Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Χρόνια έχω την απορία (αν και ξέρω την απάντηση) : γιατί ποτέ δεν πρωτοτυπούν οι μεγάλες εταιρείες και τις καινοτομίες τις βγάζουν πρώτοι οι κινέζοι;

Απάντηση: αφού υπάρχουν έτοιμα τα πρόβατα για αγορά , γιατι να ρισκάρουν; Ας κάνουν πρώτα τα πειραματόζωα οι κινέζοι κι αν πιάσει βλέπουμε.....
Δεν είναι έτσι Τάσο. Οι Κινέζοι μέχρι εσχάτως κοπιάραν στεγνά ότι έβγαζαν οι μεγάλοι, με μηδενικό R&D. Απλά για να διαφοροποιηθούν, δοκιμάζουν όλους τους πιθανούς συνδιασμους hardware και ό,τι πιάσει.

Από τον πίνακα αυτό που μου εκανε κούκου βάση προδιαγραφών (1 ιντσα στα 19mm με 50 Max περίπου) ειναι το Leica phone 3 , μονοκάμερο κινητό αρα θεωρώ πιο προσεγμένο σε αυτά που κάνει.

μετά είδα οτι όπως και το 2 βγαίνει μόνο Ιαπωνία , η τιμή του είναι πάνω απο 1500ευρω και ανακουφιστηκα …

Πανέμορφο πάντως , με ειδικό software που κάνει χρήση γυροσκοπίου για γεωμετρική διορθωση των jpeg , επιλογή διαφραγμάτων , PDAF , ομορφα προφίλ Leica, προσομοίωση bokeh γνωστών φακών Leica κλπ.

Δεν είναι έτσι Τάσο. Οι Κινέζοι μέχρι εσχάτως κοπιάραν στεγνά ότι έβγαζαν οι μεγάλοι, με μηδενικό R&D. Απλά για να διαφοροποιηθούν, δοκιμάζουν όλους τους πιθανούς συνδιασμους hardware και ό,τι πιάσει.
Το έκαναν αυτό, πλέον όμως ρίχνουν πολλά λεφτά και φαίνεται αυτό στις συσκευές τους, υστερούν ακόμα λίγο στο software σε σχέση με τις γνωστές εταιρίες αλλά και εκεί έχει κλείσει η ψαλίδα. Καλό για τον ανταγωνισμό αυτό.

Το έκαναν αυτό, πλέον όμως ρίχνουν πολλά λεφτά και φαίνεται αυτό στις συσκευές τους, υστερούν ακόμα λίγο στο software σε σχέση με τις γνωστές εταιρίες αλλά και εκεί έχει κλείσει η ψαλίδα. Καλό για τον ανταγωνισμό αυτό.
Προφανώς είναι καλό για τον ανταγωνισμό, απλά υπάρχει και ο παράγοντας supply constraint. Πχ η apple που παραγει δεκαδες εκατομμύρια iPhones καθε χρονο, αν θελει να εξοπλισει ολα τα Pro με αισθητήρα 1 ιντσας, πρεπει να εξασφαλίσει το αντιστοιχο stock απο τον παραγωγό του αισθητήρα. Ενώ αν πουλάς 100 με 200.000 κομματια το έτος, τα πράγματα ειναι πολύ πιο ευκολα αν θες να παρουσιασεις κάτι πολύ φρέσκο (που ομως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να παραχθεί μαζικά).

Δεν πουλάνε τόσο Τάκη, έχουν εκατομυρια χρήστες στην κινεζικη αγορά.

Στα high end μοντέλα με τη 1 ίντσα οι πωλήσεις μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια.

Άτιμες εταιρείες πουλάνε τα πάντα. Άκου εκεί Leitz Leica Phone 2. Και εμείς οι φτωχοί τι θα κάνουμε;
Θα στείλω email στην Oppo και στην Vivo να αγοράσουν τα δικαιώματα των Zenit από τους Ρώσσους φτηνά θα είναι. Να βάλουν swirl bokeh software εξομοίωσης των 50άρηδων της Zenit των Helios που είχαν για οικονομία μόνο 6 λεπίδες στο διάφραγμα.

• Like
  • Haha
Reactions: cacau and tiniakos
Να βάλουν swirl bokeh software εξομοίωσης των 50άρηδων της Zenit των Helios που είχαν για οικονομία μόνο 6 λεπίδες στο διάφραγμα.

ή τριγωνικο bokeh αντιγραφη των zeiss super speed mark I (Alien 1979) να γουσταρουμε

• Like
Reactions: cacau
Εκ μέρους φίλου που με ρώτησε αν αξίζει το iphone 14 στα 600 ευρώ, για χρήση κυρίως φωτογραφιών και βίντεο, εσείς τι λέτε ; Προσωπικά επειδή δεν ασχολούμαι με κινητά για τέτοια χρήση δεν είχα τι να του απαντήσω εξού και η ερώτηση.

• Like
Reactions: tiniakos
Εκ μέρους φίλου που με ρώτησε αν αξίζει το iphone 14 στα 600 ευρώ, για χρήση κυρίως φωτογραφιών και βίντεο, εσείς τι λέτε ; Προσωπικά επειδή δεν ασχολούμαι με κινητά για τέτοια χρήση δεν είχα τι να του απαντήσω εξού και η ερώτηση.
Αν είναι το απλό και όχι το Pro θα έλεγα ότι μπορεί να βρει και καλύτερες λύσεις ειδικά για φωτογραφία έξω στην αγορά. Το απλό δεν έχει τηλεφακό, ο Ultrawide που έχει είναι μάπα εντελώς και ακόμα και ο βασικός φακός του είναι κάπως ξεπερασμένος πλέον (μόλις1/1.7 της ίνστας) ...σαν τηλέφωνο είναι super βέβαια

Σας ευχαριστώ αμφότερους. Το απλό είναι ναι με την προσφορά που έχει το Πλαίσιο. Κυρίως για βίντεο μου είπε, τα κλασικά των διακοπών - καθημερινότητας. Δε νομίζω πως έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθότι δεν έχει - είχε ποτέ και κάποια φωτογραφική μηχανή. Απλώς αυτή τη στιγμή έχει ένα Xiaomi των ~150 και με ρώτησε με αφορμή την έκπτωση.

Σας ευχαριστώ αμφότερους. Το απλό είναι ναι με την προσφορά που έχει το Πλαίσιο. Κυρίως για βίντεο μου είπε, τα κλασικά των διακοπών - καθημερινότητας. Δε νομίζω πως έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθότι δεν έχει - είχε ποτέ και κάποια φωτογραφική μηχανή. Απλώς αυτή τη στιγμή έχει ένα Xiaomi των ~150 και με ρώτησε με αφορμή την έκπτωση.
Καλα ναι αν έχει τώρα ένα Xiaomi των 150 ευρώ δεν το συζητώ!!! Μεγάλη αναβάθμιση, και ειδικά σε βίντεο που τα iphones είναι κατηγορία από μόνα τους.

Είμαι σε ταξίδι στην Ινδία/Νεπάλ/Σρι Λάνκα. Για πρώτη φορά δεν έχω πάρει μαζί μου φωτογραφική μηχανή και στηρίζομαι σχεδόν αποκλειστικά στο Xiaomi 14 Ultra και πιο λίγο στο iphone 15 Pro. Θα ανεβάσω μπόλικα δείγματα με το που επιστρέψω Ελλάδα σε 2 εβδομάδες. Ένα πρόχειρο δείγμα παρακάτω που το επεξεργαστηκα μέσα στο κινητό Xiaomi 14 ultra την ώρα που περιμένουμε το τρένο. Φοβερή Ευκολία να επεξεργάζεσαι τις φωτός σου απευθείας από το κινητό. Στην φώτο παρακάτω έκοψα και μπολικους ανθρώπους. Δεν μπορώ να δω σε μεγάλη οθόνη το βγήκε βέβαια.
1000003312.jpg

Εμ έρχεστε στα λόγια μου.....
Φοβερή εμπειρία τέτοιο ταξίδι. Θα έχεις τιγκαρει τα κινητά στις φωτό και στα βινυεο. Πρόσεξε τι πίνεις. Αναμένουμε άλμπουμ !

Ναι έχω ήδη βγάλει από 2.500 φωτός. Όπως το βλέπω θα γυρίσω με καμία 10.000..χαχα
Δεν νιώθω ότι μου λείπει κάτι με το κινητό στο ταξίδι, ίσα ίσα πιο εύκολο κουβαλημα και βγάζεις φωτός χωρίς να γίνεσαι το επίκεντρο και χωρίς να μυρίζεις "χρήμα" όπως αν κρατουσες μια μηχανή. Έχω μαζί μου και ένα ασύρματο powerbank για ώρα ανάγκης και μπορείς να βγάζεις φωτός όλη μέρα.

Έτσι και μια φωτό από το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ινδίας το Ταζ Μαχάλ.

Την δεύτερη παρακάτω την έβαλα απλά για να δούμε πόσο καλό dynamic range έχουν πλέον τα κινητά και πόσο καλους πλέον αλγόριθμους. Φωτεινό το εξωτερικό περιβάλλον, σκοτεινό μέσα και όμως το κινητό το είδε και με το hdr αυτόματα έσωσε την φωτό χωρίς να κάψει καποιο σημειο.
1000003321.jpg

1000003322.jpg

Travel Mobile, Travel Light, Travel Easy.
Το ένιωσα και εγώ στο τελευταίο μου ταξίδι.
Καλά να περάσετε και καλή επιστροφή.
Δοκίμασα τις τελευταίες μέρες να βγάλω Γαλαξία με το Xiaomi, για δύο μέρες έπεσε ο αέρας απίστευτο, όταν βρω χρόνο θα μελετήσω το αποτέλεσμα.
Γιατί χρησιμοποιείς πιο πολύ το Xiaomi από το Iphone σε ωθεί το φωτογραφικό κιτ;

• Like
Reactions: karamela
Travel Mobile, Travel Light, Travel Easy.
Το ένιωσα και εγώ στο τελευταίο μου ταξίδι.
Καλά να περάσετε και καλή επιστροφή.
Δοκίμασα τις τελευταίες μέρες να βγάλω Γαλαξία με το Xiaomi, για δύο μέρες έπεσε ο αέρας απίστευτο, όταν βρω χρόνο θα μελετήσω το αποτέλεσμα.
Γιατί χρησιμοποιείς πιο πολύ το Xiaomi από το Iphone σε ωθεί το φωτογραφικό κιτ;
Ναι το φωτογραφικό Κιτ του Xiaomi κάνει όλη την διαφορά, βελτιώνει αισθητά την εμπειρία χρήσης. Επίσης επειδή έχει πάνω 2 τηλεφακους με 2 διαφορετικές εστιακές αποστασεις έχεις πιο μεγάλο εστιακό εύρος. Τέλος σου δίνει απίστευτες δυνατότητες επεξεργασίας των φωτός μέσα στο κινητό που ορισμένα κάνουν παπάδες. Και σε βίντεο είναι κορυφή φυσικά. Το iphone υπερέχει ότι είναι κάπως πιο σταθερό στις φωτός, δηλαδή το white balance κλπ. Είναι κάπως πιο γρήγορη η εστίαση και γενικά η εφαρμογή για να τραβάς φωτογραφίες είναι κάπως πιο γρηγορη. Τέλος ο βασικός φακός δίνει 24mp που είναι και αυτό σημαντικό. Σαν σύνολο πάντως προτιμώ το Xiaomi, αντικαθιστά πλήρως την φωτογραφική μηχανή σε σημείο που δεν ξέρω αν θέλω να ξαναπιάσω φωτογραφική μηχανή.

Μάλιστα διάβασα σε rumors ότι το Xiaomi 15 Ultra θα έχει νέο Ultrawide φακό και ακόμα καλύτερους τηλεφακους.

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τα καλά σου
λόγια!!

• Like
Reactions: tiniakos
Έτσι είναι α πράγματα…. Κι εγώ πρόσφατα στις ολιγοήμερες διακοπές δεν πήρα γι πρώτη φορά καθόλου μηχανή.

Αυτο και το γεγονός ότι τελευταία δυσκολεύομαι να βγάλω φωτογραφίες με την κανονική μηχανή , ο κόσμος έχει ψιλό τρελαθεί πια….την έδωσα τη Νικον zf !
Ούτε street photo μπορούσα να τραβήξω, ούτε σπορ των παιδιών κλπ
3 φορές μέσα σε λίγους μήνες κόντεψα να πιαστώ στα χέρια με γονείς και security…. Και παραλίγο να μου σπάσουν και τη μηχανή!
Ίσως τα γράψω κάποια στιγμη σε αντίστοιχο θέμα.

Ολ αυτά με στεναχώρησαν, συν το γεγονός του όγκου και βάρους του full frame….κι έμεινα με το κινητό και μια παλιά mirrolrless για ενθύμιο.