Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

δεν είναι καθόλου κακό να ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι, επιτέλους τα κινητά έγιναν αξιόλογες φωτογραφικές (έστω compact), όταν και οι φωτογραφικές γίνουν κινητά τότε θα δούμε ουσιαστική εξέλιξη και εκεί.

οντως, οι εταιρειες φωτογραφικων αρνουνται πεισματικα να βαλουν πολλα απο τα τα καλουδια των κινητων...μεγαλες οθονες OLED, GPS/NFC, αμμεση συνδεση σε δικτυα κινητης, εσωτερικα προηγμενα προγραμματα επεξεργασιας, προηγμενενες οθονες αφης πολλαπλων σημειων, κλπ

Κανουν φυσικα καποια δειλα βηματα, αλλα ο ανταγωνισμος (απο τα κινητα) τρεχει με χιλια!

Μια εικονα χιλιες λεξεις λοιπον...

ΥΓ.. οσο οι αλγοριθμοι ΑΙ θα βελτιωνονται και το hardware γινει ακομα πιο δυνατο (εκει πασχει ακομα η huawei) toso καλυτερες φωτο και βιντεο θα βλεπουμε!

Ï€30α.jpgÏ€30β.jpg

να πω επισης οτι σαν οπτικο (συνολικα) ζοομ εχουμε 7,8x (16-125mm) , καθολου ασχημα και ειδικα αν αναλογιστουμε οτι αρχιζει απο υπερ-ευρυγωνια αποσταση, πραγμα που καμια compact δεν εχει (απ οσο γνωριζω).

Αν βαλεις και το πολυ καλο macro mode, εδεσε το σιροπι! :p

gsmarena_065.jpg

gsmarena_063.jpg

gsmarena_062.jpg

τα "υβριδικα" 250mm , δεν ειναι καθολου ασχημα για θεαση σε κινητα, ταμπλετ και τηλεορασεις.

ΥΓ... θα εχει ενδιαφερον πως θα απαντησουν οι μεγαλες εταιρειες του χωρου!

gsmarena_035.jpg,

gsmarena_039.jpg

gsmarena_036.jpg

gsmarena_037.jpg

Πως να απαντήσουν Γιάννη? Η Sony εδώ και χρόνια έχει ένα σωρό apps και αρνείται πεισματικά να τις ενσωματώσει στις μηχανές της παρά το κράξιμο που τρώει απ' όλους τους απλήρωτους reviewers. Ε με αυτήν την λογική άστα να πάνε - ας ελπίσουμε να στριμωχτούν λιγάκι...

Πραγματικα εχω μπερδευτεί...

Απο τη μία υπάρχει μια τεράστιο κύμα για το πόσο μικροί ειναι οι αισθητήρες M43/APSC και οι κάμερες πρέπει να εχουν μονο full frame και απο την άλλη δεν χρειαζόμαστε κάμερες, μας αρκεί το κινητό 🤨

Προσωπικά οτι φωτος εχω δει και απο το P30 κάνουν μπαμ απο χιλιόμετρα οτι εχουν παρθεί από έναν λιλιπούτειο αισθητήρα / φακό κινητου.

sorry but no, θα κουβαλάω ακόμα την μικρή μου τσάντα με την EM1 ,δε με πειραζει :)

Προφανώς Σάκη, εδώ εγώ (ας πούμε) επιμένω ότι βλέπω μεγάλες διαφορές μεταξύ 1" και m4/3 της ΙΔΙΑΣ εταιρείας και θα βολευτούμε με 1/1,7"? Δεν παίζει...

μα δεν ειπαμε να πουλησουμε τις μηχανες μας για να παρουμε κινητο...γιατι συνεχεια λετε το ιδιο τροπαριο ?

Ουτε εγω προφανως θ αντικαταστησω την sony a7r II με κινητο !
Οι διαφορες (απο εμας) ειναι σαφως ορατες....

Το θεμα ομως (για μενα τουλαχιστον) οτι τη sony δεν τη κουβαλαω και πολυ-εως καθολου πια (οπως σχεδον καμια αλλη μηχανη) , λογω βαρους και ογκου.
Ειδικα σε FF οι φακοι παραμενουν μεγαλοι και ειδικα οι ζοομ δεν ειναι για ταξιδια κλπ (παντα για μενα μιλαω, αλλα σαφως υπαρχουν πολλοι σαν κι εμενα)

Το θεμα για τον καθενα ειναι ποτε τα κινητα θα φτασουν σε ενα σημειο που θα καλυπτουν το μεγαλυτερο ποσοστο αναγκων του.

Για μενα πχ αυτο το κινητο (ειδικα αν τραβας RAW + JPG) καλυπτει το μεγαλυτερο μερος των αναγκων μου για casual χρηση.

Προφανως σε μια απαιτητικη φωτογραφηση θα παρω τη sony και τους 3-4 φακους μου στη βαλιτσα μου!

Αλλα ειναι αλλο καπελο αυτο...φανταστειτε λοιπον ποσο σημαντικο θα ειναι για τον μεσο χρηστη ενα τετοιο κινητο, και αν ποτε θα σκεφτει να παρει κατι καλυτερο.

Μην το σκεφτεστε μονο προσωπικα... και σκεφτειτε ποση εξελιξη εχουν και πουθ μπορουν να φτασουν σε λιγο καιρο τα κινητα.

ΥΓ... εδω επισης δεν κανουμε ΚΙΝΗΤΑ VS DSLR κλπ, απλα βαζουμε νεα για τις εξελιξεις στο χωρο των κινητων (οσον αφορα τη φωτογραφια και βιντεο).
προφανως ενα εμπειρο ματι θα δε τις διαφορες, δεν ειναι αυτο το θεμα ομως.

Προφανώς και έχουν διαφορές, αυτό έλειπε, απλά η ψαλίδα κλείνει συνεχώς και επιπλέον δεν χρειαζόμαστε πάντα την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις φωτογραφίες. Προσωπικά έχω τυπώσει και σε άλμπουμ και σκέτες πολλές φώτος από κινητά και διαβεβαιώνω ότι στις εκτυπώσεις είναι αδύνατον να καταλάβεις ότι οι φώτος είναι από κινητό.
Μην ξεχνάμε ότι με μια μικρή συσκευή σαν το p30 έχεις και κινητό πάνω από όλα και ζουμ από 16mm έως 120mm, και macro, και ρηχό βάθος πεδίου, και πολύ καλό βίντεο 4Κ και όλα αυτά με αξιοπρεπέστατη ποιότητα εικόνας που τα έχεις πάντα μαζί σου. Μην ξεχνάμε ότι μόνο ένας καλός υπερευρυγώνιος στοιχίζει όσο κάνει όλο το κινητό.
Για μας όπως είπαμε ένα τέτοιο κινητό είναι για συμπληρωματική χρήση και θα αντικαταστήσει την Compact μας ή την δεύτερη μας μηχανή ή θα το έχουμε για Backup.

Υ.Γ. Για μένα πάντως είναι το πρώτο κινητό που ισοπεδώνει τις Compact, και με βάζει σε σκέψεις να έχω αυτό παρά μια δεύτερη μηχανή (mirrorless ή Compact) και αυτό είναι κατόρθωμα....λόγω εργονομίας, σκοπεύτρου, κρατήματος, αδιαβροχοποίησης κλπ. πάντα θα έχω μια κανονική μηχανή και δεν πρόκειται να την αλλάξω όσο και να βελτιωθούν τα κινητά, άλλα για τους περισσότερους αυτό το κινητό θα καλύψει σχεδόν κάθε ανάγκη του.

αυτο ακριβως.... κι εγω πχ που σκεφτομουν να παρω (καποια στιγμη) μια καλη compact ή μικρη με fixed φακο για casual χρηση, τωρα το ξανα-σκεφτομαι σοβαρα !

Δεν θα δωσω ποτε φυσικα τη βασικη μου μηχανη ....

ΥΓ... και μη περνετε ορκο οτι μπορειτε ευκολα ναξεχωρισετε παντα τι ειναι τι...ειδικα αν τραβηξω RAW , νομιζω θα εκπλαγειτε απο το αποτελεσμα.
Η Ηuawei , οπως και οι περισσοτερες εταιρειες, εχουν τη ταση να βγαζουν "εντυπωσιακες" φωτο κατευθειαν, ειδικα για χρηση σε social media (εκει απευθυνονται αλλωστε).

Και στο Note 8 Που εχω τωρα, το ιδιο συμβαινειι...αν ομως τραβηξω raw (παντα τραβαω RAW+JPG) , το αποτελεσμα ειναι αρκετα διαφορετικο, προς το καλυτερο βεβαια, πιο φυσικο , με περισσοτερη λεπτομερεια , πιο φυσικα χρωματα κλπ.

Απλα τα κινητα δεν απευθυνονται σε τετοιο κοινο, και θελουν να εντυπωσιασουν με την ευκολια τους, τη ταχυτητα και τον εντονο contrast-sat.
αλλωστε κι εγω , αν επιλεξω να βαλω κατι στα social media, σιγουρα θα βαλω καποιο φιλτρο για εντυπωσιασμο!

αυτο ακριβως.... κι εγω πχ που σκεφτομουν να παρω (καποια στιγμη) μια καλη compact ή μικρη με fixed φακο για casual χρηση, τωρα το ξανα-σκεφτομαι σοβαρα !

Δεν θα δωσω ποτε φυσικα τη βασικη μου μηχανη ....

Ετσι είναι Γιάννη, δεν αξίζει πλέον νομίζω με τέτοιο κινητό να πάρεις μια Compact ακόμα και Premium, μην ξεχνάμε ότι με το p30 δεν αγοράζεις μόνο φωτογραφική μηχανή άλλα και ένα καλό κινητό, οπότε καλύπτεις 2 βασικές ανάγκες σου. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και το αρχικό κόστος του κινητού δεν το βρίσκω και τόσο ακριβό με αυτά που προσφέρει και τις ανάγκες που καλύπτει.

Y.Γ. κερασάκι στην τούρτα ότι αντέχει σε σκόνες, ψιλόβροχο και κακές καιρικές συνθήκες κάτι που πολλές mirrorless και Dslr δεν αντέχουν. Παίρνεις ένα καλό powerbank και έχτρα 1-2 μπαταρίες και είσαι άρχοντας!! Άραγε υπάρχουν εξωτερικοί φορτιστές για να φορτίζεις τις μπαταρίες?? ή κανένα έχτρα αξεσουάρ grip κλπ?

To p30 βασικά προσθέτει το εστιακό εύρος. Η ποιότητα δεν έχει κάνει (τόσο μεγάλα) άλματα, αν και σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι διαφορές είναι κάτι παραπάνω από ορατές συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.

Πάντως το ζουμ αποτελεί το μοναδικό λόγο αναβάθμισης για μένα από το mate 10 pro και μπράβο στη huawei που έχει γίνει πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη αγορά και καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει για να μας αναγκάσει να αγοράσουμε τα καινούργια τηλέφωνα της. Πολλοί τη χλευασαν, τώρα βέβαια που θα γίνει Νο1 σε όλα (και σε τεχνολογία αιχμής και σε πωλήσεις) να δούμε τι θα λένε.

Όσον αφορά τους κατασκευαστές των παραδοσιακών μηχανών, θα συνεχίζουν να κλαίνε για την πίτα που μικραίνει... Εδώ στη sony τα διαφορετικά τμήματα της εταιρείας μαλώνουν μεταξύ τους και δε συνεργάζονται ούτε στα αυτονόητα - είναι δυνατόν να προέλθει η αλλαγή και η εξέλιξη από τέτοιες εταιρείες?

Το δεδομένο είναι ότι πλέον τα κινητά έχουν ξεπεράσει τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη και φτάνουν να μπερδεύουν σε αρκετές δοκιμές που έχουν γίνει και επαγγελματίες.

Τα κοινωνικά μέσα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που θα χρησιμοποιηθούν και το υπόλοιπο θα αποθηκευτεί στο ίδιο το κινητό για τοπική προβολή, ούτε καν σε PC/TV.

Η ευκολία χρήσης και η άμεση δυνατότητα διαμοιρασμού μέσω social είναι τα κλειδιά.

οπως το ειπες....οι mirrorless στα βαλιτσακια και στις προθηκες βλεπω να μενουν !

Εγω ηδη τραβαω τις περισσοτερες φωτο με το κινητο μου...αν καταφερω του χρονου να παρω το P30 pro (ή καποιο αντιστοιχο), βλεπω τη sony Μου να πιανει αραχνες :p

YG... αφου φτασαμε, πολλοι απο εμας τους τρελλαμενους, να το σκεφτομαστε να εχουμε το κινητο για καθημερινη χρηση, ταξιδια, εκδρομες, φωτο δρομου κλπ...φανταστειτε τι σκεφτεται ο υπολοιπος "νορμαλ" κοσμος!
Εκει ειναι το θεμα, εμεις παντα θα εχουμε μια καλη μηχανη για τη τρελλα μας...ο μεσος χρηστης ομως θ αντικαταστησει ακομα και τις καλες μηχανες του σιγα-σιγα, οχι μονο τις compact.
Εχουμε να δουμε πολλα ακομα...σε 2-3 χρονια θα εχει αλλαξει ριζικα η αγορα των φωτογραφικων και προβλεπω μερικες να βαζουν λουκετο ή να συγχωνευονται.

μα δεν ειπαμε να πουλησουμε τις μηχανες μας για να παρουμε κινητο...γιατι συνεχεια λετε το ιδιο τροπαριο ?

Ουτε εγω προφανως θ αντικαταστησω την sony a7r II με κινητο !
Οι διαφορες (απο εμας) ειναι σαφως ορατες....

Το θεμα ομως (για μενα τουλαχιστον) οτι τη sony δεν τη κουβαλαω και πολυ-εως καθολου πια (οπως σχεδον καμια αλλη μηχανη) , λογω βαρους και ογκου.
Ειδικα σε FF οι φακοι παραμενουν μεγαλοι και ειδικα οι ζοομ δεν ειναι για ταξιδια κλπ (παντα για μενα μιλαω, αλλα σαφως υπαρχουν πολλοι σαν κι εμενα)

Το θεμα για τον καθενα ειναι ποτε τα κινητα θα φτασουν σε ενα σημειο που θα καλυπτουν το μεγαλυτερο ποσοστο αναγκων του.

Για μενα πχ αυτο το κινητο (ειδικα αν τραβας RAW + JPG) καλυπτει το μεγαλυτερο μερος των αναγκων μου για casual χρηση.

Προφανως σε μια απαιτητικη φωτογραφηση θα παρω τη sony και τους 3-4 φακους μου στη βαλιτσα μου!

Αλλα ειναι αλλο καπελο αυτο...φανταστειτε λοιπον ποσο σημαντικο θα ειναι για τον μεσο χρηστη ενα τετοιο κινητο, και αν ποτε θα σκεφτει να παρει κατι καλυτερο.

Μην το σκεφτεστε μονο προσωπικα... και σκεφτειτε ποση εξελιξη εχουν και πουθ μπορουν να φτασουν σε λιγο καιρο τα κινητα.

ΥΓ... εδω επισης δεν κανουμε ΚΙΝΗΤΑ VS DSLR κλπ, απλα βαζουμε νεα για τις εξελιξεις στο χωρο των κινητων (οσον αφορα τη φωτογραφια και βιντεο).
προφανως ενα εμπειρο ματι θα δε τις διαφορες, δεν ειναι αυτο το θεμα ομως.

Εσύ -σχεδον- το ειπες Γιάννη :)

Τεσπα, κινητά και mirrorless ειναι δυο παράλληλοι δρόμοι, με την λωρίδα των κινητών να ειναι η fast lane. Δεν μπορούν να συναντηθούν, υπάρχουν οι νόμοι της φύσης/φυσικής στην μέση.

Ομως βλέπω τα τελευταία χρόνια να επιταχύνει σημαντικά και η λωρίδα των mirrorless.

να πω επισης, επειδη παρακολουθω και πολλους επαγγελματιες φωτογραφους-βιντεοληπτες στο εξωτερικο λογω δουλειας, οτι και αυτοι εχουν πια τα social media στη πρωτη σχεδον γραμμη!

Πολλοι εχουν μαζι τους ενα ipad για προχειρο viewing - επεξεργασια και sharing στα social media, οχι μονο για διαφημιση , αλλα και μετα απο απαιτηση των πελατων τους!
Θελουν να δουν (και να δειξουν !) αμμεσα τη δουλεια τους οι πελατες (πχ απο γαμους και βαφτησια) και οι επαγγελματιες το εχουν σαν προτεραιοτητα.

Κι επειδη ειπωθηκε οτι πολυ ευκολα μπορεις να διακρινεις κινητο απο φωτογραφικη, δειτε ενα προχειρο τεστ που μολις εκανα (JPG), μεταξυ Note 8 - 12MP (οχι κατι σπουδαιο) και μια απο τις καλυτερες ισως φωτογραφικες αυτη τη στιγμη Sony A7R II 42 MP (εχουν ιδιο αισθητηρα με τη καινουργια A7R III)...κοστους οταν βγηκε μαζι με τον φακο 5000 ευρω!!!

ΥΓ... δεν κανω VS αυτη τη στιγμη, αν απαιτηθει ισως κανω :p
Απλα παραθετω 2 δειγματα για να δουμε τι γινεται ...βρειτε ποια ειναι ποια!

xdNrkL0.png

σε μεγεθυνση...

WRFHoWN.jpg

για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους ελάχιστοι παλαιοί κάτοχοι compact ασχολούνταν με RAW (ακόμη και κάτοχοι μικρών mirrorless θάλεγα) αλλά και με ουσιαστική επεξεργασία (οχι ετοιμα προφιλ instagram), αφου η κύρια ενασχόλησή τους με την φωτογραφία ήταν snapshot. Αυτοί είναι ουσιαστικά και οι <φωτογράφοι> των κινητών, σιγά μην τραβήξουν RAW και κάτσουν να ασχοληθούν με ειδική επεξεργασία. Αν τυχόν το κάνουν και απο τη διαδικασία καταλάβουν ένοιες όπως δυναμικό εύρος, θόρυβος σε ψηλά ISO κλπ. τότε θα τρέξουν να αγοράσουν κανονική φωτογραφική μηχανή για να την αξιοποιήσουν ανάλογα αν θέλουν κάτι παραπάνω απο μια snapshot.

Και δεν μιλώ εδώ για κάτοχους φωτογραφικής μηχανής σας και εμάς που ξέρουν να συγκρίνουν και έχουν παιδεία <αυτοί σε γενικές ξέρουν τι θέλουν απο τον εξοπλισμό τους> και πως να αξιοποιήσουν και το κινητό κατάλληλα και την μηχανή τους.

προσωπικά το δηλώνω Γιάννη, δυσκολεύομαι πολλές φορές να διακρίνω διαφορές σε χαμηλά iso ανάμεσα σε κινητό και μια FF μηχανή, δεν μιλάω καν για crop. Από το δείγμα που έβαλες μου φαίνεται κάπως καλύτερη η δεξιά και ίσως είναι από την Sony, άλλα και αυτό με κάθε επιφύλαξη..ουσιαστικά μόνο σε υψηλά iso φαίνεται πλέον μια μηχανή με μεγάλο αισθητήρα σε καλό φώς και χωρίς ατελείωτο pixel peeping δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Μάλιστα με τις τεχνικές πολλών λήψεων καλύπτουν και το θέμα που είχαν με το χαμηλό dynamic range. Για μένα το μεγάλο τροχοπέδη στις φωτογραφικές των κινητών δεν είναι η ποιότητα εικόνας (που είναι πλέον πολύ καλή) άλλα η εργονομία, κράτημα, σκόπευτρο κλπ.

Ναι, αλλα εχεις τη δυνατοτητα Κωστα, και για μενα ειναι πολυ σημαντικο αυτο.
Αυτοι που δεν ξερουν, απλα τους αρκει η ποιοτητα των κορυφαιων κινητων!

Και για δες παραπανω τις φωτο που μολις εβαλα, μιλαμε για κορυφαια μηχανη FF.... αν καποιος μη ειδικος βρει ποια ειναι ποια, του τη χαριζω! (λεμε τωρα :p)

ΥΓ... δε μιλαμε Νικο για εργονομια , κρατημα κλπ, προφανως και οι μηχανες υπερτερουν και παντα θα το κανουν , αφου εχουν φτιαχτει γι αυτο το σκοπο.
Το θεμα ειναι (για μενα παντα) ποσο συχνα θα παιρνω μαζι μου πια τη μηχανη μου (ηδη αποφευγω να το κανω, που εχω και "παλιο" σχετικα κινητο, χωρις ζοομ, χωρις ευρυγωνια καμερα, χωρις macro κλπ)

ΥΓ2... αν καποιος θελει επισης ετοιμα καλα JPG υπαρχει παντα και η GCAM (Google pixel) που κανει θαυματα, με πολυ φυσικα χρωματα και λεπτομερης εικονα , χωρις artifacts κλπ
Απλα δε ξερω αν μπαινει σε Huawei , δεν ειχα ποτε.

Ναι, αλλα εχεις τη δυνατοτητα Κωστα, και για μενα ειναι πολυ σημαντικο αυτο.
Αυτοι που δεν ξερουν, απλα τους αρκει η ποιοτητα των κορυφαιων κινητων!

Και για δες παραπανω τις φωτο που μολις εβαλα, μιλαμε για κορυφαια μηχανη FF.... αν καποιος μη ειδικος βρει ποια ειναι ποια, του τη χαριζω! (λεμε τωρα :p)

ΥΓ... δε μιλαμε Νικο για εργονομια , κρατημα κλπ, προφανως και οι μηχανες υπερτερουν και παντα θα το κανουν , αφου εχουν φτιαχτει γι αυτο το σκοπο.
Το θεμα ειναι (για μενα παντα) ποσο συχνα θα παιρνω μαζι μου πια τη μηχανη μου (ηδη αποφευγω να το κανω, που εχω και "παλιο" σχετικα κινητο, χωρις ζοομ, χωρις ευρυγωνια καμερα, χωρις macro κλπ

Συμφωνώ Γιάννη, για αυτό το λόγο που ανέφερες δεν έχω πλέον FF και μάλλον δεν θα ξαναπάρω, και σαν βασική μηχανή έχω m4/3, χάνει σε ποιότητα εικόνας άλλα κερδίζω σε βάρος/όγκο συστήματος με συνέπεια να το κουβαλάω πιο συχνά μαζί μου και να τραβάω πιο πολλές φώτος. Γούστα είναι αυτά.
Στο θέμα μας τώρα, νομίζω με το P30 η Huawei έβγαλε ότι πιο ολοκληρωμένο έχουμε δει σε κινητό, ειδικά το μεγάλο εύρος ζουμ ακυρώνει οποιαδήποτε σκέψη για αγορά compact μηχανής. Μην ξεχνάμε και την μεγάλη φωτεινή οθόνη που δεν έχει καμία σχέση με τις αστείες οθόνες των φωτογραφικών μηχανών.