Μάλιστα.....οκ. Όπως είπε ο Sotos ο καθένας όπως τον συμφέρει....
Πως αυτός ο λαός ξεχνά τον πολιτισμό του, στο διάολο τα αρχαία, σιγά όλη η Αθήνα έχει...και τι έγινε...
Πως μερικοί ξεχνούν όταν τους συμφέρει τις υπηρεσίες και όταν τις θέλουν τις κάνουν δόγμα...Αρχαιολογική, Δασολογική, κλπ κπλ
Πως μερικοί για να πουν ότι έχουν δίκιο, βγάζουν κάποια σημαντικά πράγματα δευτερεύοντα....
Πάμε λοιπόν.....
"Δηλαδή συνεχίζουμε να επενδύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μια τεχνολογία που ήδη αποσύρεται και αποδεικνύεται επιζήμια για το περιβάλλον. («Προκαλεί ερωτηματικά εν έτει 2010 να προτείνεται εμμέσως η διατήρηση των ΧΥΤΑ με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν και που, εκτός των άλλων, απαιτούν μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα κατανάλωση εκτάσεων περίπου 1.000 στρεμμάτων ανά 8-10 χρόνια» Από επιστολή Διευθύνοντα Συμβούλου ΗΛΕΚΤΩΡ (κατασκευαστής των ΧΥΤΑ) (!!!) κ. Κατρή στην Ελευθεροτυπία)."
" * Αντί να προωθήσουμε την αρχή ότι: «η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων και ότι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση θα πρέπει να προτιμώνται σε σχέση με την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, εφόσον αποτελούν τις βέλτιστες οικολογικές λύσεις.» ( Οδηγία 98/2008/ΕΚ). Προωθούμε: την υγειονομική ταφή ( ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) που η Κομισιόν σε απάντησή της στον Ν. Χουντή δηλώνει: «Λαμβανομένου υπόψη ότι η υγειονομική ταφή κατέχει την τελευταία θέση στην «ιεραρχία των αποβλήτων» της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (2008/98/EC), η Επιτροπή θεωρεί την υγειονομική ταφή ως την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης είναι προτιμότερες.»"
"Όπως αποκαλύπτονται από τα τρία δημοσιεύματα της Ελευθεροτυπίας: Α) «Διαπλεκόμενα» συμφέροντα ( ΗΛΕΚΤΩΡ- ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΛΑΤΣΗΣ- αγόρασε το 20% της Μεσόγειος ΑΕ τώρα τον Αύγουστο) Αφού πρώτα ανέλαβαν τη δημιουργία των υπό απόσυρση στην υπόλοιπη Ευρώπη, ΧΥΤΑ, Προωθούν με μορφή ΣΔΙΤ την δήθεν ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργώντας έτσι μονοπωλιακές καταστάσεις, μολύνοντας το περιβάλλον, αυξάνοντας τα κόστη κατασκευής και πολλαπλασιάζοντας τα τιμολόγια διαχείρισης των απορριμμάτων. Β) Καταγγέλλεται ότι προετοιμάζεται Διαγωνισμός ο οποίος πρόκειται να περιλαμβάνει και τα 4 εργοστάσια μαζί
α) αποκλείοντας συνεπώς την συμμετοχή μικρότερων εταιριών και
β) «είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό με πρωτοβουλία των παραγόντων της κυβέρνησης και το όλο θέμα πρόκειται να κλείσει πριν την εφαρμογή του νόμου για τον Καλλικράτη»… σύμφωνα με εκπρόσωπους της ΠΟΕ- ΟΤΑ « η ανάθεση της λειτουργίας των εργοστασίων σε ιδιώτες οδηγεί σε μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις και αυθαίρετες αυξήσεις του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκτός του κόστους κατασκευής που είναι περίπου μισό δις ευρώ, θα υπάρχει μόνιμη επιβάρυνση ανά τόνο απορριμμάτων η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικώς στο ποσό των 147 ευρώ ανά τόνο»"
"Αντί λοιπόν να γεμίζουν την Ελλάδα με ΧΥΤΑ και ιδιωτικά εργοστάσια δήθεν επεξεργασίας και ανακύκλωσης, θα έπρεπε και βάσει των νομικών δεσμεύσεων αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος να καταφύγουμε σε ανακύκλωση, ανάκτηση και πρόληψη. Η αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας όμως κινούνται περιέργως στην αντίθετη κατεύθυνση.
* Πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται ο ΧΥΤΑ Γραμματικού – Κερατέας, γιατί όπως είναι γενικά αποδεκτό και αναγνωρίζεται ακόμα και από την Κυβέρνηση «ότι εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ περίπου 10.000 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως όταν η Αττική παράγει καθημερινά το πολύ 7.000 τόνους κατά μέσο όρο, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την τεράστια ημερήσια απόκλιση που», ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος του Γυθείου είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του, πως «το δρομολόγιο για να πάει στα Λιόσια θέλει 3000 ευρώ το ένα.» αναφερόμενος στη μεταφορά απορριμμάτων από το Γύθειο στην Αττική. "
"Κινδυνεύει από τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, όχι μόνο ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής αλλά και ολόκληρος Ευβοϊκός Κόλπος
* Τεχνικές Προδιαγραφες Γεωλογική Υδρογεωλογική και Στρωματολογική Μελέτη: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις κατατεθειμένες μελέτες για την έγκριση της κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση «Μάυρο Βουνό» Γραμματικού, τονίζεται ότι «υπάρχουν αρκετές ασάφειες και εσφαλμένες εκτιμήσεις, όσον αφορά τα ειδικά Γεωλογικά, Υδρογεωλογικά, Υδρολογικά και Στρωματογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.» Ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας καθηγητής Κελεπερτζής τονίζει «Επειδή οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές παράμετροι είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ, και με δεδομένη την αρχικά εσφαλμένη εκτίμηση τους, προτείνεται η αναστολή των εργασιών στην περιοχή του Έργου, μέχρις ότου εκπονηθούν οι απαραίτητες ειδικές μελέτες που θα καταγράψουν την πραγματική υφιστάμενη κατάσταση, και θα γνωμοδοτήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την καταλληλότητα ή μη της θέσης.» «Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στηρίζονται σε λαθεμένα κριτήρια και θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα».
* Οι παραπάνω ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός πως στις 26/7/2010 μετά από έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, όλη η ακτογραμμή στην περιοχή ( Βραυρώνα, Σέσι κλπ) γέμισε από λάσπη η οποία κατέβηκε από τα έργα που γίνονται για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, και η επιπτώσεις της οποίας ήταν ορατές για περίοδο πάνω από μήνα, πλήττοντας και το φυσικό περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό της περιοχής. Σχετική έρευνα παραγγέλθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προς τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος.
* Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις. Σύμφωνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θράκης κ. Ραψομανίκη, Περιβαλλοντολόγος Μηχανικό, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν είναι ολοκληρωμένη. Επισημαίνει:
2. Είναι προφανές από την Αντίκρουση της ΜΠΕ την οποία σας κατέθεσα, ότι το έργο δεν είναι σύνομμο με τις οδηγίες της Ε.Ε. στα σημεία τα οποία υπογράμμισα.
3. Επίσης είναι προφανής και με δόλο η μη σωστή πληροφόρηση για τα αέρια που εκλύονται, για τις οσμές από το χώρο ταφής και από τις λίμνες των διασταλαγμάτων, και τέλος για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των βαρέων μετάλλων και των οργανικών ενώσεων από τον πυρσό καύσης του βιοαερίου.
4. Έχω αναφέρει με μεγάλη λεπτομέρεια, επιστημονικά ατοπήματα, παραλήψεις, λάθος υπολογισμούς, απόκρυψη στοιχείων που θα βλάψουν την υγεία κατοίκων σε μεγάλη ακτίνα, λάθος υπολογισμούς όπως και μη υπολογισμούς αποτυπώματος CO2 του έργου. Η δε έλλειψη αδειοδότησης για το εργοστάσιο κομποστοποίησης και της αδειοδότησης για την διάθεση του προϊόντος είναι βασική παράληψη της αδειοδοτούσας αρχής.
* Βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής του ΧΥΤΑ. Ασκούνται αφόρητες πιέσεις στο ΚΑΣ ( Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να κλείσει τις ανασκαφές άρον άρον.
Στο κέντρο του ΧΥΤΑ έχουν αποκαλυφθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία σημαντικά υπολείμματα οικισμού που κατοικείτο συνεχώς από το 2000 π.Χ. έως τους βυζαντινούς χρόνους. Υπάρχει αστοχία της μελέτης, αφού «παρά το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο κέντρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ».
Ενώ θα έπρεπε να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνεις στην αρχαιολογική υπηρεσία για να ολοκληρώσει τις έρευνές της και να αποφανθεί για τα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, αντίθετα, εδώ και καιρό ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις για να «κουκουλωθούν» άρον-άρον τα ευρήματα. Αποκορύφωμα η παρουσία στο χώρο του ΧΥΤΑ του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλ. Λουκόπουλου, ο οποίος απαιτούσε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Το ΚΑΣ, συνεδρίασε για το σχετικό θέμα στις 23/09/2010 και με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το ΚΑΣ και παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε επιφυλάχθηκε να ολοκληρώσει και υποβάλει την εισήγησή του προς τον Υπουργό για τη συνέχιση ή μη της ανασκαφής.
Αρθρο του Κώστα Παπαδιγενόπουλου που δημοσιεύτηκε πριν από τρεις μήνες"
http://dosepasa.wordpress.com/2010/12/22/165/
Υ.Γ Ας πούμε λοιπόν και αυτά φαιδρά....