Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Οκ γνώμη σου, να με συμπαθάς αλλά οι φωτός που έβαλες κυριολεκτικά δεν μου λένε τίποτα, προφανώς μπορείς να βρεις κάποιες τεχνικές που δεν θα μπορείς να τις κάνεις με ένα κινητό, και αν πάμε π,χ, και στα 600mm εκεί να δεις διαφορές….παρακολουθω και το gallery εδώ στο site, κυριολεκτικά το 90% των φωτό που μπαίνουν θα μπορούσαν άνετα να βγουν και ένα με καλό κινητό. Απλά είναι κουραστικό ο κάθε ένας να προσπαθεί να επιβάλει την γνώμη του, αν εσένα οι φωτός που βγάζεις θεωρείς ότι είναι πολύ καλύτερες από ότι θα έπαιρνες από ένα καινούριο και ακριβό κινητό πάω πάσο. Γνώμη σου και γνώμη μου!!!

Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις, την παρακάτω φωτό πάλευα να την βγάλω με την Nikon Z5 και τον Nikon 24-70. Η μηχανή είτε δεν εστίαζε σωστά, είτε την έκαιγε, είτε έβγαζε θόρυβο, μέχρι που απλά σήκωσα το τότε κινητό μου το παλιό πλέον iPhone 13 Pro και με ένα κλικ έβγαλα το παρακάτω μπαμ μπαμ….δεν θα διεκδικήσει βραβεία, αλλά σε κακό φωτισμό έβγαλα άμεσα ένα αποτέλεσμα που με την μηχανή ζοριζόμουν, και μιλάω για μηχανή FF και με καλό φακό. Τι θέλω να πω, ότι μπορώ να βρω άπειρα παραδείγματα, και έχω βάλει και δείγματα με συγκρίσεις που το κινητό μου κατάφερε να βγάλει πολύ καλύτερη φωτό από ότι η μηχανή μου, όπως φυσικά και το αντίθετο. Απλά με το κινητό παίρνω πολύ πιο άμεσα καλύτερο αποτέλεσμα.

IMG_3348.jpeg

Το κακό με τις DSLR και mirrorless είναι ότι δεν έχουν τηλέφωνο....
Αν είχαν τηλέφωνο πάνω και δυνατότητα να επεξεργαστείς και να ανεβάσεις άμεσα τα αρχεία σε social media, servers κλπ. Θα ήταν ευχής έργο….α και μεγάλη οθόνη, δεν αντέχω πλέον με τις κουτσικες και άθλιες οθόνες των μηχανών. Ούτε την παλεύω να χώνω συνεχώς το μάτι μου μέσα στο τούνελ του σκοπεύτρου για να δω τι τράβηξα γιατί από την οθόνη της μηχανής δεν βλέπω τίποτα. Άμα φτιάξουν για αρχή αυτά τα πράγματα θα είμαι ο πρώτος που θα ξαναγυρίσω σε mirrorless….

Καλά για τα τούβλα dslr με οπτικό σκόπευτρο κλπ. Ούτε που να μου τις χαρίζανε δεν ξαναγύρναγα πίσω σε αυτές…

Nίκο, χωρίς παρεξήγηση, προφανώς κάτι δεν έκανες σωστά με την Ζ5, ή δεν είχες ακόμη την εμπειρία χρήσης της καθώς αυτά που αναφέρεις "Η μηχανή είτε δεν εστίαζε σωστά, είτε την έκαιγε, είτε έβγαζε θόρυβο" αυτό δείχνουν.

Από την άλλη η φωτογραφία που παρέθεσες απο το κινητό - τεχνικά μιλώντας πάντα - δείχνει καλή μόνο σε μικρή διάσταση, πχ στην οθόνη του κινητού ή τάμπλετ καθώς όμως την μεγεθύνεις η απουσία λεπτομέρειας και οξύτητας γίνεται πλέον εμφανής.
Με λίγα λόγια, για να κλείνει το κεφάλαιο αυτό και να μήν χαλάμε τις καρδιές μας μέρες που είναι, πρέπει να παραδεχθούμε πως τα smartphones έχουν εκτοπίσει τις κόμπακτ μηχανές, που μέχρι μερικά χρόνια σχεδόν όλοι είχαν, έχοντας εφάμιλλη ή και ανώτερη ποιότητα σύν τις ευκολίες ενός φορητού υπολογιστή.

Από την άλλη όποιος θέλει να ασχοληθεί με την φωτογραφία, δεν θα μείνει στο κινητό, θα πάει σε σχολή , θα μάθει για το φίλμ , θα δουλέψει σε σκοτεινό θάλαμο, και μετά...camera
Για επαγγελματική σταδιοδρομία δεν το συζητάμε κάν.

Το Σάββατο έχω κανονίσει φωτογράφιση για ξενοδοχείο (δεν το βλέπω να γίνεται λόγω καιρού) στην Εύβοια..Πως θα φαινόταν λέτε του Γερμανού ιδιοκτήτη να έσκαγα μύτη με το κινητό;
Κι άλλα μνημόνια!!:ROFLMAO:

Παιδιά, ας μείνουμε στην χαρά της φωτογραφίας - η φωτογραφία είναι πάνω απ όλα φως, μην το ξεχνάμε- κι ας αφήσουμε την αντιπαράθεση.

Από την άλλη όποιος θέλει να ασχοληθεί με την φωτογραφία, δεν θα μείνει στο κινητό, θα πάει σε σχολή , θα μάθει για το φίλμ , θα δουλέψει σε σκοτεινό θάλαμο, και μετά...camera
Για επαγγελματική σταδιοδρομία δεν το συζητάμε κάν.

Το Σάββατο έχω κανονίσει φωτογράφιση για ξενοδοχείο (δεν το βλέπω να γίνεται λόγω καιρού) στην Εύβοια..Πως θα φαινόταν λέτε του Γερμανού ιδιοκτήτη να έσκαγα μύτη με το κινητό;
Κι άλλα μνημόνια!!:ROFLMAO:

Παιδιά, ας μείνουμε στην χαρά της φωτογραφίας - η φωτογραφία είναι πάνω απ όλα φως, μην το ξεχνάμε- κι ας αφήσουμε την αντιπαράθεση.
Καλά δεν μιλάμε για επαγγελματίες, ε αυτό έλειπε να πας με κινητό όσο καλό και αν είναι….στην τελική ότι αρέσει στον καθένα και όπως βολεύεται, για μένα και το ξαναλέω για μένα δεν υπάρχει γυρισμός με αυτά που βλέπω που κάνουν τα κινητά, ένα σκασμό μηχανές και φακούς έχουν περάσει από τα χέρια μου, όπως έφυγα από το φιλμ και πήγα σε dslr, μετα σε mirrorless, έτσι τώρα σε κινητά. Έχω τραβήξει πάνω από 300K καρέ με μηχανές πολλές από αυτές ακριβές εδώ και πάνω από 20 χρόνια, οπότε έχω προσωπική γνώμη και ξέρω τι μπορώ να κάνω με μια μηχανή, όπως έχω δουλέψει και με δεκάδες ακριβά κινητά. Όλα λοιπόν με την όποια εμπειρία έχω τα βάζω σε μια ζυγαριά. Και τα θετικά του φωτογραφίζω με κινητό είναι μεγαλύτερα από το φωτογραφίζω με μηχανή, πάντα και το τονίζω για μένα….αν κάποια στιγμή δούμε σε μηχανές νέους τεχνολογίας αισθητήρες, ΑΙ και επεξεργαστές με δυνατότητες όπως τα κινητά, μεγάλες καλές οθόνες, επεξεργασία μεσα στο σώμα κλπ. Εννοείται θα αναθεωρήσω…προς το παρών μέχρι να βρω σαν πακέτο κάτι καλύτερο μένω με το κινητό και ακολουθώ τις εξελίξεις για να δούμε που θα μας πάνε..

Οκ γνώμη σου, να με συμπαθάς αλλά οι φωτός που έβαλες κυριολεκτικά δεν μου λένε τίποτα, προφανώς μπορείς να βρεις κάποιες τεχνικές που δεν θα μπορείς να τις κάνεις με ένα κινητό, και αν πάμε π,χ, και στα 600mm εκεί να δεις διαφορές….παρακολουθω και το gallery εδώ στο site, κυριολεκτικά το 90% των φωτό που μπαίνουν θα μπορούσαν άνετα να βγουν και ένα με καλό κινητό. Απλά είναι κουραστικό ο κάθε ένας να προσπαθεί να επιβάλει την γνώμη του, αν εσένα οι φωτός που βγάζεις θεωρείς ότι είναι πολύ καλύτερες από ότι θα έπαιρνες από ένα καινούριο και ακριβό κινητό πάω πάσο. Γνώμη σου και γνώμη μου!!!

Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις, την παρακάτω φωτό πάλευα να την βγάλω με την Nikon Z5 και τον Nikon 24-70. Η μηχανή είτε δεν εστίαζε σωστά, είτε την έκαιγε, είτε έβγαζε θόρυβο, μέχρι που απλά σήκωσα το τότε κινητό μου το παλιό πλέον iPhone 13 Pro και με ένα κλικ έβγαλα το παρακάτω μπαμ μπαμ….δεν θα διεκδικήσει βραβεία, αλλά σε κακό φωτισμό έβγαλα άμεσα ένα αποτέλεσμα που με την μηχανή ζοριζόμουν, και μιλάω για μηχανή FF και με καλό φακό. Τι θέλω να πω, ότι μπορώ να βρω άπειρα παραδείγματα, και έχω βάλει και δείγματα με συγκρίσεις που το κινητό μου κατάφερε να βγάλει πολύ καλύτερη φωτό από ότι η μηχανή μου, όπως φυσικά και το αντίθετο. Απλά με το κινητό παίρνω πολύ πιο άμεσα καλύτερο αποτέλεσμα.

View attachment 244426
Λοιπόν κύττα την φωτό που έβαλες (πάνω) και μία παρόμοια φωτό JPEG που έβγαλα προχθές (κάτω) στο χριστουγεννιάτικο χωριό με Nikon Z6II+Nikkor 24-70mm και ISO 5600 (στο χέρι φυσικά). Και οι δύο φωτό έχουν μεγεθυνθεί κατά 200% για να φανούν οι διαφορές.
Η φωτό με το κινητό είναι φυσικά για γέλια συγκριτικά με την φωτό από την φωτογραφική μηχανή , όποιοσδήποτε το βλέπει αυτό!

Untitled.jpg

Και σύγκριση μετά από μεγέθυνση 100% (αυτό δηλαδή που θα δεις αν την εκτυπώσεις!!). Πάλι καμμιά σχέση!!

Untitled-1.jpg

Last edited:
Μα αυτό ακριβώς λέω, όποιος θέλει να ασχοληθεί πραγματικά με την φωτογραφία, η κάμερα είναι μονόδρομος.
Λόγω επαγγέλματος, σχεδόν καθημερινά -έχω βαρεθεί ειλικρινά- δέχομαι την κλισέ ερώτηση από γνωστούς και αγνώστους "Τι μηχανή να πάρω"
Η απάντησή μου στανταράκι 99,9% : Αν δεν ασχοληθείς πραγματικά, να μάθεις κανόνες, τεχνικές, καδράρισμα κλπ, ένα κινητό είναι μια χαρά..

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Εγώ πάντως όταν φωτογραφίζω βάζω γνώση, εμπειρία, φαντασία, τεχνική και με ένα φορμά που θέλω να χρησιμοποιήσω παίρνω ένα φωτογραφικό "προιόν". Όταν κάνω κλικ με το κινητό δεν κάνω απολύτως τίποτα και παίρνω μια εικόνα.

View attachment 244426
Να με συμπαθάς αλλά δεν προσπαθώ να επιβάλλω καμία γνώμη, κουβέντα κάνουμε και παρέθεσα κάποια επιχειρήματα υπέρ της άποψης μου. Δεν σου λένε τίποτα από ποια άποψη, είναι από τις τελευταίες φωτογραφίες που έβγαλα, έχω και πολλές άλλες όπως αυτές με τις γάτες ποιο πριν, ούτε αυτές σου λένε κάτι;

Για να βγάλεις καλή φωτογραφία με μια μηχανή είτε DSLR, είτε mirrorless θέλει παραπάνω διαδικασία από το έτοιμο snapshot που παίρνεις από το κινητό, δεν διαφωνώ, αλλά για μένα το αποτέλεσμα με ανταμείβει.

Λοιπόν κύττα την φωτό που έβαλες (πάνω) και μία παρόμοια φωτό JPEG που έβγαλα προχθές (κάτω) στο χριστουγεννιάτικο χωριό με Nikon Z6II+Nikkor 24-70mm και ISO 5600 (στο χέρι φυσικά). Και οι δύο φωτό έχουν μεγεθυνθεί κατά 200% για να φανούν οι διαφορές.
Η φωτό με το κινητό είναι φυσικά για γέλια συγκριτικά με την φωτό από την φωτογραφική μηχανή , όποιοσδήποτε το βλέπει αυτό!

View attachment 244431

Και σύγκριση μετά από μεγέθυνση 100% (αυτό δηλαδή που θα δεις αν την εκτυπώσεις!!). Πάλι καμμιά σχέση!!

View attachment 244432
Μα εννοείται ότι αν κάνεις ζουμ και το ψάξεις θα δεις διάφορες αυτό έλειπε, αλλά το ξαναλέω έχει νόημα;;; Εκτός αν τυπώνεις αφίσες και το πας επαγγελματικά. Το ξαναλέω στην τηλεόραση μου 77 ιντσών, σε εκτυπώσεις άλμπουμ κλπ. Δεν βλέπω καμία διαφορά. Προφανώς αν πάω στον υπολογιστή μου και αρχίσω τα ζουμ κλπ. Θα βρω πολλές διαφορές, αλλά για μένα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και στην τελική συγκρίνουμε ένα κινητό που είναι ήδη 3 γενιές πίσω και μόλις 12mp (για αυτό και η μεγάλη διαφορά στην ανάλυση) με μια FF mirrorless με καλό φακό. Ε αυτό έλειπε να ήταν καλύτερο το κινητό, θα τραβάγαμε τα μαλλιά μας.

Υ.Γ. Τώρα ξανά έβαλα την φωτό που ανέβασα την οθόνη της τηλεόρασης και είναι μαγεία ειδικά με τα χρώματα και τα μαύρα της oled, πέρασε και η σύζυγος δίπλα και λέει ποπό τι ωραία φωτό, ε αν κολλήσω την μούρη στη οθόνη και ψάχνω θα δω τις ατέλειες, αλλά το ξαναλέω μήπως ψηριζουμε την μαϊμού χωρίς λόγο;;; Μήπως χάνουμε το νόημα;;; Σημασία στην φωτογραφία για μένα είναι να περνάμε καλά, να μάθουμε κάποια πράγματα, να ευχαριστιομαστε, να το διασκεδάζουμε και να βελτιωνόμαστε και όχι αν κάποιο μηχάνημα έχει καλύτερο sharpness και καλύτερα άκρα. Δεν μιλάω φυσικά για επαγγελματίες.

Να με συμπαθάς αλλά δεν προσπαθώ να επιβάλλω καμία γνώμη, κουβέντα κάνουμε και παρέθεσα κάποια επιχειρήματα υπέρ της άποψης μου. Δεν σου λένε τίποτα από ποια άποψη, είναι από τις τελευταίες φωτογραφίες που έβγαλα, έχω και πολλές άλλες όπως αυτές με τις γάτες ποιο πριν, ούτε αυτές σου λένε κάτι;

Για να βγάλεις καλή φωτογραφία με μια μηχανή είτε DSLR, είτε mirrorless θέλει παραπάνω διαδικασία από το έτοιμο snapshot που παίρνεις από το κινητό, δεν διαφωνώ, αλλά για μένα το αποτέλεσμα με ανταμείβει.
Για αυτό λέω ότι ο καθένας μας έχει άλλα κριτήρια, για μένα ο κόπος, το βάρος, ο όγκος, οι ευκολίες που χάνω κλπ. Δεν αξίζουν για το αποτέλεσμα που θα πάρω από μια μηχανή vs ενός κινητού πλέον με τις νέες καλές συσκευές κινητών που έχουν βγει. Και το ξαναλέω, δεν κάνω crop, δεν τυπώνω άφησες, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν με νοιάζουν καθόλου οι τηλεφακοί κλπ. Για την χρήση που κάνω, για τα θέματα που τραβάω, θέαση σε tablet, τηλεόραση, εκτύπωση σε άλμπουμ σε normal μικρές διαστάσεις κλπ. Δεν βρίσκω καμία διαφορά μεταξύ κινητού και μηχανής…ο κάθε ένας φυσικά κρίνει ανάλογα και αποφασίζει, για μένα ότι μπορώ να έχω στην τσέπη μου μια συσκευή σαν το Xiaomi 14 ultra και να βγάζω τέτοιες φωτός και βίντεο χωρίς κόπο και ταλαιπωρία είναι ευλογία και ότι καλύτερο έχω νιώσει ποτέ για την φωτογραφία από την πρώτη φορά που ασχολήθηκα σοβαρά μαζί της από το μακρινό 1995 με Nikon φίλματες. Νιώθω όπως με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αγόρασα, έχει τα θέματα του, αλλά δεν μπορώ να ξαναγυρίσω πίσω σε καύσιμο με την καμία….αλλος κοσμος…

• Like
Reactions: greekfox1
Για αυτό λέω ότι ο καθένας μας έχει άλλα κριτήρια, για μένα ο κόπος, το βάρος, ο όγκος, οι ευκολίες που χάνω κλπ. Δεν αξίζουν για το αποτέλεσμα που θα πάρω από μια μηχανή vs ενός κινητού πλέον με τις νέες καλές συσκευές κινητών που έχουν βγει. Και το ξαναλέω, δεν κάνω crop, δεν τυπώνω άφησες, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν με νοιάζουν καθόλου οι τηλεφακοί κλπ. Για την χρήση που κάνω, για τα θέματα που τραβάω, θέαση σε tablet, τηλεόραση, εκτύπωση σε άλμπουμ σε normal μικρές διαστάσεις κλπ. Δεν βρίσκω καμία διαφορά μεταξύ κινητού και μηχανής…ο κάθε ένας φυσικά κρίνει ανάλογα και αποφασίζει, για μένα ότι μπορώ να έχω στην τσέπη μου μια συσκευή σαν το Xiaomi 14 ultra και να βγάζω τέτοιες φωτός και βίντεο χωρίς κόπο και ταλαιπωρία είναι ευλογία και ότι καλύτερο έχω νιώσει ποτέ για την φωτογραφία από την πρώτη φορά που ασχολήθηκα σοβαρά μαζί της από το μακρινό 1995 με Nikon φίλματες. Νιώθω όπως με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αγόρασα, έχει τα θέματα του, αλλά δεν μπορώ να ξαναγυρίσω πίσω σε καύσιμο με την καμία….αλλος κοσμος…
Σε αυτο συμφωνούμε, ο καθένας αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια τι αποτέλεσμα θεωρεί επαρκές και τι συμβιβασμούς θα κάνει

• Like
Reactions: aspromavros
Ποτέ, μα ποτέ δεν πήγα εκδρομή/διακοπές με MF /SLR /dSLR...ποτέ.
Μια Kodak Retina του 1935 (!) με φιλμ και αργότερα μια coolpix nikon της πλάκας ήταν αρκετές και ο λόγος ήταν ότι ήθελα να χαίρομαι τις στιγμές μαζί με την παρέα μου, παρά να τα βλέπω όλα μέσα από ένα σκόπευτρο /οθόνη.

Last edited:
Ποτέ, μα ποτέ δεν πήγα εκδρομή/διακοπές με MF /SLR /dSLR...ποτέ.
Μια Kodak Retina του 1935 (!) με φιλμ και αργότερα μια coolpix nikon της πλάκας ήταν αρκετές και ο λόγος ήταν ότι ήθελα να χαίρομαι τις στιγμές μαζί με την παρέα μου, παρά να τα βλέπω όλα μέσα από ένα σκόπευτρο /οθόνη.
Προσωπικά φωτογραφίες τραβάω κυρίως στις διακοπές, με το κινητό πλέον απολαμβανω καλύτερα τις στιγμές. Παλιότερα έχανα κυριολεκτικά πολλά πράγματα με τον εξοπλισμό που κουβαλαγα. Καλά κάνεις και στις διακοπές δεν κουβαλάς σοβαρό εξοπλισμό.

Από την άλλη επειδή δεν μου αρέσει η street photography καθολου, και έχω τραβήξει σχεδόν τα πάντα μέσα στην Πόλη μου δεν βρίσκω λόγο να τραβώ φωτός πέρα από διακοπές και λίγο τα παιδια σε διάφορες στιγμές.

Σε αυτο συμφωνούμε, ο καθένας αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια τι αποτέλεσμα θεωρεί επαρκές και τι συμβιβασμούς θα κάνει
Όλα στην ζωή μας είναι ένας συμβιβασμός, ο κάθε ένας κρίνει μέχρι που θα φτάσει για να αποκτήσει αυτό που θέλει.

• Like
Reactions: aspromavros
Όλα στην ζωή μας είναι ένας συμβιβασμός, ο κάθε ένας κρίνει μέχρι που θα φτάσει για να αποκτήσει αυτό που θέλει.
Σίγουρα, αρκεί να μη προαναγγέλλει τον θάνατο των dslr/mirrorless επειδή θεωρεί ότι τα κινητά βγάζουν αρκουντως καλές φωτογραφίες και αντιστρόφως(δεν το λέω για σένα φυσικά μην παρεξηγηθείς😉)

Ορίστε κύριε Καραμέλε :ROFLMAO:, selfie από το 1985, είκοσι χρόνων ήμανε ....το κέρατό μου..και το scan του κερατά.
Ούτε auto focus ούτε hocus pocus....άσε που ψάχναμε για καφενείο για να τηλεφωνήσουμε στο σπίτι....

ego.jpg

Σίγουρα, αρκεί να μη προαναγγέλλει τον θάνατο των dslr/mirrorless επειδή θεωρεί ότι τα κινητά βγάζουν αρκουντως καλές φωτογραφίες και αντιστρόφως(δεν το λέω για σένα φυσικά μην παρεξηγηθείς😉)
Εννοείται, κανένας θάνατος σε dslr/mirrorless δεν θα έρθει, ναι μεν μειώνεται η χρήση τους και οι πωλήσεις τους λόγω κινητών, αλλά δεν θα πάμε στο άλλο άκρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα δανεική από φίλο μια Nikon Z6iii με 2 καλούς prime φακούς και εντυπωσιάστηκα, μπορεί για μένα να μην αξίζει να δώσω τόσα λεφτά για το πακέτο αυτό αλλά δεν μπορώ να μην εκτιμήσω τις δυνατότητες που προσφέρει για όσους την αποκτήσουν και ξέρουν να την χρησιμοποιούν.

Βέβαια δεν ξέρω που θα είμαστε σε π.χ. 10-15 χρόνια..η τεχνολογία και η προοοδος αλλάζει τα πάντα, ακόμα θυμάμαι τις πρώτες dslr που λέγανε όλοι, σιγά τώρα χάλια εικόνα δεν θα δώσουμε τις φιλματες για αυτές τις σαβούρες και τις ψηφιακές βλακείες που δεν έχουν χαρακτήρα και άποψη….ποσοι πλέον τραβάνε με φιλμ;; Πόσοι ακούνε μουσική με βινύλιο;; Πόσοι χρησιμοποιούν ακόμα dvd/blueray για να βλέπουν ταινίες; Και άλλα πολλά τέτοια παραδείγματα….αυτο που έχω μάθει είναι ότι η ευκολία χρήσης μιας συσκευής πάντα σε βάθος χρόνου υπερνικαει μια άλλη συσκευή και ας είναι ποιοτικότερη.

Μελωσαμε τωρα αντε να συγκεντρωθουμε......

Θα τα δουν αυτα οι γυναικες μας και θα μας ζητανε να σε γνωρισουν :p
Αν δουν την αφεντομουτσουνάδα μου (πριν 40 χρόνια είναι ρε συ ) οι γυναίκες σας, δεν θα φταίω εγώ μετά!:ROFLMAO: