Γιώργο από το δημοτικό το ακούω αυτό. Δεν αμφισβητώ πως οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί, αλλά το να σκίζουμε τα ρούχα μας επειδή κάνει ζέστη τον Ιούλιο είναι υπερβολή, και κατά την γνώμη μου καθοδηγούμενη κιόλας. Έχει κυκλοφορήσει από εχτές ένας "τρομακτικός" χάρτης για τις πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας στην λεκάνη της Μεσογείου. Οποιοδήποτε σύγγραμα οικολογίας και αν ανοίξετε, ξεκαθαρίζει πως οι πυρκαγιές στα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους, και μάλιστα τα φυτά μας αναγεννιούνται ταχύτατα μετά από αυτές (φυσική επιλογή).
Νίκο, εθελοτυφλείς. Το κλίμα έχει αλλάξει, ριζικά. Αν δεν το βλέπεις, λυπάμαι που το λέω, αλλά είσαι θύμα πλύσης εγκεφάλου.
Εδώ στη Γερμανία έχω 7-8 χρόνια να ζήσω πραγματικό χιόνι. Το 2013 που ήρθα από το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη έβρισκα κάθε πρωί πάχνη στο αυτοκίνητο. Τώρα πλέον αυτό συμβαίνει από Δεκέμβρη, βαριά.
Είσαι Κρητικός, για πες μου, όταν ήσουν παιδί είχες ακούσει ποτέ για λαγόψαρα; Όχι, είναι φαινόμενο των τελευταίων 10-15 χρόνων. Ξέρεις ότι αυτά βρήκαν δίοδο από τον Ινδικό Ωκεανό στη Μεσόγειο όταν άνοιξε η Διώρυγα του Σουέζ; Όμως η Διώρυγα άνοιξε το 1869, γιατί τους πήρε 150 χρόνια να βρουν το δρόμο για το νησί σου (και την Κύπρο); Μήπως επειδή μόλις πρόσφατα έγιναν τα νερά αρκετά ζεστά για αυτά;
Πυρκαγιές είχαμε πάντα στη Μεσόγειο, αλλά κάποτε σβήνανε γιατί το χώμα είχε υγρασία. Τώρα δε σβήνουν με τίποτα. Το ίδιο και οι μεγαπυρκαγιές σε Καλιφόρνια, Καναδά, Αυστραλία κλπ.
Για τον Τυφώνα Daniel τι έχεις να πεις; Ήταν πρωτοφανές φαινόμενο, δεν υπάρχει καμία μαρτυρία, καμία ιστορική αναφορά, κανένα αρχαιολογικό εύρημα που να παραπέμπει σε παρόμοια φαινόμενα στην Ελλάδα από τη Νεολιθική εποχή και μετά.
Αλλά ΟΚ, μπορεί να τα παίρνω κι εγώ από τη μαφία των Οικολόγων που θέλουν να γεμίσουν τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες.