ΚΕΡΑΤΕΑ - 2010 - ΧΥΤΑ in Greece...

Oταν η κατασταση ειναι κρισιμη... ...Αλλα μεχρι τοτε τα σκουπιδια καπου πρεπει να πανε. Και επαναλαμβανω κανονικα αν οι κατοικοι της Κερατεας συγκρουονται με την κυβερνηση για να μην γινει διπλα στα σπιτια τους ο ΧΥΤΑ για ΧΨ λογους οι αντιστοιχοι των ΛΙΟΣΙΩΝ διακιουνται απολυτα να κανουν 50 φορες χειροτερες αντιδρασεις για την υπομονη που εχουν δειξει και για τα παιδια που μεγαλωσαν μεσα στα σκουπιδια.

Δεν έχω σχολιάσει νωρίτερα, διάβασα όσα σχόλια μπορούσα από τις 100+ σελίδες... Σύμφωνα με την παραπάνω λογική, δεν θα έπρεπε αυτές τις μέρες όλοι οι κάτοικοι Λιοσίων να βρίσκονται δίπλα σ' αυτούς της Κερατέας;
Αν κάποιος Έλληνας έχει υποστεί κακό και άδικο πριν από χρόνια, αυτό δημιουργεί προηγούμενο υποχρεωτικής αποδοχής της αδικίας και του κακού για όλους μας; Ας χτυπιούνται άνθρωποι και εξευτελίζονται περιοχές, αρκεί να μην αλλάξουν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος μας;
Μου μοιάζει σαν αίσθημα ανακούφισης τύπου "ευτυχώς δεν διάλεξαν εμένα, κάποιος άλλος θα την πληρώσει" ή "καλά να πάθετε, να πάρετε κι εσείς μια γεύση από το τι περάσαμε"...

Ήταν πια καιρός το 2011 (στις ταινίες που βλέπαμε, ακόμα και οι γεννημένοι μετά το '80, τα έτη μετά το 2000 ανήκαν αποκλειστικά στην επιστημονική φαντασία) να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας-ανακύκλωσης των σκουπιδιών του κέντρου της χώρας. Αν τελικά δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες όσων διαμαρτύρονται, δεν θα αξιωθείτε να το δείτε στην Αττική ποτέ, απλά το μέλλον σας θα είναι σαν την κακή έκδοση ταινιών επιστημονικής φαντασίας, θα κολυμπάτε στα σκουπίδια...

Re: Απάντηση: ΚΕΡΑΤΕΑ - 2010 - ΧΥΤΑ in Greece...

Δεν έχω σχολιάσει νωρίτερα, διάβασα όσα σχόλια μπορούσα από τις 100+ σελίδες... Σύμφωνα με την παραπάνω λογική, δεν θα έπρεπε αυτές τις μέρες όλοι οι κάτοικοι Λιοσίων να βρίσκονται δίπλα σ' αυτούς της Κερατέας;

Στην Ελλαδα ως γνωστον ο καθενας φυλαει τα πισινα του και μετα σφυριζει αδιαφορα.

Ειδες ποτε τους Κερατιωτες να διαμαρτυρονται γιατι τοσα χρονια οι Λιοσιωτες ασφυκτιουν ? Τι λετε καλε ?? Εκει να κατσουν τα σκουπιδια 50 χρονια ακομα να γλυτωσουν αυτοι τον ωραιο τους αερα.

Και ειμαι κατι παραπανω απο βεβαιος οτι αν δεν γινοταν εκει η επιλογη για τον νεο σκουπιδοτοπο ουτε που θα ακουγαμε ποτε για τους Κερατεις....

Στην Ελλαδα ως γνωστον ο καθενας φυλαει τα πισινα του και μετα σφυριζει αδιαφορα.

Ειδες ποτε τους Κερατιωτες να διαμαρτυρονται γιατι τοσα χρονια οι Λιοσιωτες ασφυκτιουν ? Τι λετε καλε ?? Εκει να κατσουν τα σκουπιδια 50 χρονια ακομα να γλυτωσουν αυτοι τον ωραιο τους αερα.

Και ειμαι κατι παραπανω απο βεβαιος οτι αν δεν γινοταν εκει η επιλογη για τον νεο σκουπιδοτοπο ουτε που θα ακουγαμε ποτε για τους Κερατεις....

+10000
Και επειδή κάποιος ανέφερε για συμπαράσταση άλλων...δηλαδή οι της Κερατέας θα κάνουν συμπαράσταση στην άλλη περιοχή που θα επιλεγεί για τον ΧΥΤΑ αν (λεμε τώρα) αλλάξει η απόφαση και δεν γίνει σ αυτούς;
Μα αν υπήρχε μέρος που δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις απο τους περίοικους και βόλευε χωροταξικά, υπήρχε περίπτωση να μην το επιλέξουν; Γιατι δεν προτείνουν το "άλλο μέρος" οι Κερατεώτες;
Ποσο γελοίοι γινόμαστε σαν λαός με τον στρουθοκαμηλισμό μας!
Το ίδιο γίνεται και με την παραγωγή ρεύματος, δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες ορισμένοι γιατι....θα διώξουν τους τουρίστες, θα χαλάσουν το τοπίο ή δεν θα γεννούν τα πρόβατα, αλλά δεν τους πειράζει που η Πτολεμαίδα τρώει όλη την μόλυνση του λιγνίτη ...

Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Το θέμα δεν είναι ΠΟΥ θα γίνει ο επόμενος ΧΥΤΑ. Το θέμα είναι να ΜΗΝ γίνει άλλος ΧΥΤΑ πλέον στη χώρα. Αν κάποιοι εξεγείρονταν για να μην γίνει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - το αντίστοιχο των ανεμογεννητριών στην ενέργεια - θα συμφωνούσα μαζί σας.
Με τη δική σας λογική, ΠΟΥ είναι το κατάλληλο μέρος για την επόμενη "Πτολεμαϊδα" ;;;
Έχω ακούσει κάτι σενάρια για τη δική μου πόλη πάντως... σιγά, σαν το Πήλιο, τον Παγασητικό και καμιά 150αριά χιλιάδες κατοίκους του τόπου, υπάρχουν κι άλλα... Πτολεμαϊδα είναι μόνο μία... ας την επαναλάβουμε!

Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Το θέμα δεν είναι ΠΟΥ θα γίνει ο επόμενος ΧΥΤΑ. Το θέμα είναι να ΜΗΝ γίνει άλλος ΧΥΤΑ πλέον στη χώρα. Αν κάποιοι εξεγείρονταν για να μην γίνει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - το αντίστοιχο των ανεμογεννητριών στην ενέργεια - θα συμφωνούσα μαζί σας.
Με τη δική σας λογική, ΠΟΥ είναι το κατάλληλο μέρος για την επόμενη "Πτολεμαϊδα" ;;;
Έχω ακούσει κάτι σενάρια για τη δική μου πόλη πάντως... σιγά, σαν το Πήλιο, τον Παγασητικό και καμιά 150αριά χιλιάδες κατοίκους του τόπου, υπάρχουν κι άλλα... Πτολεμαϊδα είναι μόνο μία... ας την επαναλάβουμε!

Υποθετω πως αυτά ειναι δικά σου συμπεράσματα και δεν διάβασες κατι τετοιο σ αυτά που έγραψα.
Για την Πτολεμαίδα η ουσία είναι οτι η άρνηση άλλων περιοχών να δεχτούν ακόμη και την ελάχιστη "όχληση" απο ανεμογενήτριες, επιβαρύνει την περιοχή της Πτολεμαίδας με εντονότερη λειτουργία των λιγνιτικών και μεγαλύτερη μόλυνση, αλλά αυτό καθόλου δεν τους ενδιαφέρει φυσικά....
Για τα ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, αν δεν γίνει στην Κερατέα είναι προφανές ότι πρεπει να γίνει κάπου αλλού στην Ανατολική Αττική, εκτός βεβαια αν οι Αθηναίοι θεωρούν ότι ...δεν πειραζει για τα πρόστιμα που τρώμε απο την ΕΕ αφού τα "πληρώνουμε όλοι μαζί" (κατα το "τα τρώμε όλοι μαζί"...)
Τελος ...φερε μου το κοστολόγιο για την οικολογική εναλλακτική ενός ΧΥΤΑ σε μία περιοχή...μερικών εκατομμυρίων κατοίκων όπως η Ανατολική Αττική και αν υπάρχουν ταυτόχρονα τα χρήματα για να γίνουν αντίστοιχα έργα και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μαζί σου να γίνουν και στην Αττική!
Αν πάντως μας περισσευαν τα χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες (ασχέτως γιατι δεν έγινε αυτό σε μία χώρα προικισμένη απο τον Θεό...) δεν θα ήταν τόσο μαζόχες πιστεύω να μας τα παίρνουν απο όλες τις μεριές.....

Αν πάντως μας περισσευαν τα χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες (ασχέτως γιατι δεν έγινε αυτό σε μία χώρα προικισμένη απο τον Θεό...) δεν θα ήταν τόσο μαζόχες πιστεύω να μας τα παίρνουν απο όλες τις μεριές.....

Την άποψη μου την γνωρίζετε για το συγκεκριμένο θέμα των ΧΥΤΑ, αλλά σε αυτό που λες παραπάνω κάνεις πλάκα έτσι???

Την άποψη μου την γνωρίζετε για το συγκεκριμένο θέμα των ΧΥΤΑ, αλλά σε αυτό που λες παραπάνω κάνεις πλάκα έτσι???

Τι εννοείς πλάκα;
Ο φιλος πιο πάνω μίλησε για οικολογικό ΧΥΤΑ για 2-3 εκατομμύρια κατοίκους, εγω νομίζω ότι κατι τετοιο εχει φοβερό κόστος κατασκευής και λειτουργίας (απαιτείται και ξεδιάλεγμα των σκουπιδιών κλπ κλπ) και σ αυτή την φάση πολύ απλά δεν έχουμε τα φράγκα....(γι αυτο το χαρακτήρισα πολυτέλεια... που αυτό μαλλον θεώρησες πλάκα) Επίσης τετοια έργα όπως καταλαβαίνεις θα πρεπει να γίνουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική, οπότε...πολλαπλασίασε το κόστος....
Αντέχετε μήπως καμία επιπλέον μείωση μισθών της τάξεως του 50% για να γίνει οικολογικό ΧΥΤΑ στην Αττική; Εμείς στην επαρχία πάντως δεν αντέχουμε....και επιπλέον έχουμε βαρεθεί να τα τρώτε εσείς και να...πληρώνουμε όλοι.

Τι εννοείς πλάκα;
Ο φιλος πιο πάνω μίλησε για οικολογικό ΧΥΤΑ για 2-3 εκατομμύρια κατοίκους, εγω νομίζω ότι κατι τετοιο εχει φοβερό κόστος κατασκευής και λειτουργίας (απαιτείται και ξεδιάλεγμα των σκουπιδιών κλπ κλπ) και σ αυτή την φάση πολύ απλά δεν έχουμε τα φράγκα....(γι αυτο το χαρακτήρισα πολυτέλεια... που αυτό μαλλον θεώρησες πλάκα) Επίσης τετοια έργα όπως καταλαβαίνεις θα πρεπει να γίνουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική, οπότε...πολλαπλασίασε το κόστος....
Αντέχετε μήπως καμία επιπλέον μείωση μισθών της τάξεως του 50% για να γίνει οικολογικό ΧΥΤΑ στην Αττική; Εμείς στην επαρχία πάντως δεν αντέχουμε....και επιπλέον έχουμε βαρεθεί να τα τρώτε εσείς και να...πληρώνουμε όλοι.

Μάλιστα....

Μάλλον εσείς είστε σε άλλη χώρα απο ότι εμείς....

Στην χώρα που ζούμε εμείς τέλος πάντων, τα λεφτά για να φτιαχτούν τέτοια έργα(οικολογικά ΧΥΤΑ, εργοστάσια επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών με προδιαγραφές οικολογικών προτύπων, κλπ κλπ) υπάρχουν...

Θες να πούμε και μερικά που είναι??

Σε υποβρύχια που γέρνουν, σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα μας σώσουν απο τον πόλεμο με τον γείτονα μας, σε μίζες, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σε σε σε.....

Αυτό εννοούσα όταν έλεγα πλάκα κάνεις, Βόρειε....

Και σε πληροφορώ ότι ούτε εμείς τα φάγαμε τα λεφτά, ξεκολλάτε....

Μάλιστα....

Μάλλον εσείς είστε σε άλλη χώρα απο ότι εμείς....

Στην χώρα που ζούμε εμείς τέλος πάντων, τα λεφτά για να φτιαχτούν τέτοια έργα(οικολογικά ΧΥΤΑ, εργοστάσια επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών με προδιαγραφές οικολογικών προτύπων, κλπ κλπ) υπάρχουν...

Θες να πούμε και μερικά που είναι??

Σε υποβρύχια που γέρνουν, σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα μας σώσουν απο τον πόλεμο με τον γείτονα μας, σε μίζες, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σε σε σε.....

Αυτό εννοούσα όταν έλεγα πλάκα κάνεις, Βόρειε....

Και σε πληροφορώ ότι ούτε εμείς τα φάγαμε τα λεφτά, ξεκολλάτε....

Ναι ρε συ, προφανώς δεν τα φάγατε ως απλοί πολίτες, ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός στην έκφραση, οταν όμως εισαι μακριά απο την Αθήνα και ανοίγεις ένα κρατικό κανάλι για ειδήσεις καθημερινά και το μόνο που ακούς είναι για την Αθήνα και τα προβλήματα της, λες και οι υπόλοιποι δεν έχουμε προβλήματα...κάπου σου την δίνει όσο νάναι.... Ειδικά το τελευταίο δίμηνο λες και δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα εκτός απο την Αθήνα και γενικότερα την Αττική στην τηλεόραση.
Και φυσικά γι αυτούς που τάφαγαν, μαζί σου να βάλουμε έστω και έναν στην φυλακή, δεν είναι δυνατόν όλοι να την βγάζουν καθαρή, αλλά στο θέμα του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ όσο δεν προτείνετε εναλλακτική θέση, γιατι μέχρι να φτιάξουμε τα οικολογικά ειναι απαραίτητο να γίνει ένα και στην Ανατολική Αττική το συντομότερο, ειστε αναξιόπιστοι και κάνετε την απλή κλασσική ελληνική αντιπολίτευση που λεει απλά όχι σε όλα χωρίς να προτείνει τίποτε.
Δεν έχω να πω κατι άλλο και πολλά έγραψα και έτσι κι αλλιώς συχνά τζάμπα τα γράφω σ αυτό το φόρουμ

Ναι ρε συ, προφανώς δεν τα φάγατε ως απλοί πολίτες, ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός στην έκφραση, οταν όμως εισαι μακριά απο την Αθήνα και ανοίγεις ένα κρατικό κανάλι για ειδήσεις καθημερινά και το μόνο που ακούς είναι για την Αθήνα και τα προβλήματα της, λες και οι υπόλοιποι δεν έχουμε προβλήματα...κάπου σου την δίνει όσο νάναι.... Ειδικά το τελευταίο δίμηνο λες και δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα εκτός απο την Αθήνα και γενικότερα την Αττική στην τηλεόραση.
Και φυσικά γι αυτούς που τάφαγαν, μαζί σου να βάλουμε έστω και έναν στην φυλακή, δεν είναι δυνατόν όλοι να την βγάζουν καθαρή, αλλά στο θέμα του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ όσο δεν προτείνετε εναλλακτική θέση, γιατι μέχρι να φτιάξουμε τα οικολογικά ειναι απαραίτητο να γίνει ένα και στην Ανατολική Αττική το συντομότερο, ειστε αναξιόπιστοι και κάνετε την απλή κλασσική ελληνική αντιπολίτευση που λεει απλά όχι σε όλα χωρίς να προτείνει τίποτε.
Δεν έχω να πω κατι άλλο και πολλά έγραψα και έτσι κι αλλιώς συχνά τζάμπα τα γράφω σ αυτό το φόρουμ

Όσον αφορά την τηλεόραση μαζί σου, αλλά οργανώστε και καμιά ομάδα για διαμαρτυρία ή κάτι τέλος παντων, φωνάξτε και τα τοπικά κανάλια σας...

Βέβαια τηλεόραση θα πρέπει να είναι και το τελευταίο που θα έπρεπε να παρακολουθείτε.....

Όσον αφορά τα ΧΥΤΑ Βόρειε δεν ισχύει αυτό που λές... Προσωπικά η άποψη μου είναι ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών ΤΩΡΑ.....οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα...

Το εργοστάσιο ας το έφτιαχναν και στην Ομόνοια.....

Σαν χρήματα δεν με απασχολεί το κόστος, γιατί εγω θα το πληρώσω οπότε θέλω να είναι και το καλύτερο όσον αφορά την υγεία μου και των παιδιών μου(αν είχα)....

:a0210:

Αντέχουμε πάντως με ένα-δυο χρόνια παλιότερα ή και λιγότερα υποβρύχια, μπας και γινόταν κανένα έργο υποδομής (όχι απλά μελέτες για εργολάβους)...

ανοίξτε λίγο φίλοι μου τον τρόπο σκέψη σας, μασήστε λίγο ότι σερβίρουν τα δελτία προπαγάνδας των 8, μην τα καταπίνετε ολόκληρα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΕΡΑΤΕΑ - 2010 - ΧΥΤΑ in Greece...

Προσωπικά η άποψη μου είναι ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών ΤΩΡΑ.....οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα...

Σε τι ποσοστό πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει ανακύκλωση των σκουπιδιών με κάποιο εργοστάσιο; Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαλογής από την πηγή (ή όπου υπάρχει κάποιοι κάφροι να το καταστρέφουν πετώντας ότι να ναι σε κάδους που προορίζονται για συγκεκριμένο είδος απορριμάτων). Δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί κάποιος χώρος για τα σκουπίδια που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, ή για τα άχρηστα παράγωγα του εργοστασίου...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΕΡΑΤΕΑ - 2010 - ΧΥΤΑ in Greece...

Σε τι ποσοστό πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει ανακύκλωση των σκουπιδιών με κάποιο εργοστάσιο; Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαλογής από την πηγή (ή όπου υπάρχει κάποιοι κάφροι να το καταστρέφουν πετώντας ότι να ναι σε κάδους που προορίζονται για συγκεκριμένο είδος απορριμάτων). Δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί κάποιος χώρος για τα σκουπίδια που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, ή για τα άχρηστα παράγωγα του εργοστασίου...

Καλά επειδή το έχω δει live το εργοστάσιο, σε πληροφορώ ότι δεν υπάρχει ίχνος σκουπιδιών πουθενά εκτός αυτού....

Και δεν νομίζω να κολλήσουμε στο δίκτυο διανομής.....πίστεψε με.

Καλό είναι να διαβάσεις λοιπόν τους στόχους που δίνει η ΕΕ, τα οποία υποθέτω έχουν τεθεί με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι με ότι επιθυμεί ο καθένας...

http://ec.europa.eu/environment/youth/waste/waste_recycling_el.html
http://ec.europa.eu/environment/youth/waste/waste_what_the_eu_does_el.html

Το σίγουρο είναι ότι παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, τουλάχιστον με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Ακόμα και πολύ μεγάλη μείωση να γίνει (ένα τεράστιο ας πούμε 80-90% του όγκου να ανακυκλώνεται), για μία μητρόπολη όπως η Αθήνα των 5 εκατομμυρίων θα παραμένει ένας σημαντικότατος όγκος σκουπιδιών που θα πρέπει να πάει για
θάψιμο...

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να συμβάλει στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη νέων και φιλικότερων προς το περιβάλλον αγαθών, και προωθώντας τρόπους παροχής προϊόντων και υπηρεσιών με χρήση λιγότερων πόρων. Ο δεσμός μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της ποσότητας αποβλήτων πρέπει να σπάσει.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να έχει μειωθεί έως το 2010 η τελική διάθεση αποβλήτων κατά 20 %, σε σύγκριση με το 2000, και κατά 50 % έως το 2050. Για να τον επιτύχει, έχει καταρτίσει στρατηγική με τις εξής προτεραιότητες :

* Πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων.
* Ανάκτηση των αποβλήτων μέσω επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας.
* Βελτίωση των συνθηκών επεξεργασίας.
* Ρύθμιση του θέματος της μεταφοράς τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα σύμφωνα με τέσσερις βασικές αρχές :

* Την αρχή της πρόληψης: περιορισμός των αποβλήτων στην πηγή και ενθάρρυνση της βιομηχανίας να παράγει - και των καταναλωτών να επιλέγουν - προϊόντα κι υπηρεσίες που δημιουργούν λιγότερα απόβλητα. Επίσης, ανάπτυξη και προώθηση μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανακύκλωση των αποβλήτων.
* Την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει": αυτοί που δημιουργούν ρύπανση πρέπει να καλύπτουν το κόστος αντιμετώπισής της. Κατά συνέπεια, πρέπει να εντοπίζονται οι επικίνδυνες ουσίες και όσοι ρυπαίνουν πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανακύκλωση των αποβλήτων που παράγουν.
* Την αρχή της προφύλαξης: όταν διαφαίνεται ενδεχόμενος κίνδυνος, πρέπει να γίνονται προσπάθειες πρόληψής του.
* Την αρχή της εγγύτητας: διευθέτηση των αποβλήτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή δημιουργίας τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων κι ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν επιλογές που προστατεύουν το περιβάλλον. Προσπαθεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των παραγωγών και των καταναλωτών με:

* τη χρήση οικολογικών σημάτων
* την αντικατάσταση των επικίνδυνων ουσιών
* τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων
* τις εκτιμήσεις για τον κύκλου ζωής
* την ανάπτυξη καθαρότερων τεχνολογιών
* πληροφοριακά φυλλάδια
* εκστρατείες ευαισθητοποίησης
* κατευθυντήριες αρχές
* κανονισμούς και φορολογία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει νομοθετικές πράξεις (οδηγίες) σχετικά με τα απόβλητα.

* Ήδη από το 1975, η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να μεριμνούν για την πρόληψη της παραγωγής τους και για τη διάθεσή τους με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον.
* Η οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα του 1991 καθόρισε τους κανόνες για τη διάθεσή τους.
* Το 1992, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε το οικολογικό σήμα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα "πράσινα" προϊόντα τα οποία πληρούν έναν αριθμό οικολογικών κριτηρίων.
* Το 1994, η οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασιών έθεσε στόχους για την ανάκτηση και την ανακύκλωση, που οδήγησαν στην επιτυχή επιλεκτική συλλογή απορριμμάτων σ' όλη την Ευρώπη. Ο στόχος για το 2008 είναι να γίνεται ανακύκλωση του 55-80% των απορριμμάτων και ανάκτηση τουλάχιστον του 60%.
* Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα για τα απόβλητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε πολλές αποφάσεις για τον περιορισμό των τοξικών αποβλήτων. Για παράδειγμα, μειώθηκαν τα βαρέα μέταλλα στις μπαταρίες.
* Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο τη μείωση των διοξινών, οι οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες, κατά 90 % μεταξύ 1985 και 2000. Επίσης, μία νέα οδηγία τέθηκε σε ισχύ το 2005, για τον περιορισμό των διοξινών που εκπέμπονται κατά την αποτέφρωση .
* Σύμφωνα με την οδηγία του 1999, είναι πλέον υποχρεωτική η συλλογή και η επεξεργασία του μεθανίου που εκπέμπεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Για το διάστημα 2006-2016 είχε τεθεί ως στόχος η μείωση κατά 65 % των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής .
* Υπάρχουν πολλοί άλλοι νόμοι σχετικά με τις μπαταρίες, τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και διάφορα άλλα επικίνδυνα υλικά .
* Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εξαγωγή ορισμένων επικίνδυνων αποβλήτων σε χώρες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τον Δεκέμβριο 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μία νέα θεματική στρατηγική για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Η μακροπρόθεσμη αυτή στρατηγική αποβλέπει στη μετατροπή της ΕΕ σε μια κοινωνία ανακύκλωσης, κοινωνία που θα περιορίζει την παραγωγή αποβλήτων και θα τα χρησιμοποιεί ως πόρο. Σαν πρώτο βήμα, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα, του 1975, την καθιέρωση προτύπων ανακύκλωσης και την υποχρέωση των κρατών μελών να αναπτύξουν εθνικά προγράμματα πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων.

Περισσότερα για τα απόβλητα, στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον

Last edited:

Όσον αφορά την τηλεόραση μαζί σου, αλλά οργανώστε και καμιά ομάδα για διαμαρτυρία ή κάτι τέλος παντων, φωνάξτε και τα τοπικά κανάλια σας...

Βέβαια τηλεόραση θα πρέπει να είναι και το τελευταίο που θα έπρεπε να παρακολουθείτε.....

Όσον αφορά τα ΧΥΤΑ Βόρειε δεν ισχύει αυτό που λές... Προσωπικά η άποψη μου είναι ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών ΤΩΡΑ.....οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα...

Το εργοστάσιο ας το έφτιαχναν και στην Ομόνοια.....

Σαν χρήματα δεν με απασχολεί το κόστος, γιατί εγω θα το πληρώσω οπότε θέλω να είναι και το καλύτερο όσον αφορά την υγεία μου και των παιδιών μου(αν είχα)....

:a0210:

Ωραια τα λες, αλλά η ...ευχή απέχει πολύ απο την πραγματικότητα!
Κι εγω θέλω ένα σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης τώρα στην περιοχή μου και επιπλέον θέλω και 5000 φύλακες να φυλάνε τον Γραμμο για να μην μπουκάρουν καθημερινά οι Αλβανοί και κόβουν τα δέντρα και μαζεύουν όλα τα μανιτάρια και τα άλλα σπάνια φυτά και ρημάζουν γενικά όσα η φύση έκανε αιώνες για να δώσει, αλλά ....δεν τους έχω και ούτε πρόκειται, όπως και απο τον εμφύλιο δεν έχουν ακόμη αποναρκοθετήσει το βουνό και τα λίγα κονδύλια χάνονται μόνο σε μελέτες...αλλά ποιός θα τα δώσει; Σίγουρα ουδέποτε άκουσες για τα συγκεκριμένα προβλήματα αλλά το κόστος γενικότερα θάπρεπε να σε απασχολεί, γι αυτό ανέφερα πόσοι θα δέχονταν ....κι άλλη μείωση μισθών για όλα αυτά, να υποθέσω οτι δέχεσαι αφού τα φαγωμένα δεν μας τα δίνει κανένας πίσω; (και οι Αλβανοί οι καημένοι μας ρημάζουν τα δέντρα και τα μανιτάρια γιατι πεινάνε....κι αυτοί θα ήθελαν να μην είναι αναγκασμένοι να το κάνουν προφανώς.....αλλά δυστυχώς και σε αυτούς τα έφαγαν άλλοι, αρκετα πιο κόκκινου χρώματος κατ αρχήν και διαφόρων χρωμάτων μετα.....)

Καλό είναι να διαβάσεις λοιπόν τους στόχους που δίνει η ΕΕ, τα οποία υποθέτω έχουν τεθεί με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι με ότι επιθυμεί ο καθένας...

http://ec.europa.eu/environment/youth/waste/waste_recycling_el.html
http://ec.europa.eu/environment/youth/waste/waste_what_the_eu_does_el.html

Το σίγουρο είναι ότι παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, τουλάχιστον με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Ακόμα και πολύ μεγάλη μείωση να γίνει (ένα τεράστιο ας πούμε 80-90% του όγκου να ανακυκλώνεται), για μία μητρόπολη όπως η Αθήνα των 5 εκατομμυρίων θα παραμένει ένας σημαντικότατος όγκος σκουπιδιών που θα πρέπει να πάει για
θάψιμο...

Και σου ξαναλέω ότι το εργοστάσιο που είδα ήταν δίπλα απο το κέντρο της πόλης της Βιέννης και δεν είδα πουθενά ΧΥΤΑ ή κάτι άλλο...

Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό θέρμανσης των κατοίκων ήταν τσάμπα, λόγω του εργοστασίου...

Αυτό λοιπόν το 10-20% των σκουπιδιών θα πηγαίνει σε ένα ΧΥΤΑ κάπου εκτός Αθήνας και σε απόσταση 5-10 χιλιομέτρων απο κατοικημένη περιοχή...

Το έχω αναφέρει άλλες δύο τρεις φορές στο τόπικ, αλλά δεν φαίνεται να δίνει κανείς σημασία. Η λύση στο πρόβλημα του Κουρουπητού περιελάμβανε και εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης των σκουπιδιών. Παρόλα αυτά ακόμα και με το εργοστάσιο παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που απλά θάβεται, δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω τι το ιδιαίτερο θα έχει το εργοστάσιο στην Αθήνα που θα μπορεί να επεξεργάζεται το 100% των σκουπιδιών, και στην έξοδο να δίνει (σχήμα λόγου) καθαρό νεράκι...

http://www.dedisa.gr/
http://www.dedisa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=68&lang=el

Τώρα εγώ θα σουμάρω δυο διαφορετικά νήματα συζήτησης και θα αναφωνήσω:

Ζήτω τα διόδια, ζήτω οι καινούριες χωματερές, ζήτω ο πνευματικός ραγιαδισμός, ζήτω τα ΜΑΤ, ζήτω ο Ρέππας και ζήτω το TROLLING !!!

troll.jpg