Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Μιχάλη άν έχεις κάποια Bison mοntage kit super strenght,θα σε παρακαλέσω θά είχε ενδιαφέρων να κάνεις ένα πείραμα σέ κάποιο μάρμαρο,έτσι από περιέργεια να δούμε τίς διαφορές από τήν Marmobond της Mercola

Οκ Δημητρη, θα κανω μια δοκιμη κολλησης μαρμαρων με μονταζοκολλα και την μαρμαροκολλα δυο συστατικων Μarmobond της Mercola, θα εχει ενδιαφερον.

Tα αποτελεσματα θα τα στειλω με pm σε εσενα και τον Κωστη, καθως απ'οτι φαινεται ειστε οι μονοι που ενδιαφερονται :))

++++++

Διαβασα οτι η κολλα θελει μια ωρα να στεγνωσει πληρως, οποτε κατεβηκα στο τριωρο να δω τι γινεται.

49750536267_ace932f431_c.jpg


Πραγματικα το μαρμαρακι ειναι σαν να μην ειχε σπασει. Το κρατουσα απο την ακρη και το κουνουσα για να δοκιμασω την αντοχη του και παιδια πραγματικα ειναι πλεον ενα σωμα!!Την δοκιμη αντοχης βεβαια δεν θα την εκανα εαν δεν ειχα δυο τρια εξτρα παρομοια μαρμαρακια καβατζα.

Δεν βαφεται εκ των υστερων. Δοκιμασα αρκετες μπογιες νερου και οινοπνευματος. Το γεμισμα στο σημειο που ειχε σπασει και ελειπε υλικο πηγε μια χαρα, χωρις συρρικνωση. Αρα τωρα θα το τριψω μονο και μετα θα περιμενω απο τον καιρο να κανει την δουλεια, να μειωσει την ασπραδα. Πιστευω οτι θα μοιαζει με τα υπολοιπα ασπρα νερα του μαρμαρου.
Κατι λενε oι τεχνικες οδηγιες για προσθηκη χρωματος (oξειδια σιδηρου τα λεει) στην κολλα, πριν τον καταλυτη. Αν καποιος γνωριζει τι εστι χρωμα οξειδιου του σιδηρου, ας πει.


Επισης δεν υπαρχει περιπτωση (Δημητρη) η μονταζοκολλα να εχει την ιδια αντοχη με αυτη την κολλα δυο συστατικων και σκεφτομαι να μην κανω καθολου το πειραμα, νομιζω οτι θα ειναι χαμενος χρονος.
 
Last edited:
Οπωσδηποτε η montage και (ακομα περισσοτερο) η polymax, εχουν πολυ καλο ονομα. Και απο το λιγο που τις εχω χρησιμοποιησει, δικαιως.
ΟΜΩΣ, για εμενα τουλαχιστον, εχουν ενα σημαντικοτατο μειονεκτημα: Εχουν ημερομηνια ληξεως, ή μαλλον...πηξεως. Και ακομα περισσοτερο αφου τις ανοιξεις (ειδικα η polymax).
Ισως για επαγγελματιες, που χαλανε πολλες φυσιγγες το μηνα, να μην πειραζει. Αλλα για τον ερασιτεχνη, που θελει σημερα το 1/10 απο το μικρο σωληναριο, για ενα μερεμετακι, και μετα απο 3 μηνες αλλο 1/10 κ.ο.κ., ειναι μεγαλο μειον αυτο.
Ενω οι 2 συστατικων ενδεικνυνται για...καβατζα :)
 
Εδω βρηκα καποιες πληροφοριες για τις χρωστικες που προερχονται απο οξειδια μεταλλων.

Περιγραφή

Φυσικές οικολογικές χρωστικές, προερχόμενες από φυσικά οξείδια μετάλλων ακίνδυνα προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Διατίθενται σε πολλά βασικά χρώματα, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε απεριόριστο αριθμό τελικών αποχρώσεων της δικής σας επιλογής.

Χρήσεις

Χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό λευκών τσιμεντοειδών κονιαμάτων, όπως της πατητής τσιμεντοκονίας MARMOLINE VELVET DECO , των σοβάδων μιας στρώσης SV 60, SV 100, BP 115, ή των σοβάδων τελικής στρώσης SV3, SV 010, FP 140, επιτυγχάνοντας ένα έγχρωμο αποτέλεσμα διαρκείας το οποίο δεν επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία και το εξωτερικό περιβάλλον. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για το χρωματισμό των ελαστομερών μεμβρανών AQUATA SEAL 100 & AQUATA SEAL 200 HYBRID.

https://marmoline.gr/el/categories/...ika/products/fysiki-xrostiki-se-morfi-poydras
 
Μιχαλη απορώ πως δεν μπόρεσες να το βάψεις..Αλλά εαν το δοκίμασες κατευθιαν μου φενεται λογικό καθώς όταν στεγνώνει η επιφάνεια της κολλας είναι πολύ λεία...
Τριψτο και καθάρισε το καλά πρώτα και ξαναδοκιμάσε αλλά όχι με νερού...
Εάν έχεις ασταρι διάφανο νευτιου η άλλο που να δημιουργήσει πόρους,γιατί εδώ που τα λέμε δεν υπάρχουν,περασε το πρωτα για να δημιουργησει πορους και ύστερα δοκιμασε το χρώμα...Κάνε μια δοκιμή πρωτα σε μια άκρη...

Όσο αφορά τις χρωστικές του οξειδιου του σιδήρου αυτές που έβαλες έχουν μορφή πούδρας και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να σπάσουν μέσα σε τέτοια υλικά όπως η κόλλα...Υπαρχουν και αυτές που μπαίνουν σε ρευστή μορφή και στις μηχανές χρωμάτων σαν βασικά χρώματα αλλά δεν πουλιούνται στο ευρώ κοινό...
Θα σου πρότεινα ομως να βάλεις σε μορφη σύριγγας που βρισκεις στο εμποριο και που σε μπαίνει σχεδον αντού...
Δεν έχω αντιμετωπίσει θέματα εως τωρα και πάντα " σπαει" μέσα στο υλικό είτε αυτό είναι πολυρεθανικης,διαλυτικόυ,πολυεστερικης η νευτιου βάσεως...

http://www.housefix.gr/product.asp?catid=1899
 
Κωστη, η απορια σου για την χρωστικη σε πουδρα/σκονη με εκανε να θυμηθω οτι εχω χρωστικη σε σκονη, αυτη που βαζω στην ρητινη, στο υγρο γυαλι!!

Ηταν η καταλληλη ευκαιρια λοιπον να δοκιμασω τις χρωστικες του υγρου γυαλιου που εχω, και σε μορφη σκονης και σε υγρη μορφη!!

Το αποτελεσμα θαυμασιο και με χρωστικες σκονης και με υγρη χρωστικη και με χρωστικη σε μορφη παστας. Δοκιμασα και τις 4 χρωστικες ρητινης που εχω.

Εδω η δοκιμη αναμιξης της ασπρης μαρμαροκολλας και μια απο τις κινεζικες χρωστικες σκονης για ρητινη.
49750201608_51c8506738_b.jpg


Ηδη το μιγμα δοκιμαζεται στην πισω πλευρα του μαρμαρου που ειχα κολλησει προηγουμενως. Αλλα ειμαι σιγουρος για το αποτελεσμα.

Κωστη να'σαι καλα που μου εδωσες την αφορμη για την παραπανω δοκιμη! Μεγαλη δουλεια η ανταλλαγη αποψεων στο φορουμ :) :a0210:
 
Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Οκ Δημητρη, θα κανω μια δοκιμη κολλησης μαρμαρων με μονταζοκολλα και την μαρμαροκολλα δυο συστατικων Μarmobond της Mercola, θα εχει ενδιαφερον.

Tα αποτελεσματα θα τα στειλω με pm σε εσενα και τον Κωστη, καθως απ'οτι φαινεται ειστε οι μονοι που ενδιαφερονται :))


Επισης δεν υπαρχει περιπτωση (Δημητρη) η μονταζοκολλα να εχει την ιδια αντοχη με αυτη την κολλα δυο συστατικων και σκεφτομαι να μην κανω καθολου το πειραμα, νομιζω οτι θα ειναι χαμενος χρονος.


Μιχάλη γιά χάρη τής επιστήμης καί τής έρευνας νομίζω ότι πρέπει να γίνει η δοκιμή,καί μάλιστα μέ δημόσιο τό αποτέλεσμα.
Αλλά να πάρεις μιά καινούργια Bison montage kit ,μήν είναι πολυκαιρισμένη καί τό πείραμα δέν είναι δίκαιο.
Γρανίτη θά τα κάνει τά μάρμαρα η Bison λέω εγώ καί δέν θά αφήσει πολύ κενό,πού καί να αφήσει λίγο θά βάφεται εύκολα.
 
Πολύ χαίρομαι Μιχάλη που σε ώθησε η ολη συζητηση στην χρωστική από το υγρό γυαλί που ούτε θα σκεφτομουν ότι μπορεί να αναμιχθει με τέτοιο υλικό....που από την φωτο φαινεται ότι έχουν δέσει μεταξύ τους καλά....Δηλαδή ομοιογενές και συμπαγές μίγμα..

Ενδεχομενως να ανοίγει η όρεξη για πειραματισμους για πολλά υλικά προς χρωματισμό...!!!!
 
Ξερει κανεις καμια θερμοκολλα (πιστολιου) που να παραμενει πραγματικα διαφανης μετα που κρυωνει;
 
Εχω την εντυπωση οτι οι κολλες σε stick καταληγουν να εχουν το ιδιο χρωμα αμα κρυωσουν, με αυτο που εχουν πριν μπουν στο θερμοπιστολο.
Εαν βαλεις διαφανο stick δηλαδη, θα σου βγει διαφανο μετα που κρυωνει, αν βαλεις αυτο το θαμπο stick που θεωρειται 'διαφανο', θα βγει 'διαφανα' θαμπο που προφανως δεν θελεις.

Οχι δεν ξερω καποιο εντελως διαφανο, αλλα εχω δει να κυκλοφορουν.
 
Ναι, καπως οπως πριν καταληγουν, ισως και λιγακι πιο θολες.
Αλλα δεν εχω δει και καμια που να ειναι αρχικα εντελως διαφανη. Ολες γαλακτερες ειναι.
 
Oτι υπαρχουν υπαρχουν, ομως το αποτελεσμα δεν μπορουμε να γνωριζουμε πως θα ειναι τελικα. Μαλλον καλυτερο απο τις γαλακτερες.https://www.alibaba.com/product-detail/Full-Transparent-glue-stick-hot-melt_60543718188.html

+++++++++


Για να δουμε τι μπορει να κανει αυτη η φτηνη κολλα 2 συστατικων σε πολυπροπυλενιο, plexiglass και λοιπα δυσκολα πλαστικα οπου οι διαφορες κοινες κολλες δεν μπορουν.

Αγορα απο Lidl σημερα
49769838713_ab8b72b5be_c.jpg


Ενα close-up για τον activator καταλυτη/ενεργοποιητη που ειναι σε μορφη μαρκαδορου και μυριζει νεφτι.
49770371806_da6fdbec21_c.jpg


Και οι λεπτομερειες για την κολλα στιγμης πλαστικου της Pattex, στην πισω πλευρα της συσκευασιας.
49770696622_f3fbfe759c_b.jpg


Tις επομενες μερες θα την δοκιμασω σε καποια πλαστικα. Δεν ξερω αν εκανα καλα που πηρα δυο τεμαχια, θα δουμε :)
 
Ναι, καπως οπως πριν καταληγουν, ισως και λιγακι πιο θολες.
Αλλα δεν εχω δει και καμια που να ειναι αρχικα εντελως διαφανη. Ολες γαλακτερες ειναι.
Για ποιο λόγο θες εντελώς διάφανη και για που ( αυτό μάλλον είναι το ζητουμενο)...;
 
Για διαφορες μικροχαζοκατασκευουλες που κανω, για την μικρη κτλ. Το αποτελεσμα θα εδειχνε πιο ομορφο με εντελως διαφανη κολλα. Και η θερμοκολλα βολευει λογω του πολυ μικρου χρονου πηξης.
 
Εγινε δοκιμη της φτηνης κολλας για πλαστικα δυο συστατικων του Lidl σε plexiglass που ειναι λιγο δυσκολο υλικο για κολληση, ειδικα αν δεν αγριεψεις την επιφανεια του.

Ετσι απο περιεργεια, εβαλα και την καλυτερη κολλας στιγμης που εχω δοκιμασει εως τωρα, την Loctite που βλεπετε.

Η επιφανεια των κομματιων του πλέξι δεν τριφτηκε καθολου για να μην βελτιωθει η προσφυση και αφεθηκε γυαλιστερη για να δυσκολεψει το εργο της κολλας.
49773269442_3d244efdd2_c.jpg


Η κυανοακρυλικη κολλα της Loctite αργησε πολυ να στεγνωσει πανω στο πλεξι. Οποτε αφησα την δοκιμη overnight για να την ξαναδω το σημερα το πρωι.

Σημερα το μεσημερακι που ξεμπερδεψα με κατι δουλειες στον κηπο, χτυπησα με το σφυρακι που βλεπετε τα δυο κολλημενα σετακια.
49772941946_8ce8e646f3_b.jpg


Το σετακι στα αριστερα με την Loctite ξεκολλησε με καποια δυσκολια, οχι πολυ ευκολα.
Το σετακι με την κολλα δυο συστατικων και ειδικη για πλαστικα που βγαζει το Lidl δεν ξεκολλαγε με τιποτα. Δεν χρειαστηκε να το σπασω για να καταλαβω οτι η κολλα δουλευει!

Να πω οτι μια αντιστοιχη κολλα στιγμης δυο συστατικων, παρομοια με του Lidl (1.5ευρω), κοστιζει 8 ευρω και συγκεκριμενα η Loctite All Plastics

Ειναι προφανες οτι ο ενεργοποιητης, το σωληναριο που ειναι σαν μαρκαδορος, ενεργοποιει οντως την επιφανεια του πλαστικου για να μπορεσει να πιασει η κολλα.
Με αυτο το μαρκαδορακι/activator πρεπει να επαλειψεις και τις δυο επιφανειες προς κολληση. Επειτα λεει οτι πρεπει να το αφησεις να τραβηξει για δυο λεπτα. Μετα βαζεις την κολλα και πιεζεις για 30 δευτερολεπτα τα δυο μερη. That's it!!

Στην επομενη ευκαιρια η κολλα θα δοκιμαστει σε πολυπροπυλενιο που ειναι ενα κοινο πλαστικο που ομως δεν κολλαει με κοινες κολλες.
Στην επομενη ευκαιρια επισης θα πρεπει να δοκιμασω εαν ο ενεργοποιητης που ερχεται μαζι με την κολλα μπορει να δουλεψει με αλλες κοινες κυανοακρυλικες.
Και αν δουλευει με τις κοινες κυανοακρυλικες, που τον αγοραζουμε σκετο..:)
 
Ναι πατριωτακι, χτες την ειχε.

Και θα την εχει ολη τη βδομαδα φανταζομαι καθως ο κοσμος δεν γνωριζει τι ακριβως κανουν τα δυο σωληναρια :)
 
Απάντηση: Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Ναι πατριωτακι, χτες την ειχε.

Και θα την εχει ολη τη βδομαδα φανταζομαι καθως ο κοσμος δεν γνωριζει τι ακριβως κανουν τα δυο σωληναρια :)

..τι το ηθελες το ποστ...αυριο δεν θα υπαρχει τιποτα...!!!:Banane0:
 
Και δεν έδωσα καθόλου σημασία στις κόλλες χθες που πέρασα πηγαίνοντας να πάρω λάμα για το κλαδευτικό.

Παλιότερα έίχα πάρει αυτή για να κολλήσω το χερούλι της πόρτας του ψυγείου.
Επειδή ήταν πορώδες τελικά δεν κόλλησε.
Γυαλιά της μάνας τα χω κολλήσει αρκετές φορές χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το "μαρκαδοράκι" θέλει προσοχή. Να κλείσει καλά γιατί στεγνώνει εύκολα.
 
..τι το ηθελες το ποστ...αυριο δεν θα υπαρχει τιποτα...!!!:Banane0:

Χεχεχε.
Για αυτο κι εγω την πηρα απο χθες.
Λεω, "κι αμα την δοκιμασει εκεινος ο Χιωτης, και τη βγαλει καλη και μετα εξαφανιστει; Ααααασε να την παρω τωρα που εχει" 😁

Btw, καθεσαι και τα απολυμαινεις τα ψωνια, Μιχαλη; Εγω επειδη βαριεμαι, τα αφηνω οπως ειναι στις σακουλες και τα ανοιγω μετα απο 3-4 μερες. Βολικο, αλλα σκας μεχρι να περασουν, αν εχει κανα "παιχνιδακι" μεσα. 😛
 
Τα ψωνια γενικως τα αφηνω και εγω σε ενα δωματιο για να ψοφισει αργα και βασανιστικά ο ιος εαν υπαρχει.
Τα εργαλειακια και τα αναλωσιμα τα ψεκαζω με το μπουκαλακι σπρευ απο το Jumbo που το γεμιζω οινοπνευμα λοσιον και το αραιωνω λιγο με νερο.

Για την κολλα δυο συστατικων για τα πλαστικα που συζηταμε, μολις δοκιμασα το activator μαζι με μια αλλη κοινη κυανοακρυλικη και δουλευει μια χαρα.
Ομως δεν μπορεσα να βρω (ακομα) πουθενα activator μονο του που να ενεργοποιει τα πλαστικα για να κολλησουν με οποιαδηποτε κοινη κυανοακρυλικη κολλα.

Επισης βλεπω οτι η πιο ακριβη κολλα δυο συστατικων της Loctite (all plastics) κολλαει και teflon καθως και καποια αλλα λιγα πλαστικα που δεν κολλαει η Pattex του Λιντλ.