Ειδικά για ανθρώπους - πορτραίτα, τα κινητά είναι η χειρότερη επιλογή που μπορεί να κάνει κανείς.
Ο μόνος λόγος που τα αγοράζει ο κόσμος είναι η απλότητα της χρήσης, η μεγάλη οθόνη που δίνει την ψευδαίσθηση ότι αυτό που βλέπεις στις 5 ίντσες θα είναι το ίδιο καλό αν το δεις τυπωμένο ή σε μαγάλη οθόνη, και το μαρκετινκ.
Απλότητα χρήσης όμως δεν σημαίνει και ταχύτητα ή ευκολία. Είναι σαν να λέμε ότι η γιαγιά μου χρησιμοποιεί χάρτινο τηλεφωνικό κατάλογο επειδή είναι απλός, άρα τον συγκρίνουμε με το smartphone.
To χειρότερο από όλα είναι πως επηρεάζει πολύ το θέμα η φωτογράφιση με κινητό. Τους βλέπω όλους στους γάμους-βαπτίσεις, για να βγάλουν 1 φωτό το κρατούν κάμποση ώρα, πασχίζουν να καδράρουν, να εστιάσουν, να πατήσουν το "κλείστρο" και όλα αυτά στο 1 μέτρο από το θέμα. Αν δεν είναι selfie, είναι φωτογραφία με αισθητική selfie αναγκαστικά. Γιατί μέχρι να τα κάνεις όλα αυτά το θέμα έχει γυρίσει και σε κοιτά καμιά 20αριά δευτερόλεπτα ήδη.
Καλά δεν το συζητώ όταν μαζεύονται όλοι γύρω μου όταν δουλεύω, με σπρώχνουν (!!), περνούν εμπρός μου, ακριβώς γιατί πρέπει να πλησιάσουν στο 1 μέτρο. Γιατί το κάνουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι η θέση τους δεν είναι εκεί; Το καταλαβαίνουν μια χαρά. Αναγκάζοντας κι εμένα να πλησιάζω και συχνά τα φωτογραφίζω ή να βιντεοσκοπώ ανθρώπους στα 24 και στα 35mm.
Απλά ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως επειδή έδωσαν 800 ευρώ για κινητό θα βγάλουν καλή φωτογραφία και κατά κάποιο τρόπο "δικαιούνται" να ενοχλήσουν τόσο. Γιαγιάδες, παπούδες, παιδιά, όλοι φωτογράφοι. Εκδημοκρατισμός της φωτογραφίας, ή κατάχρηση και υπερβολή;
Καλές φωτογραφίες βγάζουν? όχι. Μαθαίνουν τίποτα έτσι? πάλι όχι. Δυσκολεύονται? πολύ. Κακό πιάσιμο, ασταθής λαβή, χειρισμός με 1 δάχτυλο, λάθος κάδρα, λάθος προοπτική (ελάχιστοι, ακόμα και οι ψηλοί, γονατίζουν ´'η σκύβουν λίγο ώστε ο φακός να είναι κοντά στο κέντρο και παράλληλα του θέματος για να μην βγει το θέμα κοντό και παραμορφωμένο με μια κεφάλα να από το 1 μέτρο, μιας και δεν υπάρχει.. σπαστή οθόνη).
Με λίγα λόγια, πιστεύω πως αν αντί των smartphone στη "μόδα" ήταν περισσότερο τα ακριβά έξυπνα ρολόγια, ή τα έξυπνα στυλό, ή οι έξυπνοι αναπτήρες, θα έβγαζαν με αυτά.
Όσο για τη φορητότητα, άντε πες στον άντρα να το καταλάβω. Στη μέση γυναίκα που η καθημερινή της τσάντα είναι ευρύχωρη, δεν χωρά μια μικρή φωτογραφική;
Θα ρωτήσει κανείς, μα καλά δεν βλέπουν το αποτέλεσμα μετά; Το βλέπουν αλλά δεν καταλαβαίνουν, γιατί 9 στις 10 φωτογραφίες που βλέπουν στο FB και στο Instagram είναι από κινητό, οπότε αυτό έχουν ως κριτήριο. Και λέγοντας "από κινητό", δεν φταίει το κακόμοιρο το κινητό, ο απαίδευτος φωτογραφικά χειριστής τους φταίει.
Και αν ρωτήσεις κάποιον γιατί το κάνει αυτό (στον εαυτό του και στους άλλους), ΔΕΝ θα σου πουν όλοι λόγω φορητότητας. Ειδικά αν έχει κινητό του χιλιάρικου. Για τα μειονεκτήματα θα σου πει έλα μωρέ σιγά τι έγινε. Αν όμως εσύ του πιάσεις κουβέντα για τα κινητά, αντιστρέψεις τα επιχειρήματα και του πεις "βρε φίλε, πέρα από τις φωτογραφίες, κι εμένα το Xiaomi των 100 ευρώ μια χαρά κάνει τη δουλειά του", α εκεί ξαφνικά είναι πιουρίστας γιατί εκνευρίζεται αν το google maps του ανοίξει μισό δευτερόλεπτο πιο αργά, ή αν η 5ιντση οθόνη δεν είναι Full HD OLED να βλέπει τις επαφές του.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια περίπτωση σε μια αίθουσα, που ρώτησα τον DJ για παροχή να συνδέσω τα φώτα μου. Τον παρακάλεσα επίσης να μην ανοίξει τσ ρομποτικά στην αρχή. Μου λέει μέσα στην απορία "μα καλά τί τα θέλετε όλα αυτά, εγώ με το κινητό που τραβάω μια χαρά βγαίνουν όλα". Του απαντώ, "το κινητό σου παίζει και μια χαρά μουσική, όλα αυτά τα άχρηστα εμπρός σου τι τα θες και έχεις πιάσει όλες τις μπρίζες; Μην σου πω ότι ούτε καν εσύ δεν χρειάζεσαι, playlist και μίξη κάνεις και με 1 tablet" με κοιτούσε σαν χάνος κανα λεπτό πριν τσαντιστεί καν.
Κλείνοντας, είδα το βίντεο με τη σύγκριση με 7d mark II. Καλύτερες ήταν οι φωτό της Canon. Εκεί που δεν ήταν πράγματι είναι επειδή υπήρχε λάθος του χειριστή. Iso πολύ υψηλό δίχως λόγο (το κλειστό διάφραγμα μπορεί να αντισταθμιστεί με το σταθερότερο πιάσιμο, ή και με χρήση φλας που εκεί το κινητό απλά δεν....), πολύ κοντινά θέματα, λάθος έκθεση κλπ.
Τα παραπάνω αφορούν τη μέση κατάσταση φυσικά. Κάποιος που ξέρει πως και που να το χρησιμοποιήσει, μια χαρά φωτογραφίες θα βγάλει και με το κινητό, υπό συνθήκες πάντα. Και άντε πες, επειδή το έχεις πάντα μαζί σου είναι ευκολία.
Δικαιολογείστε μου όμως κόσμο που πάει κάπου όπου ξέρει από πριν ότι θα φωτογραφίσει, πχ το γάμο ενός κοντινού του προσώπου, μια γιορτή του παιδιού του, μια ωραία βόλτα στο δάσος της Καισαριανής, τον αγώνα μπάσκετ (!!) του μικρού του και δεν έχει μαζί του φωτογραφική αλλά χρησιμοποιεί το κινητό. Όχι γιατί δεν έχει χρήματα να αγοράσει φωτογραφική, αλλά γιατί νομίζει ότι του αρκεί το κινητό.
Το smartphone είναι μια συσκευή που έχει αντικαθιστά εν μέρη στην καθημερινότητά μας πολλές συσκευές. Το τηλέφωνο, την τηλεόραση, την ατζέντα, το ηχοσύστημα, τον χάρτη, το GPS, το scanner, τον... κινηματογράφο (βλέπε Netflix).
Αντικαθιστά εντελώς τίποτε από όλα αυτά; Κατα τη γνώμη μου όχι. Ούτε καν την ατζέντα. Το "έχασα τις επαφές μου" πρέπει να είναι το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα service...