Πριν λίγο καιρό φαντάζομαι είχατε διαβάσει για το θέμα ασφαλείας που είχε προκύψει με τις συγκεκριμένες κλειδαριές (ΑΤRA) που εισάγει η Protecta, και συνήθως τοποθετεί σε πόρτες ασφαλείας της Dierre (πιθανότατα και αλλού). Πιθανότατα θα είχατε διαβάσει και τον «αντίλογο» που μπορείτε ακόμα να τον βρείτε εδώ:
Code:
http://www.protecta.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=307
(διαφορετικά protecta.gr -> Δελτία Τύπου -> «Απάντηση σε ανυπόστατο email σχετικά με τις κλειδαριές ATRA» ). Λοιπόν έχω να σας πω (για όσους έχετε ακόμα αμφιβολίες, ότι είναι 100% αλήθεια το αρχικό email, και η απάντηση της protecta είναι ******!
Η πολυκατοικία μου χρησιμοποιεί πόρτες ασφαλείας Dierre, με κλειδαριές ATRA. Προχτές 13/10 άνοιξαν το διαμέρισμα του 4ου, αφού άνοιξαν πρώτα της εισόδου (οκ, αυτή πιθανότατα ήταν ξεκλείδωτη σε αντίθεση με του διαμερίσματος, που ήταν κλειδωμένη). Δεν υπήρχαν σημεία βίαιης παραβίασης, η πόρτα (ασφαλείας, μετάλλου 0.8 χιλ. εσωτερικά, κλειδαριά ATRA με αλλαγμένο το αρχικό κλειδί που έδωσε ο κατασκευαστής στον ιδιοκτήτη, χωρίς χαμένα κλειδιά και ***** που θα ακούσετε από την protecta) είχε ξεκλειδωθεί κανονικότατα. Ήταν το δεύτερο κρούσμα στην πολυκατοικία, πέρυσι (με ίδιες κλειδαριές πάλι, της ATRA) είχε παραβιαστεί το διαμέρισμα του 3ου ορόφου με τον ίδιο τρόπο (αλλά τότε υποθέσαμε ότι έτυχε).
Οι άνδρες της ασφάλειας με το που τις είδαν, είπαν «ΟΚ τα γνωστά, έχουμε άπειρες καταγγελίες με αυτές τις κλειδαριές».
Ο κλειδαράς που ήρθε μετά, μας είπε «αφού σας το είπαμε πέρυσι, αυτές δεν παρέχουν πια καμία ασφάλεια».
Τα παραπάνω ΔΕΝ αποτελούν προώθηση κάποιου ανώνυμου email που ήρθε στο μέιλ μου, αλλά το έγραψα εγώ.
Οσοι έχετε τέτοιες πόρτες – κλειδαριές κλπ, αλλάξτε τις ΑΜΕΣΑ (και υπολογίστε κανά 300 όπως έδωσα εγώ χτες, αφού ξηλώνεται η πόρτα, και αλλάζει όλος ο εσωτερικός μηχανισμός). Οι ΑΤRA δεν σας παρέχουν καμία ασφάλεια, θεωρήστε ότι έχετε ανοιχτή την πόρτα σας σε όλους… Και η ίδια η protecta έχει πλέον προϊόν που αντικαθιστά τις συγκεκριμένες κλειδαριές.
Υγ. Να πω ότι για δεύτερη φορά πιθανότατα εγώ στάθηκα τυχερός, που επέλεξαν άλλο διαμέρισμα αφού από το δικό μου πάλι ακουγόταν φασαρία και μουσική (τα άλλα διαμερίσματα ήταν άδεια, έλειπαν οι ιδιοκτήτες, και προφανώς γι’αυτό προτιμήθηκαν).
Υγ2. Κανένα κλειδί ασφαλείας δεν είναι αιώνιο: Η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στα 5 χρόνια, μετά όλα «σπάνε». Κλειδαράς speaking…
Υγ3. Μην μπερδευτείτε αν τα κλειδιά γράφουν άλλη μάρκα, τα αντίγραφα το πιθανότερο είναι ότι θα λένε κάτι άλλο (π.χ. silca, κλπ).
Υγ4. Πόρτα ασφαλείας ξεκλείδωτη = απλή πόρτα. Μόνο κλειδωμένη παρέχει την έξτρα ασφάλεια.