Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

εγω εχω παει διακοπες και ταξιδια μονο με kινητο, και δεν ενοιωσα οτι μου ελειψε κατι.... και τοτε που ειχα παει δεν ειχα καν τριπλη καμερα (υπερ-ευρυγωνιο και μεσαιο τηλεφακο).

ειμαι σιγουρος οτι αν παω τωρα , θα εχω ακομα καλυτερα αποτελεσματα...και σιγουρα λιγοτερο φορτο στη πλατη μου! :p

Τη μηχανη τη κραταω μονο για τα πολυ δυσκολα (φωτο σε χαμηλο φωτισμο με κινουμενο θεμα και βιντεο σε χαμηλο φωτισμο, που ειναι το ιδιο πραγμα στην ουσια ) και τη τρελλα μου φυσικα!

εγω εχω παει διακοπες και ταξιδια μονο με kινητο, και δεν ενοιωσα οτι μου ελειψε κατι.... και τοτε που ειχα παει δεν ειχα καν τριπλη καμερα (υπερ-ευρυγωνιο και μεσαιο τηλεφακο).

ειμαι σιγουρος οτι αν παω τωρα , θα εχω ακομα καλυτερα αποτελεσματα...και σιγουρα λιγοτερο φορτο στη πλατη μου! :p

Τη μηχανη τη κραταω μονο για τα πολυ δυσκολα (φωτο σε χαμηλο φωτισμο με κινουμενο θεμα και βιντεο σε χαμηλο φωτισμο, που ειναι το ιδιο πραγμα στην ουσια ) και τη τρελλα μου φυσικα!

Νομίζω Γιάννη το έχουμε κάνει κατανοητό όλοι μας το αρέσει στον καθένα, μια φορά ξεμύτισα σε διήμερο χωρίς μηχανή και έριξα τα ''καντήλια'' της ζωής μου με το κινητό και το στραμπούληγμα των δαχτύλων μου....πάμε παρακάτω.

Υ.Γ. Επίσης αν αυτό που βγάζουν οι υπερευρυγώνιες κάμερες των κινητών το θεωρείς φωτογραφία πάω πάσο. Και του Iphone 11 που είδα δείγματα είναι για τα μπάζα, δεν έμειναν ευχαριστημένοι ούτε στο gsmarena που ενθουσιάζονται με τα πάντα!!

Y.Γ. Για να πω και ένα καλό λόγο για τα κινητά σε Low light στο βίντεο κυρίως το p30 pro τα καταφέρνει αρκετά καλά, ο μεγάλος αισθητήρας με το f1,6 του φακού κάνουν πολύ καλή δουλειά, στο ''αγαπημένο'' σου iphone 11 έχεις κούτσικο αισθητήρα και F1,8...οπότε προφανώς δεν πας πουθενά ότι θαύματα και να έχει κάνει η Apple.

δεν ειναι στα επιπεδα της κυριας καμερας, αλλα γι αυτο που ειναι , μια χαρα ειναι για μενα.
Το ξαναλεω, δεν βλεπω ττις φωτο (εκτος οταν τις επεξεργαζομαι) σε 100%.

Τις φωτο τις ανεβαζω σε social media, τις μοιραζω σε συγγενεις και φιλους, και τις βλεπω-δειχνω συνηθως στο tablet και στη τηλεοραση κλπ.

Αν τυπωσεις επισης σε μικρα μεγεθη, μεχρι Α4, δε νομιζω οτι θα εχεις θεμα.

Για pixel peeping μονο κορυφαιοι φακοι ετσι κι αλλιως θα σε ικανοποιησουν....

Ξαναγυρναω στο θεμα μας, δες ποσο πιο ωραια βγαινει η φωτο με raw capture στο κινητο και ελαχιστη επεξεργασια στο LR mobile.
Πολυ πιο φυσικη και με περισσοτερη λεπτομερειαα σε σκιες και φωτεινα...

ΥΓ... η φωτο αυτη , εμενα προσωπικα, με καλυπτει 100% για γενικη-καθημερινη χρηση!
φαντασου μενα καλυτερο τηλεφωνο, με καλυτερο αισθητηρα, φακο, σταθεροποιηση κλπ

επισης, δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει....

αλλα πρεπει να κανεις pixel peeping με 100% μεγεθυνση σε υπολογιστη, για να βρεις σημαντικες διαφορες μεταξυ μιας κορυφαιας μηχανης κι ενος κινητου 200 ευρω!
ειδικα αν τραβηξεις RAW , οπως στη παραπανω φωτο, οι διαφορες ειναι ακομα μικροτερες (οχι παντα βεβαια, εξαρταται τη σκηνη κλπ)

αυτο, απο μονο του, κατι λεει...

Ξαναγυρναω στο θεμα μας, δες ποσο πιο ωραια βγαινει η φωτο με raw capture στο κινητο και ελαχιστη επεξεργασια στο LR mobile.
Πολυ πιο φυσικη και με περισσοτερη λεπτομερειαα σε σκιες και φωτεινα...

ΥΓ... η φωτο αυτη , εμενα προσωπικα, με καλυπτει 100% για γενικη-καθημερινη χρηση!
φαντασου μενα καλυτερο τηλεφωνο, με καλυτερο αισθητηρα, φακο, σταθεροποιηση κλπ

Ωπ 0-2 ο κινεζος.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

μπορει καποιος να τραβα RAW+JPG στο κινητο του (οπως και με τιις dslr) και να εχει καλο , ετοιμο αποτελεσμα με το JPG και αν θελει, να εχει και το RAW για μετεπειτα επεξεργασια...

Μπορει επισης να φτιαξει ενα προφιλ για τη καμερα ττου κινητου στο LR, και να το βαζει συνεχως (ή και αυτοματα) για γρηγορη επεξεργασια των RAW.
Κανεις μια φορα την επεξεργασια που θες , τη σωζεις σαν preset και μετα την εφαρμοζει αυτοματτα το LR καθυε φορα που εισαγεις raw απο το κινητο!

Εχεις δηλ. ολα τα πλεονεκτηματα των RAW χωρις κοπο.... ακομα και μεσα στο κινητο σου γινεται αυτο.

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Μια ερώτηση Γιάννη, το HDR δίνει RAW ? αν ναι τι RAW είναι αυτό, ενός καρέ ή κάποιο που έχει φτιαχτεί από πολλά αρχεία σε σύνθεση ? αρα έχει υποστεί ήδη κάποια στοιχειώδη επεξεργασία.

Μου αρέσει που με το κινητό είσαι προσωπικα οκ σε θέαση στην 50αρα Oled αλλά ψυριζεις τα άκρα του νέου Fujinon και απορρίπτεις τα δείγματα ως soft, πάλι μια χαρά θα είναι στην ίδια θέαση και σε νορμαλ εκτύπωση. Και μην βάλεις το κόστος στην εξίσωση, εδώ αναφερόμαστε καθαρά στο τεχνικό κομμάτι.

Εννοειται ότι το φλατ εστίας ένα αρχείο του λιλιπούτειου αισθητήρα θα βγάζει πάντα νικητή σε βάθος πεδίου το κινητό σε ανάλογες σκηνές, όπως και πάντα βγαίνει νικητής σε κάτι ανάλογο ή σε macro μια μηχανή 1ιντσας ή m43 σε σχέση με μια FF ή ΜF. Η διαχείρηση του βάθους πεδίου είναι βασικό όπλο στα χέρια του δημιουργικού φωτογράφου αφού δεν θες πάντα flat αρχεία, ούτε παντα να βγαζεις θολά αφύσικα πορτρέτα μέσω software.

Συμφωνώ μαζί σου πάντως οτι για τον περισσότερο κόσμο που θέλει κάτι αυτόματο, έτοιμο χωρίς να ψαχτεί το κινητό είναι η λύση για αρκετες περιπτώσεις όχι παντού ακόμη), το έγραψε ο Kiriak πριν μεταξύ άλλων που με βρίσκουν επίσης σύμφωνο. Όσοι <φωτογράφοι> ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν έχουν λόγο να κρατούν εξοπλισμό ούτε να κάνουν συγκρίσεις. Και αυτός ήταν κύριως ο χρήστης των compact. Στο auto είχε πάντα το κουμπί , σιγά μην ήξερε αν είχε (M) κουμπί ο επιλογέας. Σιγά μην ήθελε EVF. Σιγά μην χρησιμοποιούσε περισσότερα κουμπιά και ροδέλες για να παίξει με ρυθμίσεις, έτοιμο αρχείο ζητούσε. Και πολλοι έτσι δουλεύουν και την DSLR τους ή την ακαθρεπτη με ένα βασικό κιτ φακό.

βρε Κωστα , αλλο το ενα , αλλο το αλλο !

Στον φωτογραφικο φακο εννοειται οτι το ψειριζουμε, κοστιζει οσο ενα iphone και ΠΡΕΠΕΙ να ειναι οξυς στα ακρα και να δικαιολογει ΚΟΣΤΟΣ ,ΒΑΡΟΣ και ΟΓΚΟ!
αυτο ελλειπε, εκει να κανουμε εκπττωσεις... τι την εχουμε την μηχανη τοτε, αν δε ββγαζει αψογες φωτο?

Για το αλλο ερωτημα τωρα, δε μπορεις να ξερεις τι αακριβως επεξεργασια εχει κανει το κινητο (και το προγραμμα κυρριως)

Και το LR και η Gcam εχει επιλογη για RAW, αλλα δε ξερεις τι ακριβως κανει εκει... θα το ψαξω καλυτεραα και θα σου πω, αν προκυψει κατι.

ΥΓ... δεν κρινουμε με τα ιδια κριτηρια, οχι εγω τουλαχιστον κινητο και μηχανη, εχουν αλλο σκοπο το ,καθενα.
Απλα το κινητο πια για μεναα τουλαχιστον, εχει αντικαταστησει τη καθημερινη χρηση, ταξιδια, εκδρομες (λεμε τωρα) κλπ
Τη μηχανη τη θελω για πολυ βραδυνα (με κινηση κυριως) , εκδηλωσεις , κι εκει που θελω μεγαλο ζοομ σε εσωτερικους χωρους.

Δε θα αναλύσω σε αυτό το ποστ με ποια πλευρά είμαι.
Καλύτερα να μιλήσουν τα δείγματα, τα λόγια είναι αέρας, οι φωτογραφίες μένουν.
Σημερινές με Fuji x-t20+18-55 vs Xiaomi Mi9T
Η fuji είναι στο P με τα υπόλοιπα auto.
Το Xiaomi είναι επίσης στις έτοιμες ρυθμίσεις της stock κάμερας και στη gcam με κάποια έτοιμα settings.
Αν θέλετε βγάλτε τα δείγματα εδώ σε σύγκριση ή γράψτε ότι θέλετε ούτε με τη μηχανή ούτε με το κινητό είμαι παντρεμένος, θάψτε άφοβα.
https://www.dropbox.com/sh/2ppm85yitrrbfyd/AABPGYQnNfTovZeIrTEjcRkea?dl=0

Πρωτον να πω παλι, ποσο τυχερος εισαι που ζεις σ αυτο το πανεμορφο νησι... ! :worshippy:

Δευτερον...μαλλον υποτιμησα λιγο την στοκ εφαρμογη, βλεπω πολυ καλα αποτελεσματα, απροσμεναα καλα!
Ή η gcam για το Xiaomi mi 9T δεν ειναι τοσο βελτιστοποιημενη ή η Χιαομι εχει κανει πολυ καλη δουλεια στη δικια της εφαρμογη.

Θα την κοιταξω παλι σιγουρα...

Τωρα, στο θεμα που συζηταμε... τα ιδια ακριβως θα πω, θα ημουν πολυ ικανοποιημενος με το αποτελεσμα του κινητου και τη κυρια καμερα, ακομα και σε διακοπες, ταξιδια κλπ.

Eιχα ξεχασει επισης οτι μπορεις να τραβηξεις (την ημερα κυριως) με τη καμερα στα 48 Mp...εχει οντως περισσοτερη λεπτομερεια αν ζοομαρεις αρκετα !

Η ultra wide ειναι οντως soft , για γενικη χρηση ειναι οκ, αλλα δεν ειναι στα επιπεδα της βασικης (σε κανενα κινητο αλλωστε)
Θα ηθελα να τη δω απεναντι στου iphone (που σαφως κοστιζει πολυ περισσοτερο), ισως την επομενη εβδομαδα με τον Τακη.

Πααναγιωτη δεν ειμαι με καμια πλευρα...και τα 2 ειναι οπλα που το καθενα εχει τη χρηση του.

Ειδικά για ανθρώπους - πορτραίτα, τα κινητά είναι η χειρότερη επιλογή που μπορεί να κάνει κανείς.

Ο μόνος λόγος που τα αγοράζει ο κόσμος είναι η απλότητα της χρήσης, η μεγάλη οθόνη που δίνει την ψευδαίσθηση ότι αυτό που βλέπεις στις 5 ίντσες θα είναι το ίδιο καλό αν το δεις τυπωμένο ή σε μαγάλη οθόνη, και το μαρκετινκ.
Απλότητα χρήσης όμως δεν σημαίνει και ταχύτητα ή ευκολία. Είναι σαν να λέμε ότι η γιαγιά μου χρησιμοποιεί χάρτινο τηλεφωνικό κατάλογο επειδή είναι απλός, άρα τον συγκρίνουμε με το smartphone.

To χειρότερο από όλα είναι πως επηρεάζει πολύ το θέμα η φωτογράφιση με κινητό. Τους βλέπω όλους στους γάμους-βαπτίσεις, για να βγάλουν 1 φωτό το κρατούν κάμποση ώρα, πασχίζουν να καδράρουν, να εστιάσουν, να πατήσουν το "κλείστρο" και όλα αυτά στο 1 μέτρο από το θέμα. Αν δεν είναι selfie, είναι φωτογραφία με αισθητική selfie αναγκαστικά. Γιατί μέχρι να τα κάνεις όλα αυτά το θέμα έχει γυρίσει και σε κοιτά καμιά 20αριά δευτερόλεπτα ήδη.

Καλά δεν το συζητώ όταν μαζεύονται όλοι γύρω μου όταν δουλεύω, με σπρώχνουν (!!), περνούν εμπρός μου, ακριβώς γιατί πρέπει να πλησιάσουν στο 1 μέτρο. Γιατί το κάνουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι η θέση τους δεν είναι εκεί; Το καταλαβαίνουν μια χαρά. Αναγκάζοντας κι εμένα να πλησιάζω και συχνά τα φωτογραφίζω ή να βιντεοσκοπώ ανθρώπους στα 24 και στα 35mm.

Απλά ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως επειδή έδωσαν 800 ευρώ για κινητό θα βγάλουν καλή φωτογραφία και κατά κάποιο τρόπο "δικαιούνται" να ενοχλήσουν τόσο. Γιαγιάδες, παπούδες, παιδιά, όλοι φωτογράφοι. Εκδημοκρατισμός της φωτογραφίας, ή κατάχρηση και υπερβολή;

Καλές φωτογραφίες βγάζουν? όχι. Μαθαίνουν τίποτα έτσι? πάλι όχι. Δυσκολεύονται? πολύ. Κακό πιάσιμο, ασταθής λαβή, χειρισμός με 1 δάχτυλο, λάθος κάδρα, λάθος προοπτική (ελάχιστοι, ακόμα και οι ψηλοί, γονατίζουν ´'η σκύβουν λίγο ώστε ο φακός να είναι κοντά στο κέντρο και παράλληλα του θέματος για να μην βγει το θέμα κοντό και παραμορφωμένο με μια κεφάλα να από το 1 μέτρο, μιας και δεν υπάρχει.. σπαστή οθόνη).

Με λίγα λόγια, πιστεύω πως αν αντί των smartphone στη "μόδα" ήταν περισσότερο τα ακριβά έξυπνα ρολόγια, ή τα έξυπνα στυλό, ή οι έξυπνοι αναπτήρες, θα έβγαζαν με αυτά.

Όσο για τη φορητότητα, άντε πες στον άντρα να το καταλάβω. Στη μέση γυναίκα που η καθημερινή της τσάντα είναι ευρύχωρη, δεν χωρά μια μικρή φωτογραφική;

Θα ρωτήσει κανείς, μα καλά δεν βλέπουν το αποτέλεσμα μετά; Το βλέπουν αλλά δεν καταλαβαίνουν, γιατί 9 στις 10 φωτογραφίες που βλέπουν στο FB και στο Instagram είναι από κινητό, οπότε αυτό έχουν ως κριτήριο. Και λέγοντας "από κινητό", δεν φταίει το κακόμοιρο το κινητό, ο απαίδευτος φωτογραφικά χειριστής τους φταίει.

Και αν ρωτήσεις κάποιον γιατί το κάνει αυτό (στον εαυτό του και στους άλλους), ΔΕΝ θα σου πουν όλοι λόγω φορητότητας. Ειδικά αν έχει κινητό του χιλιάρικου. Για τα μειονεκτήματα θα σου πει έλα μωρέ σιγά τι έγινε. Αν όμως εσύ του πιάσεις κουβέντα για τα κινητά, αντιστρέψεις τα επιχειρήματα και του πεις "βρε φίλε, πέρα από τις φωτογραφίες, κι εμένα το Xiaomi των 100 ευρώ μια χαρά κάνει τη δουλειά του", α εκεί ξαφνικά είναι πιουρίστας γιατί εκνευρίζεται αν το google maps του ανοίξει μισό δευτερόλεπτο πιο αργά, ή αν η 5ιντση οθόνη δεν είναι Full HD OLED να βλέπει τις επαφές του.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια περίπτωση σε μια αίθουσα, που ρώτησα τον DJ για παροχή να συνδέσω τα φώτα μου. Τον παρακάλεσα επίσης να μην ανοίξει τσ ρομποτικά στην αρχή. Μου λέει μέσα στην απορία "μα καλά τί τα θέλετε όλα αυτά, εγώ με το κινητό που τραβάω μια χαρά βγαίνουν όλα". Του απαντώ, "το κινητό σου παίζει και μια χαρά μουσική, όλα αυτά τα άχρηστα εμπρός σου τι τα θες και έχεις πιάσει όλες τις μπρίζες; Μην σου πω ότι ούτε καν εσύ δεν χρειάζεσαι, playlist και μίξη κάνεις και με 1 tablet" με κοιτούσε σαν χάνος κανα λεπτό πριν τσαντιστεί καν.

Κλείνοντας, είδα το βίντεο με τη σύγκριση με 7d mark II. Καλύτερες ήταν οι φωτό της Canon. Εκεί που δεν ήταν πράγματι είναι επειδή υπήρχε λάθος του χειριστή. Iso πολύ υψηλό δίχως λόγο (το κλειστό διάφραγμα μπορεί να αντισταθμιστεί με το σταθερότερο πιάσιμο, ή και με χρήση φλας που εκεί το κινητό απλά δεν....), πολύ κοντινά θέματα, λάθος έκθεση κλπ.

Τα παραπάνω αφορούν τη μέση κατάσταση φυσικά. Κάποιος που ξέρει πως και που να το χρησιμοποιήσει, μια χαρά φωτογραφίες θα βγάλει και με το κινητό, υπό συνθήκες πάντα. Και άντε πες, επειδή το έχεις πάντα μαζί σου είναι ευκολία.

Δικαιολογείστε μου όμως κόσμο που πάει κάπου όπου ξέρει από πριν ότι θα φωτογραφίσει, πχ το γάμο ενός κοντινού του προσώπου, μια γιορτή του παιδιού του, μια ωραία βόλτα στο δάσος της Καισαριανής, τον αγώνα μπάσκετ (!!) του μικρού του και δεν έχει μαζί του φωτογραφική αλλά χρησιμοποιεί το κινητό. Όχι γιατί δεν έχει χρήματα να αγοράσει φωτογραφική, αλλά γιατί νομίζει ότι του αρκεί το κινητό.

Το smartphone είναι μια συσκευή που έχει αντικαθιστά εν μέρη στην καθημερινότητά μας πολλές συσκευές. Το τηλέφωνο, την τηλεόραση, την ατζέντα, το ηχοσύστημα, τον χάρτη, το GPS, το scanner, τον... κινηματογράφο (βλέπε Netflix).

Αντικαθιστά εντελώς τίποτε από όλα αυτά; Κατα τη γνώμη μου όχι. Ούτε καν την ατζέντα. Το "έχασα τις επαφές μου" πρέπει να είναι το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα service...

Διαβάζω (σχεδόν όλα) τα σχόλια των τελευταίων σελίδων και σκέφτομαι "Από τότε που έβαλε φωτομέτρηση η Ζενίθ (με τα λαμπάκια μέσα στο σκόπευτρο) πάει, χάθηκε η "τέχνη" κι ευχαρίστησή της φωτογράφισης..." σύμφωνα με το σκεπτικό κάποιων φίλων :-)

Θυμάμαι επίσης τις αναλύσεις και συζητήσεις και πολέμους απόψεων περί ποιότητας, που γινόταν την εποχή της μετάβασης από το φιλμ στους ψηφιακούς αισθητήρες...

Ότι και να λέμε όμως, το ξέρουμε πως είμαστε η τελευταία γενιά που θα φωτογραφίζει με συνήθεις κάμερες, κι από μας ούτε οι μισοί σε 10 χρόνια από σήμερα.
Ίσως αυτός ήταν κι ο λόγος που εταιρείες σαν τη Samsung σκότωσαν από μόνες τους τις σειρές DSLR, κι αφήσαν τους παραδοσιακούς κατασκευαστές να αρμέγουν ακόμη τη γελάδα που θα ψοφήσει σύντομα...

Sent from my SM-N935F using Tapatalk

Για τον ερασιτέχνη, η φωτογραφία είναι χόμπι, και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε περίσταση.

Προσωπικά δεν διανοούμαι να πάω διακοπές χωρίς φουλ εξάρτυση φωτογραφικής, φακών, τρίποδων κλπ. Γιατί η φάση για μένα είναι παιχνίδι, ψάξιμο, πείραμα κλπ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύω συνεχώς για δουλειά, με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στα ταξίδια και πολλές απαιτήσεις, είναι αδύνατον να κουβαλάω όλα τα παραπάνω εν μέσω meetings, διαλέξεων κλπ ούτε καν μια compact.

Όποτε χαίρομαι πολύ που τρέχουν τόσο οι εξελίξεις και πλέον όλα αυτά τα υπέροχα μέρη από τα οποία περνάω για ελάχιστα λεπτά απρογραμμάτιστα, και πιθανόν να μη μπορέσω ποτέ να ξαναδώ, μπορώ να τα φωτογραφίζω αξιοπρεπέστατα πλέον απλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη, και έχοντας πλέον και πανίσχυρα εργαλεία να στρώσεις τα οποία θεματάκια στο iPad (ή ακόμα και στο ίδιο το κινητό αν θες να είσαι ultra light) κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής.

Οπότε, για μένα το όλο debate δεν έχει καμία βάση, μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα που έχω φτάσει να λατρεύω αμφότερα.

Κανείς δεν σταμάτησε την ζωγραφική επειδή εφευρέθηκε η φωτογραφία. Κάποιοι ζωγράφοι αντικατέστησαν (ή συμπλήρωσαν) το sketchbook με μια φωτογραφική όταν αυτές έγιναν portable, κι εκεί ξεκίνησαν μερικές ιστορίες έρωτα και φαντασίας...

Δυστυχώς αυτό είναι το θέμα και με μένα..

Λίγο ο χρόνος που είναι περιορισμένος, λίγο τα χρόνια που με βαραίνουν και κάποια προβλήματα υγείας, λίγο το ότι θέλω να ευχαριστιέμαι πιο πολύ την οποία έξοδο...

Σωστά ειπώθηκε ότι για κάποιους απ μας λειτουργεί συμπληρωματικά, δεν αντικαθιστούμε ακριβώς την φωτογραφική μας, απλά εκεί που δεν θα την είχες καθόλου, τώρα μπορείς να τραβάς πολύ καλές φωτό και να θυμάσαι ταυτόχρονα περισσότερα πράγματα, να είσαι πιο πολύ παρον!

Κι εγώ έπαιρνα πάντα μαζί μου όλο τον εξοπλισμο, και συνήθως έχανα το ταξίδι...δεν το μετανιώνω βεβαια...μου άρεσε !

Τώρα είτε θα πάω αποκλειστικά για φωτογράφηση με τη μηχανή κι ένα τσουβάλι φακούς , είτε θα πάρω την μηχανή μου μόνο σε ειδικές περιπτώσεις....εκεί που το κινητό δεν αποδίδει.

Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο.....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Φίλε ''nicksoti'' έγραψες ένα από τα πιο ωραία post που έχω διαβάσει εδώ και καιρό....βγαίνω σε λίγο για βραδινή φωτογράφηση με φίλους φωτογράφους με την Fuji μου, το κινητό φυσικά και θα κάτσει σπίτι...

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Φίλε ''nicksoti'' έγραψες ένα από τα πιο ωραία post που έχω διαβάσει εδώ και καιρό....βγαίνω σε λίγο για βραδινή φωτογράφηση με φίλους φωτογράφους με την Fuji μου, το κινητό φυσικά και θα κάτσει σπίτι...

Και πως θα σε αναζητήσει η γυναίκα σου χωρίς κινητό;:flipout:

Γιάννη συγνώμη φίλε μου αλλά κάνουμε διαφορετικά πράγματα στα ταξίδια μάλλον.... όταν φεύγω το πρωί και γυρίζω το βράδυ στην βάση μου έχω περάσει από θέματα με τοπία, κτίρια/αρχιτεκτονικά, μουσεία, ενυδρεία, εκθέσεις, συναυλίες, εσωτερικούς χώρους που θέλω άψογη γεωμετρία, δρόμο με κινούμενα θεματα, σταθμούς μέτρο με χαμηλό φωτισμό, σημεία που δεν μπορείς να πλησιάσεις και θέλουν τηλεφακό κ.ο.κ προφανως δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η στιγμή, ούτε μπορείς να προγραμματίσεις τη ημερα σου με βάση τον εξοπλισμό που κουβαλάς. Αν είχα μόνο το κινητό θα γύριζα πίσω και θα έκλαιγα που δεν πήρα τον φωτογραφιμό εξοπλισμό μαζί μου. Και χαίρομαι κάθε λεπτό που φωτογραφίζω, είναι ίσως η ώρα που απολαμβάνω πιο πολύ και αυτό βγαίνει ασυναίσθητα και στις φωτογραφίες μου. Και φυσικά είμαι παρών και θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια γιατί έχω ψάξει λίγο παραπάνω το κάδρο απο το να πατήσω απλά ένα κουμπί στην οθόνη του κινητού μου.

Καταλαβαίνω τον επαγγελματία που δεν μπορεί να κουβαλήσει εξοπλισμό μαζί του και τραβάει παντου με κινητό στο επαγγελματικό ταξίδι, αυτό δεν είναι επιλογή είναι περιορισμός, εκεί το κινητό είναι μονόδρομος. Τελειως διαφορετική άποψη η δικη σου οτι στις διακοπές σου πλέον χρησιμοποιεις το κινητό ως βασικό εργαλειο, σε καλύπτει πλήρως και θα χρειαστείς τη μηχανή μονο στα δυσκολα που είναι πάντα και προγραμματισμένα. Μαλλον η συνεχής ενασχόληση με το άθλημα σε έχει ψιλοκουράσει. Μου θυμίζεις λίγο τους επαγγελματίες φωτογράφους που στις διακοπές τους δεν φωτογραφίζουν για να ξεφύγουν από τη καθημερινή ρουτίνα. Ήταν ο βασικός λόγος που δεν ήθελα ποτέ να κάνω επάγγελμα το χόμπι μου.

Ας μείνουμε λοιπόν στο ζουμι για να είναι λίγο πιο χρησιμο το νήμα. Γιατι αρκετοι δεν καταλαβαίνουν τον τίτλο και αναρωτιούνται. Να δούμε σε ποιες φωτογραφικές περιπτώσεις τα κινητά έχουν πλεον ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν υπάρχουν σοβαρές φωτογραφικές απαιτήσεις λεπτομέρειας , σωστής γεωμετρίας , σωστής έκθεσης κλπ. Προφανώς και δεν μιλώ για χρήση στο διαδίκτυο. Εκεί είναι γνωστο ότι καλυπτουν επαρκως τις βασικές προυποθεσεις που έχουν θέσει οι χρήστες στις πλατφόρμες αυτές, απλά γιατί οι απαιτήσεις είναι πολύ χαμηλές. Το σχολίασε και ο Νίκος πριν. Να κρίνουμε ως φωτογράφοι τα δείγματα λοιπόν όχι ως Instagramers.

Αν ζητάς πάντως αμιγώς επιδόσεις φωτογραφικής από ένα κινητό, είναι μάλλον άτοπο.
Δεν πρόκειται και δεν είναι δουλειά του, ν αντικαταστήσει τη φωτογραφική.
Είναι γι ανθρώπους που είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κανείς εσυ. Να κουβαλάνε δηλ. εξοπλισμο καθημερινά, στα ταξίδια , στις εκδρομές κλπ.

Εγώ δυστυχώς , κυρίως, δεν μπορώ ...για διάφορους λόγους, όποτε πρέπει να βρω κάτι να το αντικαταστήσει.

Και το κινητό, για μένα, είναι η καλύτερη δυνατή λύση....

Προφανώς δεν είναι για όλους....και δε χρειάζεται να είναι!

Sent from my iPad using Tapatalk Pro