Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Κι εγώ πρώτη φορά το ακούω αυτό σαν πρόβλημα. Αν πρόκειται για flagship το τζαμακι όπως είπε κι ο Γιάννης δεν γρατζουνιεται αλλά ούτε μένουν πανω δαχτυλιες εύκολα. Συν του ότι σε πολλά μοντέλα σε προειδοποιεί να καθαρίσεις το φακό. Άσε που σε αρκετά δεν εξέχει καν ο φακός. Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα μαντηλάκι όπως κάνουμε και με τους φωτ. φακούς δε βλάπτει να υπάρχει στο τσαντάκι μας!

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

γενικά σε φακούς που κατα κανόνα είναι coated απαγορεύεται ο,τιδήποτε.
Αν τύχει και γίνει ζημιά το σκέφτεσαι.
Οι δαχτυλιές είναι η κατάρα των κινητών. Τι μου λετε τώρα. Λες και είμαι από άλλο πλανήτη.
Ιδίως τα gorilla glass.

ή εσεις πολύ cool είστε ή εγώ ανησυχώ τζάμπα.

Στα κινητά που είχα εγώ τελευταία ο φακός δεν προεξέχει.
Επίσης στο p10 και οι δύο φακοί είναι ψηλά στο πάνω μέρος και στις καθημερινές κινήσεις που κάνω ουσίαστικα δεν έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Το κοιτάζω κι φαίνεται πραγματικά καθαρό. Καμία σχέση με πιο κάτω όπου τώρα που το είδα πάω να το καθαρίσω με οινόπνευμα γιατί το σιχάθηκα

δεν είχα ποτέ πρόβλημα με φακό κινητού.
Ακόμα και στο lemax2 που είχα και ο φακός προεξείχε, προτιμούσα να το βάζω "μπρούμυτα" με την οθόνη κάτω (αφού φορούσε tempered glass ούτως ή άλλως)
Στο mi note 3 που έχω τώρα η θήκη που είχε μέσα η συσκευασία του κινητού είναι υπεράρκετη αφού καλύπτει τις 2 καμερούλες του κινητού μια χαρά.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

δεν είχα ποτέ πρόβλημα με φακό κινητού.
Ακόμα και στο lemax2 που είχα και ο φακός προεξείχε, προτιμούσα να το βάζω "μπρούμυτα" με την οθόνη κάτω (αφού φορούσε tempered glass ούτως ή άλλως)
Στο mi note 3 που έχω τώρα η θήκη που είχε μέσα η συσκευασία του κινητού είναι υπεράρκετη αφού καλύπτει τις 2 καμερούλες του κινητού μια χαρά.

είπαμε εγώ είμαι ο προβληματικός.
Όλο το τηλέφωνο είναι τίγκα στις δαχτυλιές
Απορώ τι κάνετε εσείς.
και αν το βάλεις μπρούμητα δεν βλέπεις ειδοποιήσεις.

και ναι, το δικό μου έχει ήδη δυό μικρές γρατσουνιές στο γυαλί του φακού, εκτός εύρους φακού και στην πρόσοψη και είναι και gorilla 4.

θα ήθελα μια φορά να πιάσω έναν απο αυτούς που κοπανάνε κινητά στο πεζοδρόμιο και μετά τα βγάζουν στο γιουτουμπι να του "πω" δυό λογάκια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

είπαμε εγώ είμαι ο προβληματικός.
Όλο το τηλέφωνο είναι τίγκα στις δαχτυλιές
Απορώ τι κάνετε εσείς.
και αν το βάλεις μπρούμητα δεν βλέπεις ειδοποιήσεις.

και ναι, το δικό μου έχει ήδη δυό μικρές γρατσουνιές στο γυαλί του φακού, εκτός εύρους φακού και στην πρόσοψη και είναι και gorilla 4.

θα ήθελα μια φορά να πιάσω έναν απο αυτούς που κοπανάνε κινητά στο πεζοδρόμιο και μετά τα βγάζουν στο γιουτουμπι να του "πω" δυό λογάκια.

για τις δαχτυλιές έχω πάντα κωλόχαρτο η χαρτομάντηλο κοντά, κάνω ένα "φσιτ" με καθαριστικό οθόνης και φεύγει το λίπος.

Νταξ, κινητό είναι, με τα δάχτυλα το πιάνουμε, δε γίνεται να μη λερώνεται.

Έχει κάτι έρευνες που λένε ότι το κινητό έχει περισσότερα μικρόβια από λεκάνη τουαλέτας...

Οταν ειναι ανοιχτη η οθονη δεν ενοχλουν οι δακτυλιες. Ολες οι οθονες παντως μαζευουν δακτυλιες, αλλες περισσοτερο αλλες λιγοτερο, οταν χρησιμοποιουνται απο ζωντανα δακτυλα (μουαχαχα).

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ενταξει η αποσταση που λετε ισως να μειωνεται αλλα κι αυτα που βλεπω να γραφονται εδω μεσα τα θεωρω υπερβολικα.
Τα κινητα πλεον ειναι εξαιρετικα για εναν μεσο χρηστη για την καθημερινη του χρηση, οπου οι φωτογραφιες ειναι για το PC μας και μονο. Αντε και καμια μικρη εκτυπωση αν τραβηχτηκε προσεκτικα η φωτογραφια. Επιπλεον, κανουν good enough δουλεια σε ορισμενες συγκεκριμενες συνθηκες. Μερα, φωτα, οχι πολυ μεγαλες αντιθεσεις και η λεπτομερεια να χανεται καπου στο βαθος.
Ωστοσο ολοι αυτοι που λενε οτι πλεον εχουν μικρυνει οι διαφορες, ας βγαλουν φωτογραφιες δρομου το βραδυ ας πουμε. Τι γινεται τοτε; Τι γινεται οταν το διαφραγμα σου, σου σωζει ISO; Τι γινεται οταν ο θορυβος κανει παρτυ πανω απο τα 800 στα κινητα; Τι γινεται με τα software-ικα bokeh που αρκετες φορες φαινεται το "χερακι" της εκαστοτε εταιριας; Τι γινεται με το βαρος της μηχανης που σε φωτογραφιση μακρας διαρκειας σε σωζει απο τον αερα (μη μιλησω για φωτογραφιας οπου το τριποδακι ειναι μεσα στο νερο); Η μηπως μπορεις να βγαλεις αστροφωτογραφια με το κινητο και να το εχεις 2-3 ωρες πανω σε ενα τριποδο και να τραβαει, χωρις να λιωσουν τα πλαστικα, χωρις να σε παρει καποιος τηλεφωνο και να χαλασουν ολα, χωρις, χωρις, χωρις....; Τραβηξατε πολλα πορτρετα που σε ζουμ δε σας χαλαει η ελλειψη λεπτομερειας σε ζουμ;

Σε πολλες απο αυτες τις περιπτωσεις ισως να υπαρχουν κααααποιες λυσεις που να βοηθανε εν μερη ωστε να τραβηξεις μια αξιοπρεπη φωτογραφια. Αλλα μη λεμε και τα πραγματα οπως θελουμε εμεις να τα βλεπουμε χανοντας την αντικειμενικοτητα μας. Υποτιθεται πως εδω γραφουν και ατομα που ασχολουνται με τη φωτογραφια ως τεχνη και οχι μονο ατομα που βγαζουν φωτογραφιες για το κινητο ή τα social media. Διαφορετικα, περιμενω οταν κλεισετε φωτογραφο για της βαφτιση του παιδιου σας ή του γαμου σας και θα σας ερθει ο τυπος με κινητο, τριποδακι και φακους εξτρα εφαρμοστους (στην καλυτερη των περιπτωσεων) να μην τον διωξετε αλλα να είστε σιγουροι που κινητο και φωτογραφικη μηχανη πλεον απεχουν "λιγο".

Μα δεν είπε κανεις ότι κοντράρουν τις μηχανές , ακόμα, το βράδυ....ούτε ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις επαγγελματικά.

Για καθημερινή φωτογράφηση τα έχουμε, εκεί που συνήθως δε κουβαλάμε μηχανές μαζί μας, σε μικρά ταξίδια , στη παραλία , κλπ

Δε μιλάμε φυσικά για εμπειρία χρήσης επίσης, εκεί πάντα μια μηχανή θα έχει το πάνω χέρι , αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Μα ουτε και στη μερα το εκαναν. Δες διαφορα στα χρωματα ή κανε την μερα panning ή βγαλε το σουρουπο λαμπες με τη μορφη αστεριου. Ουσιαστικα τα κινητα δεν "αντικατεστησαν" καμια φωτογραφικη μηχανη γιατι αν δεις τα μηνυματα πιο πριν αυτο λεγεται.
Για μενα τα κινητα κατελαβαν μια θεση που ηταν κενη στο μεγαλυτερο ποσοστο. Βοηθανε πολυ κοσμο να βγαλει τις πολυ καθημερινες στιγμες κατα βαση, και καλα κανουνε γιατι πρεπει να εχουμε και τα μουτρα μας καπου ωστε να τα βλεπουμε στο μελλον, οπως επισης συνεισφερουν και σε αυτους που απλα θελουν να εχουν καποια δικα τους ατομα καποιες αξιοπρεπεις φωτογραφιες. Ως εκει ομως...
Για τον λογο αυτο, θεωρω οτι ειναι ατοπη η συγκριση των 2 αυτων "μηχανων"... Κανουν διαφορετικα πραγματα και δημιουργηθηκαν για διαφορετικα πραγματα. Αν παρεις slr για να πυροβολας στο αυτοματο (δικαιωμα σου βεβαια) οτι κινειται, για μενα εκανες λαθος αγορα. Εξυπηρετει τον κοσμο που δεν θα ειχε αγορασει ποτε μηχανη, ή αυτον που ειχε αγορασει απλα και μονο για να βγαζει την οικογενεια του. Αν ειχες αγορασει slr για να βγαζεις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, τοτε απλα θα γελας με τη συγκριση κατ'εμε.
Για μενα ουσιαστικα η συγκριση θα επρεπε να ειναι μεταξυ, κινητων και compact. Δημιουργηθηκαν για τον ιδιο λογο, εχουν παρομοιο μεγεθος και παλι τα κινητα ειναι πιο πισω ως επι το πλειστον.

Τα είπες όλα φίλε.
Ουκ ολίγες φορές πίσω από το πληκτρολόγιο γράφονται υπερβολές.
Και χαίρομαι πιο πολύ που τα έγραψες εσύ που μας έχεις δώσει εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό σου.

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ενταξει η αποσταση που λετε ισως να μειωνεται αλλα κι αυτα που βλεπω να γραφονται εδω μεσα τα θεωρω υπερβολικα.
Τα κινητα πλεον ειναι εξαιρετικα για εναν μεσο χρηστη για την καθημερινη του χρηση, οπου οι φωτογραφιες ειναι για το PC μας και μονο. Αντε και καμια μικρη εκτυπωση αν τραβηχτηκε προσεκτικα η φωτογραφια. Επιπλεον, κανουν good enough δουλεια σε ορισμενες συγκεκριμενες συνθηκες. Μερα, φωτα, οχι πολυ μεγαλες αντιθεσεις και η λεπτομερεια να χανεται καπου στο βαθος.
Ωστοσο ολοι αυτοι που λενε οτι πλεον εχουν μικρυνει οι διαφορες, ας βγαλουν φωτογραφιες δρομου το βραδυ ας πουμε. Τι γινεται τοτε; Τι γινεται οταν το διαφραγμα σου, σου σωζει ISO; Τι γινεται οταν ο θορυβος κανει παρτυ πανω απο τα 800 στα κινητα; Τι γινεται με τα software-ικα bokeh που αρκετες φορες φαινεται το "χερακι" της εκαστοτε εταιριας; Τι γινεται με το βαρος της μηχανης που σε φωτογραφιση μακρας διαρκειας σε σωζει απο τον αερα (μη μιλησω για φωτογραφιας οπου το τριποδακι ειναι μεσα στο νερο); Η μηπως μπορεις να βγαλεις αστροφωτογραφια με το κινητο και να το εχεις 2-3 ωρες πανω σε ενα τριποδο και να τραβαει, χωρις να λιωσουν τα πλαστικα, χωρις να σε παρει καποιος τηλεφωνο και να χαλασουν ολα, χωρις, χωρις, χωρις....; Τραβηξατε πολλα πορτρετα που σε ζουμ δε σας χαλαει η ελλειψη λεπτομερειας σε ζουμ;

Σε πολλες απο αυτες τις περιπτωσεις ισως να υπαρχουν κααααποιες λυσεις που να βοηθανε εν μερη ωστε να τραβηξεις μια αξιοπρεπη φωτογραφια. Αλλα μη λεμε και τα πραγματα οπως θελουμε εμεις να τα βλεπουμε χανοντας την αντικειμενικοτητα μας. Υποτιθεται πως εδω γραφουν και ατομα που ασχολουνται με τη φωτογραφια ως τεχνη και οχι μονο ατομα που βγαζουν φωτογραφιες για το κινητο ή τα social media. Διαφορετικα, περιμενω οταν κλεισετε φωτογραφο για της βαφτιση του παιδιου σας ή του γαμου σας και θα σας ερθει ο τυπος με κινητο, τριποδακι και φακους εξτρα εφαρμοστους (στην καλυτερη των περιπτωσεων) να μην τον διωξετε αλλα να είστε σιγουροι που κινητο και φωτογραφικη μηχανη πλεον απεχουν "λιγο".

H πλέον σοβαρή τοποθέτηση που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής και έγινε από άτομο που χρησιμοποεί το κινητό φωτογραφικά στο έπακρον όπως μας έχει αποδείξει στο Gallery. Δεν έχει μηχανή για να κάνει άμεση σύγκριση αλλά βλέπει πιο ζυγισμένο τα συν και πλην των κινητών και μπορεί να συγκρίνει με φωτογραφικά δείγματα από το διαδίκτυο. Δεν λέω με αυτό ότι οι τοποθετήσεις των περισσότερων μελών εννοούσαν κάτι διαφορετικό αλλά η γεύση που πέρνει όποιος διαβάσει τα δυο σχετικά νήματα και που περνάμε στον υπόλοιπο κόσμο που μας διαβάζει και μας παρακολουθεί είναι ότι του χρόνου ακόμη και εμείς οι εραστές της φωτογραφίας θάχουμε αντικαταστήσει οι περισσότεροι τη μηχανή του με κινητά πολλαπλών καμερών απλά και μόνο για την ευκολία μας.

Χε, χε .. λέμε τόσο καιρό οτι τα smartphone κλέβουν πωλήσεις απο τις Dslr .. δεν μου φαίνεται λογικό καθώς σε πολύ ποσοστό σεναρίων χρήσης μπορούν να υποκαταστήσουν (για αντικατάσταση δεν το συζητώ ..) μια DSLR .. το μόνο που δέχομαι είναι οτι κόβουν ρευστότητα απο την αγορά φωτογραφικών .. ενας χρήστης που ξοδεύει 1000 το χρόνο για κινητά μειώνει και το μπάτζετ για μηχανές/φακούς ..

Ομως υπάρχει και η άλλη πλευρά .. με το που έγιναν ενδιαφέρουσες οι μηχανές των smartphone μπήκαν στο τρυπάκι της φωτογραφίας πολλοί που αλλιώς θα περνούσαν αδιάφορα .. και το λογικό επόμενο βήμα είναι να προωθηθούν σε σοβαρά εργαλεία ;)

Ιδού τι λέει η Canon ..
"For the full-year, we raised our projection for interchangeable-lens cameras by 200 thousand units, as we posted better than expected results in the third quarter. We now expect sales to be down 3% to 5.5 million units.
One of the reasons for the revision was due to an increase in demand for high-quality images, particularly from smartphone users who use social media. Interchangeable-lens cameras, which are user-friendly and offer enhanced network capabilities that meet this demand, are leading to the acquisition of new users. As a result, our entry-class models have performed beyond our expectations. On top of this, sales of our new models that mainly target advanced-amateurs were also better than expected.
We also reflected this situation into our market projection, which is now projected it to be down 1% to 11.4 million units."
https://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33694.0

Αυτη είναι η δεύτερη τοποθέτηση που αξίζει να την ξαναδούμε και που με βρίσκει επίσης σύμφωνο. Ήθελα να το γράψω πριν ημέρες και το ξέχασα.

Last edited:
Οι εραστές της φωτογραφίας θα έχουν πάντα μια καλή μηχανή, 2-3 βαλίτσες και καμιά 20ριά φακούς. Μπορεί να έχουν και φιλμάτη μηχανή αν είναι original εραστές της φωτογραφίας.
Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει διαφορά το κινητό με τις όποιες φωτογραφικές μηχανές.
Απλά αν βάλεις στην εξίσωση συγκεκριμένες συνθήκες πιθανό για κάποιους χρήστες να μην "αξίζουν" οι διαφορές αυτές τόσο πολύ.
Δε χρειάζεται να κάνουμε flame το νήμα, το ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετικά θέλω, διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από ότι εμείς σε ότι αφορά θέματα χρηστικότητας και προτεραιοτήτων είναι κάτι που δε θα πρέπει να μας ξενίζει.
Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα είναι και οι ικανότητες των χρηστών εκτός από το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν μια φωτό. Εγώ πχ σε πρόσφατο ταξίδι κατάφερα με την sony a7rII και έναν 50ρη φακό να βγάλω ανεστίαστη φωτογραφία. Όχι πολύ, αλλά αρκετά για να απορήσει ο ιδιοκτήτης της μηχανής! χαχαχα

Επαναλαμβάνω, δεν διατίθεμαι να ανοίξω flame για το θέμα κινητά vs φωτογραφικές μηχανές σε καμία περίπτωση, θεωρώ όμως ότι αυτά που βιώνω εγώ για το συγκεκριμένο θέμα ίσως να ενδιαφέρουν και άλλους.
Για το λόγο αυτό ανεβάζω στο flickr κάποιες φωτό με το κινητό μου αλλά και με την olympus omd 10 mkII για να δούμε λίγα δείγματα.
Ελπίζω να καταφέρουμε να μη σκοτωθούμε επειδή οι μισοί έχουν αντίθετη άποψη από τους άλλους μισούς.

Η ερώτηση όμως που έχει απλή και διαφωτιστική απάντηση είναι η εξής...

Πόσες φωτό έχετε τραβήξει σ ένα χρόνο με το κινητό σας και πόσες με τη μηχανή;
Αυτό είναι που ρωτάμε και που στο μέλλον θα έχει όλο και πιο μονοσήμαντη απάντηση.

Εγώ πχ που έχω απίστευτη τρέλα με τις μηχανές, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, περσυ έβγαλα περίπου 2000 φωτό με το κινητό και τις μισές , περίπου 1000 με τη μηχανή μου.
Δεν υπολογίζω βεβαια ριπές .

Του χρόνου, προβλέπω αρκετές παραπάνω με το κινητό.

Αν ρωτήσετε επίσης 100 ανθρώπους έξω από τα φόρουμ, θα δείτε ότι αυτό το ποσοστό που τραβάει όλο και περισσότερες φωτό με το κινητό του, είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Δεν θ αντικαταστήσω τη μηχανή μου, ούτε θα πάρω το κινητό για κάποια σημαντική εκδήλωση . Αυτό όμως δε μειώνει την αξία του.

ΥΓ...προφανώς και δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης, ούτε κόντρας, αυτό έλλειπε!

Γνώμες κι εμπειρίες αναφέρουμε, αν υπάρχουν και δείγματα, ακόμα καλύτερα.

Η ερώτηση όμως που έχει απλή και διαφωτιστική απάντηση είναι η εξής...

Πόσες φωτό έχετε τραβήξει σ ένα χρόνο με το κινητό σας και πόσες με τη μηχανή;
Αυτό είναι που ρωτάμε και που στο μέλλον θα έχει όλο και πιο μονοσήμαντη απάντηση.

Εγώ πχ που έχω απίστευτη τρέλα με τις μηχανές, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, περσυ έβγαλα περίπου 2000 φωτό με το κινητό και τις μισές , περίπου 1000 με τη μηχανή μου.
Δεν υπολογίζω βεβαια ριπές .

Του χρόνου, προβλέπω αρκετές παραπάνω με το κινητό.

Αν ρωτήσετε επίσης 100 ανθρώπους έξω από τα φόρουμ, θα δείτε ότι αυτό το ποσοστό που τραβάει όλο και περισσότερες φωτό με το κινητό του, είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Δεν θ αντικαταστήσω τη μηχανή μου, ούτε θα πάρω το κινητό για κάποια σημαντική εκδήλωση . Αυτό όμως δε μειώνει την αξία του.

ΥΓ...προφανώς και δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης, ούτε κόντρας, αυτό έλλειπε!

Γνώμες κι εμπειρίες αναφέρουμε, αν υπάρχουν και δείγματα, ακόμα καλύτερα.

βγάζω αρκετές φωτο με το κινητό, χρησιμοποιώντας το σαν σημειωματάριο,

πχ φωτο από τηλέφωνο στο δρόμο, από προϊόντα ότι θέλω να κρατήσω για κάποιο λόγο κλπ κλπ

από εκεί και πέρα, ακόμη και όταν θα πάω ΣΚ στο πατρικό μου στην επαρχία ή βόλτα οπουδήποτε, θα πάρω μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή μήπως χρειαστεί έστω και για μία "καλή" φωτογραφία, παρότι στο 90% των περιπτώσεων δε θα τη χρησιμοποιήσω

Τα smarthones έχουν γίνει μέρος της ζωής των περισσότερων νέων ανθρώπων.
Λογικό, αφού συνδυάζουν φωτογραφική μηχανή, τάμπλετ και τηλέφωνο.
3 σε 1 δηλαδή
Είναι και το μέγεθος που ευνοεί.

Όμως έχει δημιουργήσει νέες τάσεις.
Η σελφίτιδα είναι η κυριότερη, πρόσφατα εντάχθηκε στις ψυχικές νόσους.
Επίσης -προσωπική μου παρατήρηση- είναι η μανία πολλών να βλέπουν ένα τόπο , ένα μέρος, ένα τοπίο φυσικού κάλους μέσα απο την οθόνη, να μην απαλαμβάνουν τη φύση καθεαυτή αλλά να προσπαθούν να την χωρέσουν σε 5 ίντσες..... Carpe diem σου λέει μετά....

Εαν ανοιγα ενα poll με ερωτηση:
"Εαν σας εβαζαν ενα μαχαιρι στο λαιμο και σας ελεγαν κρατας την φωτ. μηχανη σου ή την φωτ. μηχανη του σουπερ τελευταιας τεχνολογιας σμαρτφον σου για την υπολοιπη ζωη σου;",
ποια πιστευετε θα ηταν τα ποσοστα; λολ

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Γιάννη όπως ξέρεις εσυ καλύτερα από καθένα δεν μετράει πάντα η ποσότητα αλλά η ποιότητα, όπως είπε και ο φίλος τα κινητά αντικατέστησαν τις compact , ΠΑΝΤΑ οι compact είχαν απείρως πιο πολλές πωλήσεις από τις DSLR και περισσότερες φωτό βγαίνανε με αυτές, δεν άλλαξε κάτι πάρα μόνο ότι πλέον τα κινητά είναι απείρως περισσότερα.

Το νήμα είναι σημαντικό να περάσει σε αυτόν που το παρακολουθεί τις φωτογραφικές ικανότητες ενός σύγχρονου κινητού και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βγάλει μια αξιοπρεπή φωτό για το διαδίκτυο ή για μια μικρή εκτύπωση. Αν κάποιος δεν εξαντλεί επαρκώς τις ικανότητες της μηχανής του και θέλει ότι πιο φορητό μαζί του δεν είναι απαραίτητο να έχει κάν μηχανή. Γιαυτο και προτείνω όλοι μας να είμαστε λίγο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας για να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις.

Το θέμα είναι ότι εγώ είχα κάποτε canon kai Nikon, και τις άφησα λόγω βάρους και όγκου.
Τώρα, ακόμα και με τις mirrorless , δυσκολεύομαι να την έχω πάντα μαζί μου, κυρίως λόγω φακών, που σαφώς είναι μεγάλοι .
Οι m43 που έχεις Κώστα , έχουν λίγο μικρότερους φακούς , γι αυτό είναι και λίγο πιο εύκολο, αλλά και πάλι το σώμα που έχεις , εγώ δεν θα το είχα ποτέ μαζί μου καθημερινά.
Αν πάει κάποιος σε apsc και ff, δε γλιτώνει από το βάρος και τον όγκο.

Εκεί έρχονται πάλι τα κινητά να καλύψουν τα κενά, που όπως είπες παλιά τα κάλυπταν οι compact.
Απλά, αυτά έχουν κι άλλο ρόλο, όποτε τα έχεις πάντα μαζί.

Αυτό λοιπόν που λέμε σ αυτό το νήμα είναι.... ποιες απ όλες τις καθημερινές φωτογραφικές ανάγκες μπορεί να καλύψει;

Τι ποιότητα μπορούν να δώσουν τα καλά κινητά;

Μπορούν να φωτογραφίσουν σε δύσκολες συνθήκες ;

Αυτά απαντάμε εδώ, κι όχι αν θ αντικαταστήσουμε τις μηχανές μας με κινητά....εμείς εδώ αποκλείεται.