Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καλυφτεί από κάποιοι κινητό για τις φώτο, λίγοι είναι αυτοί που ψάχνουν το κάτι παραπάνω, εγώ τώρα με P20 Pro τι άλλο να ζητήσω; Όπως και η γυναίκα με το S10 , πέρασε από τα χέρια μου και το mi 8 και εκείνο τις περισσότερες φορές με κάλυπτε, είχα μια Nikon DSLR και την πούλησα διότι δεν υπήρχε λόγος να την χρησιμοποιήσω

Έχω μαζί μου στις διακοπές το κινητό xiaomi mi 9t pro και την Sony a7 iii....μόνο μια φορά τη χρησιμοποίησα σε πολύ δύσκολες συνθήκες (βράδυ με κινούμενο θέμα, παιδιά να τρέχουν κλπ).
Τις υπόλοιπες με το κινητό .....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

@ Vavmakoulas, είναι super λύση το Note 20 Ultra, και όχι το απλό με αυτά που ζητάνε, σίγουρα θα είναι κοντά στην rx100 σε πολλούς τομείς, και σε κάποιους θα είναι και ανώτερο, εχώ δει τεστ και το έχω κοιτάξει αναλυτικά. Αν ήταν να αντικαταστήσεις μηχανή με μεγαλύτερο αισθητήρα θα ήθελε σκέψη, άλλα rx100 με αισθητήρα 1 ίνστας σίγουρα σαν πακέτο μπορεί να σταθεί επάξια, θα έλεγα προχώρα το. Ισως μόνο να υστερεί στα πολλά mm του φακού καθώς η rx100 έχει καθαρό ζουμ μέχρι τα 200mm με καλή σταθεροποίηση και από τον αισθητήρα της 1 ίντσας....άλλα μέχρι εκει. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από φωτογραφική ένα κινητό κάνει και ένα σκασμό άλλα πράγματα και μπορεί πιο εύκολα κάποιος να ''χωνέψει'' το υψηλό του κόστος. Αν είσαι οκ με το κόστος τότε τα αξίζει σίγουρα. Το Xiaomi mi10 που πήρα αυτές τις μέρες πάντως στα σχεδόν 550 ευρώ δεν τα μετάνιωσα καθόλου.

@Nicksoti, δεν έχω ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με sony κινητά εδώ και πάνω από 5 χρόνια οπότε δεν τα γνωρίζω καθόλου. Το κινητό που αναφέρεις το κοίταξα, φαίνεται πολύ τίμιο για τα λεφτά του. Γενικά μην σνομπάρουμε παλιά τηλέφωνα και μην κολλάμε μόνο με τα καινούρια. Βρίσκεις τηλέφωνα ναυρχίδες παλιότερα σε τιμές χώμα που σε πολλούς τομείς είναι ανώτερα από νέα midrage τηλέφωνα. Στα του Χ φαίνεται καλά εξοπλισμένο, βέβαια για να πούμε την αλήθεια παρά είναι παλιό πλέον, 4 χρόνια στον κόσμο των κινητών αντιστοιχεί σε σχεδόν 10 στπν κόσμο των φωτογραφικών μηχανών. Βέβαια με την τιμή που θα το πάρεις γύρω στα 100 ευρώ, δεν θα χάσεις κάτι, αν σου βγει θα κάνεις την δουλειά σου με ελάχιστα χρήματα, αν όχι μπορείς πάντα να το δώσεις σε αγγελία σε παρόμοια τιμή που το πήρες (80-100 eευρώ), win win η κατάσταση. Προσωπικά έτσι πήγα και εγώ με το Xiaomi mi 8, πήρα μια σχετικά φτηνή ναυρχιδα 2ετίας στα 180 ευρώ για να δω τι ψάρια πιάνει και αν με καλύπτει σε αυτά που θέλω, έμεινα πολύ ευχαριστημένος, σαν πακέτο, παραπάνω από αυτά που ήλπιζα!! και έτσι προχώρησα άμεσα σε φρέσκια ναυρχίδα το mi 10 και δεν το μετάνιωσα.

@Dimtz και καλά κάνεις, λίγα πράγματα πλέον μπορεί να σου προσφέρει μια μηχανή παραπάνω από ένα κινητό, και αυτά μόνο αν έχεις καλή μηχανή και καλούς φακούς, αν έχεις σχετικά entylevel ή παλιό μοντέλο με κιτ φακό, άστο καλύτερα, ένα καλό κινητό την αντικαθιστά μια χαρά. Εξαιρώ φυσικά την όλη εμπειρία χρήσης που είναι άλλη φάση σε μηχανή, αν και αυτό δεν απασχολεί όλους.

@Γιάννη, έτσι ακριβώς, προσωπικά έχω πλέον πάνω από 20 μέρες που έχω να ακουμπήσω μηχανή, την άλλη εβδομάδα που φεύγω πάλι για διακοπές πάλι δεν θα πάρω μηχανή μαζί μου, μόνο το κινητό και ένα powerbank Και είμαι έτοιμος....

Επιπλέον τώρα που αρκετοί είμαστε εκτός από την βάση μας προτείνω και το παρακάτω powerbank της Xiaomi, είναι φτηνό το βρίσκεις από 13 ευρώ έως 20 ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες, έχει καλή κατασκευή, φορτίζει άνετα οποιοδήποτε κινητό μέχρι 2 φορές, έχει παράλληλη φόρτιση για 2 κινητά μαζί, γρήγορη φόρτιση μέχρι 18w, δεν ζεσταίνεται ιδιαίτερα, έχει σχετικά μαζεμένο μέγεθος και βάρος. Οτι πρέπει για σύντροφος του κινητού μας (και όχι μόνο καθώς φορτίζει και μηχανές που έχουν φόρτιση από usb) για τις φωτογραφικές εξορμήσεις μας το καλοκαίρι και ξεχνάς το θέμα μπαταρίας.
https://www.skroutz.gr/s/21905110/Xiaomi-Mi-18W-Fast-Charge-PowerBank-3-10000mAh-Μαύρο.html

Κανένα κινητό δεν αντικαθιστά ακόμη τη φωτογραφική αλλά και καμιά φωτογραφική δεν είναι κινητό.
Για το κινητό που λες αξίζει μόνο αν πάει η τιμή του στα 500 ευρώ.
https://techmaniacs.gr/akomi-kai-i-...timi-toy-samsung-galaxy-note-20-einai-geloia/
Όλα σχετικά είναι, ένα καλο smartphone προφανώς και αντικαθιστά ( βασικά συνθλιβει) μια τυπική φωτογραφική compact των 200-300 ευρω. Όπως αντιστοιχα με μια FF a7 θα τα βρει σκούρα.

Εγώ εκανα συγκεκριμένη ερώτηση όπου αφορά συγκεκριμένο μοντέλο με μεγάλο αισθητήρα για compact 1" και 8x οπτικό (24-200 f2.8-4.5) όπου σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κοντά με ένα smartphone σαν αυτό που περιγράφω, το οποιο παρεμπιπτόντως προφανώς και δεν είναι η φολα που θα παει άπατη "note 8 απλό" αλλά μιλαω μόνο για το ULTRA με μεγάλο αισθητήρα 1/1.33" 5 x optical κι ένα σωρό φωτογραφικά (και βιντεο) καλούδια.

Θα συμφωνήσω με τον φιλο karamela, επίσης φίλε Νίκο αν δεν κάνω λάθος το xiaomi που πήρες νομίζω έχει κι αυτό τον ίδιο ή παρόμοιο αισθητήρα 1/1.33" ? Αν ναι πως σου φαίνεται σε σχέση με τις 1" μηχανές που είχες? Νομίζω είχες κ rx10 και lx10

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για το συγκεκριμένο κινητό δεν αξίζει γιατί φορά τον exynos επεξεργαστή με πλαστικό σώμα και ζητά 1000+ ευρώ.
Το Note 8 το απλό σε πληροφορώ ότι για 125 ευρώ είναι πιο τίμιο και από τη γυναίκα του καίσαρα.
Με 350 ευρώ βρίσκεις ολοκαίνουργιο Poco f2 με κορυφαίο επεξεργαστή, 8Κ video, 64mp αισθητήρα κτλ
Με 500 ευρώ βρίσκεις Mi10 σαν του Νικόλα που σπέρνει σε όλα.
Με 1000 ευρώ πληρώνεις υπεραξίες που γράφουν Samsung, Apple και όχι μόνο.
Την RX100 όπως σου έγραψα δεν την αντικαθιστά κανένα κινητό και το αντίστροφο, σκέψου παραπάνω την πρόταση μου.
Αν θες το μέγιστο κράτα την RX100 αν θες ευκολία και φωτογραφία παντού πάρε ένα καλό φωτογραφικό κινητό.

Έχω μαζί μου στις διακοπές το κινητό xiaomi mi 9t pro και την Sony a7 iii....μόνο μια φορά τη χρησιμοποίησα σε πολύ δύσκολες συνθήκες (βράδυ με κινούμενο θέμα, παιδιά να τρέχουν κλπ).
Τις υπόλοιπες με το κινητό .....

Δεν εισαι ο κλασικος ερασιτεχνης φωτογραφος που θα νιωσει ηλεκτρισμο για να στησει ενα καδρο να κανει υπομονη για το τελειο φως και την τελεια συνθεση.

Γιαννη εχεις γερασει παραδεξου το. Και βαριεσαι την φωτογραφια παρα μονο για εκει που χρειαζεται (Αναμνησεις οικογενειακες κλπ)

Φίλε μου πάλι μπερδεύεσαι.

Όταν μιλησα για "note 20 απλο" μιλάω για το SAMSUNG NOTE 20. (edit μόλις είδα ότι στο δεύτερο ποστ έγραψα 8 αντί 20)

Παρολα αυτά εξαρχής ίσως να μην κατάλαβες τι είπα, μίλησα για το SAMSUNG NOTE 20 ULTRA. Ίσως να μην το έχεις υπόψιν σου και να έχεις σταθεί στο απλό μοντέλο το οποίο είναι υπερκοστολογιμενο και θα πάει εντελώς άπατο. Καλύτερα δες για ποιο μοντέλο μιλάω και μετά να το συζητήσουμε (υπάρχει και συγκριτικό με το s20 ultra vs rx100 vii στο yt)

Τώρα όσον αφορά το πλατυασμα περι xiaomi δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν με αυτά που λέω.

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εμένα δεν μου πάει καρδιά να βγάζω φωτογραφίες με το κινητό . Βγάζω μόνο για να ανεβάζω κάποιες άμεσα σε φόρουμ , φωτογραφίες που δεν θα ασχοληθώ ξανά μαζί τους . Χτες έβγαζα τον μικρό στην παραλία με την a6000 και ένα χειροκίνητο Helios και δεν χορταινα να τον τραβάω . Μετά έβγαλα και μερικές όταν έπαιζε με το τηλεκατευθυνόμενο . Όταν θέλω να βγάλω φωτογραφίες ,μόνο με την φωτογραφική , το κινητό είναι μόνο για να μην χαθεί καμία στιγμή . Που στην ουσία χάνετε γιατί σπάνια τις ξαναβλεπω αυτές τις φωτογραφίες ...

Εγώ πάντως το note ultra θα αγόραζα τώρα για το πενάκι και για το gaming που θα λανσάρει η Microsoft .
Το xiaomi μέχρι και η γυναίκα μου έχει καταλάβει ότι θελω να το ξεφορτωθώ και ψαχνω αφορμές (το δίνω ακόμη και στον μικρό χωρίς να με νοιάζει αν του πέσει )

Δεν εισαι ο κλασικος ερασιτεχνης φωτογραφος που θα νιωσει ηλεκτρισμο για να στησει ενα καδρο να κανει υπομονη για το τελειο φως και την τελεια συνθεση.

Γιαννη εχεις γερασει παραδεξου το. Και βαριεσαι την φωτογραφια παρα μονο για εκει που χρειαζεται (Αναμνησεις οικογενειακες κλπ)

Έτσι ήμουν μέχρι τώρα..... απλά τώρα δεν βρίσκω πια το λόγο.
Τη μηχανή τη κρατάω μόνο για εκδηλώσεις και κάποια συγκεκριμένα θέματα που θέλω να τραβάω , όπως αγώνες σε κλειστούς χώρους.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Για να μην μπερδευόμαστε δεν είναι όλα τα κινητά το ίδιο, όπως δεν είναι όλες οι μηχανές οι ίδιες, τα κινητά των 150-200 ευρώ είναι φοβερά VFM άλλα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύουμε και να τα συγκρίνουμε με ναυαρχίδες. Υπάρχει κάποιος λόγος που κάνουν όσο κάνουν, έστω και αν υπερβάλουν κάπως στις τιμές. Τα κινητά πλέον του επιπέδου SAMSUNG NOTE 20 ULTRA που ανέφερε ο φίλος μας, δεν είναι το απλό μέσο τηλέφωνο, μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την μηχανή μας (ειδικά μηχανές 1 ίντσας) και τα αποτελέσματα που θα πάρεις στέκονται και σε μεγάλες εκτυπώσεις, και σε επεξεργασία ακόμα και επαγγελματικά σε κάποιες περιπτώσεις. Θα εκπλαγείτε δουλεύοντας με τέτοια τηλέφωνα και τέτοιους αισθητήρες τι αποτέλεσμα παίρνεις, δεν είναι με λίγα λόγια το μέσο Xiaomi κλπ. των 150-200 ευρώ, χωρίς να τα μειώνω τα συγκεκριμένα τηλέφωνα. Από εκει και πέρα περί ορέξεως ότι αρέσει στον καθένα.

Προσωπικά το δηλώνω ότι έχω κουραστεί λίγο με την φωτογραφία και έχω βαρεθεί να κουβαλώ ένα σκασμό φακούς κλπ. αν βάλεις στην εξίσωση το που έχουν φτάσει σήμερα τα κινητά λογικό είναι αρκετοί από εμάς να το γυρίσουμε σε μεγάλο βαθμό προς τα εκει, χωρίς βέβαια να πετάμε και τελείως τις μηχανές μας....

@Vamvakoulas από το λίγο που έχω προλάβει να δουλέψω με το κινητό (πράγματι έχει τον ίδιο βασικό αισθητήρα samsung με το Note 20 ultra) φαίνεται εξαιρετικός, πολύ λεπτομέρεια (27mp αρχείο), καλό iso, καλό dynamic range, καλούτσικο real bokeh, sharp (στα άκρα θέλει λίγο δουλίτσα βέβαια)...βασικά δεν θυμίζει η απόδοσή του κινητό άλλα πλησιάζει σε χωράφια dslr/mirrorless, βγάζει μια ''ποιότητα'' το αποτέλεσμα....δες πρόχειρα ένα δείγμα παρακάτω, δεν είναι Hdr απλά jpeg κατευθείαν από το κινητό με κλειστά όλα τα βοηθήματα, ΑΙ κλπ. Δες πως έχει κρατήσει στα σκοτεινά τις λεπτομέρειες χωρίς να τις κάψει, δες την ανάλυση, μέχρι και λίγο Bokeh έχουμε όχι άριστο βέβαια. Δεν ξέρω πόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έπαιρνα αν το τραβούσα με κανονική μηχανή. Και δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με Gcam που εκει θα βελτιώνονται ακόμα τα πράγματα ειδικά το βράδυ. Σε βίντεο δε, τα σπάει...απίστευτη απόδοση. Και όλα αυτά στην τσέπη του παντελονιού σου. Το Ultra που σκέφτεσαι εσύ έχει και καλό τηλεφακό, και καλό Ultra, Βασικά ξεχνάς την μηχανή σπίτι σου. Η τιμή του τσιμπάει βέβαια.

50224621278_f52e4bb69f_b.jpg
[/URL]IMG_20200813_145814 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Ποιο κινητό τραβάει πάνω από 10fps εστιασμένα σε παιδί που τρέχει ; Μπορείς με.κινητο να βάλεις πχ 1/60, lock το κινούμενο θέμα και να τραβήξεις πάνω από 10fps ; Και φυσικά σε raw αυτά τα 10fps .
Αυτό ναι .

H ύπαρξη του ibis και τα παιδιά που τρέχουν είναι τα πιο φλέγοντα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τα φωτογραφικά νήματα όσα χρόνια είμαι στο φόρουμ και ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Ποιο κινητό τραβάει πάνω από 10fps εστιασμένα σε παιδί που τρέχει ; Μπορείς με.κινητο να βάλεις πχ 1/60, lock το κινούμενο θέμα και να τραβήξεις πάνω από 10fps ; Και φυσικά σε raw αυτά τα 10fps .
Αυτό ναι .

Μάλλον κανένα ή λίγα (ίσως το Sony Xperia 1 II που έχει σύστημα εστίαση δανεισμένο από τις FF Sony), άλλα πόσες φορές σε real καταστάσεις θες κάτι τέτοιο??? Πόσες φορές σου χρειάστηκε μια τέτοια δυνατότητα?? Ακόμα και σε μηχανές, πόσες μηχανές μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο με εστίαση σε κινούμενο θέμα, 10fps raw Και on focus τουλάχιστον το 80% των φώτο? Κανείς δεν είπε ότι ένα κινητό θα αντικαταστήσει την μηχανή μας πλήρως, άλλα για το 85%-90% των περιπτώσεων είναι απόλυτα ικανό ένα καλό κινητό να σε καλύψει πλήρως, σε ιδιαίτερες συνθήκες προφανώς θα κουβαλήσεις την μηχανή σου.
Και μιλάμε πάντα για ένα καλό κινητό και όχι το μέσο κινητό των 150-200 ευρώ.

H ύπαρξη του ibis και τα παιδιά που τρέχουν είναι τα πιο φλέγοντα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τα φωτογραφικά νήματα όσα χρόνια είμαι στο φόρουμ και ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο καθένας έχει τις ανάγκες του και τις συνήθειές του, αν κάποιος π.χ. τραβάει κυρίως τα παιδιά που τρέχουν, sport, νύχτα κινούμενα θέματα, θέλει Bokeh σαν τσιγαρόχαρτο κλπ. ε προφανώς δεν θα πάει σε κινητό άλλα σε καλή και ακριβή μηχανή. Κανένα κινητό και καμία μηχανή δεν μπορεί να καλύψει πλήρως όλους μας 100%, επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας οι οποίες αλλάζουν κιόλας χρόνο με το χρόνο. Το θέμα είναι ότι πλέον ένα καλό κινητό καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των φωτογραφικών μας δυνατοτήτων και γενιά με την γενιά όλο και περισσότερα κάστρα των dslr/mirrorless πέφτουν.

Last edited by a moderator:
Μάλλον κανένα ή λίγα (ίσως το Sony Xperia 1 II που έχει σύστημα εστίαση δανεισμένο από τις FF Sony), άλλα πόσες φορές σε real καταστάσεις θες κάτι τέτοιο??? Πόσες φορές σου χρειάστηκε μια τέτοια δυνατότητα?? Ακόμα και σε μηχανές, πόσες μηχανές μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο με εστίαση σε κινούμενο θέμα, 10fps raw Και on focus τουλάχιστον το 80% των φώτο? Κανείς δεν είπε ότι ένα κινητό θα αντικαταστήσει την μηχανή μας πλήρως, άλλα για το 85%-90% των περιπτώσεων είναι απόλυτα ικανό ένα καλό κινητό να σε καλύψει πλήρως, σε ιδιαίτερες συνθήκες προφανώς θα κουβαλήσεις την μηχανή σου.
Και μιλάμε πάντα για ένα καλό κινητό και όχι το μέσο κινητό των 150-200 ευρώ.

Μόνο έτσι τραβάω φωτογραφίες τα τελευταία 4 χρόνια ... Πριν γεννηθεί ο μικρός τραβούσα τοπία και άντε καμία με το τηλεσκόπιο . Η γυναίκα μου με το iPhone είναι όλη την ώρα "Γιαννάκη κάτσε να σε βγάλω μια φωτογραφία " ... Δεν κάθομαι να παίζω ... Έχω βγάλει 18.000 φωτογραφίες με τον μικρό . Αν το κυνηγούσα ή τον παρακαλούσα για την κάθε μια ...
Το sony δεν τραβάει raw σε burst mode .

Re: Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Μόνο έτσι τραβάω φωτογραφίες τα τελευταία 4 χρόνια ... Πριν γεννηθεί ο μικρός τραβούσα τοπία και άντε καμία με το τηλεσκόπιο . Η γυναίκα μου με το iPhone είναι όλη την ώρα "Γιαννάκη κάτσε να σε βγάλω μια φωτογραφία " ... Δεν κάθομαι να παίζω ... Έχω βγάλει 18.000 φωτογραφίες με τον μικρό . Αν το κυνηγούσα ή τον παρακαλούσα για την κάθε μια ...
Το sony δεν τραβάει raw σε burst mode .

Έχεις συγκεκριμένες ανάγκες και το καταλαβαίνω, αν σχεδόν το μόνο που τραβάς είναι burst mode σε raw το παιδάκι σου που τρέχει τότε πας μόνο σε κανονική μηχανή, για αυτό έγραψα ότι ο καθένας έχει τις ανάγκες του, προσωπικά τραβάω από όλα, από street, τοπία, νυχτερινά άλλα και τα παιδιά, σπάνια όμως σε burst mode και raw, η εστίαση του κινητού είναι πολύ γρήγορη πλέον και τραβάω άνετα και τα παιδιά χωρίς θέμα, ε αν τύχει κάπου να τραβήξω sport κλπ, έχουμε και τη μηχανή, στο 90% των περιπτώσεων όμως με καλύπτει το κινητό. Στην τελική και να χάσω και καμιά φώτο τον παιδιών ε δεν έγινε και κάτι, ένα ''βουνό'' έχω σε κάθε πιθανή περίσταση, ούτε ξέρω πόσες χιλιάδες φώτος έχω τραβήξει τα μικρά, βάλε ότι πλέον ψιλομεγαλώσανε και κάθονται αν τους πω για φώτο, σκάνε και χαμόγελο κλπ.

Στην πρώτη Γιάννη την έφαγε ο αλγόριθμος....γενικά υπάρχει αυτό το θέμα σε κινητά που δεν έχουν TOF αισθητήρα/φακό....είχα κάτι τέτοια θέματα, όχι ομαλό bokeh και out of focus Και με το mi 8 που επίσης δεν είχε TOF, με το Μι 10 (που έχει tof) έχουν λυθεί σε μεγάλο βαθμό τα θέματα αυτά.