Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Είδα στη wind τα νέα iPhone στα γρήγορα και μου έκανε εντύπωση πόσο γρήγορα εστιάζει η κάμερα στο βίντεο.
Παρόλα αυτά με ταβάνι 300 ευρώ για κινητό απέχω πάρα πολύ.

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Ποιος σοβαρός φωτογράφος θα βασιστεί στο όποιο κινητό... Διαφήμιση κάνει ο τύπος.

Ακόμα και o Steve Huff έχει πια σαν κυρία κάμερα το νέο iphone!

https://youtu.be/1IMeN4hUYhE

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Ποιος σοβαρός φωτογράφος θα βασιστεί στο όποιο κινητό... Διαφήμιση κάνει ο τύπος.

καλά αν δούμε το τί έχει πει για μηχανές και ποιές ήταν οι κύριες στο παρελθόν, δεν έχει καμιά σημασία τί λέει για την τωρινή του κάμερα.

Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Βέβαια δε λέει πουθενά ότι αυτή είναι η τωρινή του κάμερα, λέει απλά ότι είναι η κάμερα που χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες περισσότερο για τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές, την πλάκα του, τα social media ή ακόμα και για μικρού μεγέθους εκτυπώσεις. Δε λέει πουθενά ότι αυτή είναι η επαγγελματική του μηχανή, μάλιστα λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι αν έχεις απαιτήσεις, χαμηλό φως κλπ, δεν είναι ακόμα εκεί, και λέει και ότι θεωρεί πως οι κάμερες των κινητών θέλουν χρόνια ακόμα να φτάσουν τος dSLR.

Δεν καταλαβαίνω γιατί κρίνετε αφού δεν είδατε το βίντεο.

Ετσι ακριβός Βασίλη!! Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι άνθρωπος που τράβαγε με Α7, Lecia Και πανάκριβους φακούς τα παράτησε όλα για τα μάτια του Iphone????!!! Ας είμαστε σοβαροί....δεν υπάρχει πουθενά άνθρωπος που ενδιαφέρεται σοβαρά για την φωτογραφία και να παρατάει την μηχανή του για κανένα κινητό, εκτός και αν τον νοιάζει μόνο να ανεβάζει σε Social media και να βλέπει τις φώτος του στα κινητά και στα Tablets. Αλλα αυτού του τύπου άτομα για μένα δεν είναι φωτογράφοι ούτε λάτρεις της φωτογραφία.

Βέβαια δε λέει πουθενά ότι αυτή είναι η τωρινή του κάμερα, λέει απλά ότι είναι η κάμερα που χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες περισσότερο για τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές, την πλάκα του, τα social media ή ακόμα και για μικρού μεγέθους εκτυπώσεις. Δε λέει πουθενά ότι αυτή είναι η επαγγελματική του μηχανή, μάλιστα λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι αν έχεις απαιτήσεις, χαμηλό φως κλπ, δεν είναι ακόμα εκεί, και λέει και ότι θεωρεί πως οι κάμερες των κινητών θέλουν χρόνια ακόμα να φτάσουν τος dSLR.

Δεν καταλαβαίνω γιατί κρίνετε αφού δεν είδατε το βίντεο.

Για να σπας πλάκα, για να ανεβάζεις στο Facebook κλπ.. μια χαρά είναι τα κινητά άλλα μέχρι εκει...όσο και να βελτιωθούν οι αισθητήρες τους ποτέ δεν θα φτάσουν σε απόδοση μια π.χ. FF. Και το κυριότερο ποτέ δεν θα προσφέρουν το ολοκληρωμένο πακέτο εργονομία/χειρισμός/κράτημα/σκόπευτρο κλπ. που προσφέρει μια κανονική μηχανή.
Επειδή είχα μερικές μέρες το Huawei P30 που θεωρείτε κορυφαίο κινητό στην φωτογραφία, ήταν μια απογοήτευση...απόδοση φωτογραφίας που κάνει μπαμ ότι είναι από μικρό αισθητήρα, για κανένα snapschot και Instagram είναι οκ, για τίποτα άλλο περισσότερο. Με το που δεις τις φώτος σε μια κανονική μεγάλη οθόνη υπολογιστή αρχίζεις να κλαις. Η δε υπερευρυγώνια κάμερά του για τα μπάζα, πιο soft και πιο λάσπη αρχεία ''πεθαίνεις''. Δεν κάνει για τίποτα σοβαρό.

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Οι περισσότεροι μεγάλοι YouTubers καλοπληρωνονται από apple, Samsung, Huawei για να λένε τέτοιες παπαριές. Ας μην ξεχνάμε ότι το μοναδικό selling point αυτή τη στιγμή στα κινητά δεν είναι ούτε ο επεξεργαστής ούτε το πόσο καλά πιάνει σήμα ούτε τίποτα από αυτά που είχαν νόημα και ψάχναμε κάποτε σε συσκευές.

Τώρα πουλάει η κάμερα και στον σκοτεινό κόσμο του marketing, advertising, social γίνεται ένας τρομερός πόλεμος συμφερόντων.

Ναι καλά τα κινητά, αλλά τίποτα δεν έχει πλησιάσει ακόμα ούτε την μικρή μου Nikon j5 με τον 1" αισθητήρα.

χανετε το δασος φιλοι μου...... οπως και οι φωτογραφικες εταιρειες δυστυχως!

Το κινητο αποτελει τη βασικη καμερα του μεγαλυτερου μερους του πληθυσμου και το ποσοστο αυξανεται.
αυτο λεει...κια μαλιστα σε λιγα χρονια, με τη δυναμη της "υπολογιστικης" φωτογραφιας , θα αυξηθει κατακορυφα, και θα μεινουν μονο οι επαγγελματιες και λιγοι τρελλοι σαν κι εμας να εχουν φωτογραφικες!

αυτο ειναι το θεμα......

ΥΓ... περιμενετε το νεο Pixel 4 kai samsung s11-s12 με 10χ ζοομ επισης και απιστευετες επιδοσεις σε DR.
Μην κρινουμε μονο απο τον εαυτο μας.

https://www.dpreview.com/news/31574...trophotography-portrait-and-night-sight-modes

https://www.youtube.com/watch?v=QwQ5ElPWbOc&feature=youtu.be

ΥΓ2... περιττο να πω οτι κι εγω εχω να χρησιμοποπιησω τη φωτογραφικη μου πολυ καιρο. Το κινητο μου, αν και απεχει απο τις παραπανω επιδοσεις, με καλυπτει σε μεγαλο βαθμο πια.
Αυτο λεει και ο Steve παραπανω. Οχι οτι θα αποχωριστει την οποια μηχανη του .

Γιάννη τα έχουμε πει δεκάδες φορές για μένα (και για πολλούς άλλους) η φωτογραφία δεν είναι μόνο pixel, DR και iso, άλλα μια εμπειρία, το process της φωτογράφησης για μένα είναι πιο σημαντικό από το τελικό αποτέλεσμα, θέλω να κρατάω μια σοβαρή συσκευή στα χέρια μου, με την καλή της εργονομία, με τα μέταλλά της, με το Grip της, με το σκόπευτρό της, με το Joystick της, με την σπαστή της οθόνη, να βάζω πάνω ότι φακό θέλω ανάλογα με την περίπτωση και κυρίως να με εμπνέει να φωτογραφίσω και να με κάνει βγω έξω να κυνηγήσω το όνειρό μου, μα πάνω από όλα να περάσω καλά μαζί της και να χαμογελάω όταν φωτογραφίζω, κάτι που κανένα κινητό ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να στο προσφέρει....αυτό είναι για μένα φωτογραφία. Τόσο απλά...αν κάποιος αντικαθιστά την μηχανή του, όποια και αν είναι αυτή, με ένα κινητό, απλά δεν αγαπάει την φωτογραφία και ας ακούγεται χοντράδα.

Υ.Γ. Οτι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα κινητά τους σαν φωτογραφική μηχανή δεν μου λέει τίποτα, ο περισσότερος κόσμος εκει έξω τρέχει να δει το τελευταίο Avengers και το θεωρεί την καλύτερη ταινία που έχει δει ποτέ, επειδή το κάνουν οι πολλοί δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Γιάννη είσαι πια στην Dark side ... δεν υπάρχει γυρισμός :flipout:

κι εμενα μ αρεσει η διαδικασια, αλλα απο την αλλη εχω κουραστει να παιρνω μαζι μου μηχανες και φακους.

Για καθημερινη χρηση τουλαχιστον, εγω εχω πια μονο το κινητο.
Για απαιτητικη χρηση βεβαια, παντα μια μηχανη με τους καταλληλους φακους (οχι κιτ) , θα ειναι προτιμοτερη.

Γιάννη είσαι πια στην Dark side ... δεν υπάρχει γυρισμός :flipout:

χαχα.... ναι σιγουρα περασα στην "αλλη πλευρα" ! :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Η λέξη κλειδί <απαιτήσεις> τοποθετεί το κάθε προϊόν στην αγορά πάντα σε συνδιασμό με την τεχνολογική εξέλιξη τους.

Αν αυξηθούν οι απαιτήσεις των χρηστών κινητών θα αγοράσουν μηχανή (εξαιρετικά δύσκολο γιατί δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις).
Αν μειωθούν οι απαιτήσεις των χρηστών μηχανων θα χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το κινητό τους

Οι απαιτήσεις μας σε φωτό και βίντεο δεν είναι και αυτές σταθερές, αυξομειώνονται αφού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες ηλικία, διάθεση, οικονομική άνεση, Gas κλπ.

Εδω παντως, συζηταμε κυριως για την εξελιξη της φωτογραφιας στα κινητα, και ποσο μπορουν να πλησιασουν την εικονα των μηχανων μας.

Ειναι δεδομενο οτι η εμπειρια χρησης θα ειναι καλυτερη παντα σε μια μηχανη, οποτε θεωρω ασκοπο να το επαναλαμβανουμε...το θεμα μας εδω ειναι το κατα ποσο η ποιοτητα της εικονας των κινητων ειναι πια αρκετη για τη χρηση που θελει ο καθενας βεβαια.

Πχ εγω που εχω να τυπωσω φωτο πολλα χρονια, και βλεπω-δινω τις φωτο σε κινητα-ταμπλετ και social media, η εικονα απο ενα καλο κινητο , με καλο software , ειναι τις περισσοτερες φορες αρκετη.
Οχι μονο για μενα (που μπορει να κανω καποιες υποχωρησεις), αλλα κυριως για τους γυρω μου...που δεν ασχολουνται οπως εμεις.

Εγω θα εχω παντα το "σαρακι" της φωτογραφιας...αλλα εδω δε συζηταμε μονο γι αυτο....

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Η λέξη κλειδί <απαιτήσεις> τοποθετεί το κάθε προϊόν στην αγορά πάντα σε συνδιασμό με την εξέλιξη τους στην αγορά.

Αν αυξηθούν οι απαιτήσεις των χρηστών κινητών θα αγοράσουν μηχανή (εξαιρετικά δύσκολο γιατί δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις).
Αν μειωθούν οι απαιτήσεις των χρηστών μηχανων θα χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το κινητό τους

Οι απαιτήσεις μας δεν είναι σταθερές και αυτές αυξομειώνονται αφού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες ηλικία, διάθεση, οικονομική άνεση κλπ.

αυτο ειναι πολυ σημαντικο επισης.... αλλαζουμε συνηθειες με τα χρονια και τις συνθηκες (και τη διαθεση μας)!

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Η λέξη κλειδί <απαιτήσεις> τοποθετεί το κάθε προϊόν στην αγορά πάντα σε συνδιασμό με την τεχνολογική εξέλιξη τους.

Οι απαιτήσεις μας σε φωτό και βίντεο δεν είναι και αυτές σταθερές, αυξομειώνονται αφού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες ηλικία, διάθεση, οικονομική άνεση, Gas κλπ.

Πολύ σωστός Κώστα!!

κι εμενα μ αρεσει η διαδικασια, αλλα απο την αλλη εχω κουραστει να παιρνω μαζι μου μηχανες και φακους.

Για καθημερινη χρηση τουλαχιστον, εγω εχω πια μονο το κινητο.
Για απαιτητικη χρηση βεβαια, παντα μια μηχανη με τους καταλληλους φακους (οχι κιτ) , θα ειναι προτιμοτερη.

χαχα.... ναι σιγουρα περασα στην "αλλη πλευρα" ! :ernaehrung004:

Και για καθημερινή χρήση μπορείς να πάρεις μια Premium Compact που χωράει σε τσεπούλα και προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα κινητό. Π.χ. η Panasonic Lx10 που έχω τώρα έχει αισθητήρα 1 ίντσας και φακό που ξεκινάει από f1,4...δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά κινητών που να μπορεί να την πλησιάσει, και φοβερό low light και σχετικά ρηχό βάθος πεδίου κανονικό και όχι με software, και εργονομία και ροδελίτσες και premium αίσθηση και σπαστή οθόνη και ζουμάκι και πολύ καλή σταθεροποίηση και ένα σκασμό ευκολίες....ή αν ενδιαφέρεσαι και για τρομερό βίντεο παίρνεις μια rx100 που έχει και σκόπευτρο και 4Κ με full readout του αισθητήρα.....αυτό που θέλω να πω είναι ότι (γνώμη μου τουλάχιστον) ούτε και για καθημερινές ανάγκες κάνει ένα κινητό, καθώς και εκει μπορείς πολύ καλύτερα με μια premium compact.

ειναι ομως αλλο ενα αντικειμενο που κουβαλας, αλλη μια μπαταρια για φορτιση, αλλη μια καρτα sd κλπ

Εμενα προσωπικα οπως ειπα, με καλυπτει ενα καλο κινητο κι ενα καλο software....

YΓ... ακομα και μια τετοια compact , για μενα, δεν εχει καλη εμπειρια χρησης...μικρο ή ανυπαρκτο EVF, χαλια κουμπια κι εργονομια κλπ

Εδω παντως, συζηταμε κυριως για την εξελιξη της φωτογραφιας στα κινητα, και ποσο μπορουν να πλησιασουν την εικονα των μηχανων μας.

Ειναι δεδομενο οτι η εμπειρια χρησης θα ειναι καλυτερη παντα σε μια μηχανη, οποτε θεωρω ασκοπο να το επαναλαμβανουμε...το θεμα μας εδω ειναι το κατα ποσο η ποιοτητα της εικονας των κινητων ειναι πια αρκετη για τη χρηση που θελει ο καθενας βεβαια.

Πχ εγω που εχω να τυπωσω φωτο πολλα χρονια, και βλεπω-δινω τις φωτο σε κινητα-ταμπλετ και social media, η εικονα απο ενα καλο κινητο , με καλο software , ειναι τις περισσοτερες φορες αρκετη.
Οχι μονο για μενα (που μπορει να κανω καποιες υποχωρησεις), αλλα κυριως για τους γυρω μου...που δεν ασχολουνται οπως εμεις.

Εγω θα εχω παντα το "σαρακι" της φωτογραφιας...αλλα εδω δε συζηταμε μονο γι αυτο....

Κοίτα αν δεν τυπώνεις, δεν επεξεργάζεσαι και δεν βλέπεις τις φώτος σε καλή οθόνη στον υπολογιστή, κυρίως τις κοιτάς σε κινητά/tablets, για social, τις μοιράζεις σε φίλους που δεν έχουν και πολλές απαιτήσεις και θα τις δουν και αυτοί στο κινητό....ε οκ τότε δεν έχει νόημα να έχεις κάτι παραπάνω από ένα μεσαίο κινητό...π.χ. το Note 7 με την Gcam και αισθητήρα 1/2 της ίντσας είναι μια χαρά άριστο για αυτή την δουλειά με γύρω στα 150 ευρώ και από Ελλάδα μάλιστα.

Υ.Γ. Προσωπικά κάνω το ακριβώς αντίθετο, δεν έχω καν tablet πλέον, δεν βλέπω σχεδόν ποτέ φώτος μου στο κινητό ή στην τηλεόραση πάρα μονό στον υπολογιστή, τυπώνω πάρα πολλές (και σκέτες φώτος και δεκάδες φώτοάλμπουμ, έχω κάνει ''χρυσό'' το Myikona!!!χαχα) και έχω γεμίσει στο σπίτι τους τοίχους με κάδρα, κορνίζες κλπ. όλων των διαστάσεων που τα αλλάζω και συνεχώς. Φώτος γενικά δεν δίνω σε άλλους (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις), μου την σπάει όταν κάποιος έχει σκάσει 1.000 ευρώ για κινητό και περιμένει από εμένα να του δώσω φώτος, να πάει να πάρει μηχανή....είμαι κακός.

ειναι ομως αλλο ενα αντικειμενο που κουβαλας, αλλη μια μπαταρια για φορτιση, αλλη μια καρτα sd κλπ

Εμενα προσωπικα οπως ειπα, με καλυπτει ενα καλο κινητο κι ενα καλο software....

YΓ... ακομα και μια τετοια compact , για μενα, δεν εχει καλη εμπειρια χρησης...μικρο ή ανυπαρκτο EVF, χαλια κουμπια κι εργονομια κλπ

Κοίτα η μπαταρία μια καλής compact αντέχει 300 λήψεις πάνω κάτω, ε πόσες θα τραβήξεις σε μια απλή μέρα?? στο σπίτι που πας το βράδυ την πετάς στο usb φορτιστή και τέλος. Η εμπειρία χρήσης σαφώς και δεν πλησιάζει μιας καλής μηχανής άλλα είναι απείρως καλύτερη από οποιοδήποτε κινητό, που η εμπειρία χρήσης είναι στο 0. Δηλαδή αντέχεις την 0 εμπειρία χρήσης του κινητού που δεν μπορείς καν να το κρατήσεις και δεν αντέχεις μιας καλής Compact??? Τέλος πάντων περί ορέξεως. Επίσης τα περισσότερα κινητά δεν έχουν καν ένα κανονικό κουμπί που να το πατάς μέχρι την μέση, να εστιάζει και μετά να το βυθίζεις και να τραβάει φώτο, ήμαρτον δηλαδή, μέχρι και το Nokia 808 το είχε, επίσης πόσο δύσκολο είναι να βάλουν πάνω 3-4 μικρόφωνα και ένα κανονικό xenon flash που να το ξαναπώ τα είχε το Nokia 808, που είχε και ND φίλτρο και αισθητήρα 1 ίντσας!!! να την βράσω την πρόοδο των κινητών, ας βάλουν για αρχή ότι είχε πάνω το 808 πριν 5-6 χρόνια και μετά το ξανασυζητάμε για τα κινητά.