κεφαλή για μακρο

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,716
θελω καλη κεφαλή για μακρο!:)
Eχω τωρα τα εξης

Manfrotto 055xprob
κεφαλη manfrotto 804 rc2

η κεφαλή οταν την σφίγγω κουνιεται και μου χαλαει το καδρο, σε ολα τα αλλα ειδη φωτογραφιας δεν εχει σημασια, αλλα στο μακρο μετραει πολυ.
Οποτε καποια καλη κεφαλή που να ειναι σχεδιασμενη ειδικα για μακρο?

Last edited by a moderator:
ναι, εψαξα και εγω μετα στο ιντερνετ, και αποτι βλεπω αρκετοι την χρησιμοποιούν
τιποτα πιο οικονομικο υπαρχει?:)

Last edited:
Παυλο το ξερω οτι ειναι ακριβη κεφαλη(και στις μερες μας φαινεται και ακριβοτερη) αλλα δεν ξερω κατι οικονομικοτερο.Μετα πας σε Νovoflex και η τιμη ξεφευγει.
Δοκίμασε να τραβηξεις καθετα ωστε να σε βοηθησει η βαρυτητα και με καποιο remote αν εχεις ή με χρονοκαθυστέρηση απο την μηχανη+ την ταχυτητα που θα εχεις με το φλας δεν νομιζω να εχεις προβλημα.
Αλλα για πες λιγα παραπανω στοιχεια μεγεθυνση αντικειμενο,ποσα καρε? Τι σκεφτεσαι.

με χρονοκαθυστέρηση απο την μηχανη τραβαω και τωρα. απλα οταν στηνω το καδρο και μετα σφυγω την κεφαλι κουνιεται η μηχανη λιγο και χαλαει το καδρο. τωρα με τον σιγμα 105/2.8 τραβαω στο max 1:1 ειναι, συν το crop factor των 4/3. Απλα πηρα και τα extension rings τωρα, και θα ειναι πιο δυσκολα τωρα νομιζω

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του μάκρο, φίλος μηχανουργός μου κατασκεύασε γλυσιέρα, με διπλά αυτολιπαινόμενα μπρούτζινα κουζινέτα και κοχλία πολύ λεπτού σπειρώματος, το οποίο στη βάση του έχει hot shoe που ταιριάζει σε μια κεφαλή μπίλιας που έχω (βέβαια είχα ζητήσει σπείρωμα 3/8'' στη βάση ώστε να προσαρμόζεται όπου θέλω, αυτό ήταν πρωτοβουλία του μηχανουργού). Ουσιαστικά μετά θέλουμε μια καλή κεφαλή μπίλιας ώστε να φέρουμε τη μηχανή μπροστά από αυτό που φωτογραφίζουμε. Θέλει κάποιες προδιαγραφές, γιατί το σύστημα στο μάκρο προεκτείνεται πολύ και "κρεμάει". Το σκεφτόμουν και για geared όπως η παραπάνω.

Δοκιμασε το εξης
Στησε το αντικειμενο εκει που θελεις.
Σφιξε την κεφαλη και μετα μετακινησε το τριποδο λιγο δεξια αριστερα.
Χρησιμοποιησε καποιο τακακι ή κερματα ή οτι αλλο νομιζεις για να διορθωσεις το πανω κατω
Επισης μπορεις να δοκιμασεις και την πατεντα που φανταζομαι οτι την εχεις δει,δηλαδη να βάλεις το αντικειμενο σε ενα παλιο φακο πανω και γυρίζοντας το focus αυτο πηγαινει πανω κατω.Ετσι λυνεις το προβλημα με αυτο και λιγο μπρος πισω τον φακο και εισαι οκ.
Και γλιτωνεις και τα 150+ που κανει μια καλη κεφαλη.:smile:

το τριποδο ναι το πηγαινω μπροστα πισω, αλλα αυτο με το φακο δεν το ηξερα, θα το δοκιμασω!
και το DIY του Τασου ενδιαφερον φαινεται!

Ως κάτοχος της 410 (άσχετα αν ως τώρα δεν την έχω αξιοποιήσει όπως θα ήθελα) μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα.
Πολύ στιβαρή και η δυνατότητα μικρορύθμισης ως προς τους τρεις άξονες πολυ εξυπηρετική.

Επειδή ο gianou με έχει βάλει στην πρίζα με τα... θηρία που ποστάρει, ήδη ψάχνω στο ebay για enlarging lens με την ελπίδα να ξανασχοληθώ και να βάλω την κεφαλή να δουλέψει όπως πρέπει!

Η γλυτσιέρα κινεί τη μηχανή σε διαφορετικούς άξονες απ' ό,τι η geared κεφαλή, πάντως. Λειτουργούν συμπληρωματικά δηλαδή.

κανα λινκ για γλυτσιέρα γιατι δεν καταλαβαινω τι ακριβως ειναι¨)

Θα σας βάλω φωτο από το μηχανούργημά μου. Πάντως να ξέρετε, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το σύστημα είναι τόσο σταθερό όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος του.

Re: Απάντηση: κεφαλή για μακρο

Θα σας βάλω φωτο από το μηχανούργημά μου.

Αμήν!! Μετάφερε παρακαλώ στον κατασκευαστή πως αν έχει όρεξη να επαναλάβει την κατασκευή, παίρνω χαρτάκι προτεραιότητας!

Ως κάτοχος της 410 (άσχετα αν ως τώρα δεν την έχω αξιοποιήσει όπως θα ήθελα) μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα.
Πολύ στιβαρή και η δυνατότητα μικρορύθμισης ως προς τους τρεις άξονες πολυ εξυπηρετική.

Επειδή ο gianou με έχει βάλει στην πρίζα με τα... θηρία που ποστάρει, ήδη ψάχνω στο ebay για enlarging lens με την ελπίδα να ξανασχοληθώ και να βάλω την κεφαλή να δουλέψει όπως πρέπει!

Λιγο offtopic
Νασο το εχω γραψει και στο θεμα με το μακρο. Nikon EL Nikkor 50mm 2.8.
Φτηνος και το αποτελεσμα που θα σου δωσει εκπληκτικο.Αν δεις οτι θες να προχωρησεις και παρακατω τοτε κοιτας και για αλλα.Επισης τον εχεις και για μακρο στη φυση .

Αληθεια τι ειναι η γλυτσιερα?

Αμήν!! Μετάφερε παρακαλώ στον κατασκευαστή πως αν έχει όρεξη να επαναλάβει την κατασκευή, παίρνω χαρτάκι προτεραιότητας!

Κάτσε γιατί θα του βάλω και άλλες δουλειές. Πρώτα θα του πω να μου κάνει μια προσαρμογή για τη γλυσιέρα σε σταθερή πλατφόρμα για indoor καταστάσεις (άτιμε gianou με άναψες φωτιές :flipout:). Θα δοκιμάσω και τι πατέντες μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με την φυσούνα μου.... αν και το βλέπω το πράμα, πάλι στον MP-E 65 θα καταλήξω πανάθεμά με.... Αυτά τα πράγματα είναι να τα δοκιμάζεις νέος, να σαν τον Χαράλαμπο καλή ώρα.... πριν τα 25.

Από φακούς μεγεθυντήρων υπάρχει μεγάλη ποικιλία που ούτε που τόλμησα να ασχοληθώ.... κάτι Rodenstock κάτι Schneider κλπ άστο καλύτερα γιατί φοβούμαι θα ξανακυλήσω :flipout:

Send εχεις τη "φακουδαρα" τον MP-65 που παιζει μεχρι 4-5χ και ψαχνεσαι?

Rodenstock , Schneider-Kreuznach και λοιποι ειναι αρκετα ακριβοι.
Στα 50mm η διαφορες στην ποιοτητα αυτων που προανέφερες αν βαλουμε και τον Nikkor μεσα ειναι απειροελαχιστες.