Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;



Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, όπως έχει γράψει το xrimaonline, από τα 80 δις. ευρώ, τα 20 με 30 δις. εκτιμάται ότι μετανάστευσαν… στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 50 με 60 δις. ευρώ είτε αναλώθηκαν για κάλυψη αναγκών (σε μια τετραετία συνεχόμενης ύφεσης και σκληρής λιτότητας, ήταν και είναι λογικό οι καταθέτες να «τρώνε από τα έτοιμα», προκειμένου να επιβιώσουν είτε σε ατομικό είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο) είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο μπαούλο».

Και τι ακριβώς τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν ισχύει η πρώτη εκδοχή;

Τελοσπάντων, και στα "μπαούλα" να είναι, πολύ λίγα πρόκειται να γυρίσουν. Η εικόνα της αξιοπιστίας του κράτους, καθημερινώς χειροτερεύει, και όχι λόγω των έξωθεν "αξιολογήσεων" αλλά αποκλειστικώς και μόνο λόγω αναξιοπιστίας του νομικο-οικονομικο-φορολογικού καθεστώτος. Η ευκολία με την οποία μπορεί να πει πλέον το κράτος "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είναι ο βασικός λόγος που δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Άδικα στηρίζουν οποιεσδήποτε ελπίδες σε αυτό. Δυστυχώς είναι τόσο στενόμυαλοι ώστε να σκεφτούν στα πλαίσια ενός διπόλου δράσης-αντίδρασης. Η σκέψη τους είναι μονοδιάστατη όπως ενός βοσκού που σαλαγάει πρόβατα. Και δεν παίζουν καν και φλογέρα.
 
Θυμαμαι τις υποτιμησεις της δραχμής.
Παντα προέκυπταν μετα απο καποιο χρονικο διαστημα μιας δηθεν ανακαμψης
της οικονομιας, και μιας περιοδου δηθεν ισχυροποιησης της δραχμης.
Ποτε δεν συμπιπταν με την εκαστοτε οικονομικη κριση.
Το κρατος τηρουσε ευβλαβικα ολους τους κανονες αιφνιδιασμου.

Ερχοταν η δευτερα το πρωι και αναρωτιοσουνα πως στο καλο ησουν
ξαφνικα κατα 20% φτωχοτερος μετα απο την υποτιμηση του Σαββατοβραδου.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Και τι ακριβώς τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν ισχύει η πρώτη εκδοχή;

Τελοσπάντων, και στα "μπαούλα" να είναι, πολύ λίγα πρόκειται να γυρίσουν. Η εικόνα της αξιοπιστίας του κράτους, καθημερινώς χειροτερεύει, και όχι λόγω των έξωθεν "αξιολογήσεων" αλλά αποκλειστικώς και μόνο λόγω αναξιοπιστίας του νομικο-οικονομικο-φορολογικού καθεστώτος. Η ευκολία με την οποία μπορεί να πει πλέον το κράτος "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είναι ο βασικός λόγος που δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Άδικα στηρίζουν οποιεσδήποτε ελπίδες σε αυτό. Δυστυχώς είναι τόσο στενόμυαλοι ώστε να σκεφτούν στα πλαίσια ενός διπόλου δράσης-αντίδρασης. Η σκέψη τους είναι μονοδιάστατη όπως ενός βοσκού που σαλαγάει πρόβατα. Και δεν παίζουν καν και φλογέρα.

Ακριβώς αυτό. Και από πάνω μιλάνε και για επενδύσεις. Θα το αναλάβει προσωπικά ο Αντωνάκης! Δηλαδή γελοιότητες. Ποιος πρόκειται να βάλει λεφτά σε ένα κράτος όπου οι κανόνες αλλάζουν όποτε καπνίσει σε οποιοδήποτε ανεπάγγελτο; Τρια χρόνια τρομακτικής κρίσης δεν τους έκαναν καθόλου σοβαρούς, μάλλον έγιναν περισσότερο καραγκιόζηδες. Και τι δεν έχουμε ακούσει. Φορολογικοί κανόνες που αλλάζουν κάθε τρεις μήνες, ανοησίες με τις αποδείξεις, χαζομάρες με δήθεν "φοροκάρτες", κατάργηση μετρητών, και και και .... τελειωμό δεν έχουν οι σαχλαμάρες που λένε κάθε λίγο και λιγάκι. Και βέβαια δεν τα λένε μόνο στο τέλος κάνουν και κάποια από αυτά και σε ένα εξάμηνο τα αντίθετα. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που είναι ο ορισμός της γελοιότητας και αν δεν τους ξεφορτωθούμε δεν πρόκειται να βελτιωθεί τίποτα. Αυτοί τα κάνανε έτσι. Και θα συνεχίσουν να τα κάνουν όλο και χειρότερα.
 
Πάνω από 5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2012...

Τη βελτιούμενη εικόνα και τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία αντανακλά σύμφωνα με τραπεζίτες η αύξηση άνω των 5 δισ. ευρώ των καταθέσεων το μήνα Δεκέμβριο του 2012, από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζιτών, τον Δεκέμβριο του 2012 οι καταθέσεις ανήλθαν σε περίπου 161 δισ. ευρώ, από τα 155,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που παρουσιάζεται αύξηση των καταθέσεων.

Εκτός από την θετική ψυχολογία των καταθετών για την πολιτικοοικονομική κατάσταση, οι καταθέσεις επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της αστάθειας που επικρατεί στη Κύπρο και την τραπεζική της αγορά, η οποία ώθησε τους αποταμιευτές να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο και να τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες οι καταθέσεις που ήρθαν από την Κύπρο, επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά στις ίδιες τράπεζες.

Παράλληλα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν λόγω του 14ου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και των τόκων που ανήκουν σε καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος καταθέσεων ήταν 2,89%.



assets_LARGE_t_942_43475868.JPG



Σε μελέτη της Eurobank, σημειώνεται ότι η μηνιαία επιστροφή των καταθέσεων που παρουσιάζεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πηγάζει από τον σημαντικό περιορισμό του φόβου των Ελλήνων καταθετών όσον αφορά την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την σταδιακή πολιτική σταθεροποίηση μετά την ρευστότητα που είχε δημιουργηθεί από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του προηγούμενου Μαΐου και Ιουνίου.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι το α' εξάμηνο του 2012, έφυγαν καταθέσεις ύψους 23,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,4 δισ. ευρώ αφορούσαν μόνο το δίμηνο Μαΐου ? Ιουνίου που ήταν οι εκλογές.

Εκείνη την περίοδο, ήταν έντονος ο προβληματισμός και η ανησυχία που είχε προκληθεί στους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές από την πολιτική ρευστότητα που επικρατούσε για περίπου δύο μήνες στη χώρα, δηλαδή από την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαϊου, αλλά και από την αστάθεια που δημιουργεί η αναποφασιστικότητα των πολιτικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης να δώσουν μία πειστική και αμετάκλητη «απάντηση» στο πρόβλημα δημοσίων χρεών που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της. Το ίδιο χρονικό διάστημα, έφευγαν από τη χώρα καταθέσεις ύψους 500 - 800 εκατ. ευρώ.


Εκροές

Ωστόσο, από τα περίπου 80 δισ. ευρώ εκροών που έχει υποστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιστρέφουν μικρά και μεσαία ποσά στις εγχώριες τράπεζες. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν και εφόσον απομακρυνθεί πλήρως ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και δοθούν και κίνητρα επιστροφής, ενδέχεται να ακολουθήσουν και μεγάλα ποσά (smart money) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι αποταμιεύσεις στη χώρα μας είναι ακόμα ελκυστικές και αποτελούν έναν από τους λόγους επιστροφής καταθέσεων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι καταθέτες εκμεταλλεύονται τα υπάρχοντα προϊόντα για να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους για μεγάλο διάστημα, με όσο τον δυνατόν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Τα υπάρχοντα καταθετικά προϊόντα δίνουν πολλές δυνατότητες στους αποταμιευτές, όπως για παράδειγμα της πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή σε περίπτωση που ο καταθέτης θελήσει να αποσύρει τα χρήματά του, είτε κατά διαστήματα, π.χ. στην «επέτειο» του προϊόντος μαζί με την καταβολή των τόκων, ή ακόμη και οποιαδήποτε στιγμή. Οι δυνατότητες αυτές λειτουργούν ως κίνητρο προσέλκυσης για τη δέσμευση του καταθέτη με την τράπεζα.

Ως αντικίνητρο για την ανάληψη, δίνεται υψηλότερο επιτόκιο αν ο καταθέτης δεν προχωρήσει σε ανάληψη σε προγράμματα στα οποία η απόδοση είναι αυξανόμενη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ετσι, ο καταθέτης έχει το δικαίωμα ανάληψης του κεφαλαίου μαζί με την καταβολή των τόκων, αλλά αν επιλέξει να αποσύρει τις αποταμιεύσεις του χάνει το υψηλότερο επιτόκιο της επόμενης περιόδου εκτοκισμού. Υπάρχουν επίσης προγράμματα που έχουν διάρκεια άνω των 18 μηνών, ακόμη και ως πέντε έτη και «κλειδώνουν» υψηλή απόδοση στο διάστημα αυτό. Ο καταθέτης καλείται να επιλέξει είτε να κλείσει το κεφάλαιο του με ικανοποιητική απόδοση για μεγάλη περίοδο, διασφαλίζοντας την απόδοση αυτή ή να έχει μεγαλύτερο επιτόκιο για μικρό διάστημα και στη συνέχεια, να αναζητήσει άλλο προϊόν, σε ένα περιβάλλον όμως ενδεχομένως αρκετά χαμηλότερων επιτοκίων.
 
Και τα κακά νέα..... :mad:


Μικρότερα τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις....

Ψαλίδι που φτάνει ακόμη και τη μισή μονάδα στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και απόσυρση πολλών από τις προσφορές των τραπεζών έχει φέρει η αλλαγή του τοπίου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση στον φόρο επί των τόκων των καταθέσεων στο 15% από 10% αλλάζει τα δεδομένα για τους καταθέτες, πολλοί από τους οποί-ους βασίζονταν στους τόκους των αποταμιεύσεών τους ως αντίβαρο στη μείωση των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται εκ νέου απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η αναστροφή του κλίματος που έφερε η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν προκαλέσει πιέσεις και στις αποδόσεις των καταθέσεων.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα υψηλά επιτόκια που συνεχίζουν να προσφέρονται, σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Στα dealing room των τραπεζών, δε, οι αποδόσεις που δίνονται για προθεσμιακές καταθέσεις άνω των έξι μηνών είναι κατά τουλάχιστον 0,5% χαμηλότερες σε σύγκριση με τα δεδομένα που ίσχυαν το καλοκαίρι. Μάλιστα, σε ορισμένες κυρίως μικρές τράπεζες το ψαλίδι έχει φτάσει ακόμη και το 1%, ενώ ειδικές προσφορές με επιτόκια - κράχτες της τάξης του 6% αποτελούν πλέον παρελθόν.

Αντίστοιχα, ακόμα και μεγαλύτερες τράπεζες που ούτως ή άλλως δεν έδιναν τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς, βάζουν φρένο στις προσφορές τους, καθώς και στα επιτόκια που δίνουν στους πελάτες των προθεσμιακών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έπεται και συνέχεια –και μάλιστα σύντομα– καθώς διακαής πόθος της τρόικας είναι να υπάρξει ταβάνι στα επιτόκια των καταθέσεων, είτε θεσμοθετημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε άτυπο.

Η λογική που επικαλείται η τρόικα αφορά το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό και βιώσιμο να υπάρχουν τράπεζες, οι οποίες δανείζουν με επιτόκια ακόμη και 2% ή 3% σε κάποια (παλαιά) στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα να πληρώνουν 4% ή και 5% στους καταθέτες τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τραπεζίτες εκτιμούν μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, δηλαδή μόλις γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο.
 
Η λογική που επικαλείται η τρόικα αφορά το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό και βιώσιμο να υπάρχουν τράπεζες, οι οποίες δανείζουν με επιτόκια ακόμη και 2% ή 3% σε κάποια (παλαιά) στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα να πληρώνουν 4% ή και 5% στους καταθέτες τους.


Ωραία λογική.

Άσε που είναι ψευδή τα στοιχεία που δίνουν. 4 και 5% είχαν επί εποχής Σημίτη.

Τα τελευταία 3 χρόνια το ΤΤ έδινε 3,6 και πλέον δίνει 3% στα 6μηνα. Εκτός και αν η έκθεση της eurobank μιλάει για προθεσμιακές άνω των 100-150κ οπότε δουλεύουν τους μικροκαταθέτες κατάμουτρα.

Όπως πάντα δικαιολογίες για να περάσουν αυτό που θέλουν.
 
Ωραία λογική.

Άσε που είναι ψευδή τα στοιχεία που δίνουν. 4 και 5% είχαν επί εποχής Σημίτη.

Τα τελευταία 3 χρόνια το ΤΤ έδινε 3,6 και πλέον δίνει 3% στα 6μηνα. Εκτός και αν η έκθεση της eurobank μιλάει για προθεσμιακές άνω των 100-150κ οπότε δουλεύουν τους μικροκαταθέτες κατάμουτρα.

Όπως πάντα δικαιολογίες για να περάσουν αυτό που θέλουν.

Πριν μία εβδομάδα στην Άλφα που ρώτησα, μου είπαν ότι θέλουν 10.000 ευρώ κατάθεση για να μου δώσουν 2.6% για λίγους μήνες. Τα οποία (φυσικά) δεν είχα και έπεσα σε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.

Το θέμα είναι ότι δε μένει φράγκο για αποταμίευση. Άσε που αν βγουν δύο παπαγαλάκια στον πληρωμένο τύπο και σφυρίξουν "Χρεωκοπία" θα τρέχουν πάλι όλοι να τα σηκώσουν.....Και αυτή τη φορά δε θα τα ξαναπάει κανένας στην τράπεζα....
 
Η πλάκα είναι όταν ο Σαμαράς πανηγύριζε για τη δόση και τη στήριξη των τραπεζών έλεγε - ανάμεσα στα άλλα - και για να μην πιεστούν τα επιτόκια.
 
Πριν μία εβδομάδα στην Άλφα που ρώτησα, μου είπαν ότι θέλουν 10.000 ευρώ κατάθεση για να μου δώσουν 2.6% για λίγους μήνες. Τα οποία (φυσικά) δεν είχα και έπεσα σε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.....

Η Alpha ανέκαθεν δεν φημιζόταν για τα επιτόκιά της. Και το κακό είναι πως θα συμπαρασύρει τώρα και την Εμπορική η οποία έδινε τα καλύτερα επιτόκια σε προθεσμιακές τα τελευταία χρόνια.

Για το ίδιο ποσό (10.000 ευρώ) η Millenium δίνει σε απλό καταθετικό λογαριασμό 4%.

Δυστυχώς για ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, οι αποδόσεις είναι μηδαμινές......



Ωραία λογική.

Άσε που είναι ψευδή τα στοιχεία που δίνουν. 4 και 5% είχαν επί εποχής Σημίτη.

Τα τελευταία 3 χρόνια το ΤΤ έδινε 3,6 και πλέον δίνει 3% στα 6μηνα. Εκτός και αν η έκθεση της eurobank μιλάει για προθεσμιακές άνω των 100-150κ οπότε δουλεύουν τους μικροκαταθέτες κατάμουτρα.

Όπως πάντα δικαιολογίες για να περάσουν αυτό που θέλουν.

Δημήτρη, και το ΤΤ έχει καλά επιτόκια. Πριν 2 μήνες για ποσά > 20.000 ευρώ, έδιναν μέσο ετησιοποιημένο 4,83% για εξάμηνη προθεσμιακή.

Και απ' ότι βλέπω ακόμη το δίνουν:

http://www.ttbank.gr/el/proionta-yphresies/katatheseis/prothesmias/anevaino-extra-36/
 
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ»
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΚ*


Εκνευριστική έχει καταντήσει πλέον αυτή η ιστορία με τους αλλεπάλληλους ανά μήνα κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη διαβόητη «επιστροφή των καταθέσεων» στις ελληνικές τράπεζες. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της καλλιέργειας τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας μήπως... στραβωθεί κανένας αφελής και καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα, αλλά δεν είναι ανάγκη να χειρίζεται τόσο προκλητικά το θέμα η κυβέρνηση σαν να απευθύνεται σε ηλιθίους. Κανένας λόγος αλαλαγμών δεν υπάρχει.

Το πολύ πολύ ένας στεναγμός ανακούφισης και «δυστυχούς παρηγορίας» που η μείωση -ναι, η μείωση!- των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του 2012 δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2011! Τίποτα περισσότερο! Ας δούμε καλύτερα τους αριθμούς βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Την 1η Ιανουαρίου του 2012 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν στα 168,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 161,36 δισ. ευρώ. Μια απλή αφαίρεση μας δείχνει ότι μέσα στο 2012 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 7,6 δισ. είναι πολύ μικρότερα από τα 40,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν μειωθεί οι καταθέσεις κατά το 2011 και τα 27,9 δισ. ευρώ που είχαν φύγει από τις τραπεζικές καταθέσεις μέσα στο 2010. Στα τέλη του 2009 δηλαδή οι καταθέσεις ήταν 237,53 δισ. ευρώ και στα τέλη του 2010 είχαν πέσει στα 209,6 δισεκατομμύρια. Αυτά σημαίνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 76,2 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό περίπου 32%) σε σχέση με τα τέλη του 2009. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια χάθηκε το ένα τρίτο των καταθέσεων.
Αυτό συνιστά οικονομική καταστροφή για τις τράπεζες. Ο λόγος είναι πως αυτές δεν μπορούν με την ίδια ταχύτητα να περιορίσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε τράπεζες και ιδιώτες, όσο και αν «στραγγαλίσουν» τη χορήγηση νέων δανείων. Οι αριθμοί που αφορούν αυτή την πτυχή είναι αποκαλυπτικοί.

Το 2009, το σύνολο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είχαν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 249,68 δισ. ευρώ - ήταν δηλαδή κατά 12,2 δισ. ευρώ περισσότερα από τις καταθέσεις, οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι ανέρχονταν σε 237,53 δισ. Στα τέλη του 2012 η κατάσταση για τις τράπεζες είχε επιδεινωθεί δραματικά. Παρόλο που μέσα στη «μαύρη τριετία» του Μνημονίου περιόρισαν κατά 22 δισεκατομμύρια τις χορηγήσεις δανείων και τις έριξαν στα 227,7 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό είναι κατά... 66,3 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από εκείνο των καταθέσεων, που έπεσαν -παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης- στα 161,4 δισ. ευρώ.

Υπερπενταπλασιάστηκε (!) δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς το ποσό της απόκλισης ανάμεσα στις χορηγήσεις δανείων εκ μέρους των τραπεζών και τις καταθέσεις σε αυτές. Αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για την πραγματική οικονομία, γιατί σημαίνει ότι όσες καταθέσεις και αν τυχόν επιστρέψουν στις τράπεζες, οι τράπεζες θα κρατούν το μέγιστο τμήμα των καταθέσεων αυτών για τον εαυτό τους, προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους για την ίδια τους την ύπαρξη.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται στο ορατό μέλλον οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χορηγήσουν τα δάνεια που περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού οι επιχειρήσεις και ο κοσμάκης! Θα τα περιμένουν επί ματαίω! Οπως είναι ευνόητο, η ανωτέρω εξήγηση της συμπεριφοράς των τραπεζών καμιά παρηγοριά δεν αποτελεί για τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά, που έχουν στερηθεί αυτή την τριετία δανειακή ρευστότητα ύψους 22 δισεκατομμυρίων. Ρευστότητα ύψους 12 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι επιχειρήσεις και άλλα 10 δισεκατομμύρια τα νοικοκυριά.
Στο υπάρχον περιβάλλον της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων όλου του πληθυσμού και της καταβαράθρωσης του τζίρου πολλών επιχειρήσεων, η δανειακή ασφυξία από τις τράπεζες έχει τραγικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών όλο και λιγότερο μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Το 2009 «περίσσευαν» 77,3 δισ. ευρώ αφού τα νοικοκυριά είχαν καταθέσεις 196,9 δισεκατομμυρίων και δάνεια 119,6 δισ. Το 2012 το ποσό αυτό είχε συρρικνωθεί δραστικότατα: 135 δισ. καταθέσεις νοικοκυριών μείον 106,6 δισ. δάνεια μας κάνει μόλις 28,4 δισεκατομμύρια - σχεδόν το ένα τρίτο! Με άλλα λόγια, η λεηλασία των εισοδημάτων του λαού μας γκρέμισε και τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων!
 
Ενδεικτικά παρουσιάζονται μερικά από τα προϊόντα προθεσμίας που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες.


Στην Alpha Bank το μέσο επιτόκιο στην τρίμηνη κατάθεση και για ποσά από 10.000 ευρώ είναι στο 3,20%, στη εξάμηνη προθεσμίας για ποσά από 50.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 4,35% και στην 12μηνη για ποσά από 30.000 στο 4,1%.

Στην Eurobank και στην 3μηνη κατάθεση προθεσμίας step up για ποσά από 10.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 3,5% και για ποσά από 30.000 ευρώ στο 4,10%.

Στην Τράπεζα Πειραιώς ο 12μηνος προθεσμιακός λογαριασμός Συν- Πλην, για ποσά από 20.000 ευρώ έχει επιτόκιο 4,1%. Το προϊόν παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη να προχωρήσει σε κατάθεση ή ανάληψη ποσού ίσου με το 50% της αρχικής κατάθεσης χωρίς ποινή.

Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει το προϊόν 3 plus 3 που είναι 6μηνης διάρκειας, με επιτόκιο 2,7% για το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο (μέσο επιτόκιο 3,6%) για ποσά κατάθεσης από 30.000 ευρώ. Επίσης προσφέρει τον λογαριασμό advance με διάρκεια από 1 έως 12 μήνες, στον οποίο το επιτόκιο είναι 4,6% για ποσά από 7.500 ευρώ.

Η Λαϊκή Τράπεζα προσφέρει την 12μηνη κατάθεση Επιπλέον για ποσά από 20.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι 4% και τους μήνες Απρίλιο και Δεκέμβριο αυξάνεται στο 7% (μέσο επιτόκιο 4,5%).

Η Τράπεζα Αττικής στην προθεσμιακή της κατάθεση διάρκειας από 1 μέχρι 3 μήνες και για ποσά από 50.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 4,6%.

Η Εμπορική Τράπεζα στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας Χωρίς Δεσμεύσεις για ποσά από 100.000 ευρώ δίνει επιτόκιο 4%. Στον λογαριασμό προθεσμίας Υπερέχω για ποσό από 20.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 4% για τρίμηνη κατάθεση, 4,20% στη εξάμηνη και 4,30% στην 12μηνη.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον λογαριασμό προθεσμίας Ανεβαίνω για ποσά από 20.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 3,75% και φτάνει στο 5,7% στην τρίμηνη και στο 6,75% στην εξάμηνη κατάθεση.
Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει το προϊόν Μηνιαία Αύξηση (μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013) για ποσά από 20.000 – 250.000 ευρώ. Είναι 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 4% τον πρώτο μήνα που φτάνει στο 6% τον έκτο μήνα (4,25% τον δεύτερο, 4,75% τον τρίτο, 5,25% τον τέταρτο μήνα, 5,5% τον πέμπτο).

Η Millennium προσφέρει επιτόκιο 4% στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου για ποσά από 10.000 ευρώ και πάνω.

Η FBBank προσφέρει νέους προθεσμιακούς λογαριασμούς σε ευρώ και δολάριο (FIRST PROFIT EURO & USD) με κλιμακούμενο επιτόκιο, διάρκεια 3 διμήνων και τα χρήματά διαθέσιμα ανά δίμηνο. Στο λογαριασμό σε ευρώ για ποσό από 20.000 ευρώ το επιτόκιο φτάνει το 5,5% και στον λογαριασμό σε δολάρια (10.000 δολάρια) έως 3,4%.

Τέλος το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ποσά από 5.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 4,2% στην κατάθεση 1 μήνα, 4,55% στην 3μηνη προθεσμίας και 4,6% στην 6μηνη διάρκεια. Επίσης προσφέρει 15νθήμερη κατάθεση για ποσά από 15.000 ευρώ με επιτόκιο 3,25%.


http://marketbeast.gr/?p=107000
 
Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Ωραία λογική.

Άσε που είναι ψευδή τα στοιχεία που δίνουν. 4 και 5% είχαν επί εποχής Σημίτη.

Τα τελευταία 3 χρόνια το ΤΤ έδινε 3,6 και πλέον δίνει 3% στα 6μηνα. Εκτός και αν η έκθεση της eurobank μιλάει για προθεσμιακές άνω των 100-150κ οπότε δουλεύουν τους μικροκαταθέτες κατάμουτρα.

Όπως πάντα δικαιολογίες για να περάσουν αυτό που θέλουν.


Κι όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει. Το δικό μου στεγαστικό είναι αυτή τη στιγμή (με την εισφορά και την υποχρεωτική ασφάλιση πυρός) στο 2,32%.