Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Εληξε μια προθεσμιακη αυτες τις μερες και απο την τραπεζα μου προτειναν ενα "προιον" που εχει μεσα επενδυση ενος ποσοστου σε αμοιβαια. Δεν ξερω τι ειναι αυτο και ουτε με ενδιαφερει. Αλλη τραπεζα μου εδινε 6,50 επιτοκιο για 9 και 12 μηνες, πολυ υψηλοτερο απο αυτο των 3 και 6 μηνων. Ουτε που ξερω πως εξηγειται αυτη η διαφορα, ο υπαλληλος ειχε το στυλ "ετσι μου ειπαν, ετσι σου λεω"...Ο τροπος που διαχειριζονται τις καταθεσεις, δεν διαφερει απο το καζινο, και ενα απο τα καλα της κρισης ειναι οτι ο περισσοτερος κοσμος το καταλαβαινει αυτο. Δεν εχει και παλι πολλες επιλογες, αλλα το ο,τι ξερεις καλο ειναι. Οπως η συντριπτικη πλειοψηφια δεν γνωριζε οτι η Τραπεζα της Ελλαδος, δεν εχει καμια σχεση με τον τιτλο της....Τωρα σχεδον ολοι ξερουν.
 
...Το μόνο που λέω είναι ότι όταν κάτι μοιάζει με πτώχευση, μυρίζει σαν πτώχευση, έχει όλα τα ποσοτικά χαρακτηριστικά και την γεύση της πτώχευσης, τότε μπορεί και να είναι… πτώχευση. Στην περίπτωσή μας, οι ιδιώτες που δάνεισαν το ελληνικό δημόσιο έχασαν περί το 85% της διαχρονικής αξίας των χρημάτων που είχαν λαμβάνειν από το κράτος μας. (**) Ακόμα και οι δανειστές της Lehman έλαβαν από την πτωχευμένη εταιρεία μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό. Το ίδιο και οι δανειστές της Αργεντινής μετά την πτώχευσή της. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του ελληνικού δημοσίου η ΕΕ αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει αλλά ότι δεν θα επιτραπεί να ειπωθεί ότι πτώχευσε. Τόσο απλά και Οργουελιανά.

(**) Το επίσημο κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας συμφωνήθηκε τελικά στο 53%. Ένα ακόμα 32% επαναδανείστηκε στο κράτος με επιτόκια όμως χαμηλότερα από τα αρχικά. Έτσι, η επί πλέον απώλεια αυτών των τόκων ανεβάζει το ποσοστό του «κουρέματος» στο 75% της διαχρονικής αξίας των δανείων. Τώρα που τα νέα ομόλογα (ή γραμμάτια) που πήραν οι δανειστές του δημοσίου χάνουν μέχρι και το 85% της διαχρονικής τους αξίας (καθώς μεταπωλούνται σε τιμές κοντά στο 15% της ονομαστικής τους αξίας), το συνολικό ποσοστό πραγματικού «κουρέματος» αγγίζει το 85%.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=13354
 
Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Πρωτη φορα ειναι ?Το 99 με το χρηματιστηριο τι εγινε ?

Μονο η δημευση των καταθεσεων δεν εχει συμβει ακομα ή μαλλον ο "δανεισμος" τους απο το κρατος για υψιστη αναγκη.

Να με συγχωρείς πολύ, μα καμία σχέση οι άφρονες τζογαδόροι του '99 με τους μικρο-ομολογιούχους που κουρεύονται. Φυσικά συνέτρεξαν πολλοί παράγοντες, και υπάρχουν και ποινικές και πολιτικές ευθύνες, αλλά δίχως την αφροσύνη τους οι πρώτοι δεν θα είχαν πάθει τίποτα.
 
Τι έγινε παιδιά ? τον ηπιαμε ? .....
όταν τα λέγαμε ότι μιλάμε για πτώχευση ... κοροιδέυατε ...
επόμενη κίνηση ? .... έρχεται και η μερική παρακράτηση μέχρι νεωτέρας καταθέσεων ...
ναι κινδυνολογώ ... το ξέρω ...

φίλος έχασε πολά παραπανω απο 50 τα εκατό ... πολλά παραπάνω ...

ρε σεις ... σε κανα 2 μηνο θα τραβήξουν και μια επισημη χρεωκοπεια .. και δεν θα τρέχει κάστανο .. βροχή βρεγμένος // ... κτλ ...
 
Σχεση εχουν μια. Και για τις δυο μετακινησεις πλουτου ευθυνεται μια μικρη ολιγαρχια.

Οι οποιοι φυσικα εχοντας τις σωστες πληροφοριες οχι μονο δεν ζημιωθηκαν αλλα εβγαλαν και τα "κατιτις"τους.
 
Δεν έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος τι ακριβώς μας έχει συμβεί εμάς των ομολογιούχων. Εγώ πχ είχα ομόλογα αξίας 30.000 που έληγε 20/3/2012. Στις 20/3/2012 (σε 5 μέρες δηλαδή) θα έμπαιναν στο βιβλιάριό μου τα 30.000.
Με το κούρεμα χάνω τα 16.000 και τα υπόλοιπα 14.000 τα παίρνω ως εξής.
-1800 του χρόνου
-1800 το 2014
και από 400 περίπου ΜΙΑ φορά κάθε χρόνο από το 2024 εώς το 2042.

Δες εδω, σιγουρα ενδιαφερει και σενα http://www.fpoed.gr/index.html


Η ζημια ειναι ουσιαστικα μεγαλυτερη του 80%.
Τα 2 ομολογα που αναφερεις ειναι του EFSF (περιπου το 15% του αρχικου ομολογου) και ρευστοποιουνται αμεσα στο 99-99.7% της ονομαστικης αξιας. Ρωτησε την τραπεζα σου αν χρειαζεται.

Ελπιζω οτι θα βρεθει καποια φορμουλα αποζημιωσης.
 
Σε ευχαριστώ φίλε Χιώτη. Είμαι μέλος από τις πρώτες μέρες. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Εγώ τα έχω ξεγράψει τα 30.000....
 
Πιστευω οτι η οποιαδηποτε επομενη κυβερνηση η οποιοσδηποτε κυβερνητικος συνασπισμος προκυψει, θα φροντισουν για το θεμα διοτι προκειται για αποκατασταση αναγκαστικης απαλλοτριωσης αποταμιευσεων (ουσιαστικα καταθεσεων) πολιτων.
Αν δεν συμβει αυτο, η φυγη καταθεσεων θα ειναι ανεξελεγκτη. Εαν οντως υπαρχει νομικο προβλημα, τοτε η αποζημιωση πρεπει να ερθει απο τις τραπεζες που πουλησαν τα ομολογα.
Νομιζω οτι θα προτιμουσαν να διαθεσουν 2-3 δις για αποζημιωσεις (σε βαθος δεκαετιας) παρα να διακινδυνευσουν εκροη καταθεσεων υπερπολλαπλασιας αξιας τη στιγμη που δεν μπορουν να δανειστουν απο πουθενα για τα επομενα 10 χρονια.
 
Re: Απάντηση: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Αυτήν την "δήμευση" που αναφέρετε τη νοιώθουν εδώ και 2 χρόνια πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν καν ομόλογα, αλλά μόνο τον μισθό τους. Τώρα το μόνο που τους απομένει είναι τα αδιέξοδα της ψυχικής τους κατάστασης και ο αγώνας στους δρόμους και στις γειτονιές....

Συνειδητοποίηση των τάξεων:grandpa:
 
Εληξε μια προθεσμιακη αυτες τις μερες και απο την τραπεζα μου προτειναν ενα "προιον" που εχει μεσα επενδυση ενος ποσοστου σε αμοιβαια. Δεν ξερω τι ειναι αυτο και ουτε με ενδιαφερει. Αλλη τραπεζα μου εδινε 6,50 επιτοκιο για 9 και 12 μηνες, πολυ υψηλοτερο απο αυτο των 3 και 6 μηνων. Ουτε που ξερω πως εξηγειται αυτη η διαφορα, ο υπαλληλος ειχε το στυλ "ετσι μου ειπαν, ετσι σου λεω"...Ο τροπος που διαχειριζονται τις καταθεσεις, δεν διαφερει απο το καζινο, και ενα απο τα καλα της κρισης ειναι οτι ο περισσοτερος κοσμος το καταλαβαινει αυτο. Δεν εχει και παλι πολλες επιλογες, αλλα το ο,τι ξερεις καλο ειναι. Οπως η συντριπτικη πλειοψηφια δεν γνωριζε οτι η Τραπεζα της Ελλαδος, δεν εχει καμια σχεση με τον τιτλο της....Τωρα σχεδον ολοι ξερουν.

Προσοχή στα αμοιβαία κεφάλαια. Αυτά μπορεί να έχουν υψηλές αποδόσεις, αλλά μπορεί και το αντίθετο, η απόδοση να είναι αρνητική και να χάσεις χρήματα και από το κεφάλαιο. Οι προθεσμιακές καταθέσεις των 12 μηνών έχουν πάντα μεγαλύτερο επιτόκιο απ' τις αντίστοιχες των 3, 6 και 9 μηνών. Κάποιες τράπεζες αυτή την περίοδο δίνουν επιτόκια > 6% για προθεσμιακές ενός έτους. Πάντως είναι καλύτερα να έχεις μικρότερο επιτόκιο σε κάποια μεγάλη τράπεζα παρά το αντίθετο.
 
Αγαπητοι συμφορουμιτες.............
μεγαλωσαμε με κλασσικη αξια την αποταμιευση.
Δεν υπαρχει πιο σαπια (αν και αναγκαια στο υπαρχον συστημα) εννοια. Αποταμιευση σημαινει οτι η πολιτεια δεν μεριμνα για την υγεια σου, δεν μεριμνα να εχεις εργασια, δεν μεριμνα για την παιδεια των παιδιων σου, δεν μεριμνα για την συνταξη των ηλικιωμενων, δεν μεριμνα για το οικονομικα σταθερο περιβαλλον στο οποιο επρεπε να ζουμε. Ετσι αποταμιευεις για να καλυψεις τις ελλειψεις του κρατους αντι να φτιαξεις ενα καλυτερο συστημα οικονομικο. Περαν τουτου το χρημα απο αναγκαιο ανταλλακτικο μεσο καθισταται αυτο καθαυτο αξια ως κατοχη. Και το ιδιο το συστημα που προβαλλει την αξια της αποταμιευσης ταυτοχρονα καλλιεργει την καταναλωση στον υπερθετικο βαθμο και την δανειοδοτηση προς τουτο.

Τωρα αν και πολλοι ισχυριζονται το αντιθετο προσωπικως πιστευω οτι συντομα θα υπαρξουν εξελιξεις διαλυτικες στην ΕΕ γιατι η ιδια η ΕΕ εχει παρει λαθος δρομο. Μια απο τις πιο λαβωμενες χωρες θα ειμαστε εμεις γιατι και θα παραδωσουμε τον συνολικο πλουτο της χωρας και δεν εχουμε τις προδιαγραφες επιβιωσης στο υπαρχον παγκοσμιο οικονομικο συστημα. Ειναι σαφες πια οτι οι βορειες χωρες με επικεφαλης την Γερμανια αντι να προχωρησουν σε μια δημοκρατικη και ισοτιμη ΕΕ προσπαθουν να ρημαξουν τις χωρες του νοτου εξασφαλιζοντας δηθεν με αυτο τον λαθος τροπο την επιβιωση τους και την συγκριτικη τους ευμαρεια εξασφαλιζοντας ενεργεια, πρωτες υλες, χρημα απο τοκους και τζαμπα εργατικο δυναμικο. Ετσι οδηγουμενες απο την απελπιστικη φτωχια και την αδυναμια στοιχειωδους λειτουργιας καποιες, με πρωτους σιγουρα εμας, θα αποχωρησουν απο την ευρωζωνη πραγμα που θα ειναι και η αρχη του τελους της οικονομικης ενωσης. Εκτος αν οι εξελιξεις ειναι καταλυτικες στο συνολο της ΕΕ και αρχισει η διαδικασια της πολιτικης επιβολης πανω στο τραπεζικο/χρηματιστηριακο κεφαλαιο κατι εξαιρετικα δυσκολο να συμβει μεχρις οτου η φτωχια να γινει ιδιαιτερα αισθητη στους υπολοιπους περαν του νοτου λαους της ΕΕ.
Η ΕΕ φοβαται την εξαφανιση της Ευρωπης απο την Κινα και την Ρωσια. Φοβαται και την υπονομευση απο τις ΗΠΑ καθως προσπαθουν να διατηρησουν το δολλαριο ως παγκοσμιο αποθεματικο νομισμα αλλα και να καταστησουν σε δευτερο χρονο τις αμερικανικες τραπεζες ως διαχειριστικα κεντρα. Και διαλεγουν λαθος τροπο αντιδρασης. Αλλα δεν ειναι η πρωτη φορα που η Γερμανια κανει λαθος επιλογες. Το συστημα επιδιωκει την παγκοσμια κινεζοποιηση... η απληστια του κεφαλαιου το οδηγει στην εξαφανιση του... αυτο που ελεγε ο Μαρξ ως καταστροφη του κεφαλαιου. Δυστυχως ομως θα υποφερουν πολλοι και για πολυ μεχρι να γινει αυτο.

Επι του πρακτεου σε σοβαροτατες οικονομικες κρισεις δεν υφισταται απολυτως ασφαλης επενδυση η καταθεση. Ολα μπορουν να καταστραφουν. Αλλα αν φθασουμε στο σημειο της καταστροφης του χρηματος τοτε ουτως η αλλως ειμαστε μπροστα σε δραματικες αλλαγες που θα επισκιασουν την απωλεια των καταθεσεων.
 
Καταρχάς άλλο πράγμα αποταμίευση άλλο επένδυση. Στην πρώτη προέχει η ασφάλεια και έπεται, ει δυνατόν, η όποια απόδοση, το κέρδος. Η ιδέα της αποταμίευσης υπάρχει μάλλον από την εποχή της Γεωργικής Επανάστασης, δεν χρειάζεται να την προβάλει κάποιο σύστημα: φροντίζω για τα δύσκολα. Σε κάποιους, βέβαια, υπάρχει πιο έντονη η ανάγκη, σε κάποιους πάλι, λιγότερο ή και καθόλου (ό,τι βρέξει). Οι τράπεζες και τα κρατικά ομόλογα ήταν οι μέχρι τώρα σίγουρες "καβάτζες". Το ότι ανατράπηκε αυτό, δεν θα έχει δυσμενείς συνέπειες μόνο στους αποταμιευτές, αλλά συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Τι έγινε παιδιά ? τον ηπιαμε ? .....

Σαν να παρατηρώ μια κάποια κρυμμένη χαρά ή κάνω λάθος.
Τα περί κοινωνικού αυτοματισμού με τις κοινωνικές ομάδες που αφήνονται να αλληλοσπαράζονται δεν ισχύουν εδώ;
 
Καλά δε χρειάζεται να καταδικάσουμε και την αποταμίευση, αν είναι δυνατόν. Είναι θέμα τρόπου σκέψης του καθενός. Άλλος τρώει ό,τι λεφτά έχει στα χέρια του, άλλος τα φυλάει και τα τρώει όλα μαζί σε κάτι μεγαλύτερο όταν έρθει η ώρα.

Μερικές φορές αποδεικνύεται πιό έξυπνος ο πρώτος, άλλες πιο σοφός ο δεύτερος. Δεν αποταμιεύουμε μόνο για την κακιά στιγμή. Από μικρός μάζευα μήνες ή και χρόνια λεφτά για να πάρω τα μηχανήματά μου, δε νομίζω να πιστεύετε ότι στα 17 μου με τα μυαλά στα κάγκελα σκεφτόμουν τότε αρρώστιες και χρεωκοπίες...
 
Last edited:
συμπαράσταση στους ομολογιούχους ....



στους συνταξιούχους ????????

Θα'πρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση οι μεν απ'τους δε; Και πως είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις;
 
Θα'πρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση οι μεν απ'τους δε;


εσύ τι λες ??

το ίδιο είναι ??

τα περί ίσως ευκαιριών σε άνισους θα πιάσουμε πάλι ?



νομίζεις οτι έχουν πολλοί συνταξιούχοι την ευχέρεια να "επενδύσουν" σε ομόλογα ?
 
πάντως ,

κανα στιχάκι με ομολογιούχο-συνταξιούχο θα ήταν πολύ πιασάρικο ...

πώς και δεν το έχει σκαρώσει ακόμα κανας καρβέλας ? ....