Κλιματική αλλαγή

Status
Not open for further replies.
Μετά το περυσινό καλοκαίρι, που πρώτη φορά στη ζωή μου, βίωσα το φαινόμενο να είμαι σε νησί, 50 μέτρα από τη θάλασσα και 2 το βράδυ να μην μπορείς να σταθείς έξω χωρίς να κανείς μπάνιο στο ιδρώτα σου (και αυτό για 10 μέρες), τον ανύπαρκτο χειμώνα που ακολούθησε (ζήτημα να έκανε κρύο 1 εβδομάδα) και το φετινό καλοκαίρι, που επίσης πρώτη φορά στη ζωή μου, πέτυχα Ελληνική θάλασσα που ήταν τόσο ζέστη που έμπαινες και όχι απλά δεν δροσιζόσουν αλλά αισθανοσουν δυσφορία, νοιωθω πλέον ότι το πρόβλημα όχι απλά έχει ξεφύγει από το όποιο θεωρητικό επίπεδο αλλά ήδη ζούμε μια δυστοπικη κατάσταση.

Αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, αυτά που βλέπουμε στις ταινίες του Έμεριχ δεν θα μοιάζουν πλέον φαντασία.

Δεν ελπίζω σε πολλά, δυστυχώς....απλά λυπάμαι τις γενιές που έρχονται....:(

Φέτος, 15 μέρες ήδη στην Ελλάδα και έχω κάνει τα εξής (αδιανόητα για μένα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ζω έξω):

1. Δεν έχω πάει σε καμία συναυλία (σε ένα τυπικό καλοκαίρι είμαι κάθε 2η μέρα κάπου, από Ηρώδεια μέχρι συνοικιακά θεατράκια, αναπόσπαστο μέρος του καλοκαιριού μου)
2. Έχω αρνηθεί τα καθιερωμένα 'welcome' μπάνια (για τα οποία αδημονούσα 11 μήνες), απλά γιατί δεν παλευόταν η θερμοκρασία.
3. Τα καθιερωμένα τραπεζώματα σε φιλικά σπίτια που γίνονται κάθε φορά που ερχόμαστε έγιναν όλα μέσα (σε σπίτια με υπέροχες βεράντες, θέες κλπ που παραμένουν κλειδαμπαρωμένα και άχρηστα).
4. Δεν έχω βγει όχι για τρέξιμο (που ήταν καθημερινή άσκηση), αλλά ούτε καν για περπάτημα.
5. Σε γνωστό πιασοκωλάδικο μισελενομάγαζο, φάγαμε σε κλιματιζόμενο εξωτερικό χώρο (τελευταία φορά είχα δει κάτι τέτοιο στο Dubai). Άρρωστη ατμόσφαιρα, και βέβαια, περιβαλλοντικός παραλογισμός.
6. Κάθε μέρα, όλη μέρα,πηγαινοέρχονται πάνω από το σπίτι πυροσβεστικά ελικόπτερα, χωρίς να υπάρχει κάποια ανακοινωμένη φωτιά. Που σημαίνει ότι ανάβουν συνεχώς από δω κι από κει, ακατάπαυστα.

Τα παραπάνω στην Αθήνα. Στην Πελοπόννησο (όπου άντεξα 2 μέρες) η υγρασία κάνει τα πράγματα ΑΠΕΙΡΩΣ χειρότερα, σε μια φάση απόλυτου χαμάμ, όπου νιώθεις πραγματικά πως πεθαίνεις.

Το μόνο στο οποίο ελπίζω (αν και μάλλον κάνω λάθος) είναι ότι αφού τα πράγματα άλλαξαν τόσο αστραπιαία προς το (πολύ) χειρότερο, ίσως να μπορούν να αλλάξουν και αντίστροφα αν σοβαρευτούμε, και να μη χρειάζεται να περιμένουμε 'εξελικτικού' τύπου διαστήματα των εκατομμυρίων ετών.

Το εξοργιστικό (και λίγο αστείο) βέβαια είναι πως νομίζει ο κόσμος (πολιτικοί και πολίτες) ότι θα συνεχίσει η χώρα να έχει αυξανόμενα έσοδα από τον τουρισμό, με τέτοιες συνθήκες. Θα έρχεται δηλαδή ο Αμερικάνος/Κινέζος να σκάει 10+ χιλιάρικα (τίκετς και διαμονή στα νησιά) για να απολαύσει 45+ βαθμούς και καμένη φύση.

Ζώντας στη Πάτρα επιβεβαιώνω το άσχημο κλίμα από τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.
Την Κυριακή που μας πέρασε, κολύμπησα στην ευρύτερη περιοχή της Καλόγριας, στην πιο ζεστή θάλασσα από όσο μπορώ να θυμηθώ.
Αντίθετα το δάσος της Στροφίλιας ήταν πιο ευχάριστο.
Από την άλλη, ήμουν πριν δύο εβδομάδες στη Κίμωλο και παρά τη ζέστη δεν θεώρησα ότι ήταν κάτι ιδιαίτερο, τουλάχιστον συγκριτικά με πέρσι.
Φυσικά οι πληροφορίες την ιδία χρονική περίοδο, από την Αθηνά και την Πάτρα ήσαν αποκαρδιωτικές.

Φέτος, 15 μέρες ήδη στην Ελλάδα και έχω κάνει τα εξής (αδιανόητα για μένα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ζω έξω):

1. Δεν έχω πάει σε καμία συναυλία (σε ένα τυπικό καλοκαίρι είμαι κάθε 2η μέρα κάπου, από Ηρώδεια μέχρι συνοικιακά θεατράκια, αναπόσπαστο μέρος του καλοκαιριού μου)
2. Έχω αρνηθεί τα καθιερωμένα 'welcome' μπάνια (για τα οποία αδημονούσα 11 μήνες), απλά γιατί δεν παλευόταν η θερμοκρασία.
3. Τα καθιερωμένα τραπεζώματα σε φιλικά σπίτια που γίνονται κάθε φορά που ερχόμαστε έγιναν όλα μέσα (σε σπίτια με υπέροχες βεράντες, θέες κλπ που παραμένουν κλειδαμπαρωμένα και άχρηστα).
4. Δεν έχω βγει όχι για τρέξιμο (που ήταν καθημερινή άσκηση), αλλά ούτε καν για περπάτημα.
5. Σε γνωστό πιασοκωλάδικο μισελενομάγαζο, φάγαμε σε κλιματιζόμενο εξωτερικό χώρο (τελευταία φορά είχα δει κάτι τέτοιο στο Dubai). Άρρωστη ατμόσφαιρα, και βέβαια, περιβαλλοντικός παραλογισμός.
6. Κάθε μέρα, όλη μέρα,πηγαινοέρχονται πάνω από το σπίτι πυροσβεστικά ελικόπτερα, χωρίς να υπάρχει κάποια ανακοινωμένη φωτιά. Που σημαίνει ότι ανάβουν συνεχώς από δω κι από κει, ακατάπαυστα.

Τα παραπάνω στην Αθήνα. Στην Πελοπόννησο (όπου άντεξα 2 μέρες) η υγρασία κάνει τα πράγματα ΑΠΕΙΡΩΣ χειρότερα, σε μια φάση απόλυτου χαμάμ, όπου νιώθεις πραγματικά πως πεθαίνεις.

Το μόνο στο οποίο ελπίζω (αν και μάλλον κάνω λάθος) είναι ότι αφού τα πράγματα άλλαξαν τόσο αστραπιαία προς το (πολύ) χειρότερο, ίσως να μπορούν να αλλάξουν και αντίστροφα αν σοβαρευτούμε, και να μη χρειάζεται να περιμένουμε 'εξελικτικού' τύπου διαστήματα των εκατομμυρίων ετών.

Κάπως έτσι.

Εγώ πάντως πήγα προχθές στην πλατεία νερού σε συναυλία από τις 6 και παρόλο που φοβόμουν ότι θα αφήσω τα κόκαλα μου εκεί, την πάλεψα (είχε ένα ελαφρό αεράκι).

Τρέξιμο κλπ, μετά τις 9, παλεύεται, επίσης.

Μάλλον είναι (δυστυχώς) το adapt που ανέφερε ο Τάσος.

Το τρέξιμο κλπ είναι παντως φάσεις που, μιας και ξέρεις ότι θα ζοριστείς, μπορεί να το παλέψεις, υπό προϋποθέσεις.

Αλλά το να είσαι διακοπές κοντά στη θάλασσα, με σκοπό να χαλαρώσεις και τελικά να νοιωθεις αυτή την τραγική αποπληξια, αυτό δεν παλεύεται.

Εγω, μετα απο 3 δοκιμαστικες φορες, σταματω το κολυμπι 12 μμ με 6 μμ.
Η καρδια κοντευε να σπασει και το κεφαλι να εκραγει. Ναι ειμαι 57 ετων
αλλα εκανα το κολυμπι ..... της γριας !!! Εαν θελω να κανω το προσθιο
(που δεν υπαρχει ουτε μια στο τρισεκατομμυριο να μην το κανω, αφου
ειναι σεξουαλικη εκτονωση για μενα) ..... μετα τις 6 μμ. Το κακο ειναι οτι
ΔΕΝ σερβιρουν μετα τις 6 μμ (γιατι το μπητσομπαρο ειναι της φαπας !!!!)
Οποτε backpack και thermos ..... ισως και δυο κουταλιες τσαϊ μεσα. Θα δουμε.

Παντως ........ 2 και 4 το μεσημερι, οσοι ΔΕΝ θελετε να με ξαναδειτε εδω μεσα
καντε αγρυπνεια (γονυπετεις) να παω. Δεν θα επιζησω !

Πάντως με τις καραντίνες είδαμε διαφορά προς το καλύτερο.
Καθαρότερες θάλασσες και ατμόσφαιρα.
Και αναρωτιέμαι...
Από κατανάλωση είχαμε περισσότερη σε πολλά αγαθά.
Άλλο είναι π.χ. να καις πετρέλαιο για να ζεστάνεις ένα γραφείο για 20 άτομα, άλλο για 20 σπίτια.
Περισσότερες ώρες οι συσκευές αναμένες, τηλεόραση, υπολογιστές είχαν την τιμητική τους.
Τα φορτηγά δεν σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται με αγαθά.
Τι ακριβώς έγινε;
Τόσο βρωμιάρηδες είμαστε που αν βγούμε από το σπίτι τα κάνουμε όλα χάλια;

Πάντως με τις καραντίνες είδαμε διαφορά προς το καλύτερο.
Καθαρότερες θάλασσες και ατμόσφαιρα.
Και αναρωτιέμαι...
Από κατανάλωση είχαμε περισσότερη σε πολλά αγαθά.
Άλλο είναι π.χ. να καις πετρέλαιο για να ζεστάνεις ένα γραφείο για 20 άτομα, άλλο για 20 σπίτια.
Περισσότερες ώρες οι συσκευές αναμένες, τηλεόραση, υπολογιστές είχαν την τιμητική τους.
Τα φορτηγά δεν σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται με αγαθά.
Τι ακριβώς έγινε;
Τόσο βρωμιάρηδες είμαστε που αν βγούμε από το σπίτι τα κάνουμε όλα χάλια;

Αν όντως τα πράγματα ήταν καλύτερα (αφού καθαρότερη ατμόσφαιρα δε συνεπάγεται αυτόματα και παύση ή αναστροφή της υπερθέρμανσης), ίσως αυτό να δείχνει την πραγματική τάξη μεγέθους του φορτίου των αυτοκινήτων.

Μην ξεχνάς δε ότι ακόμα και τώρα (4 χρόνια μετά την πανδημία), πολύς κόσμος ακόμα φοβάται το μετρό, και αυτό είναι ένας από τους λόγους που έχει γίνει τρισ-χειρότερη η κατάσταση στους δρόμους.

Η ήταν πολύ καλύτερα ή απλά φάγαμε τρελό trolling από τα ΜΜΕ.
Κανένα από τα δύο δεν θεωρώ απίθανο.

Τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 40% των εκλύσεων αερίων του θερμοκηπίου που αφορούν τις μετακινήσεις: https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_effects_of_transport

Οπότε επιβαρύνουν σε τρελό βαθμό το περιβάλλον.

Kαι εγώ νοσταλγώ την καραντίνα, είχα τυπώσει στον εκτυπωτή
εξοδόχαρτα και μου έδινα εξοδους βόλτες ταξιδια μόνος μου δεν έπαιρνα το κινητό μαζί και είχα ένα πάκο A4 που τις υπόγραφα μόνος μου για δουλεια μόνος μου υπογραφα για άθληση μόνος μου για άσκηση για ψώνια μόνος μου έκανα ότι ήθελα.
τώρα δεν με ρωτάει κανείς κανεις δεν ενδιαφέρεται για εμένα , γύρισα στην ασημαντότητα.
Περπατώντας αργά στην προκυμαία,
«υπάρχω;» λες, κι ύστερα: «δεν υπάρχεις!»

Πριν μερικά χρόνια, είχα ακούσει στο ραδιόφωνο μια συνέντευξη ενός πολύ ηλικιωμένου Έλληνα επιστήμονα, για την διαχείριση των υδάτινων πόρων Δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του.

Με λίγα λόγια όπως είχε αναφέρει η ηπειρωτική Ελλάδα χωρίζεται κλιματικά σε δύο τμήματα με την οροσειρά της Πίνδου να αποτελεί ένα φυσικό όριο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές το ανατολικό τμήμα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται και λόγω και της εντατικής κατανάλωσης είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο μέλλον. (Πρέπει να ήταν πριν την μεγάλη πλημμύρα της Θεσσαλίας η συνέντευξη , για αυτό λέω μερικά πράγματα λύνονται από μόνα τους δεν χρειάζεται άγχος) .

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται υδάτινοι πόροι ακόμα και από τον Εύηνο της Αιτωλοακαρνανίας για την ύδρευση της Αθήνας. Και ότι οι βροχοπτώσεις στο νομό Αττικής έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν ερημοποιημενη αν στηριζόταν σε αυτές ακόμα και για την ύπαρξη βλάστησης....

Αλλάζω θέμα,
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που το σκέφτομαι και είναι τρομακτικό όσο το σκέφτομαι παράδειγμα οι κάτοικοι της Άνοιξης Αττικής του χωριού δίπλα στον Άγιο Στέφανο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αν θυμάμαι καλά 3 φορές τα τελευταία 5-6 χρόνια. Μια φορά λόγου του ψύχους και του χιονιού που κόπηκε το ρεύμα για δύο εβδομάδες και άλλες δύο φορές εγκατέλειψαν τα σπίτια λόγω πυρκαγιών......

Last edited:
Αλλάζω θέμα,
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που το σκέφτομαι και είναι τρομακτικό όσο το σκέφτομαι παράδειγμα οι κάτοικοι της Άνοιξης Αττικής του χωριού δίπλα στον Άγιο Στέφανο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αν θυμάμαι καλά 3 φορές τα τελευταία 5-6 χρόνια. Μια φορά λόγου του ψύχους και του χιονιού που κόπηκε το ρεύμα για δύο εβδομάδες και άλλες δύο φορές εγκατέλειψαν τα σπίτια λόγω πυρκαγιών......
Το γράφω και δεν μπορώ να το διανοηθώ.

Δεν είναι πελοποννησιακός πόλεμος, δεν είναι ο Ιμπραήμ, δεν είναι οι Γερμανοί, δεν είναι εμφύλιος.

Αλλά είναι 2020 - 2024 Φορτώνεις το αμάξι βάζεις τα παιδια τον παππού και την γιαγιά μέσα και τρέχεις να σωθείς και δεν ξέρεις αν οταν ξαναγυρίσεις θα βρεις το σπίτι και τι θα βρεις όρθιο.....

Το γράφω και δεν μπορώ να το διανοηθώ.

Δεν είναι πελοποννησιακός πόλεμος, δεν είναι ο Ιμπραήμ, δεν είναι οι Γερμανοί, δεν είναι εμφύλιος.

Αλλά είναι 2020 - 2024 Φορτώνεις το αμάξι βάζεις τα παιδια τον παππού και την γιαγιά μέσα και τρέχεις να σωθείς και δεν ξέρεις αν οταν ξαναγυρίσεις θα βρεις το σπίτι και τι θα βρεις όρθιο.....

Τα'χω ξαναγράψει, στα μέρη μου στις κεντρικές ΗΠΑ φέτος είδαμε τις πιο τρομακτικές ανοιξιάτικες καταιγίδες που θυμάμαι στα 12 χρόνια που είμαι εκεί, οι οποίες συνεχίζονταν ακάθεκτες μέχρι και τον.... Ιούλιο. Πρακτικά έβρεχε καθημερινά από αρχές Μαρτίου έως τέλη Ιουλίου. 2-3 φορές τη βδομάδα ήμασταν υπό warnings (= κάτι καταστροφικό συμβαίνει γύρω σου και πρέπει να τρέξεις στο υπόγειο για να προστατευθείς, και γι'αυτό σε ενημερώνει όχι μόνο το αντίστοιχο 112, αλλά και οι... σειρήνες βομβαρδισμού που ηχούν έξω λες και είμαστε στον ΒΠΠ). Αυτά τα καταστροφικά events ήταν είτε χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού, είτε ανεμοστρόβιλοι (που σηκώνουν ολόκληρες γειτονιές σε κυριολεκτικά σκόνη), είτε άνεμοι της τάξεως των 120+km/h που παίρνουν μαζί τους δέντρα, αμάξια, και στέγες, είτε ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Ολόκληρα προάστια κατά καιρούς έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες, ενώ πρακτικώς όλοι πλημμύριζαν, λιγότερο ή περισσότερο.

Ακόμα και οι τυχεροί όπως εγώ που δεν είδαμε (ακόμα) το σπίτι μας να γίνεται χαρτοπόλεμος, είχαμε τεράστιες (και πανάκριβες) ζημιές, οι οποίες μάλιστα παραμένουν ανοιχτές αφού δεν υπάρχουν αρκετά συνεργεία για να καλύψουν τη ζήτηση (έρχεται ο άλλος για προσφορά 2 μήνες μετά), ενώ δεν γράφω καν για το κόστος στην ψυχική μου υγεία, με τα νεύρα μου να είναι κυριολεκτικά σπασμένα επί μήνες. Και τώρα, ετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα (με άλλου τύπου βάσανα, ακόμα πιο απειλητικά για ανθρώπινες ζωές). Και μετά, repeat.

ΥΓ: δεν αναφέρω καν τις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα έχει το κορεσμένο έδαφος σε θεμελιώσεις κλπ που ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ είναι άοπλες.

Last edited:
Βέβαια πολλές από αυτές τις καταστροφές θα μπορούσε να τις αποφεύγει ο κόσμος αν είχαν ΣΠΙΤΙΑ κι όχι κουκλόσπιτα με ντιζαϊνάτο περιτύλιγμα.

Ναι μεν, αλλά. Δε μπορείς να διανοηθείς για τι συνθήκες μιλάμε. Αν γίνονταν εδώ, πάλι ούτε κολυμπηθρόξυλο δε θα'μενε. Εντάξει, οι φέροντες οργανισμοί ίσως να έμεναν στη θέση τους, αλλά κάτι πέργκολες, τζάμια, στέγες, τέντες, φράχτες, αυλόπορτες κλπ...

Άσε που εκεί στη γειτονιά μου, αν δε γίνει στραβή (του τύπου να φράξουν φρεάτια από συντρίμμια - το οποίο έχω ζήσει), στραγγίζει η φάση μέσα σε λίγα λεπτά κι είναι λες και δεν έβρεξε. Τα καλά του σωστού σχεδιασμού πόλης.

Θνησιμοτητα βασει θερμοκρασιας !!!!

Αναλογα με την ηλικιακη ομαδα, το φυλο αλλα και σχετικες υγρασιες
η ΕΕ εχει κυκλοφορησει εδω και μερικες μερες το παραπανω γραφημα.
ΔΕΝ το βρισκω εξαιρετικα χρησιμο ... αλλα ... δεν ειμαι και κανας γκουρου !

Η καύση ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Στην Ευρώπη, ο ρυθμός υπερθέρμανσης είναι δύο φορές πιο γρήγορος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Ελβετία έχει χάσει το 1/3 του πάγου της από το 2000, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Status
Not open for further replies.