Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Πέρα από την πλάκα, όσο μεγαλώνει πάντως ο αισθητήρας των κινητών σε συνδυασμό με φωτεινό φακό βελτιώνεται και το Bokeh, και μιλάω για αληθινό Bokeh Και όχι computerized, επίσης το ίδιο συμβαίνει και σε φωτογράφηση το βράδυ, μειώνεται η ανάγκη χρήσης πολλών καρέ κλπ...το βλέπω τώρα με το mi 10 ακόμα και σε βράδυ με μονό καρέ είναι μια χαρά ενώ σε κοντινά θέματα έχει και αληθινό bokeh. Βασικά η απόδοση του βασικού φακού αρχίζει και πλησιάζει τόσο σε ποιότητα όσο και σε γενικότερη αίσθηση αρκετά κανονική μηχανή, δεν θέλω να ξέρω τι έχει να γίνει σε 2-3 γενιές ακόμα...τρομερή βελτίωση τα κινητά μέσα σε μόλις 2-3 χρόνια.

Y.Γ. Ακούγονται και φήμες για νέο Xiaomi note 11 που θα έχει ακόμα μεγαλύτερο αισθητήρα και 144mp ανάλυση...έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Όχι δεν βελτιώνεται το bokeh με το μέγεθος αισθητήρα, για την ακρίβεια το bokeh εξαρτάται αποκλειστικά από τα οπτικά και μόνο (και μπορεί να αλλάξει και με software). Το ρηχό βάθος πεδίου βελτιώνεται όχι το bokeh (αυτό είναι άλλο τελειως φωτογραφικό χαρακτηριστικό)

Εξαρτάται το ψάχνει ο καθένας στο ρηχό βάθος πεδίου, εδώ με αισθητήρα m43 και φωτεινούς ακριβούς φακούς (σχεδιασμένους και για όμορφο bokeh) ή και με μεγαλύτερο ακομη crop αισθητήρα το βάθος πεδίου δεν είναι ικανοποιητικό και στέφεται κανείς σε FF.

Για να έχει μια συνέπεια λοιπόν το τι κρίνουμε ικανοποιητικό γενικευμένα ή ατομικά και τι όχι πρέπει πάντα να έχουμε μια βάση αξιολόγησης σύγκρισης ειδαλως τέτοιες κρίσεις είναι καθαρά υποκειμενικές αφού εξαρτώνται από εστιακή, μέγεθος αισθητήρα, διάφραγμα, software, σχεδιασμό οπτικών κλπ.

Σίγουρα αυτή η βάση δεν μπορεί να είναι ασανσερ, δηλ. αλλου να την βρίσκουμε ικανοποιητική και αλλου να είναι παντελώς ανεπαρκής. Ειδαλως πρέπει να πούμε είναι ικανοποιητικη για κινητό όχι γενικευμένα. Για τα κινητά και μόνο θα λεγα πιο κοντά σε σύγκριση για ένα ικανοποιητικό βάθος πεδίου (όχι bokeh) είναι π.χ. μια LX15 με 1 ίντσα με φακό 24-80mm/1.8-2.8 ή μια RX100 αντίστοιχη , κάποιος άλλος μπορεί να βαλει πιο ψηλά τον πήχυ.

ΥΣ
επειδη βλέπω οτι τα όρια πλέον μεταξύ των δυο νημάτων που έχουμε είναι πολύ κοντά ως θεματολογία και σχεδόν όλα τα post και εδώ ξεφεύγουν και κάνουν άμεση ή έμεση αναφορά και σύγκριση σε φωτογραφικά χαρακτηριστικά από μηχανές δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον λόγος να είναι χωριστά. Έγινε προσπάθεια να το κρατήσουμε διαχωρισμενο αλλά από ότι φαίνεται δεν γίνεται κατανοητό.

Κόπος είναι για εμάς να σας τα σβήνουμε ή να τα μεταφέρουμε και πρόβλημα αν έχει τρέξει κουβέντα και έχουν απαντηθεί στο ίδιο post αναφορές σε κινητά και αναφορές σε μηχανές. Τι θα λέγατε να σας τα ενώσουμε ?

Εντάξει ο Νίκος λέγοντας bokeh εννοεί προφανώς το ρηχό βάθος πεδίου και όχι την ποιότητα του ξεφονταρισματος.

Και ναι προφανέστατα όσο μεγαλώνει ο αισθητήρας στα smartphone σε συνδυασμό με τα ανοιχτά διαγράμματα 1.5-1.7F που έχουν, το βάθος πεδίου είναι ρηχό σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Όσον αφορά την ποιότητα του ξεφονταρισματος ( όρος "ωραιο bokeh" ) σίγουρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα καλά οπτικά των μεγάλων μηχανών, γιατί αυτο μέχρι προσφάτως εξαρτωταν καθαρά από τα οπτικά.

Πλέον όμως όχι τόσο και όσο περνάει ο καιρός με ειδικούς αλγόριθμους κι πανίσχυρους επεξεργαστές αυτό θα αποτελεί παρελθόν, και είναι κάτι που ήδη βλέπουμε με τα portrait modes (live focus κλπ ανάλογα πως το βαφτίζει η κάθε εταιρεια) που στο ξεφοντάρισμα έχει πάρα πολλές επιλογές εξομοίωσης οπτικών με renderings όπως σύγχυση, anamorphic, σφαιρικά, χρωματικές εκτροπές και πολλά αλλα τα οποία επιλέγεις πριν η και μετά τη φωτογραφία.
Και όλα αυτά εξελίσσονται εκθετικά, που σημαίνει ότι δεν θα αργήσει o καιρός που δεν θα μπορούμε να διακρίνουμε διαφορές σε μια φωτο αν το αποτέλεσμα οφείλεται στα οπτικά(dslr/mirrorless) ή σε computational (smartphone).

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εντάξει ο Νίκος λέγοντας bokeh εννοεί προφανώς το ρηχό βάθος πεδίου και όχι την ποιότητα του ξεφονταρισματος.

Και ναι προφανέστατα όσο μεγαλώνει ο αισθητήρας στα smartphone σε συνδυασμό με τα ανοιχτά διαγράμματα 1.5-1.7F που έχουν, το βάθος πεδίου είναι ρηχό σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Όσον αφορά την ποιότητα του ξεφονταρισματος ( όρος "ωραιο bokeh" ) σίγουρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα καλά οπτικά των μεγάλων μηχανών, γιατί αυτο μέχρι προσφάτως εξαρτωταν καθαρά από τα οπτικά.

Πλέον όμως όχι τόσο και όσο περνάει ο καιρός με ειδικούς αλγόριθμους κι πανίσχυρους επεξεργαστές αυτό θα αποτελεί παρελθόν, και είναι κάτι που ήδη βλέπουμε με τα portrait modes (live focus κλπ ανάλογα πως το βαφτίζει η κάθε εταιρεια) που στο ξεφοντάρισμα έχει πάρα πολλές επιλογές εξομοίωσης οπτικών με renderings όπως σύγχυση, anamorphic, σφαιρικά, χρωματικές εκτροπές και πολλά αλλα τα οποία επιλέγεις πριν η και μετά τη φωτογραφία.
Και όλα αυτά εξελίσσονται εκθετικά, που σημαίνει ότι δεν θα αργήσει o καιρός που δεν θα μπορούμε να διακρίνουμε διαφορές σε μια φωτο αν το αποτέλεσμα οφείλεται στα οπτικά(dslr/mirrorless) ή σε computational (smartphone).

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολύ σωστά, με πρόλαβες!!! αυτά που έγραψες ακριβώς ήθελα να πω και εγώ!! Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι.

Y.Γ. Στο Xiaomi Mi 8 διετίας το portrait mode ήταν μέτριο έως καλό μέχρι εκει, ύστερα από μόλις 2 χρόνια στο Xiaomi Mi 10 το Portrait mode είναι πλέον πολύ καλό και κοντά (1-2 γενιές ακόμα) να φτάσει σε σημείο να το λες άριστο και επιπέδου FF, και δεν υπερβάλω.

Στην ερώτηση που έκανε ο Κώστας να πω ότι γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ενοποιηθούν τα 2 νήματα. Τα κινητά πλέον είναι φωτογραφικά εργαλεία και άμεσοι ανταγωνιστές των φτηνών ειδικά μηχανών με κιτ φακούς, δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά και διαφορετικά, πριν 3-4 χρόνια η απόδοσή τους είναι κακή έως μέτρια και είχε λογική να τα βλέπουμε ξεχωριστά, πλεόν όμως χτυπάνε το κατώφλι των dedicated Μηχανών και σε πολλές περιπτώσεις τις ξεπερνάνε κιόλας. Δεν γίνεται να αναφέρουμε πλέον τι κάνει ένα νέο κινητό χωρίς να αναφερθούμε σε συγκρίσεις μηχανών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα αμιγώς φωτογραφικό section του site το νήμα με τα κινητά είναι πλέον το πιο ενεργό ή ότι όλο και περισσότεροι χρήστες ασχολούνται με κινητά και αφήνουν στην άκρη ή σε δεύτερο ρόλο την μηχανή τους.

Τελικά φέτος αξίζει η αγορά του note 20 plus?

Το Note 20 το απλό δεν αξίζει σίγουρα στα λεφτά που θα το πουλάνε, το Ultra ναι αξίζει....το βασικό μου θέμα που έχω με τα κινητά είναι ότι έχουν τεράστια απαξίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα, αγοράζεις κάτι τώρα π.χ. 700 ευρώ και σε 6 μήνες το βρίσκεις ακόμα και στα 400....όταν βγαίνουν το ένα μοντέλο πάνω στο άλλο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λογικό βέβαια είναι να συμβαίνει αυτό. Αpple και Samsung (τα καλά τις τηλέφωνα) κρατάνε πιο πολύ βέβαια τις τιμές τους σε βάθος χρόνου.

Το Note 20 το απλό δεν αξίζει σίγουρα στα λεφτά που θα το πουλάνε, το Ultra ναι αξίζει....το βασικό μου θέμα που έχω με τα κινητά είναι ότι έχουν τεράστια απαξίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα, αγοράζεις κάτι τώρα π.χ. 700 ευρώ και σε 6 μήνες το βρίσκεις ακόμα και στα 400....όταν βγαίνουν το ένα μοντέλο πάνω στο άλλο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λογικό βέβαια είναι να συμβαίνει αυτό. Αpple και Samsung (τα καλά τις τηλέφωνα) κρατάνε πιο πολύ βέβαια τις τιμές τους σε βάθος χρόνου.
Το note δεν είδα να πέσει η τιμή του γενικά. Με αυτονομία το φετινό τι λέει; πρέπει να περιμένουμε να κυκλοφορισει λογικά

Το note δεν είδα να πέσει η τιμή του γενικά. Με αυτονομία το φετινό τι λέει; πρέπει να περιμένουμε να κυκλοφορισει λογικά

Ολα λίγο πολύ πέφτουν ή εξαφανίζονται από τα μαγαζιά και μένουν σε λίγα με υψηλές τιμές. Η αυτονομία θα είναι καλή όχι βέβαια κορυφαία με την μπαταρία 4.500 που έχει, εμένα προσωπικά πιο πολύ με απασχολεί ο Exynos 990 που έρχεται μαζί με την συσκευή στην Ελλάδα παρά η μπαταρία του....φοβερό κινητό πάντως με το ανάλογο κόστος δε.

Ολα λίγο πολύ πέφτουν ή εξαφανίζονται από τα μαγαζιά και μένουν σε λίγα με υψηλές τιμές. Η αυτονομία θα είναι καλή όχι βέβαια κορυφαία με την μπαταρία 4.500 που έχει, εμένα προσωπικά πιο πολύ με απασχολεί ο Exynos 990 που έρχεται μαζί με την συσκευή στην Ελλάδα παρά η μπαταρία του....φοβερό κινητό πάντως με το ανάλογο κόστος δε.
Το ασύρματο dex μεγάλο ατού για οι κινητό και ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος με sd πάει μέχρι 1 τερα

Νυχτερινά δείγματα με το Xiaomi Mi 10, σε δύσκολο φωτισμό χεράτα έτοιμα jpeg, απίστευτη πρόοδος των κινητών ακόμα και σε φωτογράφηση σε κακό φωτισμό. Πλέον το κινητό έχει γίνει το βασικό μου φωτογραφικό εργαλείο.

Υ.Γ. Ανοίξτε τα δείγματα στο flickr να δείτε πόση λεπτομέρεια βγάζει το κινητό, μέχρι και σε εκτυπώσεις Α4 στέκονται καθώς έχω τυπώσει 2 άλλες νυχτερινές φώτος σε αυτό το μέγεθος.

50247197186_980e73a3a6_b.jpg
[/URL]IMG_20200819_213502 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50247401752_5688885632_b.jpg
[/URL]IMG_20200819_214254 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50246557048_11bd81954a_b.jpg
[/URL]IMG_20200819_221132 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50247403807_fffed99caa_b.jpg
[/URL]IMG_20200819_214306 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50247403322_8a47a8e52e_b.jpg
[/URL]IMG_20200819_221032 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Ετσι είναι, δουλεύοντας με το κινητό κάθε μέρα εντυπωσιάζομαι για το τι μπορεί να κάνει φωτογραφικά. Σε βίντεο δε είναι σε άλλο επίπεδο από όσες μηχανές είχα/έχω και καλύτερο από πολλές μηχανές της αγοράς εκει έξω. Το βασικό λοιπόν είναι ότι έχεις πλέον ένα πολύ καλό φωτογραφικό εργαλείο και με εξαιρετικό top επίπεδο βίντεο, που χωράει στην τσέπη σου ενώ ταυτόχρονα κάνει και ένα σκασμό άλλα πράγματα που θέλουμε σελίδες επί σελίδων να τα αναλύσουμε. Και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα όσο θα μεγαλώνουν και άλλο οι αισθητήρες και θα βελτιώνονται οι αλγόριθμοι και οι επεξεργαστές.
Εκει που υστερούν ακόμα σχεδόν όλα τα κινητά είναι στην απόδοση των Ultrawide Φακών και την τηλεφακών που είναι μέτριοι ακόμα. Θεωρώ ότι στις επόμενες 1-2 γενιές θα δώσουν και εκει βάση. Γενιά με γενιά πάντως κάνουν άλματα, έχει μεγάλη διαφορά ένα κινητό 2ετίας με ένα σύγχρονο μοντέλο και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

ειναι με τη στοκ εφραμογη ?

Ο ουρανος εχει αρκετο θορυβο, και μαλλον χρειαζεσαι gcam ... αλλα η λεπτομερεια ειναι εντυπωσιακη.

Ναι με την στοκ, έχουν βελτιωθεί αρκετά οι αλγόριθμοι σε σημείο που πλησιάζουν πλέον τα καλά κινητά την απόδοση της Gcam. Ναι ο ουρανός έχει θόρυβο, βέβαια η μεγάλη ανάλυση (27mp) Και η λεπτομέρεια του αρχείου σου δίνουν την δυνατότητα να το στρώσεις αν θες μετά στο Post σε όσους τους ενοχλεί.

Υ.Γ. Με Gcam ακόμα παλεύω είμαι στις συγκρίσεις, δεν έχει βγει ακόμα κάποια καλή port για το κινητό που να κάνει σημαντική διαφορά σε σχέση με την stock, κάπου είναι καλύτερη κάπου χειρότερη, θέλει ρυθμίσεις και ψάξιμο και δεν έχω την όρεξη και τις γνώσεις να το αναλύσω και ψάξω παραπάνω. Προς το παρών είμαι με την στοκ σε όλα που είναι υπεραρκετή για τα δικά μου δεδομένα, ακόμα και το βράδυ.

Υ.Γ. Τα αρχεία δε είναι και αρκετά ελαστικά από όσο βλέπω στο Photoshop, δεν πλησιάζουν ακόμα απόδοση κανονικής μηχανής, άλλα δεν έχουν σχέση με τα παλιά κινητά που οτιδήποτε πείραζες στο αρχείο κατάρρεε. Μπορείς με λίγα λόγια να διορθώσεις/αλλάξεις/βελτιώσεις μπόλικα πράγματα μετά στο post ειδικά να τραβάς raw.

Υ.Γ. Δείγμα παρακάτω και από τον Ultrawide, για μένα δεν είναι καλό, για οθόνες κινητών, Tablets, μικρές οθόνες laptop ή τηλεόραση είναι οκ, στο καλό μου μόνιτορ (27'' 4K) πάντως άμεσα και σε θέαση 1χ1 φαίνεται ότι είναι κατώτερης ποιότητας, στα άκρα περίεργος είναι αρκετά καλό, άλλα συνολικά η εικόνα είναι soft..

50247352891_a23ed5a0be_b.jpg
[/URL]IMG_20200817_192248 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Πανευτυχής κάτοχος ενός Redmi Note 9 Pro.
Το καλύτερο φωτογραφικό κινητό που είχα μέχρι τώρα.
Μοιράζομαι μαζί σας μια φωτογραφία 64mp χωρίς επεξεργασία για να δείτε και βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Είναι τραβηγμένη με manual ρυθμίσεις is0100, ταχύτητα 1/3200 και f1.9 που είναι σταθερό.
Redmi Note 9 Pro - 64mp by thniakos2001, on Flickr

Πήρα το poco f2, το έβαλα σε gimbal και με έκδοση του gcam που σου παρέχει 200mbps σε 4Κ μου άφησε την sony a6500 στο σπίτι.
Το 8Κ με άφησε άφωνο απο την λεπτομέρεια στο κροπάρισμα