Κεντράρισμα στον Astra 19,2 Ε

zeovani

Established Member
6 February 2007
105
Μία ερώτηση:

Εάν το πιάτο έχει full σήμα σε ASTRA τότε έαν π.χ. στον δέκτη δεν υπάρχει σύστημα USALS, έστω και χειροκίνητα μπορω να βάλω μοίρες-θέσεις, να δώσω εντολή μέσω του δέκτη στο πιάτο να πάει σε αυτές τις μοίρες και μετά με μετακίνηση του πιάτου δεξιά - αριστερά από το τηλεκοντρόλ του δέκτη βρω και να αποθηκεύσω άλλους δορυφόρους?
Το λέω γιατί το έχω κάνει και εκτός από τους ASTRA - HOTBIRD δεν έχω πιάσει σήμα από κανέναν!

Δέκτης: dreambox-500s
μοτερ: MOTECK 2100A

Ευχαριστώ

Απάντηση: Κεντράρισμα στον Astra 13 Ε

Χαχα γράψε λάθος...
Astra 19.2

Re: Κεντράρισμα στον Astra 13 Ε

Μία ερώτηση:

Εάν το πιάτο έχει full σήμα σε ASTRA τότε έαν π.χ. στον δέκτη δεν υπάρχει σύστημα USALS, έστω και χειροκίνητα μπορω να βάλω μοίρες-θέσεις, να δώσω εντολή μέσω του δέκτη στο πιάτο να πάει σε αυτές τις μοίρες και μετά με μετακίνηση του πιάτου δεξιά - αριστερά από το τηλεκοντρόλ του δέκτη βρω και να αποθηκεύσω άλλους δορυφόρους?
Το λέω γιατί το έχω κάνει και εκτός από τους ASTRA - HOTBIRD δεν έχω πιάσει σήμα από κανέναν!

Δέκτης: dreambox-500s
μοτερ: MOTECK 2100A

Ευχαριστώ

Φίλε μας τα λες καπως ακαταλαβίστικα. Κατ´αρχάς μάλλον έχεις λάθος τόξο ή δεν έχεις σωστές ρυθμίσεις στο 500αρη σου. Το μοτέρ το έβαλες μόνος σου? Έχεις εμπειρία από settings se dreambox? Αν μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες θα μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.

Πρόσφατα μου έκαναν μία εγκατάσταση φίλε μου με μοτέρ MOTECK SG2100A, πιάτο 96 cm και dreambox 500-s χωρίς όμως να μου ρυθμίσουν το κουτί να πηγαίνει στους δορυφόρους γιατί όπως μου είπαν δεν ήξεραν. Πρέπει να πω ότι είμαι φάτσα με τον Υμηττό, σε μονοκατοικία και πολύ ψηλά οπότε βλέπω και το Θεό...!

Οταν ρώτησα για το τόξο μου, μου είπαν: TURKSAT-HELLASAT-ASTRA-BADR-ASTRA (19.2)=EUTELSATW2-HOTBIRD-EUTELSATW3-SIRIUS 5-THOR-ATLANTICBIRD-NILESAT.

Εγώ όμως εξακολουθώ να μένω με την απορία γιατί να μην πιάνω περισσότερους...

Βάζοντας τις συντεταγμένες μου σε αυτό το site -> www.dishpointer.com βγάζω τα εξής αποτελέσματα:

ΓΙΑ HELLASAT:

Satellite: 39.0E Hellas-Sat 2
Elevation: 43.2°
Azimuth (true): 156.3°
Azimuth (magn.): 152.6°

ΓΙΑ TURKSAT

Satellite: 42.0E Türksat 2A, 3A
Elevation: 42.0°
Azimuth (true): 152.0°
Azimuth (magn.): 148.3°

Πριν λίγο ανέβηκα στο πιάτο μου και είδα ότι είχαν γίνει οι εξής ρυθμίσεις:

Δεξιά elevation μοτέρ: 43
Αριστερά latitude μοτέρ: 46,5
elevation πιάτου: κοντά στο 38

Tον HOTBIRD τον πιάνω με μέγιστο σήμα SNR 90%, AGC: 88%, BER:0

Τι πρέπει να κάνω για να βλέπω full extra κι άλλους δορυφόρους?

Δεξιά elevation μοτέρ: 43
Αριστερά latitude μοτέρ: 46,5
elevation πιάτου: κοντά στο 38

Tον HOTBIRD τον πιάνω με μέγιστο σήμα SNR 90%, AGC: 88%, BER:0

Τι πρέπει να κάνω για να βλέπω full extra κι άλλους δορυφόρους?

Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι ρυθμίσεις είναι ότι νάναι (εκτός κι αν είσαι πολύ βόρεια, στο ύψος της Ρουμανίας - Αυστρίας ας πούμε που έχει latitude 46,5°, αλλά πάλι οι ανυψώσεις που αναφέρεις για τον Turksat ας πούμε δείχνουν κάπου Αθήνα); Όταν έγινε η εγκατάσταση ο τεχνικός έκανε όντως έλεγχο ότι πιάνει τους δορυφόρους στο τόξο που σου έχει πει; (ασχέτως ότι το τόξο μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο αν δεν υπάρχουν εμπόδια)

Last edited:

Αφού είπαμε...
Είμαι Ανατολική Αττική...

Βασικά επειδή δεν την παλεύω να τον ξαναφωνάξω μπορείς να μου πεις τι ρυθμίσεις να βάλω να ξεμπερδεύω??? :)

Λάθος είναι η ανύψωση στο μοτέρ, θα έπρεπε να λέει 52 στο elevation και 38 στο latitude. Στο κάτοπτρο θα έπρεπε να λέει περίπου 24°, μιας και ο υπολογισμός είναι για το SG2100A, '30 - Declination angle', για τις 38° γεωγραφικού πλάτους (latitude) το declination είναι ~6°. Ο τεχνικός μάλλον πρώτη φορά έβαζε τέτοιο μοτέρ!

Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις δίκιο...

Αμα πάω δηλαδή ταράτσα και πειράξω και τις 3 αυτές μοίρες σε μοτέρ και πιατο θα πρέπει όμως να ξεκινήσω από την αρχή τη manual ρύθμιση του δέκτη?
Η στις ήδη αποθηκευμένες θέσεις θα πιάνω πάλι τους ίδιους δορυφόρους με καλύτερο σήμα + τους καινούργιους?

Ευχαριστώ

Αν οι ρυθμίσεις στον δέκτη είναι οι σωστές, δηλαδή οι συντεταγμένες στο USALS, τότε θα τους πιάνεις. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ρυθμίσεις σωστά το κάτοπτρο, δεν είναι τόσο απλό να βάλεις μόνο τις συγκεκριμένες μοίρες, χρειάζονται και μικρορυθμίσεις πάνω - κάτω για να έχεις την μέγιστη απόδοση (αλλά και δεξιά - αριστερά αν δεν σου έχει κεντράρει ακριβώς στο νότο το σημείο 0, που πολύ αμφιβάλλω εφόσον μάλλον δεν ήξερε τι έκανε).

To πρόβλημα φίλε μου είναι ότι στον δέκτη μου το USALS απλά δεν δουλεύει...
Αποθηκεύω με το χέρι θέσεις-μοίρες δορυφόρων και έτσι κινώ το πιάτο.
Δηλαδή εσύ προτείνεις, αφού κλειδώσω δέκτη και μοτέρ στις συγκεκριμένες μοίρες να δώσω εντολή να πάει στον hotbird π.χ. να βγάλω μέγιστο σήμα από εκεί (κινώντας λίγο πάνω-κάτω το πιάτο) και στη συνέχεια θα είμαι ΟΚ?

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ρυθμίσεις ένα μοτέρ τέτοιου τύπου, βάζεις σωστά τις μοίρες ανύψωσης (elevation στο μοτέρ) και απόκλισης (declination στο κάτοπτρο), ρυθμίζεις το δέκτη με usals και δίνεις εντολή να πάει σε κάποιον κοντινό προς το νότο δορυφόρο (οι Hotbird ή Astra είναι μια χαρά γι αυτή τη δουλειά). Μετακινείς το όλο σύστημα δεξιά - αριστερά μέχρι να πετύχεις το καλύτερο σήμα, και εκεί τυπικά θα μπορούσαν να τελειώσουν οι ρυθμίσεις, αλλά σχεδόν πάντα θα χρειαστούν μικροοδιορθώσεις για να πετύχεις όσο μεγαλύτερο τόξο γίνεται. Χωρίς usals είναι πιο δύσκολο, αφού πρέπει να βρεις αρχικά τον απόλυτο νότο της περιοχής σου και να ρυθμίσεις το σημείο 0 του μοτέρ να συμπέσει με αυτόν. Δεν ξέρω γιατί δεν σου λειτουργεί το Usals, νομίζω ότι ο δέκτης σου το υποστηρίζει...

Μισό γιατί μπερδεύτηκα...
Εγώ που ας πούμε έχω USALS αλλά δεν μπορώ να το θέσω σε λειτουργία, πάω ταράτσα, κλειδώνω δέκτη και μοτέρ στις συγκεκριμένες μοίρες και έτσι βρίσκομαι στο σημείο 0? Ποιος είναι ο απόλυτος νότος?
Οι συντεταγμένες μου?
Δεν καταλαβαίνω...

Ο απόλυτος νότος είναι αυτός που αντιστοιχεί με το γεωγραφικό σου μήκος, δηλαδή περίπου οι 23,5°Ε. Πως θα κλειδώσεις τον δέκτη όμως στις συγκεκριμένες μοίρες του Hotbird χωρίς USALS; Πρέπει να το θέσεις σε λειτουργία, το πως δεν ξέρω, δεν έχω τέτοιο δέκτη. Ας πούμε ότι το βρίσκεις αυτό, βάζεις τις συντεταγμένες σου στις ρυθμίσεις USALS του δέκτη, αυτός υπολογίζει τις γωνίες των δορυφόρων, του λες να οδηγήσει το μοτέρ στον Hotbird (πχ), και κάνεις το ψάξιμο για σήμα από αυτό τον δορυφόρο μετακινώντας όλο το σύστημα (από τη βάση του μοτέρ δηλαδή) δεξιά - αριστερά (εφόσον έχεις ήδη βάλει όπως είπαμε σωστά τις μοίρες ανύψωσης του μοτέρ και του κατόπτρου). Αναλυτικότερες οδηγίες μπορείς να δεις στα παρακάτω,

http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=532.0
http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=210.0

Μήπως θα ήταν καλύτερα να πάω το πιάτο στον ASTRA που είναι και πιό κοντά? (19.2)

Αν μπορούσες να το ρυθμίσεις και στις 23,5Ε (Astra 1G, που έχει σήμα στην Αθήνα), ακόμα καλύτερα μιας και πέφτει ακριβώς πάνω στο Νότο (με ελάχιστη απόκλιση). Οι 19.2Ε είναι μια πολύ καλή επιλογή πάντως...

Οντως το πιο πιθανό είναι να έχει γίνει λάθος στην εγκατάσταση.
Παρατήρησα ότι πηγαίνοντας το πιάτο στις 19,2 μοίρες που είναι ο Astra και επιλέγοντας να ψάξω άλλον δορυφόρο, το πιάτο κλείδωσε σήμα χωρίς να κάνω μικρορυθμίσεις!

SNR: 93% AGC: 88%

Οπότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα για να κλειδώνουν στο ίδιο σημείο 2 δορυφόροι όντως έχει γίνει λάθος στην εγκατάσταση.
Αύριο ας ελπίσουμε ότι μόνος μου θα μπορέσω να πειράξω τα elevations, inclinations...!

Δεν τα ξέρω τα μενού του DM500s και γενικότερα των Dreambox, αλλά λογικά στις ρυθμίσεις κάθε δορυφόρου πρέπει να υπάρχουν επιλογές αν θα δουλεύουν με μοτέρ, με diseqc 1.2, USALS, διακόπτη diseqc (διάφορες επιλογές εδώ). Ανάλογα με την εγκατάστασή σου κάνεις και την σωστή ρύθμιση. Τώρα στην περίπτωση που πας να κάνεις scan σε ένα δορυφόρο και δεν έχεις κάνει αυτή τη ρύθμιση (δεν δίνεται καμία εντολή σε μοτέρ ή διακόπτη δηλαδή όταν πηγαίνεις σε αυτόν τον δορυφόρο) θα βρει σήμα αν οι transponder του έχουν κοινά χαρακτηριστικά συχνότητας, πόλωσης, μπάντας (χαμηλή, υψηλή) με transponder του δορυφόρου που βρίσκεσαι ήδη, μόνο που το σήμα αυτό φυσικά δεν ανήκει στον δορυφόρο που θέλεις να κάνεις scan αλλά σε αυτόν που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Και τέτοια κοινά χαρακτηριστικά έχουν πολλοί δορυφόροι μεταξύ τους.