Κόλλημα στο μπουτάρισμα. Motherboard ή λειτουργικό;

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,164
Αθήνα
Επειδή μου την έχει δώσει άσχημα κι ετοιμάζομαι να τα ξηλώσω όλα, πρίν το κάνω ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας μήπως και γλυτώσω λίγο χρόνο χρήμα και ταλαιπωρία.
Στο HTPC που έχει motherboard ASUS P5B-E έχω πρόβλημα στο μπουτάρισμα όταν του συνδέω εξωτερικούς δίσκους USB. Όχι πάντα, σχεδόν τις μισές φορές που προσπαθώ να το ανοίξω.
Στην αρχή είχα ένα χαμπάκι και πάνω σ' αυτό είχα 5 δίσκους εγωτερικούς MyBook με τη δική τους τροφοδοσία.
Πολλές φορές κόλλαγε στο ξεκίνημα με το που εμφανιζόταν το λογότυπο της ASUS. Κάποιες άλλες φορές κόλλαγε στην οθόνη των windows όταν έτρεχε η μπάρα από κάτω.
xpnew18.jpg

Για να ξεκινήσει έπρεπε να αποσυνδέσω το χαμπάκι με τους δίσκους και να το ξανασυνδέσω όταν το HTPC είχε μπουτάρει. Μετά έβλεπε κανονικά τους δίσκους.
Για να γλυτώσω απ' όλα αυτά αποφάσισα και πήρα μια PCI κάρτα με 4 USB και 2 firewire.
Την τοποθέτησα, συνέδεσα πάνω τους δίσκους (2 firewire και 3 στις USB) αλλά και πάλι έχω το ίδιο πρόβλημα. Μπουτάρει όποτε γουστάρει.
Χθές έκανα αναβάθμιση στο BIOS της motherboard ελπίζοντας οτι φταίει αυτό αλλά τίποτε, μιά από τα ίδια.
Καμιά ιδέα;
Τι μπορεί να φταίει; Προβληματικό motherboard ή κάτι έχει "χτυπήσει" στο λειτουργικό και θα διορθβθεί με κάποιο format;
Για πείτε ρε μάγκες γιατί θα το σπάσω... :argue:

Δεν παιζει ρολο το τροφοδοτικό Μπάμπη, μιας και οι εξωτερικοί δίσκοι έχουν δική τους τροφοδοσία ...

Εγω το βλεπω μαλλον για καποιο κολλημα των Windows που ισως διορθωθει με καποιο προγραμμα επιδιορθωσης του Boot, ή με φόρματ...

Ή ίσως καποιος απο τους δισκους έχει καποιο μικροπροβληματακι, και μπερδευει το συστημα στην επανεκινηση, αλλα μετα τον αναγνωριζει κανονικά....:2thumb22sup:

.

Βάλε στο bios default settings για να είσαι σίγουρος,
Δες αν έχεις επαρκή τροφοδοσία,
Άλλαξε θύρα usb αν τοποθετείς στην ίδια,
Άλλαξε θύρα pci αν τοποθετείς στην ίδια θύρα,
Βγάλτα όλα και ξεκίνα να τα βάζεις ένα-ένα να δεις που αρχίζει το πρόβλημα,
Τσέκαρε το σε άλλο μηχανημα αν έχεις δυνατότητα,

Αν τίποτα από όλα αυτά...

Back-up και format...Εγώ αυτό θα έκανα.

Δεν φταίνε ούτε τα Windows ούτε το τροφοδοτικό.

Είναι καθαρά θέμα BIOS. Ψάξε για κάποια ρύθμιση που έχει να κάνει με boot from USB ή κάτι παρεμφερές.

Αν όλα αποτύχουν, ακολουθείς τη συμβουλή του Χρήστου.

Υ.Γ. Αν θέλεις σώνει και καλά να αποκλείσεις το θέμα των Windows, κάνε restore κάποιο από τα images που είχαμε κρατήσει όταν το πρωτοσετάραμε.. Ελπίζω να τα έχεις ακόμα.

Επειδή μου την έχει δώσει άσχημα κι ετοιμάζομαι να τα ξηλώσω όλα, πρίν το κάνω ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας μήπως και γλυτώσω λίγο χρόνο χρήμα και ταλαιπωρία.
Στο HTPC που έχει motherboard ASUS P5B-E έχω πρόβλημα στο μπουτάρισμα όταν του συνδέω εξωτερικούς δίσκους USB. Όχι πάντα, σχεδόν τις μισές φορές που προσπαθώ να το ανοίξω.
Στην αρχή είχα ένα χαμπάκι και πάνω σ' αυτό είχα 5 δίσκους εγωτερικούς MyBook με τη δική τους τροφοδοσία.
Πολλές φορές κόλλαγε στο ξεκίνημα με το που εμφανιζόταν το λογότυπο της ASUS. Κάποιες άλλες φορές κόλλαγε στην οθόνη των windows όταν έτρεχε η μπάρα από κάτω.

Για να ξεκινήσει έπρεπε να αποσυνδέσω το χαμπάκι με τους δίσκους και να το ξανασυνδέσω όταν το HTPC είχε μπουτάρει. Μετά έβλεπε κανονικά τους δίσκους.
Για να γλυτώσω απ' όλα αυτά αποφάσισα και πήρα μια PCI κάρτα με 4 USB και 2 firewire.
Την τοποθέτησα, συνέδεσα πάνω τους δίσκους (2 firewire και 3 στις USB) αλλά και πάλι έχω το ίδιο πρόβλημα. Μπουτάρει όποτε γουστάρει.
Χθές έκανα αναβάθμιση στο BIOS της motherboard ελπίζοντας οτι φταίει αυτό αλλά τίποτε, μιά από τα ίδια.
Καμιά ιδέα;
Τι μπορεί να φταίει; Προβληματικό motherboard ή κάτι έχει "χτυπήσει" στο λειτουργικό και θα διορθβθεί με κάποιο format;
Για πείτε ρε μάγκες γιατί θα το σπάσω...

Εχθες σου ειπα να διαβασεις το μανουαλ και να ψαξεις να βρεις κατι . Το εκανες ?

Βάλε στο bios default settings για να είσαι σίγουρος,
Δες αν έχεις επαρκή τροφοδοσία,
Άλλαξε θύρα usb αν τοποθετείς στην ίδια,
Άλλαξε θύρα pci αν τοποθετείς στην ίδια θύρα,
Βγάλτα όλα και ξεκίνα να τα βάζεις ένα-ένα να δεις που αρχίζει το πρόβλημα,
Τσέκαρε το σε άλλο μηχανημα αν έχεις δυνατότητα,

Αν τίποτα από όλα αυτά...

Back-up και format...Εγώ αυτό θα έκανα.

Άλλαξα θέση στην PCI, τίποτε..
Άλαξα θύρα USB, τζίφος...
Έβαλα το BIOS στα default, τον πούλο...

Μάλλον κάτι άλλο είναι, κι ούτε κάποιος δίσκος φταίει γιατί το έκανε και με το USB στικ που είχα κάποιες φορές τοποθετημένο... Μόλις το έβγαζα μπουτάριζε κανονικά... Ούτε γιά ρεύματα μου φαίνεται για να φταίει το τροφοδοτικό όπως λέει ο Nix...
Μάλλον κάπου μπλέκεται. Αλλά δεν ξέρω τι φταίει, το motherboard ή το λειτουργικό;

Απάντηση: Re: Κόλλημα στο μπουτάρισμα. Motherboard ή λειτουργικό;

Είναι καθαρά θέμα BIOS. Ψάξε για κάποια ρύθμιση που έχει να κάνει με boot from USB ή κάτι παρεμφερές.

Υ.Γ. Αν θέλεις σώνει και καλά να αποκλείσεις το θέμα των Windows, κάνε restore κάποιο από τα images που είχαμε κρατήσει όταν το πρωτοσετάραμε.. Ελπίζω να τα έχεις ακόμα.

Οπότε από όσα γράφεις μάλλον καταλήγω και εγώ εδώ (στο boot)...

Εχθες σου ειπα να διαβασεις το μανουαλ και να ψαξεις να βρεις κατι . Το εκανες ?

Aν το έκανα αυτό δεν θα ήμουνα στο forum. Εγώ τόσο διάβασμα δεν έκανα συνολικά όλα τα χρόνια που πήγαινα στο σχολείο, θα το κάνω τώρα για το Motherboard;

Ααααα, μαζι το πρωτο σεταρατε???? Τωρα αρχιζουν και μπαινουν τα πραγματα στη θεση τους ......σπαστο Μπαμπη....:FSGSFGS4:

Απλά μην έχεις όλους τους δίσκους αναμένους όταν ξεκινάς το pc.
Να τους ανάβεις μόνο όταν θέλεις να τους χρησιμοποιήσεις.
Συνήθως για τέτοια πράγματα ευθύνεται το τροφοδοτικό που δεν αντέχει...

Aν το έκανα αυτό δεν θα ήμουνα στο forum. Εγώ τόσο διάβασμα δεν έκανα συνολικά όλα τα χρόνια που πήγαινα στο σχολείο, θα το κάνω τώρα για το Motherboard;

Καλα, οπου γουσταρεις εισαι......για να κανεις update το firmware διαβασες ομως -bye-

Οι περισσότεροι εξωτερικοί δεν έχουν on-off.

Παντώς είναι συχνό φαινόμενο να μην bootάρη ένα Pc όταν υπάρχει stick επάνω...

Τα board εχουν μια επιλογη , οταν μπουταρουν να βλεπουν usb κατω απο καποιο μεγεθος σαν boot disks κι εχουν κι επιλογη στο bios να ξεκινουν απο εκει αν θες.
Επισης υπαρχε jumper στα asus που δινει παραπανω ρευμα στα usb σε περιπτωση που θες να "ξυπνας" το πισι απο usb.

Εχει κι αλλα που δεν τα θυμαμαι τωρα...

Ρε παιδια , μηπως εχετε δει τι τροφοδοτικο ζητανε οι δισκοι? Ετσι για να εχουμε καλο ρωτημα που λενε :guitarist:.
Ποσο μαλλον οταν οι δισκοι που μιλαμε εχουν δικο τους τροφοδοτικο !

edit

και για να μεινει και κατι απο την κουβεντα, για καντε καμμια δοκιμη απο αυτο ......

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Last edited: