Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Εργαλεία Κήπου

Ειπα να αγορασω φετος ενα αλυσοπριονο για καυσοξυλα και ημουν σαν ερασιτεχνης μεταξυ των φθηνων Husky 236 & 135,Stihl 170 και Echo 352.
Το 236 το απερριψα γιατι μου το ξεκοψε γνωστος μου που εμπορευεται τα husky ο οποιος αν και μου εγγυηθηκε για την αξιοπιστια του 135,το εβγαλα επισης απο την λιστα γιατι ειναι Pοulan σε τιμη Husky (215 ευρω) απ'οτι διαβασα.
Το Stihl 170 το εχει πολυ καλος μου φιλος με αρκετα ελαιοδενδρα 7 χρονια τωρα.Του εχει παρουσιασει μια μικροζημια απο δικη του αμελεια,οποτε απο την στιγμη που το ειχαν 200 ευρω σε προσφορα με δωρο μια λαμα 40cm+αλυσιδα (52 ευρω) επαιζε πολυ δυνατα σε τιμη Κινεζικου στην ουσια.
Αυτο που με φρεναρε καπως,ηταν οτι το καρμπυρατερ στο 170 του φιλου μου δεν ηταν κινεζικο οπως στα νεα 170αρια και το οτι σε ξενο φορουμ διαβασα οτι τα αλυσοπριονα κατασκευαζονται πλεον και στην Κινα,παραθετω μαλιστα το λινκ αν δεν ειναι φαρσα ( http://blog.stihl.com/stihl-worldwide/2013/11/stihl-china-quality-made-stihl/ ).Οταν το ανεφερα στον εδω αντιπροσωπο της Stihl μου ειπε οτι δεν υπαρχει παραγωγη στην Κινα αλλα υπηρχε καποιο παραρτημα στην Βραζιλια........οσο καλο και να ειναι το μηχανημα και εντιμος ο πωλητης... αν χασω την εμπιστοσυνη μου τελειωσε η ιστορια...δικαιως η οχι.
Εμεινε λοιπον το Echo 352 (ειναι σε προσφορα στα 199 ευρω,50-130 ευρω κατω σε σχεση με ΗΠΑ-Ευρωπη) στο οποιο κατεληξα κυριως επειδη ειναι made in Japan ...Yamabiko...?? και επειδη υπαρχουν 3 echo φιλων αγροτων που εχουν επισης κοψει τονους ξυλα χωρις να πουν κιχ .
Μου ρυθμισαν τις Ηi & Low και μπορω να πω οτι εμεινα πολυ ικανοποιημενος απο το μηχανημα οσο αφορα την αποδοση.
Για την αντοχη θα δουμε αφου δεν εκοψα πανω απο 1000-1200 κιλα ξυλα σε 5 οχι συνεχομενες μερες,παντως απο δυναμη εχει μπολικη.

από τα όσα έχω καταλάβει , αν και τα έχουμε ξαναπεί :
Echo........................από τον φασονατζή Zanoah
Stihl........................έχει εργοστάσιο ανταλλακτικών στην κίνα από το 2006 , κύρια παραγωγή USA και Germany
Κάτι που επίσης ξεχνάμε πολλοί , η Echo αντιπροσωπεύεται από ελληνική εταιρεία στην Λαμία , ενώ η stihl έχει θυγατρική δική της στην Ελλάδα .
Προσωπικά ,βρήκα ένα 192 τριετίας στα 170 euros , το πήγα και σε έναν συντηρητή , που μου είπε ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση (το βρήκα από γνωστό) και καθάρισα. όσο κρατήσει , δεν έδωσα και τα εκατομμύρια για να το πάρω .
Και εγώ δεν γουστάρω Κίνα προιόντα , αλλά και το iPhone Κίνα φτιάχνεται .

Αν δεις οι Husqvarna και Stihl στα μοντέλα μέχρι 300 ευρώ και κάτι γράφουν Assembled in USA from domestic and foreign components.
Που σημαίνει ότι εκτός από τις λάμες, αλυσίδες και κάποια άλλα εξαρτήματα (διαφοροποιούνται ανάλογα με την εταιρεία) τα υπόλοιπα παράγονται σε άλλες χώρες (όπως Κίνα, Βραζιλία και όπου αλλού έχουν εργοστάσια) και συναρμολογούνται στην Αμερική.
Καλό ή κακό αυτό δεν ξέρω, πάντως όλα παράγονται με τα ίδια ποιοτικά standards (περνάνε τα ίδια τεστ αντοχής και ζορίσματος) οπότε δεν υπάρχει διαφορά στην ουσία.

Αλλιώς ούτε η Husqvarna αλλά ούτε και η Stihl θα μπορούσαν να διαθέσουν αλυσοπρίονο στην τιμή των 200 ευρώ (με έξτρα δωράκια).
Οπότε τουλάχιστον για αυτές τις 2 εταιρείες στην κλίμακα τιμών που αναφέρθηκε δεν θα δούμε Made in Sweden ή Made in Germany.

Απάντηση: Re: Εργαλεία Κήπου

Εμεινε λοιπον το Echo 352 (ειναι σε προσφορα στα 199 ευρω,50-130 ευρω κατω σε σχεση με ΗΠΑ-Ευρωπη) στο οποιο κατεληξα κυριως επειδη ειναι made in Japan

Συγχαρητήρια για την επιλογή σου και καλοδούλευτο , φαντάζομαι ενημερώθηκες για μέτρα προστασίας , γάντια κράνος μποτάκι :flipout: (το smiles επειδή πάντα όταν γράφω μποτάκι , μου προτείνει το λεξικό : μπουτάκι) με σίδερο κλπ .
Μετά τα Tanaka τα οποία είναι από το 1996 χαντακωμένα στην χώρα μας στο θέμα εισαγωγέα και δεν θα τα πρότεινα σε κανένα αυτή την στιγμή , θεωρώ πως είναι ίσως η καλύτερη επιλογή εξ Ανατολής . Για λάδια διάβασε λίγες σελίδες πιο πίσω , εάν δεν σε ενημέρωσαν από το κατάστημα αγοράς .

Αυτο που με φρεναρε καπως,ηταν οτι το καρμπυρατερ στο 170 του φιλου μου δεν ηταν κινεζικο οπως στα νεα 170αρια και το οτι σε ξενο φορουμ διαβασα οτι τα αλυσοπριονα κατασκευαζονται πλεον και στην Κινα

Echo........................από τον φασονατζή Zanoah
Stihl........................έχει εργοστάσιο ανταλλακτικών στην κίνα από το 2006 , κύρια παραγωγή USA και Germany
Και εγώ δεν γουστάρω Κίνα προιόντα , αλλά και το iPhone Κίνα φτιάχνεται .

Βαγγέλη καλοδούλευτο επίσης . και δεν ήξερα πως τα echo γίνονται από την zenoah (ίσως επειδή δεν ασχολήθηκα) , θα το ψάξω .

Καλό ή κακό αυτό δεν ξέρω, πάντως όλα παράγονται με τα ίδια ποιοτικά standards (περνάνε τα ίδια τεστ αντοχής και ζορίσματος) οπότε δεν υπάρχει διαφορά στην ουσία.

Όπως λέει και ο Diabolic και έχει ειπωθεί για διάφορα είδη από πολλούς (ένα από αυτά αναφέρει ο Βαγγέλης πιο πάνω) η ποιότητα μετράει πλέον και όχι το που βρίσκεται το εργοστάσιο . Παρεμπιπτόντως μιας και αναφέρθηκε τα STIHL που πωλούνται εδώ είναι Αμερικής , όχι ότι θα με χάλαγε εάν ήταν από Κίνα .
Στο Blog που παρέθεσε ο stgeo είδα πως στο Κινέζικο εργοστάσιο χρησιμοποιούν τα αεροκατσάβιδα που είχα δει στην Γερμανία και τα είχα λιγουρευτεί . Είχα ζητήσει μάλιστα να αγοράσω ένα και όταν ο Γερμανός που μας ξεναγούσε μου είπε 750 ευρώ μαζεύτηκα .

Δέστε την παρακάτω φωτογραφία εστιάζοντας στην λάμα :

%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CE%B1%20made%20in.jpg

Το 261 C είναι επαγγελματικό εκ Γερμανίας και κοστίζει 814,00 , το 181 ερασιτεχνικό εκ Αμερικής και κοστίζει 299,00 .

Πιστεύετε πως η Made in Germany λάμα που φορά το 181 είναι καλύτερη και πιο αντοχής ;

Λέτε να θέλουν να χάσουν από πελάτη τον επαγγελματία που εκτός των 814ων ευρώ , θα αφήσει άλλα τόσα μέσα στην χρονιά (και κάθε χρονιά) σε αναλώσιμα ;

κάπου διάβασα ότι Tanaka=Hitachi , αν αληθεύει τότε είναι πραγματικά κρίμα που είναι θαμμένη στην Ελλάδα , λόγω εισαγωγέα όπως λέει ο Kosmous

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Κήπου

Ευχαριστω για τις ευχες kosmous,οποιο και να επαιρνα απο τα 2 αλλα και το 135 ευχαριστημενος θα εμενα πιστευω...απλα οπως ειπα πιο πανω.....αναποδιασα,δικαιως η οχι.
Σιδερο στο μπουτακι δεν εχω αλλα εχω παιδιοθεν (CB50 :flipout:) τιτανιο στην κνημη....εχω παρει ομως και λιμα με οδηγο ακονισματος αν συμβει το ατυχημα-bye-
Να εισαι καλα φιλε μου ,πληρης εξαρτηση και ιδιαιτερη προσοχη στους βασικους κανονες ειναι εκ των ουκ ανευ οταν κραταμε αλυσοπριονο.

από τα όσα έχω καταλάβει , αν και τα έχουμε ξαναπεί :
Echo........................από τον φασονατζή Zanoah .
Δεν το επιβεβαιωσα για την Zenoah Komatsu,αυτο που γραφει το ταμπελακι και το owners manual ειναι :Yamabiko Corporation,Suehirocho,Ohme,Tokyo,Made in Japan.

Παντως αν και συμφωνω απολυτα με την αποψη του Diabolic και του kosmous οτι το σημαντικο ειναι η ποιοτητα και το CQ ,θα διαλεγα χωρις αμφιβολια κσποιο Made in Japan,USA,Germany,Sweden αν ειχα την επιλογη....πιθανοτατα απο προκαταληψη....δικαιολογημενη ισως αφου "Γκαρλαντ" made in Japan κλπ δεν εχω δει ακομα.

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Κήπου

Για λάδια διάβασε λίγες σελίδες πιο πίσω , εάν δεν σε ενημέρωσαν από το κατάστημα αγοράς .
Εχω διαβασει ολη την συζητηση.
Μου εδωσαν τα Alco's oil made in USA.Για την μιξη ενα ημισυνθετικο οπου μου προτειναν 30ml στο λιτρο αντι 20 αν προκειται να καψω 2-3 ντεποζιτα και 40ml για 4 και πανω χτυπωντας το μειγμα πολυ καλα για 15" σαν φραπε,κατι που τονισαν σαν πολυ σημαντικο.Η αληθεια ειναι οτι καποια υποψια καπνου την βλεπω πριν ανεβασει καλα θερμοκρασια αλλα παιρνει μπρος πολυ ευκολα και δεν βλεπω να λερωνει καπου,οποτε προς το παρον συνεχιζω τις ιδιες αναλογιες.
Για την αλυσιδα μου εδωσαν ενα παχυρευστο κολλωδες,μη φυτικο της ιδιας εταιριας το οποιο δεν ξερω αν ειναι βιοδιασπωμενο αλλα μοιαζει να κανει εξαιρετικη δουλεια.

Θα ηθελα την αποψη σας για την μακροχρονια αποθηκευση.

Ολοι λενε αποστραγγιση του καυσιμου απο το καρμυρατερ αλλα τα παιδια που μου το πουλησαν μου ειπαν οτι ενω αυτο προτειναν στους πελατες τους παλαιοτερα (κατα τα owners manuals),καποιοι απο τους εμπειρους επαγγελματιες χρηστες τους επεισαν οτι ειναι καλυτερα να αφηνουν το καυσιμο μεσα και να πρεσαρουν την φουσκα για 10 φορες μια φορα τον μηνα,για να μην ξεραινονται οι μεμβρανες.
Την μιξη μετα την παροδο 7 ημερων δεν την χρησιμοποιουμε γιατι αλλοιωνεται χημικα και κανει ζημια στον κινητηρα,οποτε οταν ελθει η ωρα να χρησιμοποιησουμε το αλυσοπριονο βαζουμε παντα φρεσκια βενζινη και πεταμε/φυλαμε για αλλη χρηση την παλια.

Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Ξεκινώ ανάποδα , το καύσιμο μετά την πρόσμιξη με λάδι σε 60 ημέρες το πετάς , αγόραζε όσο σου χρειάζεται .
Με σβησμένο αλλά ζεστό τον κινητήρα (που σημαίνει με ένα τράβηγμα θα πάρει εμπρός ) αδειάζεις το καύσιμο από το ρεζερβουάρ μετά την τελευταία χρήση , τραβάς μία φορά το σχοινί με χειρόγκαζο ώστε να κάψει ότι υπάρχει στο σύστημα τροφοδοσίας και αφού σβήσει μόνο του το αποθηκεύεις .
Τα επαγγελματικά δεν έχουν χειραντλία (φούσκα ) τουλάχιστον τα επώνυμα , άρα πως οι επαγγελματίες πρεσάρουν δεν ξέρω .

Το παχύρευστο κολλώδες για την αλυσίδα απέφυγέ το , πρώτη η STIHL κυκλοφόρησε τέτοιου τύπου λάδι και πρώτη το απέσυρε . Έπειτα έγινε δοκιμή με το κολλώδες λάδι της STIHL και το νέο πιο λεπτό και η κατανάλωση είναι η ίδια . Αλλά το κολλώδες δεν καθαρίζει εύκολα και εδώ ήταν το πρόβλημα , λερώνονταν τόσο το μηχάνημα (σε συνδυασμό με το ροκανίδι) που έκλειναν οι αεραγωγοί και δεν ψύχονταν σωστά ο κινητήρας .

Το λάδι μίξης τώρα , μεγάλο κεφάλαιο . Υπάρχουν επώνυμα λάδια (που αναγράφουν στην φιάλη 100ml/5L) όπου οι αντιπρόσωποι λένε : 100ml στα 5 λίτρα.. .....ε βάλε και λίγο παραπάνω καλό κάνει κακό δεν κάνει . Δεν έχουν εμπιστοσύνη στο λάδι τους (ξέρουν αυτοί τον λόγο ) και για αυτό το λένε . Όπου το ακούς φύγε .

Το πολύ λάδι (και το κακό που καπνίζει λάδι) αφήνει κατάλοιπα στον κινητήρα με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου .

Για την μιξη ενα ημισυνθετικο οπου μου προτειναν 30ml στο λιτρο αντι 20 αν προκειται να καψω 2-3 ντεποζιτα και 40ml για 4 και πανω

Η μίξη είναι μίξη είτε πρόκειται για 1 ντεπόζιτο είτε για 1000 , δεν το έχω ξανακούσει αυτό . Κάνεις την αναλογία που αναγράφεται στην φιάλη με όσο περισσότερη προσοχή και ακρίβεια μπορείς .

Σεβόμενος την προηγούμενη αντιπαράθεση και μιας και είμαι αντιπρόσωπος μάρκας λαδιών , δεν θα σου προτείνω κάποια μάρκα , αλλά να ακολουθήσεις αυτά που σου είπα κατά την επιλογή τους. Αυτός που έχει καλό λάδι , θα σου πει να κάνεις την προβλεπόμενη δοσολογία που αναγράφεται .

Φραπέ δεν κάνουμε , απλά γυρίζουμε δυο τρεις φορές το μπιτόνι ανάποδα και αυτό φθάνει .

Last edited:

Συμφωνω με τον Κωστα σε ολα.
Τα ιδια ακολουθω και εγω.
Οταν χρησιμοποιω ΜΟΤΟΜΙΧ δε με απασχολεί τπτ γεμιζω και φευγω και το αφηνω και στο τεποζητο και ενα τετραμηνο.
Οταν βαζω δικο μου καυσιμο βαζω το ΧΡ της husky ευλαυβηκα στις αναλογιες με μια συριγγα των 50ml πουεχω και βοηθαει απιστευτα!
Πολλα εγχειριδια αναφερουν για μακροχρονια αποθηκευση εκτος του αδειασματος του τεποζητου και να το αφησεις να σβησει, βγαλσιμο του μπουζι και μια κουταλια λαδι στον κυλινδρο.
Προσωπικα εκτος απο παλια δε το εχω κανει ποτε στα κλαδευτικα μου. Το εκανα σε μια τριβελα που χρησιμοποιω μια το χρονο και αν σε φυτευσεις και περιφραξεις με στυλους.

Ευχαριστω για τις συμβουλες παιδια.

Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Το ΜΟΤΟΜΙΧ της STIHL έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 24 μήνες .
Αυτό με την κουταλιά λάδι συνιστάται για τους τετράχρονους κινητήρες , επειδή δεν λιπαίνεται το επάνω μέρος του εμβόλου (ο χώρος καύσης δηλαδή) .
Στους δίχρονους λιπαίνεται κατά την λειτουργία κάθε σημείο .

Re: Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Το ΜΟΤΟΜΙΧ δεν το ηξερα,ακουγεται πολυ ενδιαφερον.Εγω εχω παρει 10 λιτρα σουπερ αμολυβδη και κανω την μιξη (με συριγγα) οποτε χρειαστω καυσιμο αλλα....περιοριζει πολυ,θα το κοιταξω.
Αυτο με το λαδι μιξης στον κυλινδρο ισχυει,το προτεινει για την αποθηκευση και το δικο μου μανιουαλ,βαζεις λαδακι,τραβας το κορδονι καποιες φορες απαλα,φερνεις το πιστονι στο ανω σημειο και αποθηκευεις.

@kosmous Αυτο με την ελλειψη φουσκας στα κορυφαια δεν το γνωριζα......βεβαια οταν λεω επαγγελματιες εννοω αγροτες με ελιες,πορτοκαλιες κλπ που πιθανως να εχουν και φθηνοτερα μεσης τιμης (~400-500 ευρω) εργαλεια και οχι υλοτομους.
Η ταπεινη μου αποψη βεβαια ειναι πως κατι παραπανω θα γνωριζουν οι μηχανολογοι κατασκευαστες απλα εχω μαθει να μην υποτιμω τιποτα αν δεν γνωριζω..

Το ΜΟΤΟΜΙΧ σε τι συσκευασια και τιμη βγαινει;δεν βρηκα κατι,επισης προτεινετε οτι νομιζετε καλυτερο οσοι γνωριζετε ρε παιδια απο λαδια καδενας,μιξης κλπ,εχουμε γραψει τοσα και τοσα για το Lidl,τα Parkside,τα Dremel και παει λεγοντας που δεν εχει νοημα εκτος και αν αισθανεστε ασχημα .Νομιζω οτι εχω βοηθηθει εδω μεσα σε πολλες σωστες επιλογες μου και απεφυγα καποια λαθη,ακριβως γιατι ειχα την σωστη πληροφορια απο τους γνωστες.

Αυτος ειναι ο λογος υπαρξης του φορουμ φιλε μου! Γιατι να αισθανομαστε άσχημα?

Το ΜΟΤΟΜΙΧ βγαινει σε τρια και πεντε λιτρα σε ειδικο μπετονακι βενζίνης με λευκο ημιδιαφανο πλαστικο.
Προσωπικα εχω βρει πολυ χρηστικο το μεγεθος των τριων λιτρων το οποιο αγορασα τελευταια φορα στα 17 ευρω.

Επισης μπορεις να αγορασεις και να του προσαρμοσεις ενα ακροστομιο που εμενα μου εχει λυσει τα χερια στον ανεφοδιασμο.
Μολις καταλαβει πως εχει γεμισει το ρεζερβουαρ σταματα τη ροη και ενω εχεις τουμπα το μπετονι δεν υπερχειλιζει!!!!

Τελος την διαφορα θα την καταλαβεις ακομη και απο την μυρωδια των καυσαεριων!

Κώστα .... βοήθεια για κάτι άλλο
Σήμερα μου κόπηκε το κορδόνι εκκίνησης από την πολύ παλιά μου χορτοκοπτική γκαζόν Briggs & Stratton.
Τώρα θα ξανακατέβω στο εργαστήριο για να δω πως λύνεται το σύστημα ...πάντως βγάζοντας το επάνω προστατευτικό καπάκι είδα ότι στερεώνεται ο μηχανισμός εκκίνησης στην μηχανή με κάτι που φαίνεται σαν πριτσίνια εκ πρώτης όψεως. Μάλλον πρέπει να βγάλω το ρεζερβουάρ που καλύπτει γύρω -γύρω για να δω πως θα το λύσω το σύστημα εκκίνησης.
Αγοράζοντας νέο κορδόνι (εδώ θέλω συμβουλή τι και από που ) πως θα το δέσω επάνω ?? Γιατί απ ότι καταλαβαίνω πρέπει να το τραβάει πάλι μέσα με το ελατήριο μετά την εκκίνηση. Υπάρχει κάποιο κόλπο ??? ή το πάω με την ερευνητική λογική του μάστορα ??
Ευχαριστώ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κυριάκο εγώ το Motomix στον τοπικό το βρήκα τα 5 Lt 25 και 15 μου είπε το ξαναγέμισμα.

Το xp της husqvarna ποσο εχει? καλο το motomix, αλλα εγω την εντυπωση πως συμφερει να περνουμε καλο λαδι και να πεταμε την αχρηστη βενζινη

Αυτος ειναι ο λογος υπαρξης του φορουμ φιλε μου! Γιατι να αισθανομαστε άσχημα?

Το ΜΟΤΟΜΙΧ βγαινει σε τρια και πεντε λιτρα σε ειδικο μπετονακι βενζίνης με λευκο ημιδιαφανο πλαστικο.
Προσωπικα εχω βρει πολυ χρηστικο το μεγεθος των τριων λιτρων το οποιο αγορασα τελευταια φορα στα 17 ευρω.

Επισης μπορεις να αγορασεις και να του προσαρμοσεις ενα ακροστομιο που εμενα μου εχει λυσει τα χερια στον ανεφοδιασμο.
Μολις καταλαβει πως εχει γεμισει το ρεζερβουαρ σταματα τη ροη και ενω εχεις τουμπα το μπετονι δεν υπερχειλιζει!!!!

Τελος την διαφορα θα την καταλαβεις ακομη και απο την μυρωδια των καυσαεριων!

Ευχαριστω φιλε μου.Φυτικο λαδι εχετε βαλει ποτε για την αλυσιδα;Η απορια ειναι αν λιπαινει σωστα,αν ναι σιγουρα θα αισθανομαι καλυτερα οταν γυρναω σπιτι με αδειο μπουκαλι.

XP = 18 / Lt

Τωρα που τελειωνει το xp, μαλλον θα παρω ενα 3κιλο μοτομιχ. Περισσοτερη βενζινη δε ξοδευω ετησιος στο χορτοκοπτικο και το αλυσοπριονο.

Εγώ χρησιμοποιώ το ls+ της husqvarna (ημισυνθετικό με κόστος 10 ευρώ το λίτρο) και έχω προμηθευτεί και το xp με κόστος 19 ευρώ το λίτρο (πλήρως συνθετικό).
Εχω δοκιμάσει και το απλό της stihl με κόστος γύρω στα 10-12 ευρώ το λίτρο αλλά καπνίζει περισσότερο από το ls+ της Husqvarna, νομίζω όμως ότι και τα δύο είναι ποιοτικά και δεν δημιουργούν προβλήματα.

Για λάδι λάμας και αλυσίδας έχω ένα 5λιτρο της active βιοδιασπώμενο...
Επειδή τελειώνει όμως πήρα ένα απλό της Oregon με 15 ευρώ το 5λιτρο.

Και η stihl είχε ένα φυτικό λάδι λάμας με κόστος γύρω στα 23 ευρώ το 5λιτρο αλλά φέτος δεν το είδα στον κατάλογο προσφορών οπότε και δεν το πήρα (ήθελα είναι η αλήθεια να το δοκιμάσω).

Φυσικά μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους προτείνω την αγορά βιοδιασπώμενου λαδιού έναντι του κλασσικού χωρίς να υπολογισω το γεγονός ότι το το μηχάνημα καταναλώνει λιγότερο και ειδικά στο κλάδεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του φυτού (το συνηθισμένο μηχανόλαδο προκαλεί διάφορα προβλήματα στα δέντρα).

Πάντως παιδιά μην τσιγκουνεύεστε τα λάδια. Το καλό λάδι αλυσίδας πέραν ότι προστατεύει την λάμα, την αλυσίδα και την αντλία λαδιού, παρατείνει και την ζωή του μηχανήματος...
Το ίδιο κάνει και το λάδι μίξης, όπου το κόστος είναι ακόμα μικρότερο μιας και 1 λίτρο φτιάχνει έως και 50 λίτρα μίγματος. Οπότε ένα φτηνό λάδι με κόστος 5-6 ευρώ το λίτρο είναι πολύ πιο ακριβό ακόμα και από ένα της τάξεως των 20 ευρώ το λίτρο αναλογικά με την φθορά που θα προκαλέσει στο κυλινδροπίστονο αλλά και στον χειριστή του μηχανήματος...

Τέλος καλό είναι η μίξη που κάνουμε να είναι αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής, αυτό με την αύξηση της ποσότητας του λαδιού ανάλογα με τα ντεπόζιτα είναι τελείως λάθος (πρώτη φορά το ακούω) και δεν στέκει καθόλου...

Επίσης σε ότι αφορά την αποθήκευση των μηχανημάτων ναι μεν ισχύει αυτό για τους τετράχρονους αλλά ισχύει και για τους δίχρονους γιατί ακόμα και αν λιπαίνεται το έμβολο και ο θάλαμος καύσης, η μικρή ποσότητα που απομένει ως υπόλειμμα (αν απομένει κιόλας) με τον καιρό γλυστράει από το πιστόνι και σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να επιφέρει διάβρωση. Οπότε καλού κακού για μακροχρόνια αποθήκευση ρίχνουμε και μια κουταλιά λάδι. Κακό δεν κάνουμε μόνο καλό... ;-)