Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Σορυ παιδια αλλα εχω σταματησει εδω και πολλα χρονια να πιστευω σε φωτογραφιες απο το ιντερνετ.

Δεν υπαρχει περιπτωση να μην εχουν πειραχτει εστω και λιγο.

Τι κι αν εχουν πειραχτεί?

Εδώ πειράζουμε τις φωτό από Dslr και δε θα πειράξουμε τις φωτό από κινητό?
Σημασία έχει το αποτέλεσμα....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

δε μιλαμε για επαγγελματικη χρηση φυσικα, ουτε "απαιτητικη " που εχουμε εμεις , εδω, στα φορουμ.

Τα κινητα βγαινουν για ικανοποιηση του 90% του κοσμου που θελει απλα, μια καλη φωτογραφικη παντα μαζι του.
Και φυσικα ειναι πολλοι που δινουν 700-1000 ευρω, ανεξαρτητα με το αν θελει καλη φωτογραφικη .
Οι εξελιξεις επισης , θα περασουν και σε χαμηλοτερης αξιας κινητα ηδη εκανε την αρχη η Xiaomi με το Note 3)

Εδω κι εγω πια, τραβαω σχεδον μονο με το κινητο, ειδικα βιντεο....

Δες εδω ποση εξελιξη , σε τοσο μικρο διαστημα....

Πχ εχουμε 3χ οπτικο ζοομ

p20_zoom by John Spirou, on Flickr

αυτό δεν είναι σωστό ζουμ όμως, διότι δεν αλλάζει την προοπτική. Που είναι το πιό σημαντικό από την μεγέθυνση.
Πχ δες και στις 3 φωτογραφίες το μεσσαίο σίδερο δείχνει πάντα το ίδιο σημείο στο κάστρο.
Με έναν κανονικό ζουμ δεν θα ίσχυε αυτό.

αυτο εξαρταται απο τους φακους και το softrware...

Sto s9 plus kai iphone που εχουν ξεχωριστους φακους με διαφορετικο εστιακο μηκος, ειναι "κανονικο" ζοομ.

Στο p20 ειναι νωρις ακομα για να βγαλουμε συμπερασμα, γιατι δεν ξερουμε πως δουλευουν συνδιαστικα οι 3 φακοι.
όπως και να εχει ειναι μια πολυ σημαντικη εξελιξη και περιμενουμε τις αντιδρασεις των μεγαλων εταιρειων στα επομενα μοντελα.

Last edited by a moderator:
Για να μην τρελαινόμαστε, απ' ότι βλέπω στο xiaomi mi note 3 κοιτώντας τα raw αρχεία το "καθαρό" IQ - δηλαδή χωρίς τα software κόλπα - είναι σε επίπεδο καλής κομπακτ με αισθητήρα 1/1,7" πριν 6-7 χρόνια, δηλαδή με "απλό" αισθητήρα (όχι BSI), σαν να λέμε canon S90/95 που είχα και μπορώ να κρίνω. Έχουν και το πρόσθετο πλεονέκτημα του "prime" μονοεστιακού φακού + το γεγονός ότι λόγω τεράστιου/μη συγκρίσιμου όγκου παραγωγής το κόστος είναι τόσο χαμηλό που μπορούν να... πετάνε στα σκουπίδια έως και το 25% των συγκροτημάτων αισθητήρας/φακός - όσα δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στο quality control.

Αν προσθέσουμε την τεράστια επεξεργαστική ισχύ* και το βάρος που έχει πέσει στην ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού, καταλαβαίνουμε το πως έχουμε φτάσει ως εδώ - και το τι θα ακολουθήσει...

Υ.Σ. *Σκεφθείτε ότι ένα κινητό των 100 έχει περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τους υπολογιστές που έστειλαν το Apollo 11 και τον Neil Armstrong στην Σελήνη...

Last edited:
Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Τι κι αν εχουν πειραχτεί? Εδώ πειράζουμε τις φωτό από Dslr και δε θα πειράξουμε τις φωτό από κινητό? Σημασία έχει το αποτέλεσμα.... Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Ναι αλλά έτσι δεν μπορεί να κριθεί η ποιότητα της φωτογραφικής του κινητου. κρίνεται η γνώση στο photoshop. Τι καθόμαστε και συγκρίνουμε φωτογραφικές;

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Ναι αλλά έτσι δεν μπορεί να κριθεί η ποιότητα της φωτογραφικής του κινητου. κρίνεται η γνώση στο photoshop. Τι καθόμαστε και συγκρίνουμε φωτογραφικές;

Μα εβαλα παραπανω Τασο φωτο απο τη καλυτερη superzoom (αξιας 1300 ευρω) με ενα κινητο, χωρις επεξεργασια (μονα βασικα πραγμτα - resize-crop Κλπ) ... μπορεις εσυ ευκολα να ξεχωρισεις ποια ειναι ποια ?
Δες παλι τις εικονες και πες μου σε παρακαλω.

Εγω προσωπικα δυσκολευομαι αρκετα.

Δεν ειπαμε ποτε οτι θ αντικαταστησει μια καλη μηχανη crop ή FF... απλα οτι σε λιγο (για πολλους και τωρα ακομα) θ αντικαταστησει καθε compact μηχανη .
H sony που εχω φυσικα ανηκει σε μια κατηγορια διαφορετικη, εχει μεγαλο ζοομ και πολλες ευκολιες σε φωτο και βιντεο αλλα ειναι σαφως πολυ ογκωδης, καμια σχεση με τις compact που αναφερουμε, απλα αυτη εχω τωρα για δοκιμη.

https://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-rx10-ii-in-depth-camera-review

Με βαση τη κυκλοφορια του Huawei P20 PRO εγραψα τα παραπανω...δες λιγο πιο πισω για να καταλαβεις.

Last edited:
ναι... το Pixel 2 xl einai κοντα, αλλα δεν εχει δευτερο φακο , με οτι αυτο συνεπαγεται.
Εχει φυσικα καλυτερο software και ισοφαριζει καπως τη διαφορα.

Εγω εχω το απλο S9 και τραβαω jpg kai raw, οπως ειπα παραπανω.
το ετοιμο jpg ειναι καλο, με τη γνωστη υπερ-επεξεργασια της Samy, αλλα αν θες με 2-3 κινησεις (χωρις εξτρα software) εχεις πιο φυσικο αποτελεσμα δουλευοντας το RAW.
Ειναι πια πολυ δυνατα τα κινητα και η επεξεργασια του RAW εσωτερικα γινεται ευκολα και γρηγορα.

Υπαρχουν και καποια ετοιμα preset στην εφαρμογη της Samy που βοηθανε καπως, αλλα εγω προτιμω (αν χρειαστει) να δουλεψω το RAW.

To P20 που ερχεται ΙΣΩΣ ν αλλαξει τα δεδομενα, εχει σαφως ανωτερα χαρακτηριστικα, αλλα το software θελει δουλεια, κι εκει χανουν οι Κινεζοι (ακομα).

Αυτο που του λειπει επισης (στο βιντεο) ειναι το 4K 60p , και οπτικη σταθεροποιηση στο 4Κ , το samsung το εχει, αλλα μονο για 5 λεπτα .

Μονο το Iphone εχει 4Κ 60p χωρις περιορισμο.

to HDR του S9 εχει βελτιωθει παντως, σε βαθμο που κοντραρει το HDR+ της google στο Pixel xl 2, kai πραγματικα , ακομα και τραβοντας RAW δεν καταφερα να παρω τοση λεπτομερεια στα highlights (χωρις να χασω κατι στα shadows)!
ειναι πραγματι εντυπωσιακο , αλλα το μονο που με χαλαει ειναι οτι δεν μπορεις να ρυθμισεις τιποτα στο Auto mode, και κυριως την υπερμετρη οξυτητα που βαζει η Samsung.
Αν μειωνε λιγο την τοση επεξεργασια σ αυτο το τομεα η Samsung θα ηταν ιδανικη μηχανη, sorry κινητο :p

Το HDR μπορει να το εχουμε στο Auto, Οn kai Off.

δειτε εδω ποση περισσοτερη λεπτομερεια εχει στα highlights (100% crop)

jpg dng by John Spirou, on Flickr

Last edited:
Δεν είμαι fun των κινητών για φωτογραφία αλλά πήρα ένα nubia m2 τελευταία και μπορώ να πω ότι για απλή χρήση ειδικά όταν έχει φως είναι αρκετά συμπαθητικό. Θα βάλω στην πρώτη ευκαιρία φωτογραφίες να μου πείτε οι ειδικοί τη γνώμη σας.

τα flagship κινητα Παναγιωτη εχουν αποδοση σχεδον ισαξια με τις καλυτερες compact.
Στα RAW που εβαλα παραπανω, δεν τα ξεχωριζεις ευκολα πια ...το jpg φυσικα ειναι αλλο θεμα, κυριως τι ειδους επεξεργασια επιλεγει η καθε εταιρεια.

Ακομα και στα βραδυνα εχουν εξελιχθει αρκετα και προσφερουν και ενα μικρο ζοομ , χ2 (iphone-huawei, samsung κλπ) εως χ3 τωρα με το P20.

Εγω προσωπικα εχω σταματησει να κουβαλαω καθημερινα καποια μικρη mirrorless και στις διακοπες εχω παντα μονο το κινητο.
Ειδικα με κινητα σαν τα S9 , Pixel 2 , Huawei mate 10 pro kai P20 pro, Xiaomi mi note 3 kai to neo Mi Mix 2S, εχεις τρομερη αποδοση.

Για πολυ νυχτα και Low light , οπως και για πιο "καλλιτεχνικες" αναζητησεις (πολυ μικρο βαθος πεδιου κλπ) σαφως οι μηχανες με μεγαλο αισθητηρα ειναι προτιμοτερες, το ιδιο αν χρειζεσαι μεγαλο ζοομ.

Γι αυτο κι εγω κατεληξα σε μια RX10 II που τα εχει ολα για δυσκολες αποστολες , και σε ενα καλο κινητο για καθε μερα.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Γιαννης Σπυρου;1058095286 Εγω προσωπικα εχω σταματησει να κουβαλαω καθημερινα καποια μικρη mirrorless και στις διακοπες εχω παντα μονο το κινητο.[/QUOTE said:
Ωπα! αυτό είναι δήλωση! μάλλον ήρθε ο καιρός να αγοράσω. :award:

Δεν ξέρω τι λέει ο Γιάννης, πάντως το 99.999999999% του κόσμου θεωρώ ότι είναι ΚΑΡΑΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ με τέτοιες φωτογραφίες από κινητό. Ποιά μπαούλα και φακοί....