Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Δοκιμη κολλας για επισκευη φθαρμενων καλωδιων ειτε για καλυψη και αδιαβροχοποιηση συνδεσης καλωδιων.
F9EzvAOl.jpg

Την ειχα παρει απο το temu πριν λιγο καιρο με ενα και κατι ευρω.

Εδω ενα καλωδιακι ενωμενο με το χερι.
5lULKyBh.jpg

Η κολλα ειναι σαν μαστιχα -ιδιας περιπου υφης με τις σιλικονες σε φυσιγγα αλλα λιγο πιο σφιχτη- με καλη προσφυση στο καλωδιο.
v17mpELh.jpg

Ειναι ετοιμη σχεδον αμεσως, στεγνωνει γρηγορα με τον αερα, αλλα θελει καποιες ωρες να παρει την τελικη σκληροτερη ελαστικη της μορφη. Φαινεται να δουλευει.

Θα εχω αυτο το καλωδιακι πανω στον παγκο για να το παρακολουθω, να δω μηπως χασει την ελαστικοτητα του μετα απο λιγο καιρο.

Δεν περασε ουτε μια βδομαδα και η φτηνη κινεζικη κολλα, υγρο λαστιχο, σκληρυνε και αποδειχθηκε αχρηστη για καθε σοβαρη επιδιορθωση καλωδιων.

Δειτε πως εσπασε σε δυο σημεια με ενα διπλωμα του καλωδιου.
biMib2Bh.jpg

Ισως η κολλα να μου ηρθε χαλασμενη, δηλαδη ληγμενη.
Το πιο πιθανο σεναριο ομως ειναι -οπως με το 100% των κινεζικων συγκολλητικων υλικων που εχω αγορασει- οτι η κολλα ειναι εντελως της πλακας.

Ισως η κολλα να μου ηρθε χαλασμενη, δηλαδη ληγμενη.
Το πιο πιθανο σεναριο ομως ειναι -οπως με το 100% των κινεζικων συγκολλητικων υλικων που

Επιλέγω τη κουρτίνα δύο… ;)
Και για να βεβαιωθούμε θα σου δώσω τη δική μου που είναι αχρησιμοποίητη.
Αν τη βρώ βέβαια :p

Και για να βεβαιωθούμε θα σου δώσω τη δική μου που είναι αχρησιμοποίητη.
Αν τη βρώ βέβαια :p

Aσε, εχω και εγω μια ακομα,σε μαυρο χρωμα, αχρησιμοποιητη... πηρα δυο βλεπεις για να ταιριαζουν αναλογα το χρωμα του καλωδιου :)

• Haha
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Δεν ηθελα να δωσω συνεχεια στην δοκιμη με τα ρεταλακια και τις μονταζοκολλες που με ικανοποιησαν σηκωνοντας 2.5 κιλα βαρος, αλλα δεν μπορω να μην αναφερω οτι και οι δυο κολλες σηκωσαν και αντεξαν το 4κιλο βαρακι με σαφεις ενδειξεις οτι μπορουν να ξεπερασουν τα 5 κιλα!!!

Εδω το ρεταλακι πευκου κολλημενο στο τσιμεντενιο δοκαρι με την μονταζοκολλα Parkside που πραγματικα με εξεπληξε με την δυναμη συγκολλησης και αντοχη της!
iXnaes0l.jpg

Χαρακτηριστικά και tips για τις Titebond

Μερικά πράγματα που δεν γνώριζα, έμαθα στο πιο κάτω video του Jim Heavey στο κανάλι της Titebond

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Επειδή οι μάστορες είμαστε γνωστοί τεμπέληδες (να μαθαίνουμε τα θεωρητικά), συνοψίζω τα βασικά για να μην μου κουράζεστε με 30 λεπτά video και με τέτοιες ζέστες :-p
Τα μάζεψα να τα έχουμε εδώ, είναι χρήσιμα

Τα βασικά είδη της Titebond:
  • Original (κόκκινη) Open time: 4-6 λεπτά και χρόνος τελικής συναρμολόγησης 10-15
  • Titebond ΙΙ (μπλε) Open time: 3-5 λεπτά και χρόνος τελικής συναρμολόγησης 10-15 (αντοχή στο νερό [Water resistance] και Food grade)
  • Titebond ΙΙ (μπορντό) Ιδια με την "ΙΙ", αλλά με χρωστική που την κάνει να έχει καφέ χρώμα (για σκούρα ξύλα)
  • Titebond ΙΙI (πράσινη) Open time: 8-10 λεπτά και χρόνος τελικής συναρμολόγησης 20-25 (Αδιάβροχη [Water proof] και Food grade)
  • Titebond Quick & Thick (γαλάζια) Open time: 3-5 λεπτά και χρόνος τελικής συναρμολόγησης 10-15 (Παχύρρευστη, δεν τρέχει, κάνει για πορώδη ξύλα ακόμα και για υφάσματα)
Πολύ εντυπωσιακό το σημείο που δείχνει την απόχρωση που παίρνει κάθε κόλλα, στο 4:45
Δεν ήξερα πως σκουραίνουν τόσο πολύ.

Πόση πίεση να βάλουμε όταν κολλάμε;
Κάτι που δεν φανταζόμουν είναι πως τα ξύλα δεν χρειάζονται μεγάλη πίεση για να κολλήσουν μεταξύ τους (στο 8:00)
  • 125 psi για τα μαλακά
  • 175 psi για τα σκληρά.
Υπόψη πως - όπως λέει - με έναν απλό Σφιγκτήρα Σκανδάλης, όταν τον τερματίζουμε πετυχαίνουμε 200psi!
(ένα παρόμοιο άρθρο που λέει περίπου τα ιδια υπάρχει και στο Woodmagazine)
Η πολλή πίεση κάνει κακό, αφού τα ξυλα τείνουν να κάνουν καμπύλη για να εκτονώσουν όλη αυτή τη δύναμη και για αυτό άλλωστε αναγκαζόμαστε να βάλουμε κάθετα καδρόνια με πίεση, όταν κολλάμε τάβλες μεταξύ τους)

Λέει επίσης - το προφανές - πως τα ξύλα πρέπει να είναι σωστά επεξεργασμένα ώστε να ταιριάζουν το ένα με το άλλο, γιατί με τους σφιγκτήρες δεν πρόκειται να έρθουν.

Δεν χρειάζεται να βάζουμε κόλλα και από τις 2 πλευρές της ένωσης, αρκεί από τη μία.

Ώρες σκλήρυνσης:
  • Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία είναι πως μπορούμε να βγάλουμε του σφιγκτήρες μετά από μια ώρα (για την Titebond III), ή μετά από μισή ώρα για τις άλλες δυο.
  • Μπορούμε να τρίψουμε μετά από μερικές ώρες
  • Μπορούμε να εφαρμόσουμε δύναμη μετά από 6-8 ώρες
  • Πλήρες στέγνωμα μετά από 24 ώρες.
Κάτι "επαναστατικό" που λέει ο Jim Heavey είναι πως όταν κολλάμε σωστά κομμένα μασίφ ξυλεία, δεν χρειάζονται ούτε καβίλιες, ούτε μπισκότα γιατί το κόλλημα είναι τόσο ισχυρό που δεν πρόκειται να ξεκολλήσει με τίποτα (μόνο το ίδιο το ξύλο μπορεί να σπάσει)

Διάρκεια ζωής:
  • Στο 16:35 λέει πως αν και η επίσημη διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής, οι κόλλες ζουν άνετα έως 10 χρόνια αν είναι σωστά αποθηκευμένες (σε ένα ψυγείο).
  • Μια κόλλα μπορεί επίσης να καταψυχθεί, αρκεί να μην επαναλάβουμε τον κύκλο [κατάψυξη - απόψυξη] πάνω από 5 φορές.
  • Για τις παλιές κόλλες, συνήθως ένα καλό ανακάτεμα είναι αρκετό.
  • Τις πετάμε μόνο όταν πήζουν και γίνονται σαν τζελ. (και κάνουν μεγάλους σβόλους)

Τα ξύλα με λάδι (όπως το Παντούκ), πρέπει να καθαρίζονται με Ασετόν πριν κολληθούν

Ένα απίθανο Tip (στο 24:00) για να αφαιρέσουμε τις ξεραμένες κόλλες από τα εργαλεία μας, ή από τα ρούχα μας.
  • Με ένα μίγμα από 1/3 νερό + 1/3 Ξύδι + 1/3 Ασετόν, κάνει θαύματα! Δείτε το video.

Ωραίο videάκι, πολύ χρήσιμες γνώσεις :)

Mπραβο Νικο, αυτου του ειδους οι αναρτησεις ειναι απο τις πολυτιμοτερες για ενα φορουμ σαν το δικο μας!

Να'σαι καλα για την καλη σου διαθεση και για τον χρονο που αφιερωσες (y)

Σε λιγο καιρο τετοια περιποιημενα κειμενα περιληψης θα βγαινουν αυτοματα απο τα προγραμματα AI, καθως σημερα η δομη μιας περιληψης βιντεο με ΑΙ ειναι απλοικη.

Μου κίνησε το ενδιαφέρον η Quick & Thick Multi-Surface κόλλα της Titebond και πήρα ένα μπουκαλάκι να τη δοκιμάσω.

Τα χαρακτηριστικά της (που τα περισσότερα από αυτά, τα διαπίστωσα και εγώ):
  • 3 φορές πιο παχύρρευστη από την κλασική (οπότε δεν τρέχει όταν την εφαρμόζεις σε κάθετες επιφάνειες)
  • Δεν χρειάζεται σφιγκτήρες
  • Σε 15 δευτερόλεπτα γίνεται η πρώτη σταθεροποίηση και στα 3 λεπτά η πιο σταθερή και στα 15 λεπτά είναι πλήρως σταθεροποιημένη
  • Είναι ημιδιαφανής χωρις να εχει καποιο δικό της χρωμα όταν στεγνώνει
  • Αντέχει πίεση 3000psi
  • Μπορεί να γεμίζει μικρά κενά.
  • Κολλάει τα πάντα έκτος από πλαστικά, καουτσούκ και μέταλλα (και ρούχα που πλένονται)
  • Έχει - επιτέλους - σωστό ακροφύσιο με καπάκι που σφραγίζει σωστά.
  • Διάρκεια ζωής: Τουλάχιστον 2 χρόνια.
Έκανα ένα πείραμα:
Πήρα μια από αυτές τις φτηνές μικρές πετσέτες του Jumbo και την κόλλησα σε ένα ρετάλι οξιάς (έβαλα και ένα δεύτερο ρετάλι και πίεσα με σφιγκτήρες την πετσέτα μέχρι να στεγνώσει η κόλλα). Ήμουν σίγουρος πως δεν επρόκειτο να κολλήσει έτσι σπογγώδης που είναι η επιφάνεια της πετσέτας.

Το δοκίμασα πριν λίγο και δεν το πίστευα! o_O
Με όλη μου τη δύναμη, δεν κατάφερα να ξεκολλήσω την πετσέτα από το ξύλο! Με τίποτα.

2024-07-25_14-01-46.jpg

Πολύ ενδιαφέρον υλικό.
Προτείνεται (y):)

Δείτε και το videάκι της Titebond

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Παρα πολυ καλη και πολυ ενδιαφερουσα προσθηκη στις κολλες που βγαζει η Τitebond!
Την εχω παραγγειλει εδω και καιρο στο ξαδερφακι μου που θα ερθει απο Αμερικη τον Αυγουστο καθως δεν την ειχα πετυχει τοτε στην Ελλαδα.

Ειναι βεβαια μακραν η πιο αδυναμη κολλα απο τις υπολοιπες γνωστες titebond, ομως τα 3000psi ειναι μια χαρα για τα περισσοτερα projects μεσα στο σπιτι (για εσωτερικους χωρους).

Μεγαλη δουλεια η ταχεια αρχικη πηξη απο τα 15 δευτερολεπτα χωρις σφιγκτηρες καθως εμενα τουλαχιστον θα μπορεσει να αντικαταστησει τις κολλες στιγμης που κατα κορον χρησιμοποιω στα μικροξυλουργικα μου λογω της αμεσης κολλησης. Με τις αλλες ξυλοκολλες πρεπει να περιμενεις αρκετα και η χρηση σφιγκτηρα ειναι απαραιτητη.

Εμένα που τελειώνει η Titebond III να την ξαναπάρω η πάω σε αυτήν που αναφέρει ο Νίκος..
Θα με ενδιέφεραι λίγο πιο γρήγορο στεγνωμα...αλλά άμα είναι να χάσει από την δύναμη της δεν θα την αλλάξω..

Εμένα που τελειώνει η Titebond III να την ξαναπάρω η πάω σε αυτήν που αναφέρει ο Νίκος..
Θα με ενδιέφεραι λίγο πιο γρήγορο στεγνωμα...αλλά άμα είναι να χάσει από την δύναμη της δεν θα την αλλάξω..

Κωστή, η Titebond III είναι πολύ καλή και αδιάβροχη (και η πιο δυνατή όπως είπες) και δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με την Quick & Thick.

Χρειάζονται και οι δύο νομίζω. Έτσι όπως το βλέπω, η Quick & Thick μπορεί να σου δώσει λύσεις σε πολλά πράγματα.

Δε βαριέσαι, τόσα και τόσα έχουμε, ας έχουμε και άλλη μια κόλλα στο εργαστήριό μας :)

• Like
Reactions: KOSSTV
Η καλύτερη κολλα στιγμής που έχω ανακαλύψει - χάρη στο Μιχάλη - είναι η Loctite, αλλά αν και εξαιρετική, είναι εξωφρενικά ακριβή και έψαχνα μια εναλλακτική.

Τον τελευταίο καιρό, δοκίμασα τις αντίστοιχες της Titebond που είναι ... 12 φορές φτηνότερες! (y)
Η Loctite έρχεται στα 1768€ / kg, ενώ η Titebond στα 137€ / kg

20241106_104605.jpg

κυκλοφορούν τέσσερις εκδόσεις: Από τη thin (που είναι σαν νερό, πολύ χρήσιμη για να τη ρίχνεις σε λεπτές ρωγμές), την Medium που είναι η κανονική, την Thick που είναι παχύρρευστη και δεν στάζει εύκολα, και την Gel. Μεγάλη ποικιλία για κάθε χρήση. Προς το παρόν έχω πάρει τη thin και την thick και είμαι καλυμμένος.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος και για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα και κάποια αξιοσημείωτη διαφορά από την Loctite.

Έχετέ την στα υπόψη λοιπόν :)

Last edited:
Πρεπει να ειναι καλη κολλα, ανταξια της μαρκας Titebond.(y)
O λογος που δεν την εχω δοκιμασει ειναι η μεγαλη συσκευασια, η οποια απαξ και ανοιχτει, εχει ημερομηνια ληξης η οποια εξαρταται απο την ποιοτητα/κατασκευη του καπακιου.

Οι κολλες στιγμης που χρησιμοποιω πλεον max. των τριων γραμμαριων, με ελαχιστες εξαιρεσεις, οπως η παραπανω Loctite Precision που το καπακι δεν κολλαει/φραζει ευκολα.

Aκομα θεωρω τις Loctite κορυφαιες κολλες στιγμης γενικοτερα, αλλα επειδη η συγκεκριμενη ειναι ακριβη-και χρησιμοποιω τετοιες κολλες παρα πολυ συχνα- εχω συμβιβαστει με την κολλα στιγμης ρευστη/Jel απο τα Jumbo κρατωντας την Loctite για ειδικες περιπτωσεις οπου η επισκευη χρειαζεται πραγματικη αντοχη σε θερμοκρασια 90*+ η/και κραδασμους/χτυπηματα.

Νικο, ποια ειναι πιο παχυρευστη η Titebond thick ή η Gel? Θα ηθελα να δοκιμασω σε καποια φαση την πιο παχυρευστη.

..... ποια ειναι πιο παχυρευστη η Titebond thick ή η Gel? Θα ηθελα να δοκιμασω σε καποια φαση την πιο παχυρευστη.

Δεν έχω δοκιμάσει την Gel, αλλά υποθέτω πως είναι η πιο παχύρρευστη.
Πάντως και η Thick είναι τόσο παχύρρευστη που αν βάλεις μια χοντρή σταγόνα σε μια επιφάνεια και την γυρίσεις κάθετα, με δυσκολία αρχίζει να κυλάει. Βασικά, μετακινείται λίγο, το πολύ 1cm, αλλά δεν τρέχει ποτέ προς τα κάτω. Ελπίζω να καταλαβαίνεις από αυτήν την περιγραφή. :)

Επίσης, το καπάκι τους είναι πολύ φροντισμένο, και δεν ξέρω αν μπορείς να το διακρίνεις στη φωτογραφία, στο εσωτερικό τους έχουν μια μεταλλική ακίδα, η οποία πάει και χώνεται στο ακροφύσιο καθώς βιδώνεις το καπάκι, ακριβώς για να μην φράζουν.

20241106_122644.jpg

Όμως δεν είμαι βέβαιος πως δεν φράζουν ποτέ καθώς τις χρησιμοποιώ μόλις λίγους μήνες.

• Like
Reactions: Χιωτης
To καπακι φαινεται οτι μπορει να κανει δουλεια διαχρονικα.(y)

Βλεπω οτι στο λινκ, στην περιγραφη καθε κολλας, την thick την κατατασουν σαν πιο παχυρευστη απο την Gel.
Η κυρια ομως διαφορα τους ειναι οτι η Gel εχει 30 δευτερολεπτα ανοιχτο χρονο ενω η Thick μολις 10 δευτερολεπτα που ειναι ιδανικος χρονος για παχυρευστη κολλα, τουλαχιστον για μενα.
Οποτε θα δοκιμασω την Thick.

• Like
Reactions: nikfor
Παίδες, θέλω να κολλήσω στον τοίχο, σε πλακάκι αυτά τα πλαστικά στηρίγματα για σωλήνα πολυστρωματικό:

kolaro-solinon-plastiko-16mm-normal.jpg

Λέω (για αν μην κάνω τρύπες στα πλακάκια του τοίχου) να τα κολλήσω με τη Saratoga (αυτή που έβαλες πιο πάνω Μιχάλη).
Ή με αυτή τη Logo (υποθέτω είναι ίδιες; ).
Τι λέτε, κάνουν ή να δοκιμάσω καμιά άλλη;

Last edited:
Σκοπεύω να τα κόψω όπως δείχνουν οι κόκκινες γραμμές ώστε να δημιουργηθεί επίπεδη επιφάνεια που θα κολλήσει πάνω στο πλακάκι.

εικόνα_2024-11-16_142213009.png