Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

εντάξει βρε παιδιά, γιατί τόσος ντόρος για b&w φωτογράφηση?
και αν το κάνει καλά το p10, τι σημαίνει αυτό? θα παίρνουν οι επαγγελματίες ένα ρ10 για ασπρόμαυρα?

Πέρα απο αυτούς που γουστάρουν αισθητικώς το ασπρόμαυρο .. υπάρχουν λόγοι να το θέλουμε .. ειδικά για μικρούς αισθητήρες.

1ον καταγράφει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια (δεν χρειάζεται demosaic, o ασπρόμαυρος αισθητήρας είναι στα επίπεδα ευκρίνειας των foveon)

2ον δεν αποκρούει τα 2/3 του φωτός όπως οι Bayer (εντάξει κάτι λιγότερο αποκρούεται στην πράξη γιατι οι κατασκευαστές δίνουν αβάντα στο πράσινο πες 55-60% χάνεται αντι για 67%). Αυτό μας κάνει κάπου 1,5 στοπ λιγότερο θόρυβο στα σκοτεινά ..

Ενα κινητό σαν το λεγάμενο με 1 ασπρόμαυρη και 1 κανονική κάμερα είναι σαν να έχει 3,5Χ μεγαλύτερη απολαβή σε φως (πες 1 2/3 κέρδος) και επίσης καλύτερη ευκρίνεια .. αρκεί να μπορεί να συγχωνεύσει τα δεδομένα απο τους δυο αισθητήρες σωστά ..

Μπάι δε γουέι .. η Huawei ετοιμάζει κινητό με τρείς κάμερες !!. https://www.dpreview.com/news/52066...eature-a-triple-camera-that-takes-40mp-photos

Πέρα απο αυτούς που γουστάρουν αισθητικώς το ασπρόμαυρο .. υπάρχουν λόγοι να το θέλουμε .. ειδικά για μικρούς αισθητήρες.

1ον καταγράφει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια (δεν χρειάζεται demosaic, o ασπρόμαυρος αισθητήρας είναι στα επίπεδα ευκρίνειας των foveon)

2ον δεν αποκρούει τα 2/3 του φωτός όπως οι Bayer (εντάξει κάτι λιγότερο αποκρούεται στην πράξη γιατι οι κατασκευαστές δίνουν αβάντα στο πράσινο πες 55-60% χάνεται αντι για 67%). Αυτό μας κάνει κάπου 1,5 στοπ λιγότερο θόρυβο στα σκοτεινά ..

Ενα κινητό σαν το λεγάμενο με 1 ασπρόμαυρη και 1 κανονική κάμερα είναι σαν να έχει 3,5Χ μεγαλύτερη απολαβή σε φως (πες 1 2/3 κέρδος) και επίσης καλύτερη ευκρίνεια .. αρκεί να μπορεί να συγχωνεύσει τα δεδομένα απο τους δυο αισθητήρες σωστά ..

Μπάι δε γουέι .. η Huawei ετοιμάζει κινητό με τρείς κάμερες !!. https://www.dpreview.com/news/52066...eature-a-triple-camera-that-takes-40mp-photos

ευχαριστώ για την επεξήγηση.
Αλλά η απορία μου πάντα ήταν πως γίνεται να συνδυαστεί η πληροφορία από δυό διαφορετικούς αισθητήρες, όταν μάλιστα η θέση των φακών και των σημείων λήψης είναι διαφορετικές

τουλαχιστον εκει στην χουαουαι ειναι ειλικρινης.... i don't take pictures i make pictures

O εγκέφαλος καταφέρνει και συνδυάζει εικόνα απο τα μάτια, δυο αισθητήρες τοποθετημένους κοντά, σε λίγο με ai στα κινητά και αυτο θα είναι εφικτό.

Τρεχει μια προσφορα στις μεγαλες αλυσιδες για huawei mate pro & lite με άλλο ενα huawei δωρο. Τσεκαρετε οι ενδιαφερομενοι, το mate pro ακουγεται οτι εχει πολυ καλη καμερα, το lite δε ξερω...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Σίγουρα θέλουν δουλειά ακόμα τα κινητά άλλα είναι σε πολύ καλό δρόμο, προσωπικά βλέπω σημαντικές βελτιώσεις χρόνο με το χρόνο. Οι εταιρίες μάλιστα ρίχνουν αρκετό ''χρήμα'' για έρευνες κλπ. και καλύπτουν διάφορες αδυναμίες με διπλές και τριπλές στο μέλλον κάμερες με πολύπλοκους αλγόριθμους, γρήγορους επεξεργαστές κλπ......σύντομα πιστεύω θα έχουμε κινητά με 3-4 κάμερες, μια για ευρυγώνια, μια για κανονικά, μια για τηλεφακό/πορτρέτα και γιατί όχι μια για ασπρόμαυρα ή και macro!!
Η εστίαση είναι ήδη κορυφαία, οι jpeg engines εντυπωσιακές, τα flash Βελτιωμένα, έχουν πλέον και ibis ενώ οι φακοί βελτιώνονται συνεχώς, η απόδοση του iso Και το dynamic range έχουν και αυτά βελτιώσεις...όπως το βλέπω το μέλλον τους ανήκει..!

Δεν εξετάζουμε σ αυτό το νήμα το πώς τα πάνε απέναντι σε DSLR...αυτο είναι αλλλο θεμα, και υπάρχουν νήματα για αυτό.

Εδώ λέμε ο καθένας την εμπειρία του, από κινητα διαφόρων κατηγοριών, και πως συμπεριφέρονται σε διάφορες περιπτώσεις.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Ναι μπορείς.
Bluetooth στο αυτί ή hands free ακουστικά και το κινητό σε φωτογραφική μηχανή.
Ο λόγος που έβαλα πριν σύγκριση με apsc μηχανές είναι για να δείξω ότι μπορεί να τυπωθεί αξιοπρεπώς μια φωτογραφία και άρα θεωρώ ότι μπορεί να ορίσουμε αυτό ως κριτήριο για το καλή κάμερα.
Θεωρώ ότι ήδη υπάρχει καμία 10αρια από τέτοια κινητά τουλάχιστον για συνθήκες καλού φωτισμού.
Το βράδυ ίσως κάποιο φορητό module σαν αυτό της dxo να καλύψει τις ανάγκες

Ναι μπορείς.
Bluetooth στο αυτί ή hands free ακουστικά και το κινητό σε φωτογραφική μηχανή.
Ο λόγος που έβαλα πριν σύγκριση με apsc μηχανές είναι για να δείξω ότι μπορεί να τυπωθεί αξιοπρεπώς μια φωτογραφία και άρα θεωρώ ότι μπορεί να ορίσουμε αυτό ως κριτήριο για το καλή κάμερα.
Θεωρώ ότι ήδη υπάρχει καμία 10αρια από τέτοια κινητά τουλάχιστον για συνθήκες καλού φωτισμού.
Το βράδυ ίσως κάποιο φορητό module σαν αυτό της dxo να καλύψει τις ανάγκες

A να αγιάσεις .. με εφκιαξες τώρα, γιατί το δικό μου κλέινει δωδεκαετία και θα πάρει ελευθέρας .. να έχεις τέτοια μηχανή στο κινητό και να την αφήνεις να κάθεται γιατί πρέπει να μιλήσεις .. δεν λέει.

.. κανένα κινητό με ευρυγώνιο προβλέπεται ?? .. 24mm π.χ. ?.

Ναι εδώ και καιρό τα κινητά τα πάνε καλά σε multitasking και η κλήση συνεχίζει να είναι στο background ανοιχτή.
Το LG g6 έχει ευρυγωνια κάμερα καλή, με προφανή αρνητικά: όχι τόσο καλή όσο το monochrome της huawei και ίσως παραείναι ευρυγωνια.
Όμως εκεί έξω νομίζω είναι η πιο δημοφιλής ευρυγωνια. Δυστυχώς πολλές κριτικές είναι ελλιπείς σε πληροφορίες αλλά αυτό που βρήκα είναι ότι τραβάει και Raw!!! Για δες το.

Τα LG είναι τα μόνα που έχουν ευρυγώνια κάμερα, γύρω στα 18mm.
Τα υπόλοιπα έχουν φακό πορτραίτου ή ασπρόμαυρη.

Δες παραπάνω , έχω βάλει δείγματα από το lg g6.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Thanks .. έριξα μια ματιά στο Dpreview ..

Δυστυχώς το ευρυγώνιο παρα είναι υπερευρυγώνιο .. αντίστοιχο με 12mm FF .. απορρίπτεται γιατί για τα βολικά 20-24mm θα χρειάζεται τεράστιο κροπάρισμα .. θα έλεγα και για την ποιότητα του ερυγώνιου οτι είναι αισχρή ακόμα και σε ανάλυση 2Κ .. αλλά αφού απορρίπτεται λόγω εστιακού μήκους, η κριτική της ποιότητας περιττεύει ..

Για γενική χρήση είναι μια χαρά...βολευει που είναι τόσο Ευρυγωνια.
Τουλάχιστον εμένα με είχε βολέψει πολύ.

Η άλλη λύση που περιέγραψα επίσης , είναι η χρήση μικρών έξτρα φακών , που μπαίνουν κουμπωτα σε αρκετά τηλέφωνα.

Τα πιο γνωστά και ποιοτικά είναι της moment.
https://www.shopmoment.com

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Πραγματι τα moment είναι απο τα καλύτερα στην κατηγορία τους αλλά δεν δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλα τα τηλέφωνα, π.χ. το τεστάρανε με το SAMSUNG S7 που έχω και είδαν ότι δεν τα πάει καλά με τον αισθητήρα του.
Ήθελα να πάρω ένα ευρυγώνιο πρόσθετο φακουδακι για τις σπάνιες στιγμές που δεν έχω μαζί μηχανή και βάση κριτικών (απώλεια περίπου 20% σε IQ) θα έπρεπε μάλλον να δω το πακέτο ευρυγώνιο και τηλεφακό 2Χ που δίνει η ίδια SAMSUNG (έχει πέσει στα μισά η αρχική τιμή του). Ομως για να το κουμπωσεις απαιτεί να του φορέσεις ειδική θήκη που ναι μεν την δίνει μαζί αλλά δεν προστατεύει καθόλου καλά το κινητό από πέσιμο. Δεν πρόκειται λοιπόν να το ρισκάρω για να έχω ευρυγώνιο στο τηλέφωνο. Υπόψην ότι σχεδόν όλα αυτά τα αξεσουάρ μπλοκάρουν και το φλας. Και φυσικά σε πέσιμο αν σπάσει η θήκη δεν πωλείται ξέχωρα και μένεις με τα φακουδακια στο χερι.

Last edited:
Θα ήθελα να σας ρωτήσω
δεν μπορείς να καλύψεις το ευρυγώνιο θέμα με δύο λήψεις και πανόραμα που νομίζω έχουν τα κινητά;

Επειδή έβαλα και εγώ μια φωτογραφία από DSLR (καταρράκτες) δεν το έκανα για να δείξω ότι η DSLR είναι καλύτερη ή χειρότερη
απλώς για να υπάρχει κάποια σύγκριση γιατί και η φωτογραφία από το κινητό είχε το ίδιο θέμα

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Παρόλο που στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου, εδώ θα διαφωνήσω καθετα.

Θεωρώ ότι η τεχνολογική εξέλιξη στις κάμερες των κινητών (hardware 2 η και παραπάνω αισθητήρων σε συνδυασμό με software) παρουσιάζει πραγματικά ραγδαία αύξηση και θα τολμούσα να την πω "εκθετικη" σε σχέση με την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

+1 το ιδιο σκεφτηκα

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

+1 το ιδιο σκεφτηκα

+1000 και από μένα. Η πρόοδος στις μηχανές είναι πολύ αργή. Βελτιώσεις στα σημεία και ανακυκλωσεις ιδίων τεχνολογιών. Ποσο καλύτερη σε ποιότητα φωτογραφίας και εστίαση είναι μια σύγχρονη μηχανή σε σχέση π.χ. Με την εφταετιας Nikon D7000?? Ελάχιστα....ενω με τα κινητά γενιά με γενιά βλέπουμε μεγάλα άλματα.....αν δεν γίνει κάτι πραγματικά δραστικο δεν θα αργήσει η εποχή που τα κινητά θα κανιβαλησουν τις dslr/ mirrorless όπως κανανε με τις απλες compact....

Καλό είναι πάντως οι κάτοχοι τελευταίας γενιάς κινητών, και όσοι εχουν δοκιμάσει περισσότερο από ένα, να β;ζουν κάποια δείγματα και τις εντυπώσεις τους σ αυτό το νήμα.
Αν έχουν κι εμπειρία από DSLR ακόμα καλύτερα.

Δεν είναι όμως ο σκοπός να συγκρίνουμε κινητά και DSLR....

Sent from my Pixel XL using Tapatalk