Κλειστά τα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων

ειναι 1 ωρα υπο Κ.Σ. (κινηση ,καιρος κλπ). δε ρισκαρω γιατι σιχαινομαι το τιμονι...

Ναι, υπο κανονικες συνθηκες παντα. Χτες που γυρνουσα απο Πηλιο εκανα 1 ωρα και 20 λεπτα παραπανω, γιατι επεσα πισω απο ενα ΚΤΕΛ. Γενικα ομως δεν κυκλοφορουν πολλα ΚΤΕΛ απο εκει και απο αλλους που ανεβαιναν την ιδια μερα μου ειπαν 1 ωρα ±5λεπτα.

Αν δε σ'αρεσει το τιμονι τοτε οκ. Παντως εγω ξενερωσα μολις βγηκα στην ευθεια για Κατερινη και μετα Θεσσαλονικη. Στροφες και παλι στροφες.

δεν ειχε θεσεις δυστυχως και οικονομικα δεν συμφερει. το εξπρες εχει 60 ευρω πηγαινε ελα + ταξι για μετακινηση απο το σταθμο, οποτε βγαινω εκτος προυπολογισμου.

Re: Απάντηση: Κλειστά τα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων

Διόδια + βενζίνη μίνιμουμ 85 (με τα τωρινά διόδια δλδ. που είναι λιγότερα)

Λαμια-Σαλονικη με αυτοκινητο ειναι γυρω στα 45 ευρω βενζινη + 22 ευρω διοδια πηγαινε ελα , συνολο 70 ευρω χοντρικα.

Η ιδια διαδρομη με τρενο για 2 ατομα ειναι 60+60=120 ευρω + ταξι για το ξενοδοχειο και πισω 15 ευρω , συνολο 140 ευρω χοντρικα.

χριστουγεννα στη Λαμια λοιπον και τα λεφτα τα πινω μπυρες.

Και κάπως έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε σοβαρές χώρες...

http://gizmodo.com/5432724/this-is-how-your-destroy-a-cliff-with-a-helicopter#c17819084

από όσο ξέρω, τέτοιες τεχνικές και μάλιστα προληπτικές υπάρχουν μόνο σε Ελβετία και Νορβηγία, δηλ. σε εξαιρετικά πλούσιες χώρες με πολύ πολύ φορολογία. Δεν εφαρμόζεται ούτε καν στην Αυστρία, που είναι εξαιρετικά ορεινή χώρα, με διαβατική κίνηση βαρέων οχημάτων μεγάλη, με οικολογική, περιβαλλοντική συνείδηση πολύ ισχυρή κλπ.

Μήπως μπορείς να μας δείξεις πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε πιο φυσιλογικές χώρες, π.χ. Ισπανία;

να θυμίσω ότι τα Τέμπη είναι προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επομένως απαγορεύεται η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Δηλαδή ακόμη κι αν ήθελε η Κοινοπραξία ή το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει προληπτικούς εκβραχισμούς τα προηγούμενα χρόνια, το έργο θα σταματούσε δια παντός με μια απλή προσφυγή οποιουδήποτε πολίτη σε δικαστήριο.

να θυμίσω ότι τα Τέμπη είναι προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επομένως απαγορεύεται η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Δηλαδή ακόμη κι αν ήθελε η Κοινοπραξία ή το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει προληπτικούς εκβραχισμούς τα προηγούμενα χρόνια, το έργο θα σταματούσε δια παντός με μια απλή προσφυγή οποιουδήποτε πολίτη σε δικαστήριο.

Aυτό μόνο στα δικά μου αυτιά ακούγεται παράλογο??? :damnyou:

Μάλιστα έχει γίνει και ολόκληρη σχετική μελέτη που δεν εφαρμόστηκε για τον λόγο αυτόν.. Είναι δυνατόν να μας πιάνει η οικολογική ευαισθησία μας μόνο σε περιπτώσεις που αυτή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές???????? Μου θυμίζει κάτι δέντρα στη μέση του δρόμου στην Αθήνα... που απαγορεύεται να κοπούν, και κάθε βράδυ σκοτώνεται ο κοσμάκης στουκάροντας... Κατά τα άλλα, όταν ολόκληρα πάρκα καίγονται και γίνονται οικοπεδάκια, από τη μία πάμε σε πορείες να διαμαρτυρηθούμε, κι από την άλλη κανονίζουμε με τον μεσίτη μας πως θα μπορέσουμε να τσιμπήσουμε ένα απ'αυτά για το επόμενο εξοχικό μας...

Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Από την αρχαιότητα ήταν υποχρεωτικώς πέρασμα στον άξονα βορρά-νότου, μάλιστα αρχικώς τα Τέμπη, αντί των Θερμοπυλών, είχαν επιλεγεί ως σημείο αναχαίτισης των Περσών. Τι θα κάνουμε δηλαδή Βλάση, θα αλλάξουμε χώρα ή θα εξακολουθούμε να έχουμε τους καρόδρομους μέχρι να κατασκευαστούν τα τούνελ; Ή τα τελευταία είναι κάτι εύκολο; Ας διαφυλάξουμε τις άλλες φυσικές ομορφιές της χώρας, και ας κάνουμε μια παραχώρηση για τα ζωτικής σημασίας Τέμπη. Αυτό λέει η κοινή λογική.

Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Από την αρχαιότητα ήταν υποχρεωτικώς πέρασμα στον άξονα βορρά-νότου, μάλιστα αρχικώς τα Τέμπη, αντί των Θερμοπυλών, είχαν επιλεγεί ως σημείο αναχαίτισης των Περσών. Τι θα κάνουμε δηλαδή Βλάση, θα αλλάξουμε χώρα ή θα εξακολουθούμε να έχουμε τους καρόδρομους μέχρι να κατασκευαστούν τα τούνελ; Ή τα τελευταία είναι κάτι εύκολο; Ας διαφυλάξουμε τις άλλες φυσικές ομορφιές της χώρας, και ας κάνουμε μια παραχώρηση για τα ζωτικής σημασίας Τέμπη. Αυτό λέει η κοινή λογική.

Δικηγόρος είσαι, ξέρεις πολύ καλά τί θα συμβεί με την πρώτη προσφυγή. Γι αυτό και η μοναδική λύση είναι τα τούνελ. Έτσι έγινε η νέα σήραγγα για το τρένο, έτσι γίνεται και για τον οδικό άξονα. Το μόνο που επιτρέπεται από όσο ξέρω είναι τα μεγάλα μεταλλικά δίχτια που βρίσκονται ψηλά και πολλές φορές έχουν σώσει κόσμο από τις κατολισθήσεις. Και να θυμίσω ότι φέτος το καλοκαίρι έγιναν πολλές επεμβάσεις διότι περίμεναν ότι θα γίνουν κατολισθήσεις και μάλιστα μεγάλες (αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό).

Προσωπικά αποκλείστηκα (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) πριν μερικά χρόνια στη διάβαση του Βίλαχ στην Αυστρία, όταν έγινε κατολίσθηση στο δρόμο. και μέχρι να εκτρέψει η τροχαία τα αυτοκίνητα, αρχίζει κατολίσθηση 2 χλμ. πίσω μας, επομένως περίπου 60-80 αυτοκίνητα (τα φορτηγά δεν περνούν από το Βίλαχ εδώ και πολλά χρόνια) αποκλειστήκαμε για σχεδόν 2 μέρες. Επειδή έχασα συνέδριο πολύ ακριβό, έπρεπε να έχω βεβαίωση ότι δεν παραβρέθηκα για το συγκεκριμένο λόγο. Έχω αντίγραφο που λέει ότι το καντόνι του Γκρατς θεωρεί το γεγονός φυσικό, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εκβραχισμούς προληπτικά γιατί δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στο φυσικό περιβάλλον.

Να θυμίσω επίσης ότι η πιο πρόσφατη αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον προκειμένου να περάσει οδικός άξονας ύψιστης προτεραιότητας ήταν η Εγνατία από τη Βάλια Κάλντα μέχρι τα Γρεβενά. Έ, τα αποτελέσματα τα βλεπουμε μετρώντας τις σκοτωμένες αρκούδες.

Να θυμίσω επίσης ότι η πιο πρόσφατη αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον προκειμένου να περάσει οδικός άξονας ύψιστης προτεραιότητας ήταν η Εγνατία από τη Βάλια Κάλντα μέχρι τα Γρεβενά. Έ, τα αποτελέσματα τα βλεπουμε μετρώντας τις σκοτωμένες αρκούδες.

Η χάραξη με τόσες σήραγγες έγινε ακριβώς ώστε να συμμορφωθεί η μελέτη με τους περιβαλλοντικούς όρους λόγω της αρκούδας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι αστειευόμενος, καθηγητής μας με μεγάλη συμβουλευτική ανάμειξη στο έργο μας έλεγε ότι πρέπει να χρωστάμε στην αρκούδα πάρα πολλά, για την τεχνογνωσία που μας χάρισε ανοίγοντας τόσες (εξαιρετικά απαιτητικές και με τεράστιες προκλήσεις στην κατασκευή) σήραγγες που χωρίς αυτή δε θα είχαν ποτέ σχεδιαστεί...

Το ίδιο συνέβη και στον Υμηττό, όπου διαμορφώθηκαν πολλές σήραγγες τύπου cut' n cover (δηλαδή όχι με διάνοιξη με κλασσικά μέσα, αλλά με εκσκαφή και επανεπίχωση) σε σημεία που δε χρειαζόταν κανονικά να γίνει σήραγγα, απλά και μόνο ώστε να διατηρηθεί η συνέχεια του πρανούς για περιβαλλοντικούς λόγους.

Φυσικά ποτέ δε θα ήταν δυνατόν να μην επηρρεαστεί καθόλου η πανίδα από τέτοια έργα. Αλλά μόνο και μόνο το ότι δαπανήθηκαν τέτοια τρελά ποσά γι'αυτόν τον λόγο δείχνει ότι υπήρξε ο απαραίτητος σεβασμός. (άρα ο απαραίτητος ρόλος του κράτους ώστε να τον απαιτήσει από τις κατασκευαστικές).

Last edited:
Η χάραξη με τόσες σήραγγες έγινε ακριβώς ώστε να συμμορφωθεί η μελέτη με τους περιβαλλοντικούς όρους λόγω της αρκούδας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι αστειευόμενος, καθηγητής μας με μεγάλη συμβουλευτική ανάμειξη στο έργο μας έλεγε ότι πρέπει να χρωστάμε στην αρκούδα πάρα πολλά, για την τεχνογνωσία που μας χάρισε ανοίγοντας τόσες (εξαιρετικά απαιτητικές και με τεράστιες προκλήσεις στην κατασκευή) σήραγγες που χωρίς αυτή δε θα είχαν ποτέ σχεδιαστεί...

Το ίδιο συνέβη και στον Υμηττό, όπου διαμορφώθηκαν πολλές σήραγγες τύπου cut' n cover (δηλαδή όχι με διάνοιξη με κλασσικά μέσα, αλλά με εκσκαφή και επανεπίχωση) σε σημεία που δε χρειαζόταν κανονικά να γίνει σήραγγα, απλά και μόνο ώστε να διατηρηθεί η συνέχεια του πρανούς για περιβαλλοντικούς λόγους.

Φυσικά ποτέ δε θα ήταν δυνατόν να μην επηρρεαστεί καθόλου η πανίδα από τέτοια έργα. Αλλά μόνο και μόνο το ότι δαπανήθηκαν τέτοια τρελά ποσά γι'αυτόν τον λόγο δείχνει ότι υπήρξε ο απαραίτητος σεβασμός. (άρα ο απαραίτητος ρόλος του κράτους ώστε να τον απαιτήσει από τις κατασκευαστικές).

Στην Εγνατία οι σήραγγες έγιναν παρακάτω... προς τα Γιάννενα. Το πρόβλημα με τις αρκούδες το έχουμε πιο βόρεια. Βέβαια να λέμε την αλήθεια την τελευταία δεκαετία έχουμε το φαινόμενο της παρουσίας αρκούδων και λύκων πολύ κοντά σε αστικά κέντρα (π.χ. πέρυσι είδαν αρκούδα σε πλατεία μέσα στο Άργος Ορεστικό, πόλη με 5.000 κατοίκους) και σκότωσαν λύκο 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Βέροιας.

Οι επεμβάσεις στον βιότοπο της αρκούδας απο τον οποίο περνάει η Εγνατία ήταν μικρά γεφυράκια για να περνάν οι αρκούδες απο κάτω απο το οδόστρωμα αντί να διασχίζουν τον δρόμο σε συνδυασμό με ψηλά και γερά δίχτυα.

Α! και ηλεκτρονικές προειδοποιητικές πινακίδες.

Παρόλα αυτά δεν είναι απίθανο να σκάσει μύτη αρκούδα στη μέση του δρόμου. Και με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται εκεί δεν θα βγεί μόνο αυτή χαμένη απο κάποια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι αρκούδες έχουν κατέβει και νοτιότερα. Έχουν θεαθεί μέχρι και στον ορεινό νομό Καρδίτσας.

Απο παραλια ειναι μια χαρα. 1 ωριτσα περιπου το επιπλεον κοστος.
Βλαση, σε ειδα Καστορια η μου φανηκε? Απεναντι απο του Τσαμη με ενα Cmax.

Re: Απάντηση: Κλειστά τα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων

Απο παραλια ειναι μια χαρα. 1 ωριτσα περιπου το επιπλεον κοστος.
Βλαση, σε ειδα Καστορια η μου φανηκε? Απεναντι απο του Τσαμη με ενα Cmax.

Ναι, με SMAX στο Λιμναίο.