Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Να ρωτήσω μια ερώτηση κι εγώ βρε παιδιά...
έχω μία βενζινοκίνητη μηχανή για το κούρεμα του γκαζόν (Efco 158cc) και μου τελείωσε η βενζίνη. Τί είδους βενζίνη είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ ?
ευχαριστώ

Δεν κάνει τίποτα. Απλά φρόντιζε η βενζίνη να ειναι φρέσκια (3 μηνών το πολύ). Αλλιώς αν την αποθηκεύεις για περισσότερο πάρε και ενα σταθεροποιητικό καυσίμου για να ρίχνεις μέσα στο δοχείο σου...

Καλημέρα σας, μπορεί κάποια να με κατατοπίσει τι είναι αυτό στην αχλάδια μου;

7df9695b050e0d94e603befb18a22a48.jpg

Καλημέρα σας, μπορεί κάποια να με κατατοπίσει τι είναι αυτό στην αχλάδια μου;

Είναι έντομα η μόνο στίγματα αυτά τά πολλά μικρά μαύρα ? άν είναι έντομα είναι μελίγκρες και χρειάζεται εντομοκτόνο,άν είναι στίγματα μοιάζει γιά τετράνυχος,κοίταξε μέ ένα μεγενθυντικό φακό άν έχει πίσω τό φύλλο άσπρους μικρούς ιστούς σάν αράχνης αλλά σέ μικρογραφία.
Εχει καί φουζικλάδιο από ότι βλέπω αυτά τά καφέ μεγάλα στίγματα,καί θέλει μυκητοκτόνο

Είναι έντομα η μόνο στίγματα αυτά τά πολλά μικρά μαύρα ? άν είναι έντομα είναι μελίγκρες και χρειάζεται εντομοκτόνο,άν είναι στίγματα μοιάζει γιά τετράνυχος,κοίταξε μέ ένα μεγενθυντικό φακό άν έχει πίσω τό φύλλο άσπρους μικρούς ιστούς σάν αράχνης αλλά σέ μικρογραφία.
Εχει καί φουζικλάδιο από ότι βλέπω αυτά τά καφέ μεγάλα στίγματα,καί θέλει μυκητοκτόνο

Καλησπέρα κ ευχαριστώ για την απάντηση! Τα μαυρακια στα φύλλα είναι απλά στίγματα, τουλάχιστον μετά από κάποιο καιρό έτσι τα βρήκα.

Πάντως, τα φρούτα είναι καθαρά, μόνο τα φύλλα παρουσιάζουν το παραπάνω...

Εδώ και μια φωτογραφία από την αχλάδια...αν παρατηρήσεις, στα ψηλά κλαδιά δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα, έχουν πέσει παρά πολλά...

e1c7be410828ff43ed2c4b20413c589a.jpg

Mήν ρίξεις τίποτα χημικά τώρα,κάνε πρώτα συγκομιδή νά είναι χωρίς φάρμακα τά αχλάδια σου,μιάς πού ο καρπός είναι καθαρός,καί μετα πήγαινε ένα φύλλο σέ ένα γεωπόνο και θά σου δώσει να ραντίσεις μέ μυκητοκτόνο γιά φουζικλάδιο καί εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο γιά τετράνυχο,έχει καί δαγκώματα από κάμπια η ακρίδα στά φύλλα.

Ναι σίγουρα δε ρίχνω κάτι τώρα που έχει τα φρούτα πάνω, απλα φοβήθηκα μήπως μου καταστρέψει το δέντρο. Γενικά το μόνο ψέκασμα που του έχω κάνει είναι σαπουνόνερο(!).

θα πάω όμως και τα φυλλαράκια σε γεωπόνο για πιο δραστικά μέτρα.

Δύο ακόμη βοήθειες αν μπορείτε. Μια για τη μικρή συκιά μου και μια για τις αχλαδιές μου.
Η συκιά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει το πρόβλημα που δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες. Κάπου προς τα τέλη Ιουνίου, όταν σφίγγουν οι ζέστες, τα φύλλα της αρχίζουν και γίνονται τρύπια...το πρόβλημα είναι πιο έντονα στα φύλλα που βρίσκονται ψηλότερα.

Μια πρώτη γνώμη που πήρα είναι ότι και καλά φταίει η πολλή υγρασία. Φέτος την ποτίζω ελάχιστα, μην πω καθόλου, και πάλι τα ίδια, ίσως και χειρότερα.
Προσεκτική επισκόπηση δείχνει ότι μάλλον υπάρχουν μικροσκοπικά μαύρα εντομάκια που κάνουν τη δουλειά.
Μπορώ να έχω και τη γνώμη σου Δημήτρη για το τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Για την αχλαδιά, κατά καιρούς είχα το πρόβλημα που ανέφερε ο φίλος george_av, αυτό οκ είναι μάλλον παροδικό, αλλά επιπροσθέτως πολλά αχλάδια είναι "χτυπημένα" από σκουλήκι (μπορώ να βάλω φωτό κι από αυτά αν χρειαστεί). Μπορώ να βοηθήσω κάπως την κατάσταση;

Ευχαριστώ πολύ πολύ!

Δύο ακόμη βοήθειες αν μπορείτε. Μια για τη μικρή συκιά μου και μια για τις αχλαδιές μου.
Η συκιά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει το πρόβλημα που δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες. Κάπου προς τα τέλη Ιουνίου, όταν σφίγγουν οι ζέστες, τα φύλλα της αρχίζουν και γίνονται τρύπια...το πρόβλημα είναι πιο έντονα στα φύλλα που βρίσκονται ψηλότερα.

Μια πρώτη γνώμη που πήρα είναι ότι και καλά φταίει η πολλή υγρασία. Φέτος την ποτίζω ελάχιστα, μην πω καθόλου, και πάλι τα ίδια, ίσως και χειρότερα.
Προσεκτική επισκόπηση δείχνει ότι μάλλον υπάρχουν μικροσκοπικά μαύρα εντομάκια που κάνουν τη δουλειά.
Μπορώ να έχω και τη γνώμη σου Δημήτρη για το τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Για την αχλαδιά, κατά καιρούς είχα το πρόβλημα που ανέφερε ο φίλος george_av, αυτό οκ είναι μάλλον παροδικό, αλλά επιπροσθέτως πολλά αχλάδια είναι "χτυπημένα" από σκουλήκι (μπορώ να βάλω φωτό κι από αυτά αν χρειαστεί). Μπορώ να βοηθήσω κάπως την κατάσταση;

Ευχαριστώ πολύ πολύ!

Οι συκιές έχουν αφίδες καί χρειάζονται ψεκασμό μέ εντομοκτόνο
Τα σκουλήκια στά Αχλάδια έπρεπε να γίνει προληπτικός ψεκασμός τήν Ανοιξη,μόλις δένει τό αχλάδι,τώρα καί νά ψεκάσεις μέ εντομοκτόνο είναι αργά,η ζημία έχει ήδη γίνει.

Σε ευχαριστώ θερμά. Στα αχλάδια δεν επρόκειτο να κάνω κάτι, προτιμώ προς το παρόν να ψάχνω τα λίγα και γερά παρά να ψεκάζω.
Για τη συκιά όμως κάτι πρέπει να γίνει.
Έχω δυο φακελάκια ΝΕΟΤΟΨΙΝ, είδα τις οδηγίες αλλά δεν γράφει κάτι ειδικά για συκιές. Κάνει ή να πάω να ζητήσω κάτι άλλο από τον γεωπόνο;
Έχω επίσης και το κλασικό homemade σκεύασμα από πράσινο σαπούνι, οινόπνευμα, νερό.

Σε ευχαριστώ θερμά. Στα αχλάδια δεν επρόκειτο να κάνω κάτι, προτιμώ προς το παρόν να ψάχνω τα λίγα και γερά παρά να ψεκάζω.
Για τη συκιά όμως κάτι πρέπει να γίνει.
Έχω δυο φακελάκια ΝΕΟΤΟΨΙΝ, είδα τις οδηγίες αλλά δεν γράφει κάτι ειδικά για συκιές. Κάνει ή να πάω να ζητήσω κάτι άλλο από τον γεωπόνο;
Έχω επίσης και το κλασικό homemade σκεύασμα από πράσινο σαπούνι, οινόπνευμα, νερό.

Να σαι καλά,δέν κάνει τό NΕΟΤΟΨΙΝ γιατί είναι μυκητοκτόνο,εσύ πρέπει νά πάρεις εντομοκτόνο,πρίν ρίξεις χημικά κάνε τό κλασσικό homemade,μέ πράσινο σαπούνι,νερό καί οινόπνευμα,καί άν δέν δείς βελτίωση προχώρα στά χημικά.

Σήμερα έκανα την πρώτη μου προσπάθεια σε μπολιάσματα σε τριανταφυλλιές.

Fingers crossed!

Δέν είναι η κατάλληλη εποχή γιά μπόλιασμα τώρα
Η σωστή εποχή είναι Απρίλη-Μάη άντε βία 15 Ιουνίου,καί 15 Σεπτέμβρη μέχρι 15 Οκτώβρη πού δροσίζει.