Λοιπόν καλοί μου φίλοι συγκλαμπίτες εδώ είμαι.
Γιά να πω την αληθεια μου λείψατε πολύ.
Δυστυχώς γιά άλλη μιά φορά η απουσία μου οφείλονταν σε εντολή άνωθεν ή αλλιώς ανωτέρα βία και φυσικά όχι τις κακίες που τρέξατε να γράψετε....
Μετά από μιά τρόπος του λέγειν ανασυγκρότηση είμαι στη θέση μου.
Αλλωστε νομίζω ότι ήταν ένα καλό τεστ να δω αν τρέχει η κατηγορία μόνη της.... (που όντως τρέχει).
Αλλά μια και είχα δώσει μια υπόσχεση επανέρχομαι.
Λοιπόν όπως έλεγα εγώ πήγα γιά τον καφέ. (και μάλιστα δια χειρός Ντοκ, διότι τον χειμώνα τον νες τον φτιάχνει ο Ντοκ - το καλοκαίρι τον φραπέ η κα Ντοκ.... - και οι δυό ΑΑΑ με βούλα).
Μιά και πήγα γιά καφέ όμως ας κάνουμε και καμιά δουλειά....
Ακούσαμε λοιπόν....
1.
Donald Byrd / Kofi
Ένας ακόμα δίσκος λίρα 100 της χρυσής περιόδου της blue note με την παράλληλη χρυσή της CTI... Η επταετία 1968-1975 και ειδικώτερα η τετραετία 1969-1973 τότε έβγαλε διαμάντια.
Δίσκος με αέρινη μπάντα δια χειρός Airto moreira τουλάχιστον σε μιά πλευρά. Μόνο σχεδόν πιατίνια και ταμπούρο, ανάλαφρος ρυθμός, απλά έξυπνα θέματα, ουσιώδη σόλα. Πολύ καλός ο Byrd, επίσης ένας εξαιρετικός (αρμένιος?) σαξοφωνίστας φλαουτίστας, ο γνωστός μαυρειδερός Ron Carter στο μπάσο και γενικά η ωραία ατμόσφαιρα της cool jazz των αρχών του 1970. Ίσως όχι fusion όπως θέλει να πιστεύει ο Byrd αλλά κοντά στο πνεύμα.
2 .
Yo la Tengo / I am not afraid of you ...
Γι αυτούς άκουσα και διάβασα πολλά. Το πρώτο άκουσμα ήταν θετικό μεν γιά να μην τους αποκηρύξω αλλά από την άλλη όχι γιά να γίνω και θιασώτης. Μου ενέπνευσαν μιά αρκετή δόση αμερικανιάς, (οι άνθρωποι φωνάζανε We're yankies and we're proud) αλλά με επίσης αρκετή έως τεράστια δόση αποπροσανατολισμού. Κανένα κομμάτι δεν είχε ταυτότητα, ή έστω μιά που να φέρει μιά μακρυνή συγγένεια με το προηγούμενο. Σαν δίσκος της εποχής 70 this is soul, ή this is disco, χωρίς φυσικά να σημαίνει οτι οι τότε συλλογικοί δίσκοι δεν είχαν ομοιογένεια. Αυτοί πάντως σίγουρα δεν είχαν. Νεώτερα αυτιά και που δεν τα έχουν ακούσει όλα πετυχαίνουν περισσότερα. (Εξαιρείται ο Ντοκ - άλλωστε σε κάθε κανόνα υπάρχει εξαίρεση).
**1/2 . Υ.Γ. το γνωστό κομμάτι που έγινε ντόρος στο σχετικό ποστ, όντως ΔΕΝ είναι αυτοσχεδιασμός. Είναι ένα βαρετό σχεδόν ριφ, που επαναλαμβάνεται επί σχεδόν 15 λεπτά (?) και πάνω από αυτό αυτοσχεδιάζει ο κιθαρίστας, σχεδόν παίζει τις κάλτσες του, μόνο που μάλλον είναι και τρύπιες. Αυτό σίγουρα δεν είναι αυτοσχεδιασμός....