Θα ήθελα να προσθέσω την προσωπική μου εμπειρία.
Ο αναλογικός μου εξοπλισμός ήταν CANON EOS 33 (πολύ καλή ημιεπαγγελματική) και φακός TOKINA ATX PRO 28-80 2.8, TOKINA ATX 19-35 3.5-4.5 και τηλεφακός κατά περίπτωση. FILM SCANNER είχα το ΝΙΚΟΝ COOLSCAN 4000 ED (περίπου 1500 αξία) και το MICROTEK 9800 XL (flatmpent A3 επαγγελματικό με ξεχωριστό καπάκι για διαφάνειες (πολύ βαρύ) και χωρίς τζάμι.
Φιλμ χρησιμοποιούσα από αρνητικά κυρίως το FUJI SUPERIA και από θετικά τα FUJI VELVIA 50, 100, PROVIA 100, 400. Από ασπρόμαυρα τα KODAK TMAX 100 και 400.
Πρόγραμμα για σκάνινγκ το NIKON 3.1 και 4.0, το SILVERFAST AI, και το VUESCAN PRO (όλα πληρωμένα και ουχί σπασμένα, άρα είχα τις σωστές καμπύλες για κάθε φιλμ).
Τα φιλμ που είχαν την υψηλότερη ανάλυση ήταν το VELVIA 50 και το KODAK TMAX 100. Σε αυτά με τον 28-80 η μέγιστη εξαιρετική ανάλυση που έπαιρνα ήταν το 4000Χ2700, ενώ με τον 19-35 3600Χ2400. Πολλές φορές όμως έπρεπε να κατεβάσω την ανάλυση του πρώτου στο 3800 και του δεύτερου στα 3200. Άρα από ανάλυση δεν υπερτερούσε, ούτε υπερτερεί το φιλμ.
Σε εκτυπώσεις το ψηφιακό αρχείο δίνει περίπου 25% μεγαλύτερη εκτύπωση σε σχέση με το ψηφιοποιημένο αναλογικό. Δηλ. από τη ΝΙΚΟΝ D200 μπορώ να τυπώσω 50Χ30 εκ με την ίδια ποιότητα που παίρνω από το σκαναρισμένο velvia σε 40Χ25 εκ. Τα άλλα φιλμς (εκτός του PROVIA 100) υστερούσαν πολύ.
Ο κορεσμός των χρωμάτων του VELVIA 50 δεν φθάνεται ακόμη από κανένα ψηφιακό προφίλ, ίσως το πλησιάζουν τα extra vivid που δίνουν οι νέες δεκάρες μηχανές. Φυσικά το velvia δούλευε χωρίς πολωτικό φίλτρο.
Η χρωματική ισορροπία όμως του φιλμ δεν ήταν ποτέ εύθκολο πράγμα για να αποδοθεί από τα προγράμματα σκαναρίσματος. Άλλες φορές μπλε, άλλες φορές πράσινα προφίλ και το white balance αλλού γι αλλού. Ήθελε διόρθωση περίπου 35% και χαλούσε άλλο χρώμα.
Και μιλώ για 3.000 καρέ αρνητικά και 3.500 καρέ θετικά.
Αν ζητούσατε τη γνώμη μου τί θα ήθελα, θα προτιμούσα να τραβώ με μια AF 645 όπως την CONTAX 645 με τους ανάλογους φακούς ZEISS, ή μια MAMIYA 7 και να σκανάρει και να αρχειοθετεί άλλος (φυσικά επαγγελματίας του DTP). Εγώ δέχομαι να πληρώνω την αξία των φιλμς και των εμφανίσεων, που δεν είναι καθόλου λίγο, αφού υπολογίζω ότι χρειάζομαι για 5.000 λήψεις που κρατώ και αρχειοθετώ, άρα τραβώ περίπου 12.500 στάσεις χαλαρά, 1000 καρούλιαΧ2,5 ευρώ =2.500 ευρώ σε φανταστική προσφορά από το
www.7daysshop.co.uk και εμφάνιση, εντελώς φιλικά άλλα 2.500 ευρώ. Άρα δέχομαι να πληρώνω το λιγότερο 5.000 ευρώ το χρόνο με προοτπική αύξησης του ποσού, αλλά με την προυπόθεση ότι άλλος επαγγελματίας θα αναλάβει το analog>digital που σας διαβεβαιώ είναι εξαιρετικά επίπονο.
Αλλιώς το ψηφιακό κερδίσει hands down. Φυσικά συνεχίζω και τραβώ και φιλμ, περίπου 20-40 κομμάτια το χρόνο.
:grandpa: