Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

δε μιλαμε για επαγγελματικη χρηση φυσικα, ουτε "απαιτητικη " που εχουμε εμεις , εδω, στα φορουμ.

Τα κινητα βγαινουν για ικανοποιηση του 90% του κοσμου που θελει απλα, μια καλη φωτογραφικη παντα μαζι του.
Και φυσικα ειναι πολλοι που δινουν 700-1000 ευρω, ανεξαρτητα με το αν θελει καλη φωτογραφικη .
Οι εξελιξεις επισης , θα περασουν και σε χαμηλοτερης αξιας κινητα ηδη εκανε την αρχη η Xiaomi με το Note 3)

Εδω κι εγω πια, τραβαω σχεδον μονο με το κινητο, ειδικα βιντεο....

Δες εδω ποση εξελιξη , σε τοσο μικρο διαστημα....

Πχ εχουμε 3χ οπτικο ζοομ

p20_zoom by John Spirou, on Flickr

Λιγο ακομα και δεν θα εχεις αναγκη για φωτογρραφικες με μεγαλο ζοομ...

Επισης, δες ποσο καλυτερα ειναι τα βραδυνα....

Η αριστερη ειναι απο P20 και οι αλλες απο iphone X kai pixel xl 2 (ανοιχτε τις στο flickr καλυτερα)

p20_night by John Spirou, on Flickr

Πολυ λιγος θοπρυβος, υπερακετη λεπτομερεια για νορμαλ χρηση (τι να τη κανεις την 100% θεαση) .

Tελος , αυτα τα κινητα στην αρχη εχουν υψηλο κοστος αποκτησης, αλλα μολις σε λιγους μηνες εχουν μιση τιμη!
Βρισκεις το pixel xl με 300 ευρω και το Pixel XL 2 με 500. Το xiaomi note 3 με 280 ευρω. Το iphone 8 με 500 και ιπηονε Χ με λιγοτερο απο 800 (μεταχ.να)

Last edited:
Ο Γιάννης με βρίσκει σύμφωνο σε όλα.

Και να προσθέσω πως το χιλιάρικο ή και τα 800 όντως φαίνονται, ακούγονται αλλά και είναι πολλά χρήματα για κινητό, όμως όταν κάποιος ξέρει ότι τα δίνει για να έχει 2 συσκευές σε μια δλδ high end smartphone και φωτογραφική μηχανή και μάλιστα πολύ καλή (είτε δεύτερη αντί για κόμπακτ είτε και βασική για κάποιους) τότε δεν είναι και τόσο ακριβά τελικά.

Επίσης το ακριβό το ορίζει καθένας διαφορετικά. Πχ όταν ένας 50αρης φακός κοστίζει 300 ή 700 ( τυχαία παραδείγματα) για κάποιον μπορεί να του φαίνεται εντελώς πεταμένα λεφτά μια τέτοια επένδυση και ούτω καθεξης.
Θα μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να αναρωτηθεί, στο πως γινεται εγω να θεωρώ ακριβό ένα high end smartphone που κάνει τα πάντα εκτός από καπουτσίνο και ένας φακός που απλά βγάζει φωτογραφίες (όσο καλές και αν ειναι) κοστίζει το ίδιο ή και παραπάνω!

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

οπως ειπα, οι τιμες των κινητων πεφτουν πολυ γρηγορα, ειδικα στα android κινητα.
Αυτο που τωρα εχει 800-900 , σε 6 μηνες εχει καινουργιο 500-600 το πολυ και μεταχ/νο 300-400.
Το Note 8 ξεκινησε στα 1000 και τωρα εχει 700 και μεταχ/νο το βρισεκις στα 600.
Για να μη πω για huawei kai xiaomi...

Αλλα επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχεια... και θελέις και 100% viewing, δες εδω ποσο κοντα ειναι το κινητο μου (Galaxy s9 απλο) , σε σχεση με μια απο τις καλυτερες superzoom (sony RX10 II) .
Κοστος κινητου 700 ευρω περιπου καινουργιο, κοστος μηχανης 1300 ευρω περιπου.

Σε νορμαλ viewing....

test 1 by John Spirou, on Flickr

kai 100% zoom ... δε λεω ποια ειναι ποια ! :p

Προσωπικα , και σε 100% θεαση , δεν βλεπω αξιολογες διαφορες ....ουτε σε ευκρινεια, ουτε σε δυναμικη περιοχη, ουτε σε θορυβο , ουτε σε χρωμα.

test2 by John Spirou, on Flickr

και μια ακομα συγκριση, σε εσωτερικο χωρο, χωρις τεχνητο φωτισμο , μονο με φυσικο φως απο παραθυρο (ISO 800, SS 1/20 ), με πολυ συνεφια σημερα....

νορμαλ viewing...

test 3 by John Spirou, on Flickr

100% crop...

test4 by John Spirou, on Flickr

Ελαχιστες διαφορες, οχι αξιες λογου ...

με τα παραπανω, δε σημαινει οτι θα σταματησω να εχω καποια καλη φωτογραφικη, γιατι πανω απ ολα μ αρεσει η φωτογραφια (και το βιντεο) σαν διαδικασια, σαν τεχνικη, και σαν τεχνη...

Σαφως και προτιμω ενα μεγαλο και καλο σκοπευτρο, hardware ρυθμισεις με κουμπια, διακοπτες, ροδελες , manual διαφραγμα κλπ....

αλλα σε καθημερινη χρηση, ακομα και σε διακοπες πια, δεν παιρνω μηχανη μαζι μου.

Ηδη το P20 εκανε την υπερβαση, εβαλε οτι ειχε και δεν ειχε η Huawei, και ξεπερασε κατα πολυ τα υπολοιπα κινητα (οχι σε ολους τους τομεις παντως , πχ δεν εχει 4K 60p) και θελει λιγη δουλεια με το Auto WB στα skin tones ).... τα καλυτερα ερχονται! :p

ΥΓ... μπορουμε να κανουμε και μια δημοσκοπηση...ποια πιστευετε οτι ειναι η sony και ποια του κινητου ? Δειτε τα 100% crop (sto Flickr βεβαια) και ψηφιστε ... :p

test2 by John Spirou, on Flickr

test4 by John Spirou, on Flickr

Γιάννη τα ίδια αποτελέσματα πανω κάτω είχα σε τεστ που έκανα μεταξύ Note8, Rx10, a7, nikon5200 και pentaxK50. Μόνο με την α7 υπήρχαν κάποιες διάφορες που τις καταλαβαίνει μονο καλό μάτι ομως. Οι υπόλοιπες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν, και μάλιστα, ανάλογα και το είδος της φωτογραφίες το N8 με την rx10 άφηναν πίσω τις crop.

Συμφωνώ ότι τέτοια τεστ είναι πάντα υποκειμενικά, αλλά όσο να ναι παίρνεις κάποια ιδεα στο που έχει φτάσει η τεχνολογία.

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

καθολου υποκειμενικα... βλεπεις και κρινεις.

Εγω που εχω διπλα-διπλα τις φωτο, δεν βλεπω αξιολογες διαφορες (δε μιλαω βεβαια για FF μηχανες).
Ανετα μπορω να εχω καθε μερα το κινητο μου για φωτογραφικη, και οταν θελησω να "παιξω" περισσοτερο ή να "ευχαριστηθω" περισσοτερο μια φωτογραφικη βολτα , θα παρω μια μηχανη μαζι μου.
δυστυχως , δεν εχω πια το χρονο και το κουραγιο για τετοιες "αποδρασεις" και το κινητο μου θελω να ειναι οσο γινεται καλυτερο.

Τραβαω παντα σε jpg kai raw , κι ετσι (αν θελησω) μπορω να ασχιοληθω και στο post , και να φερω τις εικονες εκει που θελω.

Σιγα - σιγα , θα ερθουν κι αλλα κινητα με 3-4 ή και 5 αισθητηρες , με μεγαλυτερο ζοομ και καλυτερη εικονα, ειναι θεμα χρονου.
Ηδη το P20 παει ενα βημα μπροστα και θ ακολουθησουν κι αλλοι.

αυτη τη στιγμη τα 2καλυτερα κινητα, με υψηλο value for money , οσον αφορα τη φωτογραφια, ειναι το xiaomi mi note 3 και το google pixel xl, που τα βρισκεις γυρω στα 300 ευρω.
Τραβανε τρομερες φωτο, εχουν τη δυνατοτητα για RAW, και πολυ καλο βιντεο.

Το καλοκαιρι θα βρισκει καποιος τις σημερινες ναυαρχιδες στα 500 ευρω....

Last edited:
κι αλλο ενα δειγμα , σε Low light, ISO 400 , SS 1/10 , στο χερι παντα...
Εδω υπαρχει μια μικρη υπεροχη στη sony, αλλα ορατη μονο σε 100%.

νορμαλ....

test5 by John Spirou, on Flickr

100% crop... εδω να πω οτι λογω πολυ μεγαλου διαφραγματος στο S9 (f/1.5) και μικρης αποστασης απο το θεμα , η αφισα φαινεται λιγο πιο blurred (λογω μικρου DOF) , η εστιαση εγινε στο ελικοπτερο.

test6 by John Spirou, on Flickr

Last edited:
Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

τα δειγματα του DXO που βλέπω πάντως εμένα δεν με πείθουν, και δεν μιλώ για τα νυχτερινά αλλά π.χ. τα 3 ημερήσια πορτρετα περισσότερο compact μου δίνουν εικόνα στην οθόνη μου πάρα σε crop μηχανή., βάζω μια απο το P20

HuaweiP20Pro_IMG_20071109_114509.jpg

δεν εχω δυστυχως το s9 plus, που εχει δευτερη καμερα, για να συγκρινω και σε μεγαλυτερο εστιακο μηκος.

Αν μπορουσα παντως θα επαιρνα το P20 μονο για το δοκιμασω τις 3 καμερες....

Κωστα δεν ειναι crop αισθητηρας προφανως... ουτε λεμε οτι θ αντικαταστησει μηχανες με μεγαλους αισθητηρες.
Με λιγο ομως πειραγμα σε χρωμα και αποθορυβοποιηση , ερχεται κοντα σε καποιες περιπτωσεις.

Υπαρχουν δειγματα απο κινητα με διπλη καμερα που δεν πιστευεις οτι ειναι απο κινητο, ακομα και σε πορτραιτο
πχ απο iphone...

iPhone8camera-portrait1.jpg

iPhone8camera-portrait3-kusum.jpg

iPhone8camera-portrait3-lal.jpg

IMG_1607.jpg

Last edited:
Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Γιαννη τα έχω δεί αυτα που ανέβασες, δεν μπορεί να έχεις το κινητό στην μούρη του αλλου πάντα για να βγαλει μια στοιχιώδη λεπτομέρεια, αλλωστε δεν μιλώ τόσο για λεπτομέρεια όσο γιά φυσικότητα στό δέρμα και ελλειψη artifacts που τα βλέπω σε όλα τα δείγματα του συγκριτικού του dxo και απο τα τρια τηλέφωνα.

to DXO επισης , τις περισσοτερες φορες, επιλεγει να τραβαει μονο σε Full auto mode...και οπως ξερουμε, ακομα και στις μηχανες μας, δεν ειναι και το καλυτερο .
Αν παιξεις λιγο με τα RAW ή τις ρυθμισεις των κινητων (που εχουν πια raw kai manual mode) , η εικονα ειναι σαφως καλυτερη.

Εξαιρεση ισως, τα πολυ καλα HDR mode των κινητων , που αποδισουν καλυτερα σε σκηνες με μεγαλη δυναμικη περιοχη (τοπια με ηλιο κλπ)

τελος, οι στοκ εφαρμογες, εχουν μεγαλη συμπιεση στα jpg, ενω υπαρχουν εφαρμογες τριτων , οπως η περιφημη gcam , που εχει ρυθμιση γι αυτο και το αποτελεσμα ειναι σαφως καλυτερο, με λιγοτερα τεχνουργηματα, καθολου "παστελ" εφε , ειδικα στα προσωπα, και καλυτερη δυναμικη περιοχη με το γνωστο HDR+ που εκτος των google pixel μπορει να δουλεψει και σε αλλα κινητα.

Μη κοιτας και πολυ το dxo (για μια γενικη εικονα μονο) , που οπως ειπα χρησιμοποιει μονο στοκ εφαρμογες και full auto ρυθμισεις...ακομα και μια καλη μηχανη δεν θ αποδωσει τα μεγιστα με τετοιο χειρισμο .

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Γιαννη τα έχω δεί αυτα που ανέβασες, δεν μπορεί να έχεις το κινητό στην μούρη του αλλου πάντα για να βγαλει μια στοιχιώδη λεπτομέρεια, αλλωστε δεν μιλώ τόσο για λεπτομέρεια όσο γιά φυσικότητα στό δέρμα και ελλειψη artifacts που τα βλέπω σε όλα τα δείγματα του συγκριτικού του dxo και απο τα τρια τηλέφωνα.

μα δεν χρειζεσαι πια να το εχεις στη μουρη του... τα νεα τηλεφωνα εχουν ειπαμε διπλη και τριπλη καμερα, με 60mm (Iphone - s9 plus) και 80mm τωρα με το P20 κι εκει μπορεις ανετα να εισαι σε καποια αποσταση απο το θεμα σου.
Εχουν και σταθεροποιηση αυτοι φακοι επισης και σχετικα μεγαλο διαφραγμα, οχι τοσο οσο οι κυριες καμερες βεβαια, κι εκει ερχεται να βοηθησει το "τεχνητο" blur.

Εχουν δρομο ακομα βεβαια... αλλα αφου εγινε η αρχη και μπηκαν και οι "Κινεζοι" στπο παιχνιδι, περιμενουμε πολλα.

ΥΓ.. για τα artifacts σου απαντησα ηδη, τραβας RAW + jpg (αυτο κανω εγω) ή τραβας με εφαρμογη τριτων που εχει τετοιες ρυθμισεις.
αν δε θες ν ασχοληθεις ή απλα θελεις ν ανεβασεις τις φωτο στα social media , τα στοκ jpg ειναι υπεραρκετα, αν θελεις να παιξεις λιγο παραπανω, τραβας οπως εξηγησα.

αν και οπως ειπα, δεν εχω διπλη καμερα, δειτε ποσο καλυτερο απο το DXO φαινεται ενα "πορτραιτο" αν τραβας manual , με ελαχιστη επεξεργασια....
Σαφως το εστιακο μηκος του φακου (28mm) δεν βοηθαει, αλλα μια γευση παιρνουμε.... φαντασου το ιδιο με τον 80mm του P20 , σε manual ρυθμισεις ή RAW.

To DXO για μενα "χαντακωνει " πολλες φορες μηχανες και κινητα.

20180328_155318 by John Spirou, on Flickr

και κατι που δεν ακουστηκε πολυ για το P20... εχει ειδικο night mode και σταθεροποιηση , που μπορεις να τραβηξεις βραδυνες με ταχυτητα εως και 4 δευτερα στο χερι!
Φαινεται αντεγραψαν το συστημα της olympus... :p

αυτο και μονο για βραδυνες , δινει αλλον αερα στο κινητο, αφου δεν χρειαζεσαι πια τριποδι (για ακινητα θεματα φυσικα).

ΥΓ... μπορουμε να κανουμε και μια δημοσκοπηση...ποια πιστευετε οτι ειναι η sony και ποια του κινητου ? Δειτε τα 100% crop (sto Flickr βεβαια) και ψηφιστε ... :p

https://farm1.staticflickr.com/892/27196363118_cbea4b332c_b.jpgtest2 by John Spirou, on Flickr

https://farm1.staticflickr.com/880/39259656810_3dedf44bff_b.jpgtest4 by John Spirou, on Flickr

Δεν ξέρω ποιά είναι .. αλλά οι δεξιές είναι καλύτερες .. ;) καί σε νορμαλ και σε 100%

Τωρα το ερώτημα είναι τι σόι 100% είναι αυτό ?? .. όταν το λήξεις το γκαλοπ ανέβασε αν θέλεις και τα πλήρη κάδρα

τα πληρη καδρα υπαρχουν , κοιτα παραπανω (ποστ #303 και μετα)...

Το s9 ειναι αριστερα και η sony δεξια.
Εχει γινει προφανως resize στη σονυ , στα 12mp για να εχουμε σωστη αναγωγη και συγκριση, γι αυτο αλλωστε και ευνοειται η sony.

ΝΑ πω επισης, οτι δεν χρειαζεσαι πια καποια εξιδεικευμενη εφαρμογη για απλη χρηση και επεξεργασια RAW(DNG) στο s9 (ισως και στα υπολοιπα).
Ανοιγουν με τον ενσωματωμενο viewer και απλες χρωματικες και τονικες επεμβασεις, γινονται σε δευτερολεπτα, μαζι με αρκετα φιλτρα .

Για περισσοτερη επεξεργασια υπαρχουν βεβαια τα γνωστα εργαλεια...Adobe LR kai express, Snapseed, κλπ

YG... Ηλια, εσυ δε μετρας , μιλαμε για "νορμαλ" ανθρωπους ! :p

Last edited: