Highpriest
Senior Member
- 28 January 2023
- 545
Καταραμένη ΑΙ!
Μέχρι και τα ποστ μας στα φόρουμ κλέβει και τα κάνει ποτέ πουρί!
Μέχρι και τα ποστ μας στα φόρουμ κλέβει και τα κάνει ποτέ πουρί!
Νομίζω το πέτυχα αυτό.
Δεν ήταν εκεί που έβγαλε ντάλα μεσημέρι, όλα σε φόκους και είχε κάδρο ένα μοναστήρι (παρεκκλήσι ή κάτι τέτοιο) ;
Οι διαφορές όντως ήταν λίγες, ίσως επειδή έπαιξε και compression στο jpeg.
Εάν θέλεις να βγάζεις snap shots με όλα σε φόκους σε καλό φως με ακίνητα θέματα και δεν απαιτείς απόδοση του αρχείου πέρα του τάμπλετ, συμφωνώ ότι οι διαφορές κινητού με τις περισσότερες κάμερες είναι ελάχιστες.
Στα δικά μου μάτια, οτιδήποτε άλλο γίνεται πολύ καλύτερα με κάμερα.
Όπως έγραψα και πάνω, εάν κάποιος είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του κινητού, όλα καλά.
Δεν θα βάλουμε όριο στο τι γουστάρει ο καθένας.
Αν έβγαινε μια μηχανή που να έχει τον επεξεργαστή και software ναυρχίδας κινητό θα τα έσκαγα για πλάκα, ειλικρινά ούτε να φανταστώ δεν μπορώ να έχω π.χ. τον αισθητήρα απο την FF μoυ Nikon με τους καλούς φακούς μου με π.χ. το software και την δύναμη του Iphone....game changer πραγματικά!!To τελευταίο συγκριτικό που ειχα κανει παλαιότερα μεταξύ iphone 14 pro και Sony a6500 με Sigma 16mm F1.4 DC DN prime lens είναι αυτό και όντως οι διαφορές ηταν μικρές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το κινητό υπερείχε. Τα αρχεια ειχαν αποθηκευτεί και σε raw για οποιον ηθελε να τα επεξεργαστει.
Απο εκεί και πέρα η τεχνολογία προχωράει και στις φωτογραφικές. Με την sony a6700 έχω δει μεγάλη βελτίωση λογω του νεου αισθητήρα και όταν βρω χρόνο θα επαναλάβω το τεστ vs του τελευταίου iphone.
Αν ρωτατε τη γνωμη μου, το κινητο ειναι ενα υπερχρησιμο εργαλειο για καθε φωτογραφο. Οχι, δεν θα μπορεσει να αντικαταστησει πληρως την φωτογραφική ειδικα στα μεγαλα εστιακά μηκη (physics…) αλλα μπορει να καλύψει ενα τεράστιο ποσοστο των φωτογραφικων μας αναγκών, ακομα και σήμερα.
Έχει μάλιστα καποια προσόντα που ακομα και οι καλύτερες μηχανες δεν μπορουν να προσφερουν. Πχ το HDR τους ειναι απειρως καλυτερο και όταν οι HDR photos αναπαραχθούν σε προβολικο μέσο που μπορεί να αναπαράγει σωστά το Dynamic Range του αρχειου, αυτες εχουν ενα pop που λειπει απο τις φωτος μιας συμβατικής καμερας. Επισης, η real time επεξεργασια που κανουν ειναι εντυπωσιακη. Και ναι, εχω βγάλει αξιομνημόνευτες αυθόρμητες φωτος επειδή το κινητο ηταν στη τσεπη μου τη καταλληλη στιγμη, οπως και εχω χασει ωραια snapshots με την sony γιατι προσπαθουσα να αλλαξω φακο και ρυθμισεις.
Αλλά δεν θα αντικαθιστούσα πλήρως τη φωτογραφικη για το κινητό για τους λόγους που αναφέρθηκαν πολλακις εδω μέσα.
Εχω ξαναγράψει πως το game changer θα ήταν μια mirrorless με επεξεργαστή και software ναυαρχίδας.
Μάπα κινητό redmi note 12 pro plus αλλά πιστεύω ωραία φωτογραφία.
Το καλό είναι να έχεις τις δυνατότητες και ο καθένας τις αξιοποιεί όπως νομίζει. Π.χ. Κουραστικά και σιχάθηκα στις φωτογραφικές μηχανές που δεν μπορούν σε φωτός με μεγάλες διάφορες φωτεινότητας να μην το αντιλαμβάνονται αυτόματα και να τραβάνε σε hdr όπως τα κινητά αντί να παλεύω μετά με τα raw αρχεία να σώσω την φωτό. Είμαστε στο 2024 ας πάμε ένα βήμα πιο μπροστα.Στο τελος απλα θα ψιθυριζετε στο ΑΙ τι φωτογραφια θα θελετε και θα σας την παρουσιαζει χωρις καν να βγαλετε το κινητο απο την τσεπη σας .
Δημιουργικοτατο![]()
Καλα οταν γυρίσεις και δεις την φωτο που ανεβασες με HDR τηλέφωνα μου …Το καλό είναι να έχεις τις δυνατότητες και ο καθένας τις αξιοποιεί όπως νομίζει. Π.χ. Κουραστικά και σιχάθηκα στις φωτογραφικές μηχανές που δεν μπορούν σε φωτός με μεγάλες διάφορες φωτεινότητας να μην το αντιλαμβάνονται αυτόματα και να τραβάνε σε hdr όπως τα κινητά αντί να παλεύω μετά με τα raw αρχεία να σώσω την φωτό. Είμαστε στο 2024 ας πάμε ένα βήμα πιο μπροστα.
Με λίγα λόγια η τεχνολογία είναι για να σε βοηθάει και να κάνει την ζωή σου πιο εύκολη από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει τι του είναι χρησιμο και πράττει ανάλογα.
Kατά βάθος ξέρουμε το αποτέλεσμα, αλλά ο Διογένης είχε πει Λυχνίας σβεσθείσης, πάσα φωτογραφία ομοία.....Καλα οταν γυρίσεις και δεις την φωτο που ανεβασες με HDR τηλέφωνα μου …
Μια απλη αλλαγη στην καμπυλη φωτεινών σκοτεινων στην μηχανη το κανει πιο πετυχημένα σε ολες τις σύγχρονες φωτογραφικες και εχοντας εσυ την ευχερια μεσα απο τον σκοπευτρο να κανεις την σωστη αναλογία , οχι να αφησει το τηλεφωνο να φερει ενα αποτελεσμα που πολλες φορες θελει επεξεργασία απο το κολάζ των φωτο και ειναι ξέπλυμα. Και γιαυτο και σχεδον ποτε δεν χρησιμοποιω το αυτοματο hdr των μηχανων
Απο τις φωτο που ανεβασες απο τεχνικης ἂποψης , οχι κάδρου, ουτε μια δεν περναει τα δικα μου στανταρ. Αν εσυ ομως εισαι happy εμας περισσεύει
Προφανώς δεν έχεις δουλέψει ποτέ σου σε καλό τηλέφωνο. Από εκεί και πέρα δεν έχω πετύχει ποτέ μηχανή που να πλησιάζει αυτό που κάνει ένα καλό κινητό με το hdr, τα πάντα έχω κάνει από τράβηγμα καμπύλων κλπ. Τίποτα δεν δουλεύει σωστά αν δεν επεξεργαστείς το αρχείο μετά στον υπολογιστή.Καλα οταν γυρίσεις και δεις την φωτο που ανεβασες με HDR τηλέφωνα μου …
Μια απλη αλλαγη στην καμπυλη φωτεινών σκοτεινων στην μηχανη το κανει πιο πετυχημένα σε ολες τις σύγχρονες φωτογραφικες και εχοντας εσυ την ευχερια μεσα απο τον σκοπευτρο να κανεις την σωστη αναλογία , οχι να αφησει το τηλεφωνο να φερει ενα αποτελεσμα που πολλες φορες θελει επεξεργασία απο το κολάζ των φωτο και ειναι ξέπλυμα. Και γιαυτο και σχεδον ποτε δεν χρησιμοποιω το αυτοματο hdr των μηχανων
Απο τις φωτο που ανεβασες απο τεχνικης ἂποψης , οχι κάδρου, ουτε μια δεν περναει τα δικα μου στανταρ. Αν εσυ ομως εισαι happy εμας περισσεύει
Μια σημείωση εδώ.Το καλό είναι να έχεις τις δυνατότητες και ο καθένας τις αξιοποιεί όπως νομίζει. Π.χ. Κουραστικά και σιχάθηκα στις φωτογραφικές μηχανές που δεν μπορούν σε φωτός με μεγάλες διάφορες φωτεινότητας να μην το αντιλαμβάνονται αυτόματα και να τραβάνε σε hdr όπως τα κινητά αντί να παλεύω μετά με τα raw αρχεία να σώσω την φωτό. Είμαστε στο 2024 ας πάμε ένα βήμα πιο μπροστα.
Με λίγα λόγια η τεχνολογία είναι για να σε βοηθάει και να κάνει την ζωή σου πιο εύκολη από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει τι του είναι χρησιμο και πράττει ανάλογα.
Μα και στα κινητά π.χ. αν θες κλείνεις το hdr. Μπορώ να το κλείσω εντελώς ή να αφήσω το κινητό να αποφασίσει μόνο του πότε μπορεί να το χρειαστώ ανάλογα την λήψη. Ε στις μηχανές δεν γίνεται αυτό. Το κάνεις μόνο χειροκίνητα και το αποτέλεσμα είναι απογοήτευση στην καλύτερη.Μια σημείωση εδώ.
Πάρα πολύ καλά η μηχανή δεν παίρνει αποφάσεις για εσένα όπως τα κινητά και δεν κάνει bake in διάφορα έξτρα (sharpening, denoise, pixel binging κ.ο.κ) στην φωτό, ακόμη και στα """"RAW"""" που σε παραδίδει.
Εάν θέλεις πλήρη έλεγχο του τι βγάζεις, δεν γίνεται να αποφασίζει το μηχάνημα για εσένα.
Για HDR, υπάρχει και το exposure bracketing σε όλες τις κάμερες εάν δεν απατώμαι. Κάποιες δες σε δίνουν και jpeg.
Στην σύγκριση που εκανες, οι φωτογραφικές μηχανές είναι η σκάφη και τα κινητά το πλυντήριο ρούχων; Όταν οι φωτογραφιες των κινητών πλησιάσουν αυτή την φωτογραφια που τραβηξα μα την Nikon D800 του 2012 και τον AF Nikkor 70-210 f4 του 1989Όταν βγήκαν τα πλυντήρια ρούχων κάτι ανάλογο με εδώ θα συνέβαινε.
Οι υπέρμαχοι της σκάφης και του πλυσίματος στο χέρι θα έλεγαν ότι δεν καθαρίζει σωστά και εξειδικευμένα κάθε ρούχο ενώ η άλλη πλευρά θα έλεγε ότι σου γλυτώνει κόπο και χρόνο. Ακόμη θυμάμαι μια θεία μου να πλένει τα βρακιά στο χέρι για να μη χαλάσει το λάστιχο. Με τον καιρό και εκείνη πήγε στο πλυντήριο όπως όλοι. Ακόμη όμως κάποια ευαίσθητα ρούχα θέλουν τη φροντίδα του χεριού και της λεκάνης. Θέλοντας και μη σε λίγα χρόνια τα κινητά θα έχουν καταπιεί τις φωτογραφικές όπως κατάπιαν και τα mp3, τα ρολόγια, τα calculator και άλλα τόσα. Αυτή είναι η μοίρα της τεχνολογίας ή μοίρα της ζωής όλοι αναλώσιμοι και ουδείς αναντικατάστατος.
Όσο περναει ο καιρός, τόσο σφραγίζεται η ταφόπλακα των φωτογραφικών μηχανών. Έχει κλείσει εδώ και καιρό, απλά τώρα σφραγίζεται![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.