Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Απλά είναι τα πράγματα...

(α) Η απόλυτη πλειοψηφία όσων τράβαγαν φωτογραφίες με compact της σειράς τις έχουν ήδη εγκαταλείψει.

(β) 'Οσοι βγάζουν το ψωμί τους θα τραβάνε με μηχανές (και ίσως ένα κινητό για καβάτζα).

(γ) Όσοι τραβάνε όντως για χόμπι θα συνεχίσουν με μηχανές - εκτός κι αν βαρεθούν το χόμπι και το ρίξουν στο τάβλι, ενώ φωτογραφικά θα ακολουθήσουν τους (α).

(δ) Υπάρχουν κι αυτοί που ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ασχολούνται, αλλά ουσιαστικά ανήκουν στην κατηγορία των πρώην compactάκηδων (ταξίδια, παρέες, κοινωνικές εκδηλώσεις) - οπότε ισχύουν τα ίδια για το 90% και βάλε, με κάποιους λίγους να τους δαγκώνει το τσιμπούρι και να κολλάνε την "αρρώστια", επεκτείνοντας και την θεματολογία τους...

@ Nath Εμείς καλά θα είμαστε εκτός αν μέχρι τότε ζούμε σε έναν fucked up world με αυτά που γίνονται, οπότε επιστροφή στο manual....γενικώς

Ε ναι, στο πνεύμα κάποιου μεγάλου που είχε πει "δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος, αλλά ο 4ος θα γίνει με ρόπαλα"...

Υ.Γ. Και ένα άλλο παράδειγμα, σε ταξίδι το καλοκαιράκι στην Ινδία που είχε απίστευτα πολύ ήλιο, όλες οι φωτός από την μηχανή είτε έκαιγα τον ουρανό, είτε το έδαφος…όλες θελανε δουλειά μετά στον υπολογιστή τα raw αρχεία για να στρώσουν, ε με το κινητό και το hdr κατευθείαν το αναγνώριζε και έσωζε τις φωτός…προφανώς με την μηχανή και μετά photoshop θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά το κινητό μου γλίτωσε κυριολεκτικά δεκάδες ώρες επεξεργασίας, (ήρθα πίσω με πάνω από 5.000 φωτός). Εκτιμώ πολύ παραπάνω τις ώρες που γλιτώνω από την ζωή μου για να έχω απλά λίγο καλύτερες φωτός. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν την επεξεργασία μετά στον υπολογιστή, ε εγώ δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος, είναι αγγαρεία για μένα χαμένες ώρες από την ζωή μου που θα τις διέθετα σε κάτι άλλο πιο εποικοδομητικό και χρήσιμο, για μένα πάντα.

Σε παρόμοια περίπτωση αν θελήσεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο με τη μηχανή χωρίς έξτρα επεξεργασία κάνεις bracketing hdr και αποθήκευση σε jpg. Τώρα οκ, αν η μηχανή κάποιου έχει λίγα fps και η ταχύτητα κλείστρου στη λήψη εκείνη είναι χαμηλή μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά σε φωτό όπως λες με φουλ ήλιο κλπ θα ήσουν οκ από ταχύτητα κλείστρου. Οπότε πχ με Ζ6 θα είχες τέτοιο αποτέλεσμα που έχει και τα fps.

• Like
Reactions: cacau
Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει σύγκριση (σε πολλά ζητήματα) ανάμεσα σε κινητό και φωτογραφικές μηχανές....
Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνω μία ερώτηση (με κάθε σεβασμό και χωρίς κανένα απολύτως ίχνος ειρωνίας) σε όσους υποστηρίζουν ότι τα κινητά βγάζουν εφάμιλλες ή σχεδόν εφάμιλλες φωτογραφίες με τις ημιεπαγγελματικές / επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές :
Εάν ψάχνατε φωτογράφο για να καλύψει ένα σημαντικό μυστήριο της ζωής σας (γάμο, βάπτιση κτλ.) και σας έλεγε ότι θα καλύψει όλο το μυστήριο μόνο με κινητό τηλέφωνο, θα τον προσλαμβάνατε ?
Εγώ όχι....

Κανένας δεν θα αναλάμβανε πληρωμένη δουλειά μυστηρίου να το πάρει με iphone.
Και δεν λέω του τύπου "ειπα τον ξάδερφο μου και θα τραβήξει με iphone και θα του δώσω 150 ευρώ όταν μου δώσει το βιντεο"

(όπου iphone βάλτε το όποιο κινητό με σουπερ κάμερα, των 1000+ ευρώ)

Ο "ξάδερφος" θα πήγαινε να τραβήξει με iphone επειδή πρακτικά δεν έχει να λογοδοτήσει πουθενά, και στην χειρότερη απλά δεν θα πάρει τα 150 ευρώ. Ούτε έχει να σκεφτεί την φήμη του σαν φωτογράφος μυστηρίων.

Ολα αυτά λοιπόν τα "επαγγελματικά" με κινητό είναι περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση, παρά ρεαλιστική υπόθεση. Τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Για όποιον γνωρίζει 5 πράγματα για το τι συνεπάγεται η κάθε επαγγελματική δουλειά μυστηρίου.

Κι αν στο βιντεο το καλό κινητό μπορεί να δώσει ένα σχετικά αξιοπρεπές αποτέλεσμα για αυτό που είναι, στην φωτογραφία τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Με τι θα πυροδοτεί τα φλας στην εκκλησία; Τώρα ξεκινησαν κάποιες λύσεις και ουσιαστικά υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου σωστά. Είμαστε μακρυά απο την χρήση ενός κινητού σαν επαγγελματική κάμερα. Ακόμη και σε still life και όχι μυστήρια, πχ φωτογράφιση προιόντων. Πως θα κάνεις tether με υπολογιστή;

Επίσης όσοι μιλάνε για επαγγελματική χρήση και μυστήρια, παραβλέπουν έναν σημαντικό παράγοντα. Τον φωτογράφο και το στυλ του. Άλλος βγάζει πιο αιθέριες φωτογραφίες. Άλλος φουλ μποκέ. Άλλος φουλ σαρπ, άλλος επεξεργάζεται τα χρώματα με έναν τρόπο, άλλος με άλλον. Και πρακτικά όταν παίρνεις φωτογράφο, αυτό προσλαμβάνεις. Την "ματιά" του.
Το κινητό είναι καλό αν σου αρέσει το αποτέλεσμα που βγάζει. Αν δεν σου αρέσει και έχεις προσωπικό στυλ, την έκατσες. Τα αρχεία είναι πολύ περιορισμένης "ελαστικότητας" (εννοόντας πως αν έχεις κάποιο στυλ που προυποθέτει άνω της βασικής επεξεργασίας, θα αρχίσεις να καις σημεία στην φώτο).
Και αυτό όσο καλό και αν είναι το κινητό σε υπολογιστική δύναμη, δεν αντισταθμίζεται.
Έχει να κάνει με το μέγεθος του αισθητήρα.
Άλλαξα σύστημα απο Μ4/3 σε FF για αυτόν τον λόγο. Χρειαζόμουν παραπάνω στοπ δυναμικού εύρους στην επεξεργασία. Παραπάνω bit color depth. Δεν γινόταν να το αντισταθμίσω με κανέναν άλλο τρόπο.

Ο μέσος χρήστης κινητού έχει στο μυαλό του το 10λεπτο footage που πήρε απο τον γάμο του κουνιάδου του μέσα στην εκκλησία. Και το βλέπει και το θεωρεί αρκετό. Επίσης μπορεί να το θεωρεί αρκετό και ο κουνιάδος του (για τζάμπα). Για πληρωμένο όμως όχι. Εκεί αρχίσουν οι απαιτήσεις (και όσοι ανέλαβαν μυστήριο το ξέρουν καλά)

Δεν θέλω να μειώσω τα θετικά ενός smartphone (που είναι πολλά και για πολλές χρήσεις). Άλλωστε είναι η κάμερα επιλογής για το 95% όσων βγάζουν έστω μια φώτο τον μήνα.
Αλλά άλλο η αναγνώριση των θετικών για αυτό που είναι και άλλο το να είναι λύση για τα πάντα όλα φωτογραφικά/βιντεογραφικά, όπως κάποιοι το παρουσιάζουν (γενικά μιλάω, όχι για εδώ. Δεν διάβασα όλα τα σχόλια).

Ένα ποδήλατο έχει ρόδες και τιμόνι, αλλά δεν ξεκινάς να πας Φινλανδία με αυτό. (Κάποιοι το κάνουν, αλλά μιλάμε για τον κανόνα)
Ενα επικαθήμενο φορτηγό έχει επίσης ρόδες και τιμόνι, αλλά δεν το παίρνεις να πας στο κέντρο της πόλης για καφέ. (επίσης κάποιοι το κάνουν, ακόμη και με τρακτέρ κάποιοι)

Το κάθε ένα έχει την χρήση στην οποία είναι ιδανικό. Ασχετα αν και τα δύο μπορούν να κάνουν και τα δύο παραδείγματα.

• Like
Reactions: greekfox1 and papg
Νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για τη χρηστικότητα και την ευκολία του κινητού. Και εγώ το θεωρώ ταλαιπωρία να κουβαλάω εξοπλισμό στις διακοπές και τις εκδρομές. Άλλο όμως η ευκολία του να έχω το κινητό πάντα μαζί μου και να μπορώ να αποτυπώσω τις στιγμές και άλλο να λες ότι τα κινητά βγάζουν ίδιας ποιότητας φωτογραφίες με τις φωτογραφικές μηχανές....

• Like
Reactions: greekfox1
Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει σύγκριση (σε πολλά ζητήματα) ανάμεσα σε κινητό και φωτογραφικές μηχανές....
Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνω μία ερώτηση (με κάθε σεβασμό και χωρίς κανένα απολύτως ίχνος ειρωνίας) σε όσους υποστηρίζουν ότι τα κινητά βγάζουν εφάμιλλες ή σχεδόν εφάμιλλες φωτογραφίες με τις ημιεπαγγελματικές / επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές :
Εάν ψάχνατε φωτογράφο για να καλύψει ένα σημαντικό μυστήριο της ζωής σας (γάμο, βάπτιση κτλ.) και σας έλεγε ότι θα καλύψει όλο το μυστήριο μόνο με κινητό τηλέφωνο, θα τον προσλαμβάνατε ?
Εγώ όχι....
Βάφτιση το 2009 με επαγγελματία φωτογράφο με βιντεοκάμερα Sony πολλών χιλιάδων ευρώ και φωτογραφική Nikon FF με κορυφαίους φακούς κάνω πήρα dvd 480p το μυστήριο και 3 ευρώ τη φωτογραφία για κάθε ψηφιακό αρχείο που ήθελα πέρα της εκτύπωσης. Βάφτιση 2013 με βιντεοκάμερα Panasonic των 800 ευρώ και κάμερα Nikon D3100 με νοικιασμένο 24-70 f2. 8 πήρα βίντεο 1080p και εκατοντάδες φωτογραφίες για εκτύπωση και επεξεργασία. Στον ίδιο ναό και τα δύο μυστήρια. Σε blind test το 99% των ερωτηθέντων μπορείτε να φανταστείτε ποιο αποτέλεσμα από τα δύο επιλέγει.

Σε γάμο φίλου τράβηξα 1000 φώτο για δοκιμή με το Xiaomi 14 Ultra που δόθηκαν στο ζευγάρι και στους γονείς τους. Μήνες μετά είδα σε social και κορνίζες να είναι οι φωτογραφίες μου. Χαρακτηριστικά η μαμά μου είπε :"Απορώ γιατί έδωσαν τα παιδιά τόσες χιλιάδες ευρώ στους φωτογράφους". Ακόμη θυμάμαι την αγωνία των συμπαθέστατων φωτογράφων να καλύψουν το γεγονός όσο καλύτερα γίνονταν αλλά έχοντας όλοι πρόσβαση σε καλά κινητά πλέον μπορούν να αποτυπώσουν αξιοπρεπώς αυτό που συμβαίνει.

• Haha
Reactions: Music matters...
Οσοι θελουν να βρουν επιχειρημα για τον χωρο της φωτογραφησης βιντεοσκοπησης μυστηριων ειναι ευκολο γιατι κυκλοφορουν εκατονταδες ασχετοι που κανουν αυτην την δουλεια και δεκ την κανουν και καθολου καλα.

Η συγκριση θα πρεπει να γινεται με τους καλους επαγγελματιες για να δεις για τι πρεπει να πληρωσεις.

Παντως επειδη ολα αυτα ειναι και θεμα μικροαστισμου και ...συνηθειας να σας πω οτι και εγω στην βαφτιση του παιδιου μου ειχα βαλει δυο φιλους να τραβανε με φωτογραφικες που τους ειχα δωσει εγω και εγω ειχα την βιντεοκαμερα χειρος.

Μια χαρα αναμνησεις αποτυπωσαμε δεν χρειαζεται ναναι ολα βασει αστικου πρωτοκολλου (οποτε την τωρινη εποχη τα κινητα επισης μια χαρα ειναι )

Τα μυστηρια θελω να πω για να καταληξω δεν ειναι πεδιο συγκρισης φωτογραφικων δυνατοτητων.

• Like
Reactions: cacau and greekfox1
Βάφτιση το 2009 με επαγγελματία φωτογράφο με βιντεοκάμερα Sony πολλών χιλιάδων ευρώ και φωτογραφική Nikon FF με κορυφαίους φακούς κάνω πήρα dvd 480p το μυστήριο και 3 ευρώ τη φωτογραφία για κάθε ψηφιακό αρχείο που ήθελα πέρα της εκτύπωσης. Βάφτιση 2013 με βιντεοκάμερα Panasonic των 800 ευρώ και κάμερα Nikon D3100 με νοικιασμένο 24-70 f2. 8 πήρα βίντεο 1080p και εκατοντάδες φωτογραφίες για εκτύπωση και επεξεργασία. Στον ίδιο ναό και τα δύο μυστήρια. Σε blind test το 99% των ερωτηθέντων μπορείτε να φανταστείτε ποιο αποτέλεσμα από τα δύο επιλέγει.

Σε γάμο φίλου τράβηξα 1000 φώτο για δοκιμή με το Xiaomi 14 Ultra που δόθηκαν στο ζευγάρι και στους γονείς τους. Μήνες μετά είδα σε social και κορνίζες να είναι οι φωτογραφίες μου. Χαρακτηριστικά η μαμά μου είπε :"Απορώ γιατί έδωσαν τα παιδιά τόσες χιλιάδες ευρώ στους φωτογράφους". Ακόμη θυμάμαι την αγωνία των συμπαθέστατων φωτογράφων να καλύψουν το γεγονός όσο καλύτερα γίνονταν αλλά έχοντας όλοι πρόσβαση σε καλά κινητά πλέον μπορούν να αποτυπώσουν αξιοπρεπώς αυτό που συμβαίνει.
Αυτά που γράφεις ούτε απαντούν στην ερώτησή μου ούτε αποδεικνύουν ότι τα κινητά βγάζουν εφάμιλλες φωτογραφίες των φωτογραφικών μηχανών.
Ξαναλέω ότι δεν αμφισβητώ τη χρηστικότητα των κινητών ούτε αμφισβητώ ότι σε κάποιες ιδανικές συνθήκες θα μπορέσουν να βγάλουν το ίδιο ποιοτικές φωτογραφίες με ένα κινητό. Όμως, σε μη ιδανικές συνθήκες δε μπορούν να πλησιάσουν τις φωτογραφικές μηχανές.
Όσο για την αγωνία των φωτογράφων να καλύψουν τα μυστήρια με τον εξοπλισμό τους, έναντι των κινητών, θα μας πουν οι επαγγελματίες του forum.

Αυτό που γράφεις Πανο στη δεύτερη παράγραφο έχουν να κάνουν με τη δική σου προσωπική ματιά (σε σχέση με του επαγγελματία) και όχι με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη του επαγγελματία.

Ο συμπληρωματικός φωτογράφος έχει τη δυνατότητα να κλέψει στιγμές και λεπτομέρειες που είναι πιο ευχάριστες , πιο χαλαρές κι όχι τόσο στημένες. Και αυτές είναι που ανεβαίνουν στα σοσιαλ, εκεί δεν κρίνει κάποιος την αρτιότητα της φωτογραφίας από τεχνικής πλευράς αλλά τη στιγμή που έχει αποθανατιστει και ας είναι η φωτό γεμάτη χρωματικές εκτροπές, flare, απώλεια sharpness κλπ. ισα ίσα είναι η μόδα πλέον και ο προσανατολισμός να το επιδιώκει ο φωτογράφος για να βαφτίσει καλλιτεχνική μια φωτό

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά προς τα που έχει βαδίσει το νήμα . Ειναι ξεκάθαρο ότι ένας επαγγελματίας θα κάνει τη δουλειά του με επαγγελματικό εξοπλισμό. Τα κινητά δεν είναι κάτι τέτοιο και ούτε ποτέ θα γίνουν. Κι ούτε οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν δεν έχουν τέτοιες βλέψεις.

Μην γράφουμε τα αυτονόητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι για το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού που ασχολείται με την φωτογραφία περιστασιακά κι ερασιτεχνικά. Από αυτούς το 90% περίπου (το ποσοστό που βάζω είναι αυθαίρετο αφού μετρήσεις δεν υπάρχουν) ξεκίνησαν το σπορ της φωτογραφίας με τηλέφωνο και το υπόλοιπο ποσοστό με μηχανή. Συν το χρόνω και όσο τα κινητα βελτιώνονταν υπάρξαν διαρροές από την μια προς την άλλη πλευρά , ειδικά ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που είχαν μηχανή την παράτησαν και οι λόγοι για αυτό δεν είναι μόνο η βελτίωση τεχνολογικά των κινητών

Και εγώ όταν ήμουν μικρός έπαιζα μπάλα / μπάσκετ στο χωράφι, στο γήπεδο , τώρα δεν μπορώ να το κάνω απλά παρακολουθώ το σπορ που μου άρεσε να παίζω , άντε να μπω στον πειρασμό να παίξω και ένα παιχνίδι στο PlayStation. Οι συνήθειες μας , οι προτιμήσεις μας , οι ανάγκες μας αλλάζουν ειδικά όσο μεγαλώνουμε , θέλουμε πλέον όλα να τα κάνουμε πιο εύκολα , να μην κουράζουμε υπερβολικά μυαλό και πνεύμα ειδικά εμείς που έχουμε τα χρονάκια μας.

Κάποιος που ποτέ του δεν έχει πιάσει μηχανή και ξεκινήσει με το κινητό δύσκολα να πηδήξει το φράχτη και να μυρίσει το χορτάρι στο γήπεδο ποδοσφαίρου για να καταλάβει την διαφορά. Οι ελάχιστοι που θα το κάνουν γιατί έχουν αυξημένες ανάγκες (είτε σε hardware είτε σε software) θα αποζημιωθούν βέβαια αν δεν τα παρατήσουν στην πορεία.

Τα κινητά θα βελτιώνονται συνεχώς αλλά έχουν περιορισμούς που δεν ξεπερνιούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία όσο και να βοηθάει το software . Οι περιορισμοί αυτοί όμως δεν απευθύνονται στην μάζα που κάνει άνετα αυτά που θέλει με ένα σύγχρονο κινητό. Οι περιορισμοί απευθυνονται στους λίγους ενθουσιώδεις φωτογράφους που θέλουν να μην έχουν όρια στη δημιουργικοτητα τους και για να τους ξεπεράσουν θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο που δεν τους έχει αυτούς , την μηχανή τους.

Ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να είναι άνετος με τη δική του επιλογή. Δεν χρειάζεται ο μηδενισμός της απέναντι πλευράς για να δικαιώσουμε τη δική μας προσωπική επιλογή.

Αφορισμοί πως πέθαναν οι μηχανές όπως τα βινύλια , οι κασέτες κλπ. δεν ταιριάζουν σε ένα τεχνολογικό φόρουμ με βάση την μέτρηση του πληθυσμού (εξαιρώ τους επαγγελματίες) που τα χρησιμοποιεί γιατί το καθένα εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες ακόμα και στον ίδιο προορισμό . Π.χ. Κάποιος θέλει στο ταξίδι του να είναι χαλαρός και να μην κουβαλά μηχανή και να κλέψει με ένα κλικ όμορφες στιγμές με το κινητό του χωρίς κόπο .

Κάποιος άλλος που δεν είναι επαγγελματίας αξιολογει το ταξίδι του διαφορετικά και το χρίζει < μυστήριο > και θέλει το καλύτερο δυνατό φωτογραφικό αποτέλεσμα να πάρει μαζί του γυρνώντας και ξέρει ότι αυτό απαιτεί θυσίες αλλά είναι αυτό που τον ευχαριστεί , τον γεμίζει και τον έχει κολλημένο με την φωτογραφία τόσα χρόνια.

Σκεφτείτε επίσης ότι όταν έρθει η ώρα να πετάξουμε τις μηχανές μας (όσοι ακόμα τις χρησιμοποιούμε) ίσως θα έχει η ώρα να πετάξουμε και τα κινητά μας γιατί θα έχουν αντικατασταθεί από κάτι άλλο που να υπερκαλύπτει και τα δύο. Με την επέλαση της ΑΙ τεχνολογίας κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σε μια δεκαετία.

Last edited:

Έπρεπε να κάνεις σύγκριση μεταξύ των φωτογραφιών του "επαγγελματία" φωτογράφου και της θειάς μου της Μαρίας με κινητό Huawei στο χέρι, χα χα.... εννοώ να συγκρίνεις ομοειδή πράγματα.
Γιατί πραγματικά κάποιος που έχει το αισθητήριο και το μεράκι, μια χαρά φωτό μπορεί να βγάλει με το κινητό για να τις βλέπει στην οθόνη του κινητού εννοείται. Επίσης μην ξεχνάς ότι ο επαγγελματίας σου έστησε και τον φωτισμό, που χωρίς αυτόν, στο εσωτερικό του ναού, ούτε μία φωτό από το κινητό δεν θα βλεπόντανε! Ως εκ τούτου, αν δεις φωτό από πραγματικούς επαγγελματίες καλλιτέχνες φωτογράφους σου πέφτει το σαγόνι, αλλά φυσικά υπάρχουν πάντα και οι "επαγγελματίες"!

• Like
Reactions: greekfox1 and kbouk
Πάντως οι συγγενείς και φίλοι που σηκώνουν σε πλήρη συντονισμό τα κινητά τους, είναι μάστιγα για τους επαγγελματίες - με ή χωρίς εισαγωγικά - που καλούνται να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο στα μυστήρια. Που προσπαθούν δηλαδή να δουλέψουν.
Δεκάδες gigabytes μη αξιοποιήσιμου υλικού επειδή μια θεία ή ένας ξάδερφος χώνεται με το κινητό την ώρα της κολυμπήθρας, στα στέφανα κ.ο.κ. για να ανεβάσει στόρυ στο ινσταγκραμ, ή επειδή δεκάδες χέρια απλώνονται εκεί που δεν έχουν καμία δουλειά, ή επειδή χομπίστες - τι τον πλήρωσες αυτόν, θα σου στείλω εγώ καλύτερες φωτο με το κινητό μου που σαρώνει στο dxomark - θέλουν να φλεξάρουν το ταλέντο τους (επίσης με ή χωρίς εισαγωγικά).
Αν νομίζει κάποιος ότι είναι τόσο πολύ καλός με το κινητό του, ας ασχοληθεί επαγγελματικά και ας "μετρηθεί" σε πραγματικές συνθήκες.

Υπάρχουν οι πραγματικοί επαγγελματίες/καλλιτέχνες φωτογράφοι και υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν "τραβηχτικά", συμπληρώνουν δηλαδή χαρτζιλίκι το Σαββατοκύριακο κάνοντας μυστήρια, έχοντας μόνο βασικές γνώσεις.