλη για Jelco 750LB

Κρις, εχω και τις δυο ( 103 & ΜΜ-1 και αλλες 5 με διφορετικες γεννητριες & SAS) και το τι ειπα βασιζεται οχι μονον στην "τεχνικη" πλευρα αλλα και στην καθαρα ακουστικη,εστω κι αν αυτη θεωρειται υποκειμενικη.

Δεν εχω αμφιβολια οτι ισως η 103 να εχει "καλο" τρακινγκ, αλλα δεν εχω ουτε αμφιβολια οτι μια SAS εχει το καλυτερο τρακινγκ που ειχα ως τωρα. Θεωρω τον σχεδον καθόλα καλυτερο ηχο της ΜΜ-1 SAS -εστω και υποκειμενικα- σαν "bonus".......

Υπαρχει ενας απλουστατος τροπος - πολυ συνηθισμενος σε κατοχους βραχιωνων με αποσπωμενο κελυφος- να λυθει και η παραμικρη αμφιβολια , και αυτος ειναι ενα καλο και ελαφρυτερο κελυφος που θα δινει την δυνατοτητα χρησης οποιας κεφαλης θελουμε. Τετοια κελυφη εξαιρετικης ποιοτητας,εφαμιλλης του jelco υπαρχουν πολλα απο audio-technica, ADC κλπ.

Σε 2-3 απο τα κελυφη που χρησιμοποιω με τον Ultracraft AC3000MC μου,(πολυ βαρυς με μπρουντζινο tube) εχω ανοιξει τρυπες και ελεγχω την μαζα τους κατα βουληση,αναλογα με την κεφαλη που θελω να χρησιμοποιησω.

Συμφωνω με την ιδεα σου να ακουσει την SAS σου ο Νικος, και να συγκρινει επι ισοις οροις με μια 103. Κατι αναλογο δεν καναμε αρκετοι απο μας ; Και συ απ'οτι ξερω εδωσες την ευκαιρια κοντρα στην MC που εχεις, οπως και γω και πολλοι αλλοι.

Μια προχειρη μελετη στο διαδυκτιο θα δειξει ευκολα ποσος "χαμος" γινεται για τις SAS με παμπολλα σχολια ατομων που απλα βαλανε στο ραφι τα αγαπημενα τους διαμαντια.

Συνοψιζοντας, θα πω οτι μια καλη SAS , και λεγοντας καλη εννοω με ενα αξιοπρεπες generator οπως πχ η V15III ,IV,V,A&R,JVC,Panasonic,Sumiko,ακομη και η Philips αφου αναφερθηκε, δεν θα εχει κανενα απολυτως προβλημα - κατα την υποκειμενικη μου αποψη παντα - να εκθεσει την 103 και οχι μονον.

& VETNIK , χρησιμοποιησε το damper του 750, η Jelco εχει τον λογο της που εχει την επιλογη.Ελεγξε την δραση του αναλογα με το ποσο βυθιζεις την βιδα στο κυλωμα του οπου μπιανει το λαδι.

Last edited:
Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση... έχω headshel Technics αλουμινίου, κάνει αυτό για μείωση βάρους? θα μοντάρω την A&R/Jico επάνω και μπορεί να κάνουμε την δοκιμή... αρκεί να θελήσει ο Νίκος...

Πάντως σέβομαι τα λεγόμενα σου, αλλά έχω επίσης και εμπιστοσύνη μεγάλη και στον Πάνο... για να δούμε...

Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση... έχω headshel Technics αλουμινίου, κάνει αυτό για μείωση βάρους? θα μοντάρω την A&R/Jico επάνω και μπορεί να κάνουμε την δοκιμή... αρκεί να θελήσει ο Νίκος...

Πάντως σέβομαι τα λεγόμενα σου, αλλά έχω επίσης και εμπιστοσύνη μεγάλη και στον Πάνο... για να δούμε...

To technics headshell ζυγιζει αν θυμαμαι καλα γυρω στα 7γρ αρκετα πιο ελαφρυ απο το HS-25.Ναι , κανει για μια δοκιμη.Αν σε απασχολει η ποιοτητα των καλωδιων του κελυφους technics μπορεις να χρησιμοποιησεις αυτα του jelco στην δοκιμη.

Kαι γω εμπιστευομαι τον Πανο.Η διαφορα στο συγκεκριμενο θεμα που συζηταμε,ειναι οτι ο Πανος θα ηταν ευχαριστημενος με την 103 στον 750, ενω εγω οχι. Θεωρω την ΜΜ-1SAS και ολες τις αξιοπρεπεις συγγενικες της σαν ανωτερες κεφαλες ακουστικα και τεχνικα και προτεινω στον Νικ λυσεις που θα τον βοηθησουν να χρησιμοποιησει μια τετοια κεφαλη αν αποφασισει, και δεν νομιζω οτι του προτεινω κατι αστειο η υποπτο η δεν ξερω τι αλλο.Να πω για τελευταια φορα (ελπιζω) οτι ΔΕΝ θα αγορασει απο μενα την ΜΜ-1.

Το αν η διαφορα σε ηχο θα "παιχτει" μεταξυ 8 η 10 Hz , λυπαμαι που το λεω,αλλα ειναι τουλαχιστον αστειο.
Που παει η ευκολια χρησης κελυφων διαφορετικης μαζας που ειναι ενα τεραστιο πλεονεκτημα του 750, που παει το damping που η jelco προσφερει;Το 8 και το 10 ειναι το προβλημα; Το boron και η καλυτερη ακιδα της αγορας δεν εχουν λογο;

Εχω δει δεκαδες κεφαλες με τετραψηφιες τιμες να μπαινουν στο ραφι οταν η θεωρια κριθηκε στην πραξη

Last edited:
@ VetNik ,

Μια αλλη ΜΜ που χρησιμοποιουσα με πολυ καλο αποτελεσμα με τον 750D ειναι η audio-technica AT-7V γυρω στα 150-160 ευρω.

Tapered cantilever, nude 0.2 x 0.7 elliptical tip.

Ευχαριστω για τις προσφορές για δοκιμές αλλα κυρίως για την προσφορά γνώσης.
(Κάτι που ειναι όλο και ποιο σπάνιο στις ονλινε κοινότητες)
Επειδη ειμαι φαν των τεχνικών προδιαγραφών και μου αρεσει να ξέρω γιατι παίζει κάτι ετσι οπως παίζει, νομίζω οτι το πρόβλημα προκύπτει απο την δυσκολία καθορισμού της ενεργού μάζας του συγκεκριμένου βραχίονα.
Αν δηλαδη τα 11 παρά κάτι που δίνει η εταιρία χωρις σελ ειναι αληθινά, με πόσα γραμμάτια σελ ειναι Οκ η shure και με ποσά η denon;

Και για να μην σας πρίζω θα τις πάρω και τις 2.
Η shure ειναι στον δρόμο, αρα ξεκινάω απο εκει.
Διάβασα τόσα θεϊκά για την denon ψήνομαι και για αυτή.

τελικα καποια πραγματα δεν τα καταλαβαινω. το θεμα ειναι ποια ειναι καλυτερη κεφαλη για τον καθενα μας η να απαντησουμε σε μια ξεκαθαρη ερωτηση, δλδ ποια ταιριαζει καλυτερο με ενα συγκεκριμενο βραχιωνα?

γιατι αν ειναι θεμα γουστου, εμενα μου αρεσουν και η shure v 15 ΙΙΙ και η Denon 103 R και πολλες αλλες. εχω τρεις βραχιωνες και θα θελα αλλους τοσους για να ακουω..

Αν ομως δεν θελουμε να τρελανουμε τον OP δεν σηκωνει συζητηση για το ποια κεφαλη ειναι πιο σωστη για τον Jelco.

Ο κανονας, ακομα και χωρις μαθηματικους υπολογισμους ειναι απλος, και σε ενα βαρυ βραχιωνα ματσαρουν καλυτερα σκληρες κεφαλες, οι οποιες ειναι κατα κανονα MC (koetsu, miyajima, κτλ)

Οι ΜΜ που εχουν πεσει στο τραπεζι ειναι ελαφρυες και μαλακες ταυτοχρονα, και πανε καλα σε βραχιωνες των 8-9 γρ (πχ SME 3009 sII imp) ενω καποιες που ειχαν ακομα πιο μεγαλη ενδοτικοτητα (>20-25 cu) θελουν ακομα πιο ελαφρυους βραχιωνες για να δωσουν τα μεγιστα (SME s III, AT 1100 straight etc).

Καλη η ΜΜ-1, αλλα δεν ειναι πασπαρτου για να την κοτσαρουμε σε ολους τους βραχιωνες. αν ηταν ετσι δεν θα ανοιγαμε καν θεματα για ματσαρισμα κεφαλων.

Re: Απάντηση: Κεφαλη για Jelco 750LB

Ευχαριστω για τις προσφορές για δοκιμές αλλα κυρίως για την προσφορά γνώσης.
(Κάτι που ειναι όλο και ποιο σπάνιο στις ονλινε κοινότητες)
Επειδη ειμαι φαν των τεχνικών προδιαγραφών και μου αρεσει να ξέρω γιατι παίζει κάτι ετσι οπως παίζει, νομίζω οτι το πρόβλημα προκύπτει απο την δυσκολία καθορισμού της ενεργού μάζας του συγκεκριμένου βραχίονα.
Αν δηλαδη τα 11 παρά κάτι που δίνει η εταιρία χωρις σελ ειναι αληθινά, με πόσα γραμμάτια σελ ειναι Οκ η shure και με ποσά η denon;

Δεν πιστευω οτι καποια απο τις επιλογες που σου προταθηκαν ειναι εκτος "τεχνικων προδιαγραφων".

Υπαρχουν αμετρητες περιπτωσεις που κεφαλες οι οποιες ηταν "bang-on" οσον αφορα "τεχνικες προδιαγραφες" να χανουν χωρις δευτερη σκεψη απο αλλους συνδιασμους που κινουντο στο "οριο".

Αυτο συμβαινει και με βαριους και με ελαφριους βραχιωνες.

Αφου θα παρεις και τις δυο,τοτε σιγουρα θα προτιμησεις την μια.

Το κελυφος audio-technica για το οποιο σου εδωσα το λινκ οχι μονον θα σε ικανοποιησει "τεχνικα" αλλα ειναι και αψογο απο πλευρας κατασκευης. Εχω ενα παρομοιο 8γρ και ειμαι υπερ ευχαριστημενος.Στην θεση σου θα δοκιμαζα να το παρω για την V15III SAS.

Τα "" τα βαζω διοτι δεν θεωρω τις αλλες επιλογες ως μη σωστες τεχνικα.
Τεχνικα στις επιλογες αυτες, το σιγουρο ειναι οτι το boron/SAS ειναι πολυ πιο advanced , εντελως αντικειμενικα.

τελικα καποια πραγματα δεν τα καταλαβαινω. το θεμα ειναι ποια ειναι καλυτερη κεφαλη για τον καθενα μας η να απαντησουμε σε μια ξεκαθαρη ερωτηση, δλδ ποια ταιριαζει καλυτερο με ενα συγκεκριμενο βραχιωνα?

γιατι αν ειναι θεμα γουστου, εμενα μου αρεσουν και η shure v 15 ΙΙΙ και η Denon 103 R και πολλες αλλες. εχω τρεις βραχιωνες και θα θελα αλλους τοσους για να ακουω..

Αν ομως δεν θελουμε να τρελανουμε τον OP δεν σηκωνει συζητηση για το ποια κεφαλη ειναι πιο σωστη για τον Jelco.

Ο κανονας, ακομα και χωρις μαθηματικους υπολογισμους ειναι απλος, και σε ενα βαρυ βραχιωνα ματσαρουν καλυτερα σκληρες κεφαλες, οι οποιες ειναι κατα κανονα MC (koetsu, miyajima, κτλ)

Οι ΜΜ που εχουν πεσει στο τραπεζι ειναι ελαφρυες και μαλακες ταυτοχρονα, και πανε καλα σε βραχιωνες των 8-9 γρ (πχ SME 3009 sII imp) ενω καποιες που ειχαν ακομα πιο μεγαλη ενδοτικοτητα (>20-25 cu) θελουν ακομα πιο ελαφρυους βραχιωνες για να δωσουν τα μεγιστα (SME s III, AT 1100 straight etc).

Καλη η ΜΜ-1, αλλα δεν ειναι πασπαρτου για να την κοτσαρουμε σε ολους τους βραχιωνες. αν ηταν ετσι δεν θα ανοιγαμε καν θεματα για ματσαρισμα κεφαλων.

Η χρηση μιας MC με 14Ω impedance σε SUT 180Ω Παναγιωτη, ειναι πολυ πιο κραυγαλεο τεχνικο λαθος απο την διαφορα συχνοτητας συντονισμου 8 & 10 Hz και ομως "κατ'εσε ειναι τελειος"

Κατι ελεγες για γουστο;;;

Απάντηση: Re: Κεφαλη για Jelco 750LB

Νομίζω οτι το θέτεις σωστά, ακριβώς με βάση το σκεπτικό με το οποίο ρώτησα.
δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα γούστα, η ερώτηση ήταν απολύτως τεχνικής φύσεως.
η απάντηση σου με κάλυψε,
επειδη ήδη είχα μια shure στο δρόμο να έρχεται, μαλλον θα δοκιμάσω και αυτή (οπως πρότεινε ο πανικος)
το θέμα ειναι οτι δεν θέλω να δοκιμάσω.... Θέλω να μετρησω...
παλι διάβασμα έξοδα δίσκους ειδικούς κλπ με βλεπω...
ατιμο φόρουμ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεφαλη για Jelco 750LB

Δεν πιστευω οτι καποια απο τις επιλογες που σου προταθηκαν ειναι εκτος "τεχνικων .

Πως γίνεται αυτο; Υπάρχει μεγάλη διάφορα στην ενδοτικοτητα.
Με αλλα σελ;

τα 14 ειναι η θεωρητικη τιμη αλλα σχεδον ολες η 103 R μετρανε λιγο πιο πανω. το ξαναειπα, μην με βαζεις να γραφω τα ιδια.

Και θα διαφωνισω μαζι σου, σαν συνταγη θεωρω καλυτερη αυτη του παρακατω αρθρου

http://www.vinylengine.com/step-ups-and-mc-cartridges.shtml

εισαι ελευθερος να φορτωνεις την 103 R με 70-140 Ohm αφου τοσο νομιζεις, πιστευω οτι κανεις πελωριο λαθος και οι ιδανικες τιμες ειναι 150-180 με 100 το ελαχιστο ικανοποιητικο οπως ειχα γραψει και πιο πριν. κραυγαλεο λαθος ειναι το 70 Πανικο..

και κατι τελευταιο, η ιδια η Denon φορτωνει την κλασσικη 103 με 11+ φορες την εσωτερικη, δλδ 40χ11= 440 (470 στην πραγματικοτητα) και οχι με τοσο λιγο οσο εσυ λες. εκτος αν ξερεις κατι παραπανω απο την κατασκευαστρια...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεφαλη για Jelco 750LB

Πως γίνεται αυτο; Υπάρχει μεγάλη διάφορα στην ενδοτικοτητα.
Με αλλα σελ;

Αν οπωσδηποτε θελεις να ψηλωσεις την συχνοτητα συντονισμου με την SAS ναι ενα ελαφρυτερο κελυφος ειναι μια σωστη λυση.
Υπαρχει και διαφορα 3 γρ στην μαζα των κεφαλων επισης, η ΙΙΙ σου ειναι ελαφρυτερη.
Δεν ειναι θεμα μονο ενδοτικοτητας.

Μου κανει εντυπωση ομως που δεν εχω δει ακομη σχολια αναφορικα με το πλεονεκτημα του jelco damping που προσφερεται ακριβως για τετοιες περιπτωσεις. Ειναι λες και δεν υπαρχει, ενω ειναι κατι που ισως ολοι οι βραχιωνες θα επρεπε να εχουν.

Τελικα πιο ειναι το πικαπ και το φονο σου; Νομιζω πουλησες το sondek?

και κατι τελευταιο, η ιδια η Denon φορτωνει την κλασσικη 103 με 11+ φορες την εσωτερικη....... εκτος αν ξερεις κατι παραπανω απο την κατασκευαστρια...

Mε phono pre-pre φυσικα και συμφωνω,το ειπα και πιο πανω.Δεν νομιζω oμως οτι εννοουν SUT.......

H τιμη των 14Ω ειναι βασισμενη στο prototype,kai αν υπαρχουν μικροδιαφορες αυτες ειναι πολυ μικρες και δεν ειναι του μεγεθους που χρειαζονται τοσο ψηλο input load στο SUT.

Το phono είναι το trichord diablo never connect psu
Το πικαπ τι σημασία έχει;
Ενα γερμανικό σανίδι είναι...

εννοει αν ειναι suspended η mass design.. αν λες σανιδι ισως να ειναι καποιο acoustic solid .. αυτα φορανε και Jelco αλλα τον 250 τροποποιημενο.

ΑΝ τελικα ο Νικος παρει την 103 σε καποια εκδοχη της, δεδομενου οτι το φωνο του εχει πολλες δυνατοτητες ρυθμισης loading θα δει μονος του που του καθετε καλυτερα. αυτια απ οσο ξερω εχει.

Με την Shure (v 15 III αν καταλαβα καλα) θα εχει πολυ καλες ακροασεις, εγω τις δικες μου (ειχα 2, μια με Jico και μια μαμα) τις ετρεξα παρα πολυ και την μια την διατηρω παντα σε θεση μαχης. Η Jico οντως βελτιωνει κατα πολυ το fine detail retrieval και αξιζει τα λεφτα της με το παραπανω.

Οσων αφορα τον Πανικο (Audiolytic), για οσους δεν το γνωριζουν ειμαστε φιλοι, και μπορει να μην συμφωνουμε σε ολα αλλα σε γενικες γραμμες αρκετες αποψεις μας πλησιαζουν η και ταυτιζονται. Βασικα και οι δυο ακουμε με πικαπ ενω εκτιμουμε (η αλλιως δεν σνομπαρουμε) τις καλες ΜΜ οπως καποιοι "audiophiles".

απο εμενα αυτα, και καλες ακροασεις.