billpeppas
Supreme Member
Κανένας δεν είπε ότι το κινητό θα αντικαταστήσει μια μηχανή ενός επαγγελματία ή σε τρίποδο, αυτό έλειπε, απλά για τον απλό κόσμο τα κινητά πλέον σε πάρα πολλές συνθήκες αποδίδουν σχεδόν ανάλογα και σε κάποιες περιπτώσεις και καλύτερα από μια dslr/mirrorless Μηχανή, και τα κινητά μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο κάνουν άλματα, η ψαλίδα κάθε χρόνο κλείνει όλο και πιο πολύ.
Τώρα αν τραβάς sport, σε ακραίες συνθήκες κλπ. ε προφανώς πάς με μηχανή και πανάκριβους φακούς, χοντρικά όμως στο 90% των περιπτώσεων ένα καλό κινητό όπως π.χ. το Huawei p30 pro αποδίδει σχεδόν το ίδιο με μια dslr μηχανή με έναν κιτ φακό.
Υ.Γ. Για το τρίποδο ρώτα αν θες εδώ μέσα που είμαστε και άτομα που ασχολούμαστε πόσοι χρησιμοποιούν συστηματικά τρίποδα, ελάχιστοι.
Υ.Γ. Για τις πολλαπλές λήψεις μην το λες, η τρομερή επεξεργαστική δύναμη των κινητών τα κάνει πλέον σε κάποιες περιπτώσεις να τραβάνε άνετα πολλαπλές λήψεις και ανθρώπους ακόμα και κινούμενα αντικείμενα που κινούνται αργά, θέμα χρόνου είναι να τραβάνε ίσως και sport με πολλαπλές λήψεις εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.
Υ.Γ. Γενικά την ίδια άποψη είχα και εγώ με τα κινητά που έχεις και εσυ πριν καιρό, άλλα διαβάζοντας, κοιτώντας δείγματα και κυρίως δουλεύοντας με σύγχρονα κινητά και ψάχνοντας εντυπωσιάστηκα, τα κινητά έχουν κάνει τρομερό άλμα, το είδες και στο παράδειγμα του Γιάννη, φτάσαμε σε σημείο (έστω και σε στατικό θέμα) ένα κινητό να φτάνει ή και να ξεπερνάει σε Dynamic range μια καλή και σύγχρονη FF....απίστευτο, ενώ σε λεπτομέρεια να σου πω ότι το π.χ. Note 8 pro των 180 ευρώ που έχω ''ξερνάει'' αρχεία 64mp με τόση λεπτομέρεια που δεν τα έχω με καμία από τις μηχανές που έχω που τερματίζουν στα 24mp, ειδικά αν κάνεις crop και μεγάλο ζουμ, το κινητό τα ισοπεδώνει.
η DSLR βγήκε/προορίζεται για τον επαγγελματία ή και χομπίστα ( φωτογράφο, όχι τραβάω στιγμιότυπα ).
Ο επαγγελματίας φωτογράφος τοπίου π.χ. δεν πάει χωρίς τρίποδο ούτε στην αυλή του.
Αν εσύ και ο Φ,Χ,Ψ δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο και είστε ερασιτέχνες και σας τραβάει και το κινητό για την δουλειά αυτή, good for you.
Αλλά το να λέμε ότι ένα κινητό τραβάει εξίσου καλή φωτό με την D3300 + 18-55 VR II π.χ. ( έβαλα από τις πιο οικονομικές DSLR + φακό ) είναι ανέκδοτο για τον επαγγελματία.
Πού να συγκριθούν ? Στο sharpness ? στο ghosting & flaring που το κινητό απλά κόντρα στον ήλιο με τον ήλιο στα άκρα ή στο κάδρο μέσα δεν βγάζει ούτε για αστείο ? στην ταχύτητα και την ακρίβεια του focusing ?