Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Μα έτσι είναι, αλλάζουν οι εποχές, πλέον τα κινητά ήρθαν για να μείνουν, δεν μας αρέσει, μας μπερδεύει, αρκετοί δεν το δέχονται αλλά έτσι είναι η πρόοδος και η τεχνολογία. Χρόνο με τον χρόνο όλο πιο πολύ κλείνουν την ψαλίδα με τος μηχανές….δεν θα αργήσει η εποχή που θα είναι και ανώτερα από μηχανές σε αρκετά τμήματα της φωτογραφίας..ήδη είναι πολύ καλά και καλύπτουν άριστα ένα μεγάλο μέρος του κοινού.

Δες και το παρακάτω άρθρο του dpreview….τι να κάνουμε ζούμε πάλι μια εποχή αλλαγής…θα φάει χρόνια αλλά οδεύουμε προς τα εκεί ολοταχώς…προσωπικα θα μείνω με την μηχανή που έχω ήδη και δύσκολα θα την αλλάξω εκτός μόνο αν δω κάτι συγκλονιστικό στους αισθητήρες τον επόμενο καιρό που δεν το βλέπω, ειδικά και με τις τιμές που έχουν πάει οι μηχανές και οι φακοί, μόνο κινητά με βλεπω να αγοράζω στο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, πλησιάζουμε επικίνδυνα τις "εικονικές φωτογραφίες", δηλαδή τις εικόνες που ΔΕΝ είναι φωτογραφίες (λήψεις), αλλά δείχνουν να είναι τέτοιες, ενώ στην πραγματικότητα είναι 100% κατασκευασμένες ή συνδυασμός. Π.χ. The Road to Realistic Full-Body Deepfakes ή και Virtual photography: Picture-perfect photos, no studio required. ή και εδώ στο - μισητό πλέον - SS.

Επίσης για να μείνουμε στην καθαυτό φωτογραφία, λάβετε υπόψη σας ότι πολλοί παραδοσιακοί παίκτες, ακονίζουν τα μαχαίρια τους: η adobe ας πούμε, έχει ενσωματώσει στο LR mobile την αυτόματη επιλογή φίλτρων. Δηλαδή ανοίγεις την φωτογραφία, πας στα presets και εκεί έχεις τις κλασσικές επιλογές premium, yours κ.λπ. αλλά πρώτο - πρώτο σου βγάζει το recommended, το οποίο αναλύει το καρέ και σου σερβίρει κάποια. Επιλέγεις, και αν θες πατάς τις τελείες πάνω δεξιά, όπου βλέπεις ποιός το έχει στήσει και (επίσης αν θες), το κατεβάζεις και κάνεις follow τον καλλιτέχνη/φωτογράφο. Η πηγή της φωτογραφίας είναι αδιάφορη, μπορεί να είναι από κινητό ή φωτογραφική.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, όσοι παραδοσιακοί κατασκευαστές μηχανών επιζήσουν - ή τους αγοράσουν οι κινητάδες, όπως ήδη έχει συμβεί με κάποιους - θα περάσουν μέρος ή το σύνολο τέτοιων δυνατοτήτων στις μηχανές τους. Τότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πράγμα...

Δημήτρη το γράφουμε καιρό, αν οι μηχανές δεν προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις των καιρών είναι καταδικασμένες.....δεν γίνεται να πουλάς πλέον μηχανή στα 1.000+ και στα 1.500+ ευρώ (δεν μιλάω κάν για παραπάνω) και να μην έχεις μέσα στο σώμα μια καλή καλιμπραρισμένη μεγάλη υψηλής ανάλυσης οθόνη με ενσωματομένο Photoshop (ή κάτι πάρομοιο), δυνατότητα για esim, gps κλπ....εδώ θα μου πεις στις μηχανές ακόμα παλεύουμε με Micro usb 2 και ελάχιστες έχουν usb c. Αν δεν βάλουν μυαλό ειλικρινά θα κλείσουν οι περισσότερες ή θα πουλάνε μεταξύ συγγενών και φίλων.

• Like
Reactions: vamvakoulas
Ετσι είναι, το θέμα βέβαια με την Xiaomi δεν είναι ο αισθητήρας άλλα η υλοποίηση συνολικά και το όλο φωτογραφικό πακέτο που χάνει πολύ. Μάλιστα το συγκεριιμένο κινητό ούτε τηλεφακό έχει, διαθέτει έναν αστείο macro 2mp και έναν entry level ultrawide, ενώ είμαι σίγουρος ότι αν τραβάς με 200mp το κινητό και θα σέρνεται και το αρχείο θα είναι soft με άκρα χάλια...είναι αυτό που λέμε στο χωριό μου φτηνό γκάζι, κάτι σαν το Citroen Saxo παλιότερα.....πουλάει το τυράκι των 200mp και τέλος.

Δείτε παράδειγμα το Iphone 14 pro τα 48mp που βγάζει είναι πιο sharp από οτιδήποτε στα 108Mp έχει βγάλει η Xiaomi...με λίγα λόγια δεν φταίει ο αισθητηρας άλλα οτι η Xiaomi δεν ξέρει ή δεν θέλει να τους αξιοποιήσει σωστά και ποιοτικά.

το τι θα γίνει στο μέλλον,
εγώ δεν έχω ιδέα, όποιος ξέρει ας επενδύσει κατάλληλα

μπορεί ξέρω γω, ότι υπάρχει από computer στην κάμερα/κινητό, να είναι ένας πομποδέκτης 5G. 6G, 7G δεν ξέρω τι,
και να στέλνει δεδομένα σε ένα σέρβερ, που θα αποφασίζει τα settings για τη φωτο, θα την βγάζει. θα την επεξεργάζεται, βελτιώνει κλπ και θα τη στ´λενει και στο άλμπουμ σου και θα στέλνει και μια μικρή πίσω για άμεση επισκόπηση

ή ξέρω εγώ να βγει καμμιά άλλη μαγική τεχνολογία στους αισθητήρες

ή να βγει καμμία τεχνολογία που θα στέλνεις τη φάτσα σου και της οικογένειάς σου και θα λες, στείλε μας φωτο από την εκδρομή στα Μετέωρα, και θα σου στέλνει τέλειες φώτο με εσένα και την οικογένειά σου από εκεί που ήσουνα, πολύ καλύτερες από ότι θα έβγαζες μόνο σου με το καλύτερο κινητό ή κάμερα, έτσι γαι τις αναμνήσεις σου, άλλωστε δε θα είναι ψέυτικες, εκεί ήσουνα

άλλωστε είμαι φαν τηςτεχνολογίας και ήμουν early adopter σε πολλά νέα πράματα
ότι είναι καλύτερο θα το υιοθετήσω,
για την ώρα τα κινητά για μένα είναι υποβάθμιση και της ποιότητας της φωτο και πολύ περισσότερο της εμπειρίας, σε σχέση με μία κάμερα.
όταν αυτό αλλάξει,
εδώ είμαστε

Κοίτα ένα πραγματικά καλό κινητό δεν θα έλεγα ότι είναι υποβάθμιση σε ποιότητα εικόνας, ειδικά στον βασικό αισθητήρα, ειδικά αν τα συγκρίνεις με φακούς κιτ μάλλον το κινητό βγάζει καλύτερες φώτος. Από την άλλη αν έχεις καλή μηχανή και καλούς ποιοτικούς φακούς δεν υπάρχει σύγκριση οι μηχανές εδώ είναι πολύ μπροστά. Φυσικά και η εμπειρία χρήσης μηχανής είναι απλά σε άλλο επίπεδο...

Για το Xiaomi 12Τ και τα 200mp είναι αυτό που λέγαμε εχτές, δείτε τι λέει το gsmarena για τα 200mp. Ουσιαστικά τα 200mp είναι μόνο για το θεαθήναι μπήκαν απλός για να μπουν.

''That can't really be said about the nominal 200MP mode, where the quite significant file sizes (45-85MB) don't come with any meaningful increase in detail - objects just appear a lot larger and more heavily sharpened. In summary: 50MP - good, 200MP - don't bother.''

Κοίτα ένα πραγματικά καλό κινητό δεν θα έλεγα ότι είναι υποβάθμιση σε ποιότητα εικόνας, ειδικά στον βασικό αισθητήρα, ειδικά αν τα συγκρίνεις με φακούς κιτ μάλλον το κινητό βγάζει καλύτερες φώτος. Από την άλλη αν έχεις καλή μηχανή και καλούς ποιοτικούς φακούς δεν υπάρχει σύγκριση οι μηχανές εδώ είναι πολύ μπροστά. Φυσικά και η εμπειρία χρήσης μηχανής είναι απλά σε άλλο επίπεδο...

Για το Xiaomi 12Τ και τα 200mp είναι αυτό που λέγαμε εχτές, δείτε τι λέει το gsmarena για τα 200mp. Ουσιαστικά τα 200mp είναι μόνο για το θεαθήναι μπήκαν απλός για να μπουν.

''That can't really be said about the nominal 200MP mode, where the quite significant file sizes (45-85MB) don't come with any meaningful increase in detail - objects just appear a lot larger and more heavily sharpened. In summary: 50MP - good, 200MP - don't bother.''

μιλάω από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, με διάφορα τηλέφωνα με καλύτερο το τελευταίο μοντέλο iphone της κόρης* μου
και την (πρώην) Fuji XT100 και τη (νυν) Nikon Ζ5, entry level κάμερες στα συστήματά τους, οι οποίες παρεπιμπτόντως έχουν πολύ αξιόλογους κιτ φακούς.

Στα μάτια μου υπάρχει διαφορά, και δεν χρειάζεται pixel-peeping, απλά μιλάω για απλή θέαση των φωτογραφιών με μετρίου μεγέθους καλό μόνιτορ.

Η υπεροχή του κινητού είναι ότι θα το σηκώσεις και θα έχεις 95% καλή ή αρκετά καλή φωτό,
στη μηχανή πρέπει να είσαι γνώστης και να βάλεις και λίγο το μυαλό να δουλέψει,
άμα θες point and shoot, το κινητό θα έχει περισσότερες καλές φωτό, ειδικά όσο οι συνθήκες δυσκολεύουν.

*χώρια που στην περίπτωσή μου, το gap θα μεγάλωνε
καθώς έχω πάντα κινητό 3-4 γενιές πίσω καθώς μου φαίνεται "κάπως" να κυκλοφορώ με κινητό των 1500 ευρώ αν και στο χώρο της δουλειάς μου είναι κάτι συνηθισμένο
- και μη βγει κάποιος να πει για αλεπού και κρεμαστάρια - άνετα είχα σχεδόν τσάμπα κάθε χρόνο τελευταίο iphone με τιμολόγια και πώληση.

όσο για την κόρη μου φαίνεται ακόμη περισσότερο υπερβολή, ας όψεται που κέρδισε την υποτροφία.

Last edited:
  • Like
Reactions: papg and cacau

nyc.gif

ο παραπάνω κύριος δε μας λέει αυτές οι φωτογραφίες αν είναι απλά από το κινητό ή με επιπλέον επεξεργασία του τύπου topaz labs,
exif data δεν υπάρχουν και επίσης όλες οι φωτος είναι σχετικά χαμηλής ανάλυσης,
που είναι η μία με τη μεγάλη ανάλυση από την οποία βγήκαν οι μεγενθύσεις;
αλλοιώς ούτε με μέτριο τηλεφακό δεν το κάνεις αυτό

επίσης να πω ότι ο ίδιος είναι product manager της google, για όποια σημασία μπορεί να έχει

ο παραπάνω κύριος δε μας λέει αυτές οι φωτογραφίες αν είναι απλά από το κινητό ή με επιπλέον επεξεργασία του τύπου topaz labs,
exif data δεν υπάρχουν και επίσης όλες οι φωτος είναι σχετικά χαμηλής ανάλυσης,
που είναι η μία με τη μεγάλη ανάλυση από την οποία βγήκαν οι μεγενθύσεις;
αλλοιώς ούτε με μέτριο τηλεφακό δεν το κάνεις αυτό

επίσης να πω ότι ο ίδιος είναι product manager της google, για όποια σημασία μπορεί να έχει
Δεν ειναι μια μεγάλη και την δείχνει σε σταδια crop . Δείχνει τα στάδια zoom του κινητού και την επεξεργασία που κάνει το λογισμικο του για να βγει καλύτερη ευκρίνεια μέχρι x30.

Αυτές οι δύο φωτογραφίες επειδή έχω βρεθεί στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα με φωτογραφική απλά δε βγαίνουν ή μάλλον δε βγαίνουν τόσο έτοιμες.
IMG_20220930_093702.jpg

IMG_20220930_093657.jpg

Δεν ειναι μια μεγάλη και την δείχνει σε σταδια crop . Δείχνει τα στάδια zoom του κινητού και την επεξεργασία που κάνει το λογισμικο του για να βγει καλύτερη ευκρίνεια μέχρι x30.
το κατάλαβα αυτό, αλλά είναι όλες φωτος περίπου 4000*3000, η κάμερα του κινητού έχει υψηλότερη ανάλυση,

δε λέει πουθενά αν οι εικόνες είναι απευθείας από το κινητό και δεν υπάρχει δείγμα από exif data

group product manager της gοogle είναι και καλά κάνει και διαφημίζει το κινητό που πρόκειται να κυκλοφορήσει η εταιρεία στην οποία εργάζεται, αλλά ας μας δώσει και παραπάνω στοιχεία για να πείσει και εμάς τους δύσπιστους

Φίλτρα; Αφού με το software κάνεις παπάδες πλέον. Τι να τα κάνει κάποιος τα φίλτρα; Και είναι και το άλλο. Αν πάρεις μια φωτογραφία με φίλτρο μετά δεν μπορείς να κάνεις undo. Ενώ την αυθεντική την σκέτη την κάνεις ότι θες.

Με αυτά τα φίλτρα πετυχαίνεις πράγματα που δε γίνονται στο post.

Όπως πχ το variable nd για να έχεις σωστό motion blur στο βίντεο, και όχι αυτό το βίντεο look .
Αυτό είναι απαραίτητο και στις Dslr , mirrolens κλπ

Το ίδιο με τα graduated φίλτρα, τα black mist κλπ για long exposures και αλλά εφέ.

Μερικά είναι απαραίτητα αν θες να έχεις πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Σωστά αυτά που λες Γιάννη, βέβαια δεν ξέρω αν κάποιος που τραβάει με κινητό πραγματικά ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα, αν ενδιαφέρεται μάλλον θα έχει μηχανή και ένα σκασμό εξοπλισμό και δεν θα βασίζεται σε κινητό. Βέβαια σε καθε περίπτωση γιατί όχι….

Κι εγώ έχω μηχανή, αλλά δε τη κουβαλάω πια μαζί μου.

ΥΓ… έξω υπάρχει πολύ κόσμος που τραβάει πια με κινητά , από τικ τοκ, μέχρι vlogs και από YouTube videos μέχρι οικογενειακές στιγμές, και θέλει καλύτερη ποιότητα .

Sent from my iPad using Tapatalk Pro