Έχω εδώ και μερικές μέρες τo Xiaomi Mi8, τηλέφωνο 2+ ετών πλέον, οι τιμές που τo δίνουν πλέον είναι χώμα και έτσι είπα να το δοκιμάσω, πέρα από τα κλασικά που δεν μας απασχολούν σε αυτό το thread (το κινητό έχει Amoled οθόνη, μεταλλική κατασκευή, γρήγορο επεξεργαστή Snapdragon 845, face unlock, 6gb ram κλπ.) στα των φακών έχει 2 μόλις πίσω, έναν κανονικό και έναν τηλεφακό. Ενας από τους βασικός λόγος που το επέλεξα ήταν το OIS της βασικής μηχανή που κάνει πράγματι τρομερή δουλειά το βράδυ και σε βίντεο παρόλο το σχετικά μικρό βασικό αισθητήρα.
Βλέποντας λοιπόν τι μπορεί να κάνει ακόμα και ένα τηλέφωνο 2+ ετών που πλέον φτάνει στο σημείο να στο χαρίζουν, μπαίνω σε πολλές σκέψεις για το μέλλον των φωτογραφικών μηχανών και αν έχει νόημα να κουβαλάμε μηχανή γενικότερα μαζί μας.
Παρακάτω 3 δείγματα low light κατευθείαν από την μηχανή jpeg χωρίς καμία επεξεργασία από την πλευρά μου.
[/URL]
IMG_20200801_212227 by
NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]
[/URL]
IMG_20200801_210304 by
[/URL]
IMG_20200801_212429 by
Δείγμα και από την τηλεφακό που είναι αρκετά αξιόλογος με 55mm εστιακό μήκος.
[/URL]
IMG_20200801_202515_1 by
Και πορτρετάκι και σε καλό φωτισμό, άλλα με σκιές που το HDR τις ''σιδέρωσε'' μια χαρά.
IMG_20200801_152511 by
NIkolaos Aikaterinis, on Flickr
Και το εντυπωσιακό και βραδινό πορτρέτο με το portrait mode της μηχανής, δεν το περίμενα ακόμα και σε κακό φωτισμό να ανταπεξέρχεται σε portrait mode Μια χαρά.
[/URL]
00100sPORTRAIT_00100_BURST20200801211048681_COVER by
Επίσης για βίντεο, θα βάλω αργότερα δείγματα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό, τραβάει πολύ καλό 4κ60p, το ΟIS κάνει δουλίτσα, στέρεο ήχος, άψογη εστίαση και χρώματα, dynamic range Κλπ. στο υψηλότερο επίπεδο. Εχει και αρκετά αξιόλογο Slow motion.
Ειλικρινά πάντως πείτε μου, αν ένα κινητό 2ετίας με βασικό αισθητήρα μόλις 2,55 της ίντσας, Και με όχι τα καλύτερα οπτικά που μπορείς να βρεις σε κινητό, μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα, το μέλλον είναι πολύ σκοτεινό για τις μηχανές. Γενικότερα η Computerized photogrpahy κάνει πλέον θαύματα και το μέγεθος του αισθητήρα σιγά σιγά περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Υ.Γ. Να προσθέσω ότι είχα μαζί μου και την Fuji X-E3 με τον 15-45 στην βραδινή βόλτα και απλά πέρα από την δυσκολία εστίασης το βράδυ, οι φώτος που πήρα ήταν γεμάτες θόρυβο και αισθητά χειρότερες από του κινητού, προφανώς με photoshop Κλπ. μπορεί να γίνουν καλύτερες από ότι του κινητού άλλα σαν έτοιμα αρχεία το κινητό είναι απλά ανώτερο σε βραδυνές καταστάσεις από μηχανή με κιτ φακό. Η μηχανή μπήκε στην τσάντα και το κινητό πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.