Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλησπέρα, θέλω να πάρω εναν εξαερωτηρα για γκαζόν. Τι μάρκα να προτιμήσω ?
Έχω τον EVC1000 της Gardena και είμαι πολύ ικανοποιημένος, δεν ξέρω αν είναι overkill για τα 140 σύνολο τετραγωνικά που έχω αλλά κάνει καλή δουλειά. Βγάζει και έναν μικρότερο τον ES500.

Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημενες αλλά αγοράζεις ποιότητα. Αν έχεις λίγα τετραγωνικά υπάρχει και η επιλογή ενός εξαερωτηρα χειρός πχ LUX.

Γενικά τα προϊόντα της Gardena είναι ιδανικά για την περιποίηση γκαζον. Μακάρι να μην είχα πάρει και βενζινοκινητη χορτοκοπτικη, 1000 φορές θα προτιμούσα μια ρεύματος Gardena.

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

αν το 4 και το 7 εχουν να κανουν με το διακενο της ακιδας, (το πιο πιθανο) τοτε ναι υπαρχει σημαντικη διαφορα. σε αυτη τη περιπτωση μην το βαλεις!
σε αυτα τα θεματα ακολουθουμε τις εντολες του κατασκευαστη και οχι του καθε "μαστορα"-εμπορου

συνεχιζω την απαντηση γιατι τωρα μολις ειδα το εργαλειο. θαμνοκοπτικο του χιλιαρικου (!)
το μπουζι ειναι η καρδια του κινητηρα, δεν παιζουν με αυτα.
μην ξεφυγεις καθολου απο τις προδιαγραφες του κατασκευαστη, εκτος και αν αυτο το προβλεπει ο ιδιος αναλογα τις τοπικες αγορες. σε αυτη τη περιπτωση, να επικοινωνησεις με τον εισαγωγεα.
αλλαγη στις προδιαγραφες του κατασκευαστη, που εχουν να κανουν συνηθως με την ποιοτητα καυσιμου της καθε χωρας

απο την (μεγαλη ειναι η αληθεια εμπειρια μου στους εμπορους-μαστορους-επισκευαστες γεωργικων μηχανηματων της επαρχιας) εχω δει "μαστορους" να καταστρεφουν κινητηρες σε βαθος χρονου (ακομα και εσκεμενα) παιζοντας και με τα μπουζι, αναλογα ποια μαρκα θελουν να προωθησουν!
ή απλα ηταν ηλιθιοι "ξερολες" , ή ακομα και οταν ηξεραν οτι τον αντικαταστατη θα τον αγοραζες απο αυτους...

Εγώ σκεφτόμουν το χειροκίνητο της Gardena με τα μαχαίρια και όχι τον ηλεκτρικό. Τι παραπάνω κάνει ο ηλεκτρικός από τον απλό; τα τετραγωνικά μου είναι κάτω από 100

Εγώ σκεφτόμουν το χειροκίνητο της Gardena με τα μαχαίρια και όχι τον ηλεκτρικό. Τι παραπάνω κάνει ο ηλεκτρικός από τον απλό; τα τετραγωνικά μου είναι κάτω από 100
Τότε θεωρώ και εγώ πως δεν χρειάζεσαι τον ηλεκτρικό. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι κάνεις εξαερωση 1 άντε 2 φορές το χρόνο σε καλύπτει ο χειροκίνητος. Αν εξαιρέσεις την ευκολία, νομίζω ότι ο ηλεκτρικός θα ξύνει πιο ομοιόμορφά το χορτάρι και το χώμα ενώ με τον χειροκίνητο δεν θα υπάρχει η ομοιομορφία, ψiλά γράμματα όμως.

Τότε θεωρώ και εγώ πως δεν χρειάζεσαι τον ηλεκτρικό. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι κάνεις εξαερωση 1 άντε 2 φορές το χρόνο σε καλύπτει ο χειροκίνητος. Αν εξαιρέσεις την ευκολία, νομίζω ότι ο ηλεκτρικός θα ξύνει πιο ομοιόμορφά το χορτάρι και το χώμα ενώ με τον χειροκίνητο δεν θα υπάρχει η ομοιομορφία, ψiλά γράμματα όμως.

Το μόνο που σκέφτομαι είναι η κούραση και ο χρονος για τον χειροκίνητο αλλά και με τον ηλεκτρικό γλυτώνω τον επιπλέον χώρο για αποθηκευση

Το μόνο που σκέφτομαι είναι η κούραση και ο χρονος για τον χειροκίνητο αλλά και με τον ηλεκτρικό γλυτώνω τον επιπλέον χώρο για αποθηκευση

Και για να καταλάβεις τι εννοώ έλεγα γιαυτό... https://www.gardena.com/gr/proionta...saeroteras-gkazon-tsougkrana-combi/901045401/

Είναι οκ λες;

Last edited by a moderator:
Και για να καταλάβεις τι εννοώ έλεγα γιαυτό... https://www.gardena.com/gr/proionta...saeroteras-gkazon-tsougkrana-combi/901045401/

Είναι οκ λες;
Θα είσαι ΟΚ. Ακριβώς έτσι ξεκίνησα και εγώ με το δικό μου γκαζον. Φυσικά η εξαερωση πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο. Αν και δεν είμαι ειδικός, εγώ κάνω μια φορά εξαερωση αρχές-μεσα Απριλίου και άλλη μια προς τα μέσα-τελος Οκτώβρη. Φυσικά το χορτάρι θα πρέπει να είναι στεγνό.

Θα είσαι ΟΚ. Ακριβώς έτσι ξεκίνησα και εγώ με το δικό μου γκαζον. Φυσικά η εξαερωση πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο. Αν και δεν είμαι ειδικός, εγώ κάνω μια φορά εξαερωση αρχές-μεσα Απριλίου και άλλη μια προς τα μέσα-τελος Οκτώβρη. Φυσικά το χορτάρι θα πρέπει να είναι στεγνό.

Σκεφτόμουν να κάνω μια τώρα, το επόμενο σκ για να προλάβω και να ρίξω και το τελικό λίπασμα. Τι λες;

Χορτοκοπτικο/θαμνοκοπτικο.
Τι μπορει να προκαλεσει κραδασμους στη λαβη?
Σημερα μιση ωρα δουλεια ειχα και με κουρασε πολυ στη λαβη που βρισκεται το κουμπι.
Εχω βασιμες υποψιες πως φταιει η κεφαλη/μεσινεζα. Τρια σεταπ εκανα, με δυο κεφαλες και δυο μεσινεζες αλλα στο δεκαλεπτο το χερι μου μουδιαζε.

όσο περνά η ηλικία...

δεν είσαι ο μόνος, μια απ τα ίδια. μπορεί να φταίει όμως και η κεφαλη/μεσινεζα όπως λες.
εγώ πάντως που δουλεύω θαμνοκοπτικό μια φορά το χρόνο κάθε Ιούνιο-Ιούλιο το έχω το μούδιασμα.

Εγώ μόλις τελείωσα το κούρεμα με μεσηνεζα από alexpak. Το μούδιασμα είναι φυσιολογικό σε μένα, από την αρχή που την πήρα. Μικρό είναι βέβαια, μόλις 26cc, αλλά μέχρι τώρα αντέχει. Ούτε μπουζί έχω αλλάξει αν θυμάμαι καλά κι από συντήρηση τίποτα απολύτως, του κλωτσου και του μπάτσου την έχω. Ούτε την βενζίνη βγάζω όταν την αποθηκεύω τον χειμώνα και μέχρι στιγμής δουλεύει σχεδόν καλά. Τον χειμώνα όμως με δυσκολεύει λίγο να πάρει μπροστά.
Για τα oleo mac τι γνώμη έχετε;
Πήγα για sthil ρώτησα και μου είπε ο πωλητής ότι πρέπει κάθε μήνα να την βάζω μπρος οπωσδήποτε για να μην ξεραθεί λέει η μεμβράνη. Άσε που έχουν και ακριβά ανταλλακτικά λένε.
Είδα και αυτά τα oleo mac και μου άρεσαν.
Προσπαθώ να χαλάσω αυτή που έχω για να πάρω καινούργιο αλλά δεν...
0e7459f4f3fb208d202d14ec356847c9.jpg

Αυτό με την stihl ότι πρέπει να το βάζεις κάθε μήνα να δουλεύει πρώτη φορά το ακούω.Εμένα το F55r κάθονταν όλο το χειμώνα ,και την προηγούμενη βδομάδα το δούλεψα πολύ ,χωρίς κάποιο θέμα.Βενζίνη,πάντως,δεν αφήνω ποτέ μέσα.

Αυτό με την stihl ότι πρέπει να το βάζεις κάθε μήνα να δουλεύει πρώτη φορά το ακούω.Εμένα το F55r κάθονταν όλο το χειμώνα ,και την προηγούμενη βδομάδα το δούλεψα πολύ ,χωρίς κάποιο θέμα.Βενζίνη,πάντως,δεν αφήνω ποτέ μέσα.
Βαγγέλη προφανώς ο άνθρωπος εννοούσε για το ιδανικό. Εξάλλου αν έχεις οικόπεδο σε χωριό σίγουρα θα το χρησιμοποιείς μια φορά τον μήνα σχεδόν, εκτός τους τρεις μήνες του χειμώνα.
Εγώ περισσότερο ενδιαφέρομαι για τα πέντε στρέμματα ελιάς που έχω γι αυτό είμαι σε σκέψη. Υπάρχει και η εύκολη λύση να βάλω μέσα τρακτέρ με ειδικό καταστροφεα που ξύνει μέχρι το χώμα και στοιχίζει 15 το στρέμμα και γλυτώνεις την κούραση.

photo_687561776569_494d475f32303230303531375f3134303635312e6a7067
Καλησπέρα,

Σήμερα ξεκίνηση εργασίες για ένα εργό στον κήπο μου για εδαφοκάλυψη. Αφου σκάφτηκε περίπου 2-3 εκατοστά, ηθέλα να ρωτήσω το εξής. Εχω σωλήνες ποτίσματος για λουλουδια. Επείδη μετα το πανί θα ακολουθήσει ποταμισιο βοτσαλο και κατα τοπους θα βάλω και κάποια φυτα´, ο σωληνας πρέπει να μπει κάτω απο πανι εδαφοκάλυψης?

Σκεφτόμουν να κάνω μια τώρα, το επόμενο σκ για να προλάβω και να ρίξω και το τελικό λίπασμα. Τι λες;
Είσαι οριακά νομίζω, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει και αραίωση του γκαζον και ίσως προβλήματα ξηρασίας με την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας.

Ας μας απαντήσει καλύτερα ο Μετρ του νήματος @weather1967 αν υπάρχει ακόμη περιθώριο για εξαερωση γκαζον μέσα Μάη.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

photo_687561776569_494d475f32303230303531375f3134303635312e6a7067
Καλησπέρα,

Σήμερα ξεκίνηση εργασίες για ένα εργό στον κήπο μου για εδαφοκάλυψη. Αφου σκάφτηκε περίπου 2-3 εκατοστά, ηθέλα να ρωτήσω το εξής. Εχω σωλήνες ποτίσματος για λουλουδια. Επείδη μετα το πανί θα ακολουθήσει ποταμισιο βοτσαλο και κατα τοπους θα βάλω και κάποια φυτα´, ο σωληνας πρέπει να μπει κάτω απο πανι εδαφοκάλυψης?

Καλο ειναι να μπει πανω απο το πανι, οποτε σε περιπτωση αστοχιας να μην χρειαστει να τα ξηλωσεις ολα.
Διαφορετικα εαν η σωληνα ειναι ευθεια γραμμη, κρατα φωτογραφιες για να ξερεις που θα επεμβεις (κοψεις πανι) εαν χρειαστει

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλο ειναι να μπει πανω απο το πανι, οποτε σε περιπτωση αστοχιας να μην χρειαστει να τα ξηλωσεις ολα.
Διαφορετικα εαν η σωληνα ειναι ευθεια γραμμη, κρατα φωτογραφιες για να ξερεις που θα επεμβεις (κοψεις πανι) εαν χρειαστει

Η σωλήνα δεν ειναι ευθεία, φωτογραφίες θα βγάλω και θα ποστάρω και εδω. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω πως θα πότιζει τα φυτά. Εκτός εαν η οπη που θα ανόιξω για τα φυτά θα εχει κοντα και τον εσταλακτη απο τον σωλήνα.

Για μένα το καλύτερο είναι η σωλήνα να είναι εμφανής.
Νομίζω τα 2-3 εκατοστά που λές είναι σχεδόν τίποτα οπότε δεν προστατεύεται.

Επίσης τα μπεκάκια βουλώνουν με τον καιρό και θέλουν καθάρισμα και μερικές φορές και ρύθμιση αν δεν είναι σταθερής ροής.

Πλέον βάζω τα μπεκάκια Αξιός και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Μπουκώνουν ελάχιστα (καθάρισμα κάθε Άνοιξη) και καθαρίζουν πανεύκολα το 99% αυτών.
Με ένα σύρμα λεπτό απλά σπρώχνω ελάχιστα το λάστιχο που έχουν μέσα και ακόμα και βουλωμένα να είναι ξεβουλώνουν.
Δηλαδή 10 δευτερόλεπτα ανα μπεκάκι.
Έχω σταθερή ροή παρόλο που το πιεστικό δουλεύει 1.8-3.5 bars και αν θέλω να αλλάξω το πότισμα αλλάζω μπεκάκι ή προσθέτω και άλλο.

https://palaplast.gr/product-category/ardeusi/exartimata-ardeusis/stalaktes/autoruthmizomenoi/

Είσαι οριακά νομίζω, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει και αραίωση του γκαζον και ίσως προβλήματα ξηρασίας με την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας.

Ας μας απαντήσει καλύτερα ο Μετρ του νήματος @weather1967 αν υπάρχει ακόμη περιθώριο για εξαερωση γκαζον μέσα Μάη.

Πήρα το εργαλείο χειρός και με δυσκόλεψε αρκετα. Έβγαλε πράγμα και έχει ακόμα. Ίσως να το συνεχίσω λίγο και το σκ που είναι πιο ψυχρός και τέλος. Έχει πολύ ξερό και φεύγει με πολύ δυσκολία.

Κάνα μαγαζί να νοικιάζει μηχανήματα δεν υπαρχει??? :)

Πήρα το εργαλείο χειρός και με δυσκόλεψε αρκετα. Έβγαλε πράγμα και έχει ακόμα. Ίσως να το συνεχίσω λίγο και το σκ που είναι πιο ψυχρός και τέλος. Έχει πολύ ξερό και φεύγει με πολύ δυσκολία.

Κάνα μαγαζί να νοικιάζει μηχανήματα δεν υπαρχει??? :)
Με γειά το εργαλείο λοιπόν! Θέλει ζόρι το χειροκίνητο! Παρόλα αυτά σκέψου ότι θα το κάνεις 2-3 φορές το χρόνο. Πράγματι κάνεις δουλειά θα δεις τεράστια διαφορά στο γρασίδι σου.