Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλημέρα μάστορα.
Κάνει για πατημένο χώμα αφού κρατηθεί σταθερά από πάνω και τραβώντας το προς τα πίσω,αλλά θέλει υπομονή.
Φυσικά κάνει για παρτέρια και κάνει καλή δουλειά.
Σε λακους στα ξινά,θέλει να μη πάει βαθιά και κόψει επιφανειακές ρίζες.
Θα το βολευτεις πολύ.
Τα μαχαίρια άντεξαν σε μένα,που είμαι και άγαρπος... οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα εσύ που είσαι γεωπόνος με πολυετή πείρα!!!
Πάντως πάντα μου κάνει εντύπωση ότι μετά απ' αυτά τα εργαλεία,ότι πιάσεις σου φαίνεται σαν Lada!
Χαχα

Καλημέρα μάστορα.
Κάνει για πατημένο χώμα αφού κρατηθεί σταθερά από πάνω και τραβώντας το προς τα πίσω,αλλά θέλει υπομονή.
Φυσικά κάνει για παρτέρια και κάνει καλή δουλειά.
Σε λακους στα ξινά,θέλει να μη πάει βαθιά και κόψει επιφανειακές ρίζες.
Θα το βολευτεις πολύ.
Τα μαχαίρια άντεξαν σε μένα,που είμαι και άγαρπος... οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα εσύ που είσαι γεωπόνος με πολυετή πείρα!!!
Πάντως πάντα μου κάνει εντύπωση ότι μετά απ' αυτά τα εργαλεία,ότι πιάσεις σου φαίνεται σαν Lada!
Χαχα

Σε ευχαριστώ Πάνο
Γιά τόν επίλογο,συμφωνώ απόλυτα. :a0210:

Στο σκάλισμα γύρω απο τα δέντρα χρησιμοποίησα πατόφτυαρο φέτος πρώτη φορά.
Το έβαζα περίπου 10 εκατοστά και ίσα ίσα σήκωνα το χώμα να αεριστεί.

Εκτός ότι η μέση δεν ζορίστηκε καθόλου, τελείωνα πολύ γρήγορα και με ελάχιστη δύναμη.

Το έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος?

Δημητρη, η οποιος αλλος συναδελφος γνωριζει, τα φωτα σου με το διαλυτικο ρετσινιων της Stihl. Πανω το κουτακι δεν γραφει τιποτα.

Ποσο αφηνεις το διαλυτικο επανω στις λαμες να δρασει? Την βγαζεις τη λαμα η ψεκαζεις οπως ειναι στη φωτο?
Τα αλυσοπριονα τα εχω καθαρισει και τα εχω φυσηξει.

47987153051_6deb69abc6_c.jpg

Στο σκάλισμα γύρω απο τα δέντρα χρησιμοποίησα πατόφτυαρο φέτος πρώτη φορά.
Το έβαζα περίπου 10 εκατοστά και ίσα ίσα σήκωνα το χώμα να αεριστεί.

Εκτός ότι η μέση δεν ζορίστηκε καθόλου, τελείωνα πολύ γρήγορα και με ελάχιστη δύναμη.

Το έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος?

Τσάπα γιά γυμναστική καί να φεύγουν τά περιττά κιλά,η μικρό σκαπτικό (φρεζάκι) γιά ευκολία,καί γιά να γίνεται καί καλύτερος αερισμός - αφράτεμα τού εδάφους.
Στά δέντρα δέν τούς αρκεί τό πατόφτυαρο πού πάει σέ βάθος μόνο 10 cm καί μετά από δυό ποτίσματα θά κλείσει αυτή η λεπτή σχισμή πού δημιουργεί τό πατόφτυαρο αφενός,καί αφετέρου δέν αφρατεύει τό χώμα.
Τέτοιο στύλ εξαέρωσης εδάφους κάνουμε στό γκαζόν μέ ειδικά καρφιά,λόγο πού δέν υπάρχει άλλη λύση σκαψίματος αφενός,καί αφετέρου λόγο τού μικρού ριζικού συστήματος τού αρκεί.

Δημητρη, η οποιος αλλος συναδελφος γνωριζει, τα φωτα σου με το διαλυτικο ρετσινιων της Stihl. Πανω το κουτακι δεν γραφει τιποτα.

Ποσο αφηνεις το διαλυτικο επανω στις λαμες να δρασει? Την βγαζεις τη λαμα η ψεκαζεις οπως ειναι στη φωτο?
Τα αλυσοπριονα τα εχω καθαρισει και τα εχω φυσηξει.

Μιχάλη η μπορείς να βγάλεις τήν αλυσίδα από τήν λάμα καί νά τήν ψεκάσεις μέ διαλυτικό ρητίνης,τήν αφήνεις 3-5 λεπτά,καί μετά με ένα πινέλο πού θά έχεις κόψει τίς τρίχες από τήν μέση καί κάτω,θά τό έχεις κάνει πιό κοντό δηλαδή γιά να είναι άγριο,η με ένα πιό σκληρό βουρτσάκι αρχίζεις καί τρίβεις τήν αλυσίδα καλά,μετά ότι έχει απομείνει θά ψεκάσεις πάλι τήν αλυσίδα καί θά ξανατρίψεις σε μερικά σημειά πού δέν έχει φύγει καλά η ρητίνη.
Πρίν τό χρησιμοποιήσεις τό αλυσοπρίονο γιά να κόψεις κάτι ψέκασε πάλι τήν αλυσίδα,καί μέ τήν ταχύτητα καί τήν τριβή στό ξύλο θά φύγουν καί αυτά τά λίγα πού μπορεί νά έχουν μείνει επάνω,καί να μήν τά έχεις δεί.
Τα παραπάνω μπορείς να τά κάνεις καί μέ τήν αλυσίδα επάνω στήν λάμα τού αλυσοπρίονου,απλά θά πρέπει να γυρίζεις τήν αλυσιδα,καί επίσης άν βγάλεις τήν αλυσίδα καθαρίζεις καί καλύτερα τούς οδηγούς τής αλυσίδας.

Τσάπα γιά γυμναστική καί να φεύγουν τά περιττά κιλά,η μικρό σκαπτικό (φρεζάκι) γιά ευκολία,καί γιά να γίνεται καί καλύτερος αερισμός - αφράτεμα τού εδάφους.
Στά δέντρα δέν τούς αρκεί τό πατόφτυαρο πού πάει σέ βάθος μόνο 10 cm καί μετά από δυό ποτίσματα θά κλείσει αυτή η λεπτή σχισμή πού δημιουργεί τό πατόφτυαρο αφενός,καί αφετέρου δέν αφρατεύει τό χώμα.
Τέτοιο στύλ εξαέρωσης εδάφους κάνουμε στό γκαζόν μέ ειδικά καρφιά,λόγο πού δέν υπάρχει άλλη λύση σκαψίματος αφενός,καί αφετέρου λόγο τού μικρού ριζικού συστήματος τού αρκεί.

Η τσάπα δεν καρφώνει στο χώμα μου :)
Με γκασμά γίνεται εναλλακτικά η δουλειά!

Με το πατόφτυαρο μπορώ να σκάψω και βαθύτερα αλλά φοβάμαι τις ρίζες.
Και δε λέω για απλό κάρφωμα αλλά με ανασήκωμα.

Ο λάκος φαίνεται όλος σκαμμένος με αφράτο χώμα όπως και με σκαλιστήρι αλλά χωρίς καθόλου σκύψιμο και ελάχιστη κούραση.

Και λιγα λεω, αλλα θα πω τα υπολοιπα μετα την σοφη του συμβουλη για εναν ψοφιο φοινικα που εκοψα σημερα.

Εκει που λεγαμε οτι το 40+χρονο φοινικακι θα την γλυτωσει, εκει που τα αλλα ειχαν ψοφισει απο το ατιμο σκαθαρι, δυστυχως περυσι ξεραθηκε.

Ευτυχως δεν ηταν πολυ ψηλος οποτε δεν με ταλαιπωρησε. Τα κλαδια τα ειχα κοψει τον χειμωνα.
Αρχικα δεθηκε ενα σκοινακι στην επανω μερια για να μην πεσει το δεντρο στα καγκελα οταν θα το εκοβα με το πριονι.

47987076447_7a2ceb9759_c.jpg

Καθως τραβηξα λιγο το σκοινι, ειδα οτι ηταν σαπιο το πανω μερος οποτε το τραβηξα και επεσε ενα μεγαλο κομματι του.
47987124896_96d4906857_z.jpg

Μετα ξαναεδεσα τα σκοινια στο πανω μερος και με τα αλυσοπριονα εκανα τις τομες που επρεπε για να πεσει μπροστα, οπως και εγινε.
47987124341_0a18efce3e_c.jpg

Η περιμετρος του δεντρου ηταν περιπου 2.20 - 2.5 μετρα. Εκοψα το φοινικα σε υψος ~2μι καθως μου ειπαν οτι ισως ξαναφυτρωσει ..που μαλλον ειναι παπαρια.
Η αληθεια ειναι οτι οι ινες ειναι φρεσκιες οπως βλεπετε στη φωτο και οχι σαπιες.
47987122941_241cfa408d_c.jpg

Να κανω και μια ειδικη μνεια στα αγαπητα μου 18βολτα αλυσοπριονακια μπαταριας, το Ryobi και το Gardena. To πρωτο για τα χοντρα και το δευτερο για τα χειρουργικα :))
Παρα πολυ καλα, μανιτζεβελα και δυνατα. Το Gardena σαφως πιο ποιοτικο σε ολα τα επιπεδα και η ηδη 6χρονη 18βολτη 2.6Ah μπαταρια του διαρκει ακομα παααρα παρα πολυ.

Εδω τα καμαρια μου :)
47987074432_4721769953_c.jpg

Tωρα η ερωτηση:
Κακως εκοψα τον φοινικα σε τετοιο υψος? Υπαρχει περιπτωση να φυτεψω κατι στην κορυφη -και να πιασει- αφου ισως την διαμορφωσω λιγο? Οι ινες ειναι παχιες και φρεσκιες.
Γενικως τι εναλλακτικες υπαρχουν, εαν υπαρχουν απο το να κοψω το δεντρο εντελως. Ευχαριστω συναδελφοι εκ των προτερων.

Συνγέροντα μου σού βγάζω τό καπέλο :SFGSFGSF:,πού μέ αυτά τά "παιχνίδια" κατάφερες καί έκοψες τόν φοίνικα,πού είναι άτιμο πράγμα ο φοίνικας,γιατί έχει ίνες πού στομώνουν τήν αλυσίδα καί τήν καμπάνα καί πρέπει να σταματάς κάθε 3 καί λίγο και να καθαρίζεις τό πριόνι.
Αν καί από ότι είχαμε πεί αυτός ο φοίνικας ήταν καιρό ξερός καί τό μεγαλύτερο μέρος μάδαγε όταν τράβηξες τό σχοινί.

Τώρα μήν περιμένεις νά ξαναφυτρώσει αυτός ο φοίνικας πάει καί ετελείωσε.
Αυτό πού έχω κάνει εγώ σέ έναν παρεμφερές κομμένο φοίνικα είναι ότι άνοιξα στό κέντρο τού κορμού μιά γούρνα,έβαλα χώμα καί φύτεψα διμορφοθήκες,καί έτσι κρέμονται όμορφες μαργαριτούλες.Εγινε κοινός μιά υπερυψωμένη γλάστρα ντεκόρ.

foinik10.jpg

foinik11.jpg

Ευχαριστω σοφε Γεροντα και Αρχοντα ολων των κηπων,των αγρων και των δασων! :worshippy:

Και λίγα λες!

:ernaehrung004:

Η τσάπα δεν καρφώνει στο χώμα μου :)
Με γκασμά γίνεται εναλλακτικά η δουλειά!

Με το πατόφτυαρο μπορώ να σκάψω και βαθύτερα αλλά φοβάμαι τις ρίζες.
Και δε λέω για απλό κάρφωμα αλλά με ανασήκωμα.

Ο λάκος φαίνεται όλος σκαμμένος με αφράτο χώμα όπως και με σκαλιστήρι αλλά χωρίς καθόλου σκύψιμο και ελάχιστη κούραση.

Αν δέν καρφώνει στό χώμα σου η τσάπα φυσικό καί επόμενο είναι άν είναι τό χώμα ξερό,συμπαγή - πατημένο.Ούτε και το σκαπτικό - φρέζα σκάβει σέ ξερό συμπαγή-πατημένο χώμα.
Θά πρέπει να τό βρέξεις καλά,να τό αφήσεις κανα δυό μέρες να κάνει τόν λεγόμενο ρώγο καί μετά σκάβεις.

Πάντος μού ακούγεται πολύ περίεργο σέ σκληρό πατημένο συμπαγή χώμα όπως λές στήν πρώτη παράγραφο πού μόνο μέ γκασμά σκάβεται,νά μπορείς να κάνεις εισχώρηση στό έδαφος μέ τό πατόφτυαρο,καί μάλιστα νά κάνεις καί ανασήκωμα τού χώματος όπως γράφεις.

Last edited by a moderator:
Συνγέροντα μου σού βγάζω τό καπέλο :SFGSFGSF:,πού μέ αυτά τά "παιχνίδια" κατάφερες καί έκοψες τόν φοίνικα,πού είναι άτιμο πράγμα ο φοίνικας,γιατί έχει ίνες πού στομώνουν τήν αλυσίδα καί τήν καμπάνα καί πρέπει να σταματάς κάθε 3 καί λίγο και να καθαρίζεις τό πριόνι.
Αν καί από ότι είχαμε πεί αυτός ο φοίνικας ήταν καιρό ξερός καί τό μεγαλύτερο μέρος μάδαγε όταν τράβηξες τό σχοινί.

Τώρα μήν περιμένεις νά ξαναφυτρώσει αυτός ο φοίνικας πάει καί ετελείωσε.
Αυτό πού έχω κάνει εγώ σέ έναν παρεμφερές κομμένο φοίνικα είναι ότι άνοιξα στό κέντρο τού κορμού μιά γούρνα,έβαλα χώμα καί φύτεψα διμορφοθήκες,καί έτσι κρέμονται όμορφες μαργαριτούλες.Εγινε κοινός μιά υπερυψωμένη γλάστρα ντεκόρ.

foinik10.jpg

.

Τι ωραια ιδεα Δημητρη, μπραβο, να'σαι καλα!!:a0210:

Πως καθαρισες ομως τις ινες μεσα στον κορμο και εκανες χωρο για το χωμα?

Τι ωραια ιδεα Δημητρη, μπραβο, να'σαι καλα!!:a0210:

Πως καθαρισες ομως τις ινες μεσα στον κορμο και εκανες χωρο για το χωμα?

Να σαι καλά φίλε Μιχάλη.
Μέ υπομονή καί επιμονή άνοιξα τήν γούρνα,χρησιμοποίησα σκαλιστήρι,σκαρπέλο καί βαριοπούλα,καί χειροπρίονο.

Ωχ...σκαρπελο, βαριοπουλα, χειροπριονο....no good... ουτε επιμονη ουτε υπομονη υπαρχει εδω περα. Aν δεν βρω αλλο τροπο να ανοιξω δρομο, θα φυγει σουμπιτο το γλυκο φοινικακι.

Είναι δύσκολο όσο είναι ακόμα γερός ο κορμός, είναι σάν μπλεγμένοι σπάγγοι, πολύ δύσκολα σκάβεται.
Πάρε ένα μεγάλο forstner και ξεκίνα. :flipout:

Σαν να ηρθε η ωρα να δοκιμασω σε ξυλο το νεο πιστολετο της Βοsch που πηρα προσφατα μαζι τα φινα σκαρπελακια της Dewalt :))
%201-250x250h.png

Οι φωνές για "μη φρεζάρισμα" στις καλλιέργειες πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια. Και η οδηγία της ΕΕ για τα επικλινή εδάφη είναι όχι φρεζάρισμα για ευνόητους και διαφορετικούς λόγους.
Ο λόγος είναι ότι δεν προσφέρει τίποτα στην καλλιέργεια. Ο αερισμός του εδάφους που θέλετε τον θέλετε για τον αερισμό της ρίζας. Για να το καταφέρετε με μηχανικά μέσα θα τις κόψετε. Περισσότερο αερισμό κάνει το τρεχούμενο νερό που εγκλωβίζει μόρια αέρα και οι γεωσκώληκες. Αφράτο χώμα και με διόρθωση του PH μπορείτε να πετύχετε με θειικό σίδηρο.

Οι φωνές για "μη φρεζάρισμα" στις καλλιέργειες πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια. Και η οδηγία της ΕΕ για τα επικλινή εδάφη είναι όχι φρεζάρισμα για ευνόητους και διαφορετικούς λόγους.
Ο λόγος είναι ότι δεν προσφέρει τίποτα στην καλλιέργεια. Ο αερισμός του εδάφους που θέλετε τον θέλετε για τον αερισμό της ρίζας. Για να το καταφέρετε με μηχανικά μέσα θα τις κόψετε. Περισσότερο αερισμό κάνει το τρεχούμενο νερό που εγκλωβίζει μόρια αέρα και οι γεωσκώληκες. Αφράτο χώμα και με διόρθωση του PH μπορείτε να πετύχετε με θειικό σίδηρο.

Ευχαριστούμε.

Πότε ρίχνουμε σίδηρο;
Με το κιτρίνισμα ή και προληπτικά;

Αν δεις τροφοπενία πρέπει να ρίξει χιλικό σίδηρο.
Ο θειικός είναι για νωρίτερα. 1-2 μήνες πριν ξυπνήσουν.