Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Παλικάρια όπως ίσως θυμόσαστε είμαι οπαδός των μικρών μηχανών, compacts και γενικώς του "η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου"!

Όμως όσο καλές φωτογραφίες κι αν βγάζει ένα κινητό - και είμαι σίγουρος ότι είμαστε ακόμα στην αρχή - του λείπουν μερικά πράγματα: ροδέλες, κουμπιά, grip κ.λ.π. Οπότε χωρίς αυτά η "εμπλοκή" ή "σχέση" - πέστε το με δικά σας λόγια - είναι ελλιπής και "μίζερη" τολμώ να πω.

Ίσως μελλοντικά ακόμα και οι επαγγελματίες να τραβάνε με τα super-wow κινητά με ζουμ 50Χ/f0,85 κ.λ.π. αλλά προσωπικά ως χομπίστας θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ φωτογραφικές - όπως μερικοί τραβάνε ακόμα με φιλμ (ή σκιτσάρουν με κάρβουνο).

Το κινητό θα το έχω για επικοινωνία και ως (σύγχρονο) ελβετικό σουγιά: και με αυτόν μπορείς να φας το φαΐ σου αφού ανοίξεις την κονσέρβα, αλλά...

Παλικάρια όπως ίσως θυμόσαστε είμαι οπαδός των μικρών μηχανών, compacts και γενικώς του "η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου"!

Όμως όσο καλές φωτογραφίες κι αν βγάζει ένα κινητό - και είμαι σίγουρος ότι είμαστε ακόμα στην αρχή - του λείπουν μερικά πράγματα: ροδέλες, κουμπιά, grip κ.λ.π. Οπότε χωρίς αυτά η "εμπλοκή" ή "σχέση" - πέστε το με δικά σας λόγια - είναι ελλιπής και "μίζερη" τολμώ να πω.

Ίσως μελλοντικά ακόμα και οι επαγγελματίες να τραβάνε με τα super-wow κινητά με ζουμ 50Χ/f0,85 κ.λ.π. αλλά προσωπικά ως χομπίστας θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ φωτογραφικές - όπως μερικοί τραβάνε ακόμα με φιλμ (ή σκιτσάρουν με κάρβουνο).

Το κινητό θα το έχω για επικοινωνία και ως (σύγχρονο) ελβετικό σουγιά: και με αυτόν μπορείς να φας το φαΐ σου αφού ανοίξεις την κονσέρβα, αλλά...

Είπαμε ανήκεις στο 1% , κλείδωσε :flipout:

Εγώ είμαι ένα κλικ πιο πάνω σε ανάγκες Δημήτρη, θέλω την πιο compact συσκευή / σύστημα χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό στο τι φωτογραφία θέλω να βγάλω. Όταν το ανακαλϋψω θα ενημερώσω σχετικά, αν βεβαια ενδιαφέρεται κανεις ακόμη.

Το κινητό υπολογίζω κάποια στιγμή να αντικαταστησει υπό προϋποθέσεις το δεύτερο μικρό σώμα που έχω συνήθως μαζί μου, για την ώρα ούτε αυτό μπορεί να το κάνει επαρκώς και ο λόγος είναι απλός, σχεδόν ποτέ δεν φωτογραφίζω αποκλειστικά με οθόνη και ειδικά με σταθερή οθόνη, αναμένω λοιπόν το πρώτο κινητό με tilt shift φακό :HTEHETH63:

Πάντως ας προβληματιστούμε όλοι μας από αυτά που έγραψε εύστοχα ο johnmlrs, ελάχιστοι πραγματικά καλοί φωτογράφοι θα προκύψουν από την νέα γενιά των instagrammers (εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα), σε σύγκριση πάντα με το να ξεκινούσαν όλοι αυτοί με αφετηρία μια μηχανή στο χέρι τους.

Δεν νομίζω να φταίει η μηχανή τόσο αλλά η "κατεύθυνση" (περι insta κτλ)
Από την άλλη και να σε εμπνέει, και να σε βοηθάει κάτι που κρατάς είναι πολύ καλό, αλλά αν το έχεις (με την φωτογραφία) θα το βρεις με οτιδήποτε για αρχή και μετά θα προχωρήσεις.

Κατά τα άλλα τα βασικά όποιος θέλει θα τα μάθει. Άλλα πράγματα όμως θα κάνουν κάποιο να ξεχωρίσει. Λίγοι είναι αυτοί στη φωτογραφία όπως και παντού. Τι να κάνουμε?
Οι υπόλοιποι ας κάνουμε την πλάκα μας με ότι μας αρέσει και έτσι η ζωή μπορεί να είναι λίγο καλύτερη.

Έτσι είναι. Προσωπικά, παρότι έχω εξοπλισμό, χαίρομαι που υπάρχει πάντα στη τσέπη μου μια συσκευή που μπορεί να απαθανατίσει ανά πάσα στιγμή ένα ωραίο ενσταντανέ σε ποιότητα που ούτε θα φανταζόμουν οτι είναι δυνατόν πριν από μερικά χρόνια.

Εγω παιδια εχω βαρεθεί να κουβαλάω .. και στο τελος να μην βγαζω και κατι το ιδιαιτερο.. οποτε.. κοιταζω την αγορα των κινητών..;)
και της μηχανες σε κανα live μονο που κανω κιολας

Αυτά που λέμε εδώ και καιρό, μέχρι και επαγγελματίες φωτογράφοι άρχισαν σιγά σιγά να χρησιμοποιούν επαγγελματικά τα κινητά τους. Δεν πρέπει να έχω διαβάσει ''καλή'' είδηση για φωτογραφική μηχανή εδώ και χρόνια. Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη.

https://www.dpreview.com/news/0107410682/study-smartphone-camera-use-on-the-rise-among-pro-photographers

Πολύ πρόχειρα και χωρίς καμία ιδιαίτερη ανάλυση παρακάτω 1 απλή σύγκριση σε κακό/μέτριο φωτισμό: Olympus em1 με τον panasonic 12-60 vs Xiaomi mi 10....όλα στο auto, jpeg Και χωρίς καμία επεξεργασία....δεν πείραξα τίποτα σε καμία ήθελα να δω χωρίς ρυθμίσεις κλπ. τι μπορούν να κάνουν συγκριτικά στο αυτόματο, μην δώσετε σημασία στο WB και στις 2 είναι of.

Υ.Γ. Για να προλάβω και μερικούς, προφανώς αν ρύθμιζα την μηχανή π.χ. να τραβήξει στο 1/8 ή και 1/4 (που μπορεί λόγω καλού Ibis) Και επεξεργαζόμουνα και τα 2 αρχεία (πιο ελαστικό της Olympus) προφανώς θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα με την Olympus, απλά όπως είπα ήθελα να δω στο auto τι μπορούν να κάνουν.

Olympus Em1
50227370281_48ce3565df_b.jpg
[/URL]P1012920 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Xiaomi Mi 10
50227594042_3a0874d4dd_b.jpg
[/URL]IMG_20200815_034146 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Και ένα crop από τις παραπάνω, δείτε πόσο καλύτερος φαίνεται ο πίνακας από το κινητό.

Olympus em1
50227594207_14ec3b23a8_b.jpg
[/URL]P1012920 crop by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Xiaomi mi 10
50227594297_c71b1e2888_b.jpg
[/URL]IMG_20200815_034146 crop by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Νίκο αν τραβάς στο συγκριτικό τελειως Auto θα προβληματιστείς πολύ ώστε να βγει κάποιο χρησιμο συμπέρασμα, η μηχανή δεν έχει κατάλληλες ρυθμίσεις για σωστό αποτέλεσμα και κανένα firmware δεν έριξε βάρος σε αυτό από το 2013, απορούσαμε μάλιστα πως και είχαν την επιλογή Auto σε επαγγελματική μηχανή. Ειδικά σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού. Κλειδώνει σχεδόν τα πάντα, ανοίγει ολα τα σημεία εστίασης, βάζει color profile Ienhanced και ένας θεός ξέρει τι κάνει στα υπόλοιπα ...

στα μενού της ΕΜ1 υπάρχουν δυο παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση σε ολες τις φωτό που τραβά η μηχανή, αν δεν κάνω λάθος μπαίνουν με κάποιο τρόπο και στο Auto αλλά ποτέ δεν έχω τραβήξει έτσι. Η πρώτη έχει να κάνει με τη ρύθμιση του AutoISO δηλ. της αυτόματης επιλογής της μηχανής ISO ανάλογα με την ταχύτητα κλείστρου που έχει και ρυθμίζεται α) από την Max τιμή (εσυ την βάζεις) και καλό είναι στην ΕΜ1 να μην βάλεις ISO πάνω 3200 γιατί πάντα στα σκοτεινά θα βγάζει θόρυβο β) στην τιμή κατώφλι ταχύτητας κλείστρου που η μηχανή αλλάζει ανάλογα με το διάφραγμα αυτόματα ISO , η τιμή αυτή είναι κρυμμένη στο μενού συγχρονισμού φλας (slow flash), by default είναι 1/60 , εγώ το βάζω στο 1/40 και πιο κάτω μερικες φορές λόγω ύπαρξης της σταθεροποίησης σταθεροποίησης. Στο Auto πιθανόν να είναι κλειδωμένα και να μην σε αφήνει να τα πειράξεις.

Δεύτερη επιλογή που συνήθως είναι απαραίτητο να ρυθμίσεις στα μενού για jpeg είναι το φίλτρο θορύβου έχει εκτός από off άλλες 4 σκάλες , αν αφήνεις τη μηχανή να ανεβαίνει πάνω από 1600 θέλει τουλάχιστον το Normal φίλτρο που κόβει βέβαια και λεπτομέρεια μαζί με θόρυβο. Αυτό ρυθμίζεται και στο Auto σίγουρα.

Τέλος αφού θέλεις να κανεις τέτοιες συγκρίσεις καλό είναι το Gradation να παει από Normal σε Auto (αυτό μπορεί να το έκανε η μηχανή αυτόματα στο Auto δεν το ξέρω) , η επιλογή αυτή δίνει λόγω άλλης καμπύλης έκθεσης φως στα σκοτεινά ώστε να μοιάζει πιο πολύ η φωτό με ενός κινητού αλλά αυξάνει εκθετικά και τον θόρυβο στα σκοτεινά. Αυτό πιθανόν δεν ρυθμίζεται στο Auto.

εχω την ΕΜ1 πρόχειρη τώρα αλλά με μετατροπή σε υπέρυθρη. Στο auto έχω ακυρωμένη την επιλογή και έχω αποθηκευμένη μνήμη Myset με πολύ ειδικές ρυθμίσεις, για να δω τι κάνει αυτόματα η μηχανή την έβγαλα και τη δοκίμασα σε Auto με τον 100-300 ΙΙ σε σκοτεινό δωμάτιο και με κόκκινο φίλτρο IR επάνω 590nm που ισοδυναμει με ND 5-6 stop. H μηχανή κατέβασε την ταχύτητα κλείστρου ως όφειλε στα τάρταρα και δεν με άφησε να επιλέξω πάνω ISO 1600 (όχι ISO 4000 που έδωσε σε εσένα) χωρίς να μπορώ να επέμβω καθόλου στο ISO. Μόνο στο noise filter μπορώ να επέμβω και να το αλλάξω. Πιθανόν οι ρυθμίσεις στο μενού που είχα πριν να επηρεάζουν και το Auto ΙSO, δεν ξέρω και δεν έχω και χρόνο να το ψάξω, απλά το αναφέρω. Ίσως να μην τράβηξες με Auto αλλά με P (program mode) ?.

Συμπέρασμα γενικό : Ποτέ δεν τραβάμε με την μηχανή στο Auto , δεν υπάρχει κανεις απολύτως έλεγχος τι κάνει η μηχανή και είναι συνήθως διακοσμητικό στοιχείο ειδικά στα pro μοντέλα. Η χρήση τους σε εισαγωγικά μοντέλα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεκινήσει μόνον αν κάποια εταιρία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την επιλογή (αμφιβάλλω πολύ).

Για το συγκεκριμένο τώρα συγκριτικό αν θέλεις να βγουν κάποια πιο χρήσιμα συμπεράσματα για αυτούς που ενδιαφέρονται και τα χρειάζονται βάλε καλύτερα το ημιαυτόματο προγραμμα P με οτι σου προτείνει (ταχύτητα - διάφραγμα), ρυθμίζοντας τα μενού όπως έγραψα επάνω σε λογικά όρια στο Auto ISO , φίλτρο θορύβου, gradation κλπ. Ίσως βέβαια να το έκανες με αυτό αλλά ανέφερες το αυτόματο προγραμμα.

Αν δεν θέλεις να λάβεις υπόψην την σταθεροποίηση της μηχανής στην εξίσωση για πιο χαμηλό ISO από την μηχανή απλά χρησιμοποίησε το PS program με βάση τον γνωστό κανόνα ταχύτητα κλείστρου = 1/FL (35mm) , δηλ. για τα 12 mm στην συγκεκριμένη 1/(12Χ2)=1/24 ταχύτητα κλείστρου, ώστε να επιλέξει η μηχανή το αντίστοιχο ISO για σωστή έκθεση με f3.5 που έχει ο φακός σου ανοιχτός στα 12mm. Θα το κάνει μάλλον και μόνη της η μηχανή αν στο μενού αλλάξεις την ταχύτητα συγχρονισμού φλας και την βάλεις στο 1/20 (από 1/60).

Last edited:
Κώστα εννοώντας στο Auto την em1, εννοώ ότι τράβηξα στο P, ίσως δεν το έραψα καλά. Στο iauto που έχει η μηχανή δεν έχω τραβήξει ποτέ!!!...Βασικά είναι στημένη η μηχανή εξαρχής να κάνει κάποια πράγματα από αυτά που ανέφερες, αποθορυβοποίηση, μονό σημείο εστίασης, natural color, όριο έχω βάλει 4000 iso κλπ. Δεν έχω κάνει φυσικά όσα όλα αναφέρεις. Εννοώντας στο Auto σημαίνει ότι δεν ασχολήθηκα καθόλου, την άνοιξα, την έβαλα στο P και τράβηξα με ότι μπορούσε, είδα ότι το πήγε στο 1/50 μόνη της άλλα είπα να την αφήσω εκει. Βασικά δεν προσπαθώ να ''θάψω'' την μηχανή άλλα να δείξω πρόχειρα πόσο πόσο πολύ έχουν προοδεύσει τα κινητά σε σημείο που ανταγωνίζονται στα ίσια σε ποιότητα εικόνας crop Μηχανές με κιτ ή σκοτεινούς φακούς...

Παρακάτω η ίδια φώτο από την Olympus με χαμηλό iso και χρόνο 1/8...

50228389582_bcce6d2cea_b.jpg
[/URL]P8152921 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Και το crop από τον πίνακα, θα δεις ότι πάλι κρατάει καλά το κινητό, πολύ καλά θα έλεγα...μην ξεχνάμε οτι και το κινητό βελτιώνεται η απόδοση τού αν το ψάξω παραπάνω με gcam, ρυθμίσεις κλπ.

50228179931_3cd372e34e_b.jpg
[/URL]P8152921 crop by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Νίκο σου έγραψα κάποιες ρυθμίσεις για να τραβάς σωστότερα συνολικά με την ΕΜ1 σε AutoISO σε νυχτερινά, αν τα ξέρεις ήδη κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε ολα τα προγράμματα μηχανής είναι χρήσιμα και εφαρμόσιμα όσα έγραψα, καλό είναι να ξέρεις τι κάνουν. Άποψη μου μην τραβάς ποτέ σε ISO4000 εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο (φωτό σε κινούμενο θέμα με λίγο φως). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έως ISO 1600 άντε μετά βίας 3200.

ποσώς με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο τεστ , απλά κάποια από αυτά που σου έγραψα κουμπώνουν στο τεστ σου

Last edited:
Η Ε-Μ1 είναι πλέον μοντέλο επταετίας, ακόμα θαυμάσιες φωτογραφίες βγάζει έστω σε P...

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Η Ε-Μ1 είναι πλέον μοντέλο επταετίας, ακόμα θαυμάσιες φωτογραφίες βγάζει έστω σε P...

Ισχύει διότι η εξέλιξη στους αισθητήρες των μηχανών ειναι αστεία, όποτε και παλιές μηχανές στέκονται θαυμάσια ακόμα και σήμερα. Είχα και την πιο φρέσκια και με μεγαλύτερο αισθητήρα Fuji Χ-E3 οριακά καλύτερες φωτός έβγαζε σε σχέση με την em1, μέχρι 1 stop διαφορά και μόνο με προσεκτική μελέτη στον υπολογιστή. Το θέμα μας είναι ότι πλέον ένα καλο κινητό κοιτάει στα μάτια μια μηχανή με κιτ φακό και όχι μόνο, κάτι που φάνταζε φαντασία πριν μερικά χρόνια.

Εμένα πάλι με ενδιαφέρουν τέτοια τεστακια, συνέχισε κι εδώ είμαστε να συζητάμε, έχουν γίνει πάντως μηχανές τσέπης ειδικά αυτά με τους μεγάλους αισθητήρες. Που να μπει και 1" σε smartphone (δε ξέρω βέβαια αν γίνεται χωροταξικά) εκεί να δεις κόντρα με FF στα ίσα.

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Εμένα πάλι με ενδιαφέρουν τέτοια τεστακια, συνέχισε κι εδώ είμαστε να συζητάμε, έχουν γίνει πάντως μηχανές τσέπης ειδικά αυτά με τους μεγάλους αισθητήρες. Που να μπει και 1" σε smartphone (δε ξέρω βέβαια αν γίνεται χωροταξικά) εκεί να δεις κόντρα με FF στα ίσα.

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κοντά είμαστε στην 1 ίντσα, στις επόμενες 1-2 γενιές εκεί θα πάμε....είχα πριν χρόνια το Nokia 808 Που είχε βασικό αισθητήρα 1 ίντσα, nd φίλτρο και xenon flash.
Θα ανεβάζω όσο μπορώ και έχω χρόνο δείγματα και συγκριτικά, φυσικά και αν υπάρχει ενδιαφέρον. Προσωπικά δεν με απασχολούν συγκρίσεις εργαστηρίου, όσο απλά καθημερινά τεστ και πρόχειρες συγκρίσεις που δείχνουν ένας μέσος χρήστης τι μπορεί να περιμένει....
Τα κινητά πάντως έχουν κάνει τεράστια άλματα, προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί με το τι μπορούν να κάνουν τόσο φωτογραφικά όσο και σε βίντεο.

Υ.Γ. Μακάρι να πάρεις και το note 20 ultra Και να μας βάλεις δείγματα/συγκρίσεις, ειδικά με την Sony Rx1 που έχεις αν θυμάμαι καλά, πολύ θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο!!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ενδιαφέρον συγκριτικό βίντεο του iPhone 11 pro με την Panasonic GF1 (μοντέλο 2009) , φακός ο Lumix 14mm/2.5

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Olympus EM10 III & EM10 ΙV

Δείτε το χάλι το μαύρο σε AF σε βίντεο της em10IV, παρόμοια κακή απόδοση έχει και σε CAF στις φώτος....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και μια σύγκριση ανάμεσα στην em10II και την em10IV.

https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em10-iii-vs-em10-iv/

Κυρίως δείτε το συμπέρασμα καθώς αναφέρει αυτά που λέμε καιρό και επαναλαμβάνουμε συνεχώς.

Απόσπασμα από το άρθρο:

''The E-M10 IV does fulfil this task quite well in some areas because it has a lot of things to offer and a complete system to support it. But it falls short in other areas like the autofocus, and I think a beginner who wants to level up from a smartphone would consider a fast and reliable AF the minimum requirement in 2020, especially since most of the competition (like the Sony a6100) already offers this. Even Fujifilm understood this and has, as a result, implemented fast hybrid AF on entry level models such as the X-A7 and X-T200.

Smartphones can simulate bokeh and studio lights thanks to their software, they’re becoming more and more intelligent and sophisticated. To stay in the game, a camera needs to make sure it does the essentials not just right, but perfectly. In 2020, AF is part of the essential list. And the reason I insist on this is because I don’t see a drastic difference, not just between the E-M10 III and E-M10 IV, but also the first E-M10 released in 2014 and the new camera.''

Απάντηση: Olympus EM10 III & EM10 ΙV

Άντε μετά να προτείνεις τη μηχανή και να στη φέρει μετά στο κεφάλι ο κάτοχος γιατί το κινητό του εστιάζει καλύτερα και όχι μόνο.
Κινητό πια προτείνω στους περισσότερους και έχω το κεφάλι μου ήσυχο και εκείνοι την ησυχία τους.

Re: Απάντηση: Olympus EM10 III & EM10 ΙV

Άντε μετά να προτείνεις τη μηχανή και να στη φέρει μετά στο κεφάλι ο κάτοχος γιατί το κινητό του εστιάζει καλύτερα και όχι μόνο.
Κινητό πια προτείνω στους περισσότερους και έχω το κεφάλι μου ήσυχο και εκείνοι την ησυχία τους.

Ε μα, η em10IV είναι μηχανή που και καλά απευθύνεται σε νέους χρήστες ή για αναβάθμιση από smartphone Και απλά είναι τραγικό να έχει τέτοιο AF ειδικά σε βίντεο, ντροπή εν έτη 2020. Δεν ξέρω πραγματικά τι σκέφτονται εκει στην Olympus Και βγάζουν τέτοια προϊόντα και ζητάνε και τέτοιες τιμές. Δεν βλέπουν τι γίνεται στον ανταγωνισμό? Νιώθω ότι ζούνε σε φούσκα αδιαφορώντας για την αγορά, τις εξελίξεις κλπ. Και είναι κρίμα γιατί κατά τα άλλα είναι μια αξιόλογη μηχανή που με ένα υβριδικό και σωστό σύστημα εστίασης θα ήταν καλό πακέτο για κάποιον που ξεκινάει την φωτογραφία ή απλά για backup σώμα και όχι μόνο. Όπως λεει και συμφωνώ απόλυτα το άρθρο παραπάνω '' a fast and reliable AF is the minimum requirement in 2020'', όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οσο καλό μοτέρ και αν έχεις αυτοκίνητο χωρίς ρόδες δεν πάει πουθενά.

Ποιος είπε οτι τα κινητά με τις μηχανές δεν μπορούν να συνυπάρξουν ? Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων λοιπόν , Alice ονομάζεται το νέο project Βρεταννικης εταιρίας

https://youtu.be/6Ub8I2tVDXQ

Χαρακτηριστικά του σώματος :

specs.jpg

Περισσότερα : https://www.43rumors.com/and-here-it-is-the-new-alice-mft-camera/