Κολλημενα pixels (?) σε Panasonic G30

Με το που την ανοιξα εκανε φυσικα το ιδιο (προβλημα). Σε καποια καναλια, δεν θυμαμαι ποια, δεν το εκανε. Τουλαχιστον οχι εκεινη τη στιγμη. Εδω και 10 περιπου λεπτα τρεχει το scrolling bar και οι χρωματιστες κουκιδες εχουν σχεδον εξαφανιστει. Μια ή δυο μπορω να δω ακομα στην οθονη. Αν το αφησω λιγο παραπανω θα φυγουν ολες. Και θα ξαναεπιστρεψουν βεβαιως-βεβαιως αμεσως μολις δω εικονα. Γιατι συμβαινει αυτο? Πως και εξαφανιζονται μετα απο λιγο με την χρηση του scrolling bar?

Αυτές οι κουκίδες που παρατηρείς, είναι pixel-misfirings που συμβαίνουν επειδή κάποια τάση λειτουργίας σε εκείνη την περιοχή του πάνελ είναι πιο χαμηλή απ' όσο πρέπει ή δεν αποδίδεται με τη σωστή κυματομορφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τμήμα της υπεύθυνης πλακέτας που έχει γεράσει πριν την ώρα του (είτε παθητικό, είτε ενεργητικό εξάρτημα) ή στο ίδιο το πάνελ (φθορά/ατέλεια κάποιας επίστρωσης, φθορά συγκεκριμένης ενσωματωμένης καλωδιοταινίας, κτλ.).

Τυπικά, όσο ανεβάζει θερμοκρασία ένα πάνελ Plasma, μειώνονται οι αντιστάσεις του και μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με ελαφρά χαμηλότερες τάσεις. Όταν λειτουργείς τη scroll bar για κάποιο χρονικό διάστημα, αυτό ακριβώς συμβαίνει και γι' αυτό το πάνελ φαίνεται να σταθεροποιείται προσωρινά, ενώ μόλις ξαναπέσει η θερμοκρασία του, επανεμφανίζεται το πρόβλημα.

Μέχρι και τη σειρά 20, υπήρχε δυνατότητα μερικής παραμετροποίησης των τάσεων λειτουργίας με trimmers που βρίσκονταν πάνω στις πλακέτες οδήγησης. Από τη σειρά 30 κι έπειτα, νομίζω έχει καταργηθεί αυτή η δυνατότητα και κάποιες - πιο περιορισμένες - επεμβάσεις, μπορούν να γίνουν από κρυφό μενού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή μόνο, γιατί αν οι τάσεις ξεφύγουν εκτός κάποιου εύρους, πλακέτες και πάνελ τηγανίζονται πέραν δυνατότητας επισκευής. Γι' αυτό κάνω λόγο για έμπειρο τεχνικό, γιατί αν είναι κάποιος που θα το επιχειρήσει για πρώτη φορά στη δική σου τηλεόραση, ακόμα και με όλα τα τεχνικά εγχειρίδια ανά χείρας, το πιθανότερο είναι να την κάψει... :silly:

ΥΓ: Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να βρει κάποιες φορές σημαντικά φτηνότερα (συνήθως μεταχειρισμένα) ανταλλακτικά για πολλές τηλεοράσεις, στο ebay...

ΥΓ2: Τα off-topic μεταφέρθηκαν στο σχετικό νήμα...

Αυτές οι κουκίδες που παρατηρείς, είναι pixel-misfirings που συμβαίνουν επειδή κάποια τάση λειτουργίας σε εκείνη την περιοχή του πάνελ είναι πιο χαμηλή απ' όσο πρέπει ή δεν αποδίδεται με τη σωστή κυματομορφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τμήμα της υπεύθυνης πλακέτας που έχει γεράσει πριν την ώρα του (είτε παθητικό, είτε ενεργητικό εξάρτημα) ή στο ίδιο το πάνελ (φθορά/ατέλεια κάποιας επίστρωσης, φθορά συγκεκριμένης ενσωματωμένης καλωδιοταινίας, κτλ.).

Τυπικά, όσο ανεβάζει θερμοκρασία ένα πάνελ Plasma, μειώνονται οι αντιστάσεις του και μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με ελαφρά χαμηλότερες τάσεις. Όταν λειτουργείς τη scroll bar για κάποιο χρονικό διάστημα, αυτό ακριβώς συμβαίνει και γι' αυτό το πάνελ φαίνεται να σταθεροποιείται προσωρινά, ενώ μόλις ξαναπέσει η θερμοκρασία του, επανεμφανίζεται το πρόβλημα.

Μέχρι και τη σειρά 20, υπήρχε δυνατότητα μερικής παραμετροποίησης των τάσεων λειτουργίας με trimmers που βρίσκονταν πάνω στις πλακέτες οδήγησης. Από τη σειρά 30 κι έπειτα, νομίζω έχει καταργηθεί αυτή η δυνατότητα και κάποιες - πιο περιορισμένες - επεμβάσεις, μπορούν να γίνουν από κρυφό μενού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή μόνο, γιατί αν οι τάσεις ξεφύγουν εκτός κάποιου εύρους, πλακέτες και πάνελ τηγανίζονται πέραν δυνατότητας επισκευής. Γι' αυτό κάνω λόγο για έμπειρο τεχνικό, γιατί αν είναι κάποιος που θα το επιχειρήσει για πρώτη φορά στη δική σου τηλεόραση, ακόμα και με όλα τα τεχνικά εγχειρίδια ανά χείρας, το πιθανότερο είναι να την κάψει... :silly:

ΥΓ: Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να βρει κάποιες φορές σημαντικά φτηνότερα (συνήθως μεταχειρισμένα) ανταλλακτικά για πολλές τηλεοράσεις, στο ebay...

ΥΓ2: Τα off-topic μεταφέρθηκαν στο σχετικό νήμα...

Να 'σαι καλα βρε JL, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ (ας μου επιτραπει να το γραψω και με κεφαλαια!)

Διοτι εισαι ο μοναδικος ο οποιος εδωσε μια εξηγηση για το προβλημα περα απο την τυπικη πεπατημενη "ρωτα την αντιπροσωπεια" (ή καπως ετσι). Αυτη τη στιγμη παιζει το MEGA CHANNEL, η τηλεοραση αναψε πριν 2 λεπτα και ποτε το κανει, ποτε δεν το κανει. Σε ενα καναλι τηλεοπτικο το κανει, σε καποια άλλα δεν το κανει...

Μετα και απο την δικη σου συνοπτικη και "λιγη" αλλά τελος παντων ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επεξηγηση εγω το μονο που βρισκω σαν προσωρινη λυση ειναι να λειτουργω το scrolling bar για κανενα μισαωρο πριν απο την τηλεθεαση. Ετσι κι αλλιως, εκτος Σ/Κ, βλεπω μονο βραδυ και κατα 90% παρακολουθω ταινες και σειρες απο XBMC, Popcorn time, και σπανιοτερα τωρα πια διαμεσω J. River Media center (.mkv >20GB).

ΑΝ μου ανοιξεις λιγο παραπανω τα στραβα μου τα ματακια, ειμαι ικανη καποια στιγμη (και οχι τωρα άμεσα) να αγορασω μια μεταχειρισμενη πλακετα απο το ebay που λες. Δεν ξερω ομως ουτε ποια πλακετα ειναι, ουτε τιποτα. Επισης, καποια στιγμη και αφοτου θα αγοραστει η νεα μου TV διατειθεμαι εστω να παιξω και με το εργοστασιακο μενου, στην λογικη οτι : θα πεταχτει που θα πεταχτει οποτε...

Ολα αυτα βεβαια τα λεω εγω με το φτωχο μου το μυαλο, χωρις να ξερω αν υπαρχουν κρυφοι κινδυνοι με ρευματα, τασεις κλπ κλπ, δηλ. αν "τηγανιστει" κατι θα ειναι μονο η plasma ή και τιποτε άλλο ηλεκτρικο στο σπιτι?

Anyway, σε ευχαριστω και παλι φιλε! Διοτι προσφερες μια λογικη και κατανοητη εξηγηση! Ειναι σημαντικο να ξερει ο άλλος κατι, δηλ. που μπορει να οφειλεται το προβλημα! Παρα να κοιμαται στο σκοταδι καλυτερα ειναι να ξερει!

Να εισαι καλα! :)

Oι γνώσεις του JL_? τρομοκρατούν εξειδικευμένους, ημιμαθείς και αμαθείς...:beatnik2:
Πάντως, μη νομίζεις ότι υπάρχουν πολλές tv καλύτερες από τη G30, Ιωάννα.
Τώρα, για το αν με την αύξηση της τάσης θα τηγανιστούν και τα γεμιστά στην κουζίνα, ταυτόχρονα με το πάνελ, η απάντηση είναι αρνητική.
Προτιμήστε τις παραδοσιακές συσκευές μαγειρικής για ασφαλή και νόστιμα αποτελέσματα.
Πάω να φάω τώρα, γιατί μου άνοιξε η όρεξη!:grandpa: