Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Κανένας δεν είπε ότι το κινητό θα αντικαταστήσει μια μηχανή ενός επαγγελματία ή σε τρίποδο, αυτό έλειπε, απλά για τον απλό κόσμο τα κινητά πλέον σε πάρα πολλές συνθήκες αποδίδουν σχεδόν ανάλογα και σε κάποιες περιπτώσεις και καλύτερα από μια dslr/mirrorless Μηχανή, και τα κινητά μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο κάνουν άλματα, η ψαλίδα κάθε χρόνο κλείνει όλο και πιο πολύ.
Τώρα αν τραβάς sport, σε ακραίες συνθήκες κλπ. ε προφανώς πάς με μηχανή και πανάκριβους φακούς, χοντρικά όμως στο 90% των περιπτώσεων ένα καλό κινητό όπως π.χ. το Huawei p30 pro αποδίδει σχεδόν το ίδιο με μια dslr μηχανή με έναν κιτ φακό.

Υ.Γ. Για το τρίποδο ρώτα αν θες εδώ μέσα που είμαστε και άτομα που ασχολούμαστε πόσοι χρησιμοποιούν συστηματικά τρίποδα, ελάχιστοι.
Υ.Γ. Για τις πολλαπλές λήψεις μην το λες, η τρομερή επεξεργαστική δύναμη των κινητών τα κάνει πλέον σε κάποιες περιπτώσεις να τραβάνε άνετα πολλαπλές λήψεις και ανθρώπους ακόμα και κινούμενα αντικείμενα που κινούνται αργά, θέμα χρόνου είναι να τραβάνε ίσως και sport με πολλαπλές λήψεις εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.

Υ.Γ. Γενικά την ίδια άποψη είχα και εγώ με τα κινητά που έχεις και εσυ πριν καιρό, άλλα διαβάζοντας, κοιτώντας δείγματα και κυρίως δουλεύοντας με σύγχρονα κινητά και ψάχνοντας εντυπωσιάστηκα, τα κινητά έχουν κάνει τρομερό άλμα, το είδες και στο παράδειγμα του Γιάννη, φτάσαμε σε σημείο (έστω και σε στατικό θέμα) ένα κινητό να φτάνει ή και να ξεπερνάει σε Dynamic range μια καλή και σύγχρονη FF....απίστευτο, ενώ σε λεπτομέρεια να σου πω ότι το π.χ. Note 8 pro των 180 ευρώ που έχω ''ξερνάει'' αρχεία 64mp με τόση λεπτομέρεια που δεν τα έχω με καμία από τις μηχανές που έχω που τερματίζουν στα 24mp, ειδικά αν κάνεις crop και μεγάλο ζουμ, το κινητό τα ισοπεδώνει.

η DSLR βγήκε/προορίζεται για τον επαγγελματία ή και χομπίστα ( φωτογράφο, όχι τραβάω στιγμιότυπα ).

Ο επαγγελματίας φωτογράφος τοπίου π.χ. δεν πάει χωρίς τρίποδο ούτε στην αυλή του.
Αν εσύ και ο Φ,Χ,Ψ δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο και είστε ερασιτέχνες και σας τραβάει και το κινητό για την δουλειά αυτή, good for you.
Αλλά το να λέμε ότι ένα κινητό τραβάει εξίσου καλή φωτό με την D3300 + 18-55 VR II π.χ. ( έβαλα από τις πιο οικονομικές DSLR + φακό ) είναι ανέκδοτο για τον επαγγελματία.
Πού να συγκριθούν ? Στο sharpness ? στο ghosting & flaring που το κινητό απλά κόντρα στον ήλιο με τον ήλιο στα άκρα ή στο κάδρο μέσα δεν βγάζει ούτε για αστείο ? στην ταχύτητα και την ακρίβεια του focusing ?

υπαρχουν εξτρα φακοι, σκιαστρα, nd filter κλπ και για κινητα.

Και με μια μηχανη , αν την αφησεις "μαμα" , τα ιδια θεματα θα εχεις πανω κατω.

Ενας σωστος χομπιστας, μπορει το ιδιο ευκολα να εξοπλισει σωστα και το κινητο του για να εχει αντιστοιχα αποτελεσματα.

Ενα μεσο ειναι και το κινητο.... κι αυτο θελει τη φροντιδα του .

Οσο για την εστιαση , εχουν βελτιωθει πολυ τα νεα κινητα (μιλαμε για ναυαρχιδες κυριως), δες πχ το νεο Sony xperia 1 mark II

https://www.youtube.com/watch?v=2LeoTutU_r0

Η αλήθεια είναι πως όταν αναλαμβάνω μια δουλειά ( φωτογραφική εργασία πάντα) ή κάποιο project, τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ το κινητό ή το tablet και κάνω μερικές λήψεις ως preview προκειμένου να πάρω την τελική απόφαση με την ησυχία μου και να φωτογραφίσω μετά με τον κανονικό εξοπλισμό.
Δεν αντικαθιστά την κανονική κάμερα, αυτό έλειπε, βοηθά όμως με την άμεση υπηρεσία που παρέχει...κάτι σαν υπασπιστής!

Last edited:
Όπως παλιά γινοταν με τις polaroid, πριν χρησιμοποιήσουν τις medium format.

Παιδιά το νήμα έχει συγκεκριμένο σκοπό, την ενημέρωση και μόνο πόσο τα κινητά έχουν πλησιάσει τις φωτογραφικές μηχανές σε κάποια χαρακτηριστικά τους.

Θα συνιστούσα να αποφεύγουμε την συνεχή επανάληψη προσωπικών μας συμπερασμάτων και ιδαίτερα τη γενίκευση τους σε υπερθετικό βαθμό. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια να εκτιμήσει όσα βλέπει στα συγκριτικά και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Τυχόν συνεχείς επαναλήψεις δεν βοηθούν ούτε προσφέρουν κάτι παραπάνω και είναι κρίμα να χάνετε και εσείς τον χρόνο σας και οι συντονιστές να επεμβαίνουν μετά και να τα σβήνουν.

Ιωάννη πες μας δυο λόγια για τη διαφορά μεταξύ των δύο σε διάφραγμα και iso, γιατί αυτή η μεγάλη απόκλειση.

Αυτόματο iso σε slow normal ή faster, με διαφορετικές ρυθμίσεις δε μπορώ να έχω σαφή συμπέρασμα. Σε παρακαλώ την επόμενη που θα ευκαιρίσεις δώσε μας δείγματα και με ρυθμίσεις κοντινές όσο είναι δυνατόν.
Να είσαι καλά φίλε Ιωάννη που μοιράζεσαι την εμπειρία σου μαζί μας. Δύναμη!!

Last edited by a moderator:
αυτο που βλεπω εγω στο μονιτορ μου ειναι το εξης..... κι εχει σημασια αυτο που ειπα και πριν .

Αν τα δεις διπλα διπλα σε νορμαλ θεαση, δεν καταλαβαινεις ποια ειναι ποια (οκ, το χρωμα δεν το υπολογιζω, μιας και ειναι προσωπικο γουστο κι επισης εχει πολλες ρυθμισεις για να το φερεις εκει που θες ).

Εκει που η διαφορα φαινεται, ειναι σε θεαση 100% και πανω, και ειδικα αν τα συγκρινεις σε ιδιο μεγεθος απεικονησης.
επειδη τα περισσοτερα κινητα εχουν σαν τελικο αποτελεσμα (αρχειο) στα 12-16 Mp, εκει φαινεται η διαφορα απο μια μηχανη με 24 και πανω (στη λεπτομερεια εννοω).

Το μοναδικο που εχω δει εγω να μην εχει αυτο το θεμα ειναι το xiaomi / samy με τον αισθητηρα των 108 Mp, επειδη παραγει αρχειο 25/27 Mp και διπλα διπλα, η λεπτομερεια ειναι σχεον ιδια (και καποιες φορες καλυτερη στο κινητο)

αυτα την ημερα....

το βραδυ , αν χρησιμοποιησεις την gcam (σε οσα κινητα τη παιρνουν) εχουμε παρομοια αποτελεσματα, αλλα ελαφρως πιο "τεχνητο" το αποτελεσμα.
Το Iphone εχει το πιο φυσικο night mode, και οσα παιρνουν gcam μπορεις να το ρυθμισεις αντιστοιχα.

Αυτόματο iso σε slow normal ή faster, με διαφορετικές ρυθμίσεις δε μπορώ να έχω σαφή συμπέρασμα. Σε παρακαλώ την επόμενη που θα ευκαιρίσεις δώσε μας δείγματα και με ρυθμίσεις κοντινές όσο είναι δυνατόν.
Να είσαι καλά φίλε Ιωάννη που μοιράζεσαι την εμπειρία σου μαζί μας. Δύναμη!!

δεν ειναι δυνατον αυτο.... γιατι τα συγχρονα κινητα εχου περιεργη συμπεριφορα, και αποφασιζουν μονα τους .
Εκει στηριζονται αλλωστε, δεν εχει νοημα να βαλεις τις ιδιες τιμες σε ISO,διαφραγμα, ταχυτητα κλπ.... γιατι ετσι δεν παιρνεις το maximum των κινητων.

Τραβανε συνηθως πολλαπλες λιψεις σε ελαχιστο χρονο και βγαζουν μετα το αποτελεσμα.

Δε μετραμε εδω την πραγματικη αποδοση των αισθητηρων , αυτη ειναι δεδομενα πολυ μικροτερη απο των μηχανων.... βλεπουμε την τελικη εικονα, εχοντας το κινητο πολυ δυνατους επεξργαστες και software, κι εκει ειναι η δυναμη τους.

Αλλωστε τα συγκριτικα αυτα, ειναι για ανθωπους που συνηθως τραβανε στο αυτοματο ...αλλιως εχουμε και στα κινητα RAW, ρυθμισεις κλπ

Παιδες οταν κανουμε quote στον συνομιλητη μας και εχει στο μηνυμα του τοσο μεγαλα αρχεια φωτογραφιων αναποφευκτα χανεται ο ειρμος του νηματος και δυσκολευεται οποιος σκρολαρει απο κινητο.

Προτιματε να βαζετε ενα link του post που θελετε να κανετε quote και να το σχολιασετε.

Αυτο το κανετε πηγαινοντας τον κερσορα πανω δεξια στο μηνυμα στο νουμερο του μηνυματος πχ στο #640 κανοντας δεξι κλικ και κανοντας copy link address και paste οπως στο πανω μηνυμα του karamela ειτε βαζοντας το σε συνδεσμο πχ #640

Προσάρμωσε τη φωτογραφική σύμφωνα με το κινητό, παράδειγμα μη μου έχει μου έχεις διάφραγμα f11 και iso 1600 σε σημείο εστίασης που δε χρειάζεται. Στη κάμερα με επιλογή P έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε ταχύτητα ή πόσο αργό ή γρήγορο θέλουμε να είναι το iso ή τη τιμή του.....αν και όποιος έχει κάμερα δε τη δουλεύει στο αυτόματο
Επίσης κάνε το κόπο να δούμε απόδοση σε κίνηση όπως γράφηκε πιο πριν.

..........δεν ειναι δυνατον αυτο.... γιατι τα συγχρονα κινητα εχου περιεργη συμπεριφορα, και αποφασιζουν μονα τους .
Εκει στηριζονται αλλωστε, δεν εχει νοημα να βαλεις τις ιδιες τιμες σε ISO,διαφραγμα, ταχυτητα κλπ.... γιατι ετσι δεν παιρνεις το maximum των κινητων.

Τραβανε συνηθως πολλαπλες λιψεις σε ελαχιστο χρονο και βγαζουν μετα το αποτελεσμα.

Δε μετραμε εδω την πραγματικη αποδοση των αισθητηρων , αυτη ειναι δεδομενα πολυ μικροτερη απο των μηχανων.... βλεπουμε την τελικη εικονα, εχοντας το κινητο πολυ δυνατους επεξργαστες και software, κι εκει ειναι η δυναμη τους.

Αλλωστε τα συγκριτικα αυτα, ειναι για ανθωπους που συνηθως τραβανε στο αυτοματο ...αλλιως εχουμε και στα κινητα RAW, ρυθμισεις κλπ

Όπως είπα , μάλλον ξεχασα τη μηχανή σε manual iso 1600....

Για τα υπόλοιπα ...δυστυχώς δεν το έχω πια το τηλέφωνο!

κανενα κινητο δε μπορει να φτασει επιδοσεις full frame "στα ισια" ...προφανως κι αυτο ειναι θεμα Φυσικης.

Γνβωστα πραγματα σε ολους, ειδικα σ αυτο το φορουμ που ολοι μας ειμαστε γνωστες και ξερουμε μερικα πραγματα.

Απλως, τα κινητα βασιζονται σε πολυ καλο hardware, πεξεργαστες και κυριως εξελιγμενο software.

Θαυματα δε γινοντυαι, παντα μια φωτογραφικη θα εχει το πανω χερι σε πολλες περιπτωσεις.

Μερικες απ αυτες.... φωτογραφηση κινουμενου θεματος, νυχτερικη φωτο με κινηση, φωτο sport , πουλιων και σε μεγαλες εστιακες αποστασεις γενικα, νυχτερινο βιντεο κλπ

Επισης, ΚΑΝΕΝΑΣ φωτογραφος σοβαρος, επαγγελματιας ή χομπυστας δεν θα δωσει τη μηχανη του για ενα κινητο .

Επισης, οπως εχει ειπωθει, ισως ειναι και το εναυσμα για πολλα νεα παιδια, που θα "γλυκαθουν" με τη φωτογραφια, να μπουν στον ομορφο κοσμο των μηχανων με εναλλαξιμους φακους.
Για κομπαψτ δε μιλαω, δεν υπαρχει πια κανενας λογος να επενδυσεις σε μια τετοια, ειδικα με τις τιμες που εχουν , ειδικα η σονυ.

Η συζητηση εδω εχει πολυ ενδιαφερον, ειδικα για να βλεπουμε την εξελιγη της τεχνολογιας και που αυτη μας οδηγει.

εμενα π.χ. με οδηγησε να "επενδυσω" σε ενα καλο κινητο , θυσιαζοντας εναν φακο, που ΓΙΑ ΜΕΝΑ δεν προσεφερε κατι παραπανω.
Δεν θα ηθελα να τον δωσω φυσικα, αλλα τα λεφτα δεν ειναι πολλα πια και κανουμε ολοι θυσιες για το χομπυ μας!

Θα εξακολουθω να χρησιμοποιω την σονυ στις εκδηλωσεις που παω (ελαχιστες πια) , σε καποια αθλητικα γεγονοτα οπου ειναι αναντικαταστατη, και φυσικα οποτε εχω ορεξη για "περιπετεια".
Η μηχανη , ειδικα με ενα καλο EVF δινει αλλη ευχαριστηση κι αλλη αισθηση, αυτο το γνωριζουμε και ειναι ενας απο τους λογους που εχουμε ακομα τις μηχανες μας.

Απο την αλλη μη σνομπαρουμε τα κινητα, ειναι πια πολυτιμοι βοηθοι και για πολλους εκει εξω, ισως και το μοναδικο εργαλειο τους.

Μπορει κι αυτο ν αποτελεσει μια αξιολογη webcam, ενα εργαλειο για το σχολειο/δουλεια μας , μια μηχανη για καθημερινη χρηση, διακοπες , μικρες εξορμησεις κλπ

Η τεχνολογια τους εξελλιστεαι διαρκως και ειμαστε εδω για να τη θαυμασουμε.... :ernaehrung004:

Παιδια ειναι μια συζητηση που κανουμε μια στο τοσο, και απλα καθε φορα βλεπουμε οτι η ψαλιδα κλεινει ολο και περισσοτερο, ειδικα πλεον, πολυ επικινδυνα... Ευτυχως που καποιοι εχουν αυτη την ορεξη οπως καλη ωρα ο Γιαννης που ανοιγει τα ματια σε πολλους που δεν λενε ( ή δεν θελουν) να καταλαβουν αυτο που συμβαινει.

Ειδικα στο τελευταιο τεστ 2 σελιδες πισω (που αν το λεγαμε μερικα χρονια πριν θα επεφτε τρελο δουλεμα) βλεπουμε οτι ενα κινητο κοιταει στα ματια μια τελευταιας γενιας FULL FRAME camera, ειναι κατι που προσωπικα δεν μπορω να το προσπερασω ή να κανω οτι δεν το βλεπω. Τα λεγαμε καιρο τωρα (τουλαχιστον 2 χρονια), και θυμαμαι απο τοτε παντα υπηρχαν καποιοι που δεν ηθελαν να δουν τι ερχεται. Καλως ή κακως, αυτο ειναι το μελλον (για τη μαζα)

Να κάνουμε ένα νήμα για σκέψεις και προσωπικές αναζητήσεις για τα φωτογραφικά κινητά αφού υπάρχει όρεξη για τέτοια κουβέντα και να μην ταλαιπωρούμε τη διαχείριση.

Παναγιώτη δεν απαγορεύτηκε καμία συζήτηση, αυτο που γραφτηκε απο εμένα ξεκάθαρα είναι η επανάληψη απο το ίδιο μέλος ξανά και ξανά των ίδιων που έχει αναφέρει κατα επενάληψη στο 90% των post του και στα δυο νήματα.

Τα νήματα είναι τεχνικά, παρουσιάζονται δείγματα όπου ο καθένας μπορεί να γράψει την άποψή του αλλά πρέπει και να υπάρχει ένα όριο στην επανάληψη. Το προβλέπει ο κανονισμός αλλωστε και είναι υποχρεωση της ΔΟ να κρατάει τα νήματα καθαρά. Και προσπαθούμε μάλιστα να μην τα σβήνουμε αλλά να τα κάνουμε merge ωστε να μην υπάρχει και η σχετική γκρίνια. Προφανώς και δεν θα ανοίξουμε άλλο νήμα για να συζητάμε εκει τα ίδια.

Εκανε μια τοποθέτηση το μέλος vamvakoulas που παρότι δεν συμφωνώ γιατι είναι σε κάποια σημεία της γενικευμένη, άκομψη και στό όριο του flame, όπως θα δείς όμως έμεινε.

Last edited:
Δεν ξερω αν ειναι εκτος θεματος, αλλα θα ηθελα να προσθεσω οτι αυτο που κανει ο Γιαννης Σπυρου ειναι αξιολογο και βοηθαει πολυ κοσμο.

Με εχει βοηθησει και εμενα στην αγορα της πρωτης φωτογραφικης μηχανης μου(σονυ α3000) και θα ηθελα να τον ρωτησω παλι...

Αν εψαχνα να αγορασω παλι την πρωτη μου φωτογραφικη μηχανη χωρις να ξερω αν θα ασχοληθω πιο βαθια με την φωτογραφια τι θα μου προτεινες αυτον τον καιρο?

Ενα καλο κινητο ή μια φθηνη φωτογραφικη μηχανη με εναλλαξιμους φακους??

ισως ενα κινητο για αρχη , για να δεις ποσο σ αρεσει η φωτογραφια σαν χομπυ .

Να μαθεις και μ αυτο τα βασικα, εχουν και manual mode τα περισσοτερα κινητα, τραβανε και καλο βιντεο.
Να δεις οτι μπορεις να επεξεργαστεις αμμεσα τις φωτογραφιες , ακομα και τις RAW που μπορεις να τραβας και να τις μοιραζεσαι αμμεσα με τους αγαπημενους σου.

κι αν δεις οτι σ αρεσει ο κοσμος της φωτογραφιας και δεις τις αντοχες των κινητων και τους περιορισμους που εχουν, και θελεις κατι παραπανω, τοτε να "επενδυσεις" σε μια καλη συγχρονη μηχανη με εναλλαξιμους φακους ...αλλλα προσοχη , οχι να μεινεις με καποιον φτηνο κιτ φακο και τερμα.

Μια τετοια μηχανη , αναλογα τις αναγκες σου, χρειαζεται και τον αναλογο εξοπλισμο.

αν πχ τραβας τοπια, θες καλο ευρυγωνικο, φιλτρα nd/polariser , καλο τριποδι κλπ

αν παλι θες αθλητικα γεγονοτα παιδιων , σκυλιων κλπ , ειτε φωτογραφιση πουλιων και ζωων , θες καλο τηλεφακο και φωτεινο .

Αν θες φωτο δρομου , καποιον μικρο, ελαφρυ αλλα ποιοτικο φακο απο 28 εως 50 mm κλπ

Αν ειναι να παρεις μια μηχανη , που ειτε λογω ελλειψης χρονου, χρηματων , διαθεσης για κουβαλημα κλπ την αφηνεις σπιτι, καλυτερα ενα καλο κινητο.

Ναι αλλά έχω την εντύπωση ότι αν έπαιρνα ένα καλό κινητό θεωρώ ότι κατά 90% θα εμένα εκεί και δεν θα προχωρούσα στη φωτογραφία.
Ακομα και τώρα έχω κινητό που τραβάει raw αλλά δεν έχω μπει στη διαδικασία να δοκιμάσω να κάνω κατι..
Δεν ξερω,μπορεί να κάνω λάθος αλλά νομίζω τα κινητά είναι μια εύκολη λύση σε πολλά πράγματα όπως και στην φωτογραφία πού κάποιον νέο στο χώρο δεν θα τον κάνει να τριφτει.Θα βγάζει μια φωτό,θα πετάει ένα έτοιμο φίλτρο και θα λέει ουαου τι φωτογραφία εβγαλα!!Για αυτούς που εχουν μια εμπειρία ίσως δοκιμάσουν...

αν του αρκει μια απλη φωτο απο κινητο, με μερικα φιλτρα... τοτε γιατι να μπει στο κοπο ?

Εμεις εδω κανουμε το αντιστροφο ταξιδι.
Εχουμε καταφερει να εχουμε το αποτελεσμα που θελουμε, ο καθενας με τη δικια του μηχανη, και ψαχνουμε μηπως γλυτωσουμε κατι... αλλος βαρος και ογκο, αλλος χρηματα, αλλος ευκολιες των social media κλπ.

Αν καποιος ομως δε μπορει να βγαλει φωτο που τον ικανοποιουν σε διαφορες συνθηκες, οπως ανεφερα παραπανω, τοτε θα ψαχτει μηπως φταειει το κι9νητο...κι εκει θα παει στη λυση της φωτοραφικης.

Ολα ειναι θεμα αναγκων... αν καποιος πχ παει να τραβηξει κινουμενο θεμα το βραδυ (ή βιντεο) και του βγει μαπα, τοτε θα ψαχτει αλλιως.

Και σε πολλες αλλες περιπτωσεις βεβαια....