Χρήστο γεια και πάλι.
Απάντηση Νο 2 ή συνέχεια της πρώτης.
Αφού έχω ξεπεράσει τις 100 ώρες ακρόασης τώρα μπορώ πλέον με μεγάλη βεβαιότητα να σου εκφράσω την γνώμη μου για το πώς τελικά παίζει η mc 3.5 της Mobile Fidelity. Οφείλω να τονίσω, για όσους δεν γνωρίζουν, το συμφέρον που έχω ως αντιπρόσωπος της MoFi για το συγκεκριμένο προϊόν, εσύ όμως γνωρίζεις καλά το πάθος μου για το χόμπυ και δεν θα καταδεχόμουνα ούτε να έχω αλλά ούτε και να εμπορεύομαι ένα προϊόν που δεν θα μου άρεσε. Άλλο δε τόσο να το πενεύω.
Λοιπόν ισχύουν τα όσα είπα από την αρχή. Και η καλημέρα όντως από το πρωί φάνηκε Η κεφαλή είναι απίστευτα αθόρυβη. Όμως αυτό που δεν κολούσε στα υψηλά μου γούστα από την αρχή και είχα επιφυλάξεις ήταν η χροιά, αλλά περίμενα, όπως ήταν λογικό, η κεφαλή να παίξει και να στρώσει. Το θέμα της χροιάς ήταν εντονώτερο στην ακρόαση συμφωνικής μουσικής και λιγότερο ενοχλητικό στη Τζαζ και ακόμη λιγότερο στην Ρόκ/Ποπ. Περιττό να σου πώ το πόση Τζαζ και Ροκ/Ποπ άκουσα. Άκουσα Zeppelin όπως ποτέ πριν! Και φαντάσου τί σημαίνει αυτό για σύστημα σαν το δικό μου που όσοι το έχουν ακούσει ξέρουν τί εννοώ.
Το επίμαχο θέμα της χροιάς έληξε αφ' ενός μετά τις 100 ώρες ακρόασης και αφ' εταίρου δοκιμάζοντας αντιστάσεις φορτίου για την κεφαλή. Ο κατασκευαστής προτείνει 1kohm ή και λιγότερο.
Έτσι λοιπόν δεν είχα παρά να πειραματιστώ ξεκινώντας με γερμανικές αντιστάσεις ρόντενστάιν χαμηλού θορύβου. Είχα ένα ζευγάρι 480 ohm με τις οποίες έκανα και τις ακροάσεις για 100 ώρες. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι οι προενισχυτές της Atma-sphere παρέχουν την ευκολία αυτή εξωτερικά στο πίσω μέρος πάνω από την σύνδεση των καλωδίων του βραχίωνα με δύο βίδες ανά αντίσταση/κανάλη όπου και βιδώνει κανείς πολύ εύκολα και μπορεί να κάνει αλλαγές. Πέρα από την σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του θορύβου επιφανείας αυτό που επιπλέον μου έκανε *τρομακτική* εντύπωση ήταν η τεράστια πανοραμική στερεοφωνική εικόνα. Θα εκλήσσονται όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές και έχουν ακούσει παλαιότερα το σύστημά μου! Τολμώ να ισχυριστώ ότι πιθανόν καμμιά άλλη κεφαλή να μην μπορεί να αναπαράγει τόσο μεγάλη ηχητική σκηνή [στο χώρο μου μιλάμε μόνο για πλάτος 6,5 έως 7 μέτρα. Το πλάτος, μαζί με το ύψος, είναι το δισκολότερο να αναπαραχθεί από ένα σύστημα ακόμα και αξιόλογο. Και όταν μιλάω για μεγάλες διαστάσεις δεν εννοώ μεγένθυση των οργάνων, αλλά αναπαραγωγή του μεγέθους του χώρου στον οποίο παίζει μια ορχήστρα. Η ανάλυση, η λεπτομέρεια, η διαφάνεια, ο αέρας και το σώμα των οργάνων/φωνών καθώς και ο αέρας που τα περιβάλλει βρισκόταν σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Ο ήχος ελεύθερος και ανοιχτός, λιγότερο σκληρός και πιο ευχάριστος για ακρόαση χωρίς να καλύπτει ή να θολώνει. Το δυναμικό κοντράστ πρωτόγνωρα τόσο διαφορετικό από πριν. **Η χροιά όμως** δεν μου κολούσε με τίποτα. Παρά τα τόσα θετικά δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ με την χροιά. Είμαι πολύ ευαίσθητος στο θέμα αυτό και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ποτέ δεν μπορώ να ευχαριστηθώ ψηφιακές ή και κάποιες τρανζιστορικές ηχογραφήσεις. Όπως συνηθίζω να λέω, τα μόνα cd που *ανέχομαι*[!!] είναι των εταιρειών που εισάγω και φτιάχνονται με άλλη αντίληψη.
Το επόμενο βήμα ήταν να μου φέρει ο τεχνικός μου απο το Αριστοτέλειο δύο άλλα ζεύγη αντιστάσεων, το ένα στα 680 ohm της ρεσίστα και ένα άλλο στα 998 ohm του Σοβιετικού στρατού.
Βγάζοντας το πρώτο ζευγάρι [480 ohm] ακούσαμε την κεφαλή με φορτίο 48 kohm, το στάνταρ του προενισχυτή. Εδώ ως δια μαγείας οι χροιές ήταν σωστές και επί τέλους χάθηκε η ενόχληση, αλλά δυστυχώς ηστερεοφωνική εικόνα μάζεψε δραματικά.
Το επόμενο βήμα ήταν η τοποθέτηση φορτίου 680 ohm. Εδώ τα πράγματα βελτιώθηκαν και ο ήχος είχε μόνο θετικά με σωστή χροιά και στερεοφωνική εικόνα.
Αλλά μιας και πήραμε μπρος ήταν αδύνατο να σταματήσουμε. Και έτσι πήγαμε στα 998 ohm και εδώ και μείναμε από χτες [Τρίτη] το βράδυ. Φαίνεται ο κόκκινος στρατός, αν και δεν υπάρχει, να κάνει θαύματα. Οι ακροάσεις συνεχίζονται και η κεφαλή δεν ξέρω τί άλλο μπορεί να μας επιφυλάσσει μετά από 20 ή 50 ώρες. Και έτσι να μείνει θα είμαι πανευτυχής. Λ.Σ.