"Κλασική" μουσική και "σωστή" αναπαραγωγή.

Ένα παράδειγμα για Μπάσο τύμπανο επειδή αναφέρθηκαν τα χαμηλά αν και μάλλον είναι η εξαίρεση
Frequency range with the highest level 50 Hz – 400 Hz
Typical max SPL, 3m115 dB
SPL (dB re 20μPa)With pedal, 20 cm from drumhead: 120–128 dB
Dynamic range80 dB
 
Όλη η ουσία είναι ότι όταν δεν υπάρχει το πραγματικό δυναμικό εύρος η ένταση αναπαραγωγής δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Μπορεί να αναπαραχθεί σωστά το μουσικό γεγονός όπως το έγγραψε ο παραγωγός ακόμα και σε χαμηλότερες στάθμες. Ο όρος ρεαλιστικές στάθμες αναπαραγωγής χάνει το νόημα του.
 
Όλα τα τυπικά σωστά στημένα συστήματα όπως προβλέπεται από τον χώρο στον οποίο βρίσκονται έχουν την δυνατότητα να αναπαράγουν το επιθυμητό δυναμικό εύρος.
Τα πάντα εξαρτώνται από την ηχογράφηση.
 
το σαξόφωνο που φτάνει;;
η τρομπέτα;
Τρομπέτα
Τυπικό μέγιστο SPL, 3μ106 dB
Δυναμικό εύροςΧαμηλότερο εύρος τόνων: 30 dB. Υψηλότερη τονική περιοχή: 10 dB

Σοπράνο σαξόφωνο
Περιεχόμενο συχνότητας έως (αρμονικές/θόρυβος)⇒ 12 kHz / 16 kHz
Τυπικό μέγιστο SPL, 3μ 98dB

 
Μα σε τι σπίτια μένετε ; 😆
Αν ήταν να ακούμε σε ρεαλιστικές εντάσεις θα μας είχαν κάνει έξωση…
Αν έπαιζε μια ορχήστρα θα Ακουγόταν σε όλο το τετράγωνο… εδώ από μια πολυκατοικία περνάς και αν παίζει κάποιος πιάνο το ακούς στο δρόμο…
 
  • Like
Reactions: christos56
Γεια σας παιδιά.

Καταρχήν να πω ότι τα εισαγωγικά στον τίτλο είναι και τα δύο σκόπιμα. Όπου "κλασική" μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε είδος μουσικής που να έχει όμως τεράστιες δυναμικές αντιθέσεις, ενώ βέβαια το "σωστή" είναι τελείως υποκειμενικός όρος, αλλά ήθελα τη γνώμη σας.

Εδώ και λίγες μέρες παίζω με το πρώτο μου "πραγματικό" δικάναλο σύστημα, βασισμένο στα KEF LS50 Wireless II. Τα ηχεία είναι εξαιρετικά από όποια πλευρά κι αν τα δεις, και ανοίξαν στα αυτιά μου έναν καινούριο κόσμο, δεδομένου ότι τα τελευταία 9 χρόνια άκουγα μουσική μόνο από (μετριότατα) ακουστικά. Το σύστημα αποφάσισα να το στήσω για να μπορέσω να ξαναδώσω στη μουσική ακρόαση τη βαρύτητα που της αξίζει, να κάθομαι απερίσπαστος και να ακούω έργα σαν να είμαι σε συναυλία.

Χρειάστηκαν πολλά πειράματα για να καταφέρω επιτέλους να αγαπήσω αυτό που ακούω (ενώ δεν αποκλείω να έπαιξε ρόλο και το στρώσιμο/συνήθεια στα αυτιά μου), αλλά πλέον κατέληξα σε μια θέση ακρόασης βασισμένη σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο πλευράς ~1.90m, με τα ηχεία τοποθετημένα σε βάσεις. Σε αυτή τη θέση, θεωρώ ότι η εικόνα μεγιστοποιείται σε πλάτος και ύψος, ενώ νιώθω την ελάχιστη δυναμική συμπίεση. Ωστόσο, παίζω με εντάσεις που τις λες ελάχιστες (~45-60% το volume, με αποτέλεσμα περί τα 80-κάτι db peak στη θέση ακρόασης).

Όταν ακούω jazz, rock, κλπ όπου συνήθως το κάθε τραγούδι βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη δυναμική περιοχή, θεωρώ ότι το σύστημα είναι όνειρο, και δε θέλω να αλλάξω το παραμικρό. Όταν όμως μπαίνει πχ η 2η Mahler, με πχ το τελευταίο μέρος να περνάει από τον σαματά στο pianississimo a capella Auferstehen, για να καταλήξει στο finale με τις συγχορδίες του εκκλησιαστικού οργάνου να σείουν το χώρο, τότε καταλήγω να παίζω συνέχεια με το volume. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά τελικά όλο αυτό σου αφαιρεί την ψευδαίσθηση, σε βγάζει από τη συγκέντρωση, άρα τελικά σου χαλάει όλο αυτό το μαγικό "κάτι" που έχτισες. Φυσικά, έχοντας φάει αίθουσες συναυλιών με το κουτάλι, αυτό ΔΕΝ συμβαίνει στην πραγματικότητα, αφού σε μια καλή αίθουσα, το pianississimo ακούγεται ξεκάθαρα και ανατριχιαστικά, ακόμη κι αν πριν και μετά παίζει σαματάς, ο οποίος φυσικά δε σε ξεκουφαίνει, απλά σου δίνει αυτή την αίσθηση του fortissimo που έψαχνε ο συνθέτης/μαέστρος.

Η ερώτηση λοιπόν είναι, πως ακούτε εσείς τέτοια μουσική; Υπάρχει τρόπος (ρεαλιστικός, όχι με κόστος ενός μεγαλομεσαίου αυτοκινήτου) να μπορέσει κανείς να ακούει ένα συμφωνικό έργο στη φουλ δυναμική περιοχή του χωρίς να χρειάζεται να παίξει με το volume, ή είναι αυτός εγγενής περιορισμός της ακρόασης οπότε να το ξεχάσω;

ΥΓ: Όπως ίσως γνωρίζετε, εδώ στο Αμέρικα, απολαμβάνουμε την ευχή και κατάρα του δικαιώματος επιστροφής μετά από μπόλικες (εν προκειμένω 60) μέρες. Αυτό φυσικά είναι θετικό γιατί δοκιμάζεις κάτι πριν το κρατήσεις, αλλά είναι και κατάρα γιατί αντί να κάτσεις να ευχαριστηθείς το σύστημά σου, κάθεσαι και το ψειρίζεις και ψάχνεις να δεις τι σου φταίει, ακόμα κι αν σε διαφορετική περίπτωση αυτό απλά θα το συνήθιζες.
Μόνο με μεγάλα full range ηχεία φίλε μου που να οδηγούνται σωστά ή αλλιώς παίρνοντας και 2 sub της KEF!!
 
Μόνο με μεγάλα full range ηχεία φίλε μου που να οδηγούνται σωστά ή αλλιώς παίρνοντας και 2 sub της KEF!!
Εάν τα sub ήταν απαραίτητα στη μουσική ακρόαση τότε όλες οι σοβαρές εταιρείες ηχείων για οικιακή μουσική ακρόαση τόσο στις φτηνές, όσο και στις πανάκριβες δημιουργίες τους θα πωλούσαν περισσότερα των δύο τεμαχίων. Αναρρωτήθηκες ποτέ γιατί έχουν απορρίψει αυτή την επιλογή και τι καταστρέφει σχεδόν ολότελα η παρουσία sub στην αναπαραγωγή μουσικών έργων;
 
Εάν τα sub ήταν απαραίτητα στη μουσική ακρόαση τότε όλες οι σοβαρές εταιρείες ηχείων για οικιακή μουσική ακρόαση τόσο στις φτηνές, όσο και στις πανάκριβες δημιουργίες τους θα πωλούσαν περισσότερα των δύο τεμαχίων. Αναρρωτήθηκες ποτέ γιατί έχουν απορρίψει αυτή την επιλογή και τι καταστρέφει σχεδόν ολότελα η παρουσία sub στην αναπαραγωγή μουσικών έργων;
δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, αλλά κατανοώ και αυτούς που βάζουν sub στα βάσης ηχεία τους για να πάρουν τις κάτω οκτάβες που τους λείπουν.
προσωπικά όταν είχα 2ο σύστημα στο σπίτι με ηχεία βάσης δεν ένιωθα την ανάγκη για sub.. μου άρεσε το "light" μπάσο τους.
οι γωνίες των τοίχων πίσω τους κάνανε καλή δουλειά.
 
Μόλις άκουσα το New Year's Concert του 2017 και έχω να πω ότι τα sub συμπλήρωναν εκεί που έπρεπε για να βγει ο ήχος μεγαλειώδης.

Υπάρχει το εξής θέμα τόσο με τα sub όσο όσο και με τα ηχεία δαπέδου. Στα μεν sub θα πρέπει να δουλέψεις για να τα κάνεις να παίζουν χρονικά μαζί με τα ηχεία. Δεν είναι εύκολο γιατί μιλάμε για μια ξεχωριστή οντότητα που δεν είναι μέρος του ηχείου και άρα δεν έχει μπει το χέρι του μηχανικού που έχει ευθυγραμμίσει τα υπόλοιπα μεγάφωνα του ηχείου.
Όμως εάν το καταφέρεις, τόσο τη σωστή αποκοπή όσο και την χρονική ευθυγράμμιση, το αποτέλεσμα δεν έχει αντίπαλο από κανένα ηχείο δαπέδου.

Και να γιατί...

... γιατί πολύ απλά σε ένα ηχείο δαπέδου που γλυτώνεις τη χρονική ευθυγράμμιση γιατί την έχει κάνει ο μηχανικός που το σχεδίασε, η χαμηλή συχνότητα που καλείται να παίξει δεν προέρχεται από το ιδανικό σημείο του χώρου.
Είναι περιοριστικός παράγοντας αυτός πολύ, και ειδικά όταν πέσεις επάνω σε ακύρωση, λόγω της υποχρεωτικής τοποθέτησης, τότε κλάφτα χαράλαμπε που λένε... .
 
Είχα επιφυλάξεις για τα sub.
Προσφατα μετά από ψαξιμο και θετικά σχόλια στο διαδικτυο,
και επειδή τα περισσότερα ηχεία μου είναι αυτό που λεγαμε μίνι μονιτορ, ακούω όμως πολύ κλασική μουσική και
καθώς δεν ήθελα να μπλέξω με επεξεργασία σηματος
πήρα απόφαση και αγόρασα το REL T9 το νέο μοντέλο.
Σύνδεση hi level όπως συνιστά η εταιρεια.
Δεν είναι το ίδιο με το να έχεις
μεγάλο ηχειο με ισχυρούς ενισχυτές σε μεγάλο χώρο αλλά
το αμέσως καλύτερο πράγμα.
Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις.
Πολύ χρήσιμη αναβάθμιση.
Ίσως επανέλθω.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Music matters...
Μόλις άκουσα το New Year's Concert του 2017 και έχω να πω ότι τα sub συμπλήρωναν εκεί που έπρεπε για να βγει ο ήχος μεγαλειώδης.
Σπανίως έως ποτέ ο ...μεγαλειώδης ήχος είναι σωστός και κυρίως ισορροπημένος. Αντ' αυτού ο ισορροπημένος ήχος ποτέ δεν θα χαρακτηριστεί ως μεγαλειώδης γιατί δεν υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες στην σωστή αναπαραγωγή της μουσικής. Το μόνο μεγαλειώδες εμπεριέχεται στην ίδια τη μουσική και μόνο. Σε ότι αφορά στα sub που όπως φαντάζομαι πιστεύεται από πολλούς ότι συντελούν σε αυτή τη ...μεγαλειοποίηση του ήχου πρέπει να αναρρωτηθεί κάποιος γιατί κατασκευαστικά έχει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - απορριφθεί η παρουσία τους στα ηχεία για οικιακή μουσική αναπαραγωγή και καθότι όλα τα site των διάσημων κατασκευαστικών οίκων διαθέτουν e-mail να απευθύνει ένα σχετικό ερώτημα για να του απαντηθεί το τι καταστρέφει, σχεδόν ολότελα, η παρουσία sub στην αναπαραγωγή μουσικών έργων.
 
Last edited:
Παρεμπιπτόντως, μια και γίνεται λόγος για τις συνδέσεις.

Οποιοδήποτε subwoofer μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε ενισχυτή. Ακόμα κι αν ο ενισχυτής διαθέτει μόνο μια έξοδο ηχείων και το sub μόνο είσοδο line. Με ένα Voltage Divider ενσωματωμένο στο καλώδιο. Η ιδέα ήταν ως εξής. Μεταφέρουμε τον μηχανισμό που έχουν ορισμένα (συνήθως οικονομικά) sub εκτός. Πως έχουν High Level In; Αυτό το μεταφέρουμε στο καλώδιο.

Και λειτουργεί μια χαρά.

Εδώ ένα SVS SB 2000 Pro συνδεμένο από την έξοδο ηχείων του ενισχυτή, και μάλιστα στην ίδια με των ηχείων.

Potential Divider.jpg
 
Σπανίως έως ποτέ ο ...μεγαλειώδης ήχος είναι σωστός και κυρίως ισορροπημένος. Αντ' αυτού ο ισορροπημένος ήχος ποτέ δεν θα χαρακτηριστεί ως μεγαλειώδης γιατί δεν υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες στην σωστή αναπαραγωγή της μουσικής. Το μόνο μεγαλειώδες εμπεριέχεται στην ίδια τη μουσική και μόνο.

Μια χαρά μεγαλειώδης ήταν ο ήχος, και μάλιστα πλήρης. Τα sub έπαιζαν εκεί που έπρεπε. Τα ηχεία επίσης. Ένα σύνολο ταιριαστό. Για ακόμη καλύτερο ήχο χρειάζεται φυσικά room treatment, αλλά σε σαλόνι σπιτιού δύσκολο.

Είναι πραγματικότητα αυτό που αναφέρω για τα ηχεία δαπέδου και το σημειακό του πράγματος για τις χαμηλές. Είναι η αχίλλειος πτέρνα τους, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε προσπαθεί να είναι όλα-σε-ένα.
Πέρα από τις ρεαλιστικές στάθμες που για να αναπαραχθούν από ένα δαπέδου... σπιτικού μεγέθους, χρειάζεται να έχει ενσωματωμένα sub (με το μειονέκτημα της μη ιδανικής τοποθέτησής τους).