Κοροιδία μπροστά στα μάτια μας.

Status
Not open for further replies.
Για να είναι πιο ολοκληρωμένο το παραπάνω και οι εταιρικοί φόροι.

Με απλά λόγια για μένα ο καρκίνος είναι η μαύρη οικονομία. Προφανώς τρομερά δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Ναι έχει δουλέψει σε χώρες με μεγάλη μαύρη οικονομία αυτό που έχει κάνει πχ η Βουλγαρία δηλαδή έναν χαμηλό οριζόντιο φόρο στα πάντα. Σε άλλες οικονομίες έχουν δουλέψει άλλα. Κανένας πολιτικός που έχει περάσει από τη χώρα μας δεν θέλησε ποτέ να το αντιμετωπίσει σοβαρά, οπότε τι να συζητάμε. Κάποιες προσπάθειες εδώ και εκεί για εξωτερική κατανάλωση ότι η χώρα προσπαθεί και ως εκεί.

Οι μισθωτοί στην Ελλάδα έχουν όντως μεγάλο θέμα, αλλά είναι τελικά αυτοί που τραβάνε τα περισσότερα. Και εκεί θέλει στήριξη πραγματική, αλλά τα χρήματα αντί να τα πάρει μια οικογένεια με συνολικό καθαρό εισόδημα 25000 ευρώ (με ένα μέσο καθαρό μισθό 900 ευρώ x2 ελάχιστα πάνω από το βασικό) και φυσικά και όλοι που είναι χαμηλότερα τα παίρνουν και γελάνε αυτοί που κυκλοφορούν με τζιπάρες με Βουλγάρικες πινακίδες. Γιατί αντικειμενικά με τόση μαύρη οικονομία άντε να βρεις ποιοι πραγματικά τα χρειάζονται τα επιδόματα που πρέπει να ενισχυθούν. Όσες φορές έχουν μπει όροι να υπάρχει διασταύρωση με ακίνητη περιουσία και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς όλοι αντιδρούν.

Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες γενικότερα αν όντως μια επιχείρηση δεν τραβάει ας κλείσει και ας προσπαθήσει κάτι καινούργιο.

1734683779296.png

Γι'αυτό θα ήταν ενδιαφέρον αν σε μια καταγγελία περί αυτού τους έκοβαν και των δυο το κ@λαράκι (και όχι μόνο του πωλητή).

Γιατί ο καθένας κάνει αυτό που τον παίρνει να κάνει, αλλιώς δε θα υπήρχαν τέτοιου τύπου διλήμματα.
Eγω ρωτησα τι θα κανε (ο Χ Ψ ωστις που ακομα και τα 5 χιλιαρικα του ειναι αναγκαια).
Οχι αν θα ηταν ενδιαφερον (ακαδημαικα). ΟΛΟΙ γνωριζουμε οτι τα διλληματα πρεπει να κοπουν.
Το θεμα ειναι πως το επιτυγχανεις (σε μια ελευθερη οικονομια) ! Ωστε ειτε ο πωλητης να πουλησει
στα 25 (και να υπερβει καποιο οριο, γιατι αυτο προφανως τον εκαιγε), ειτε ο αγοραστης να ΜΗΝ
αγορασει (και ετσι να βατωσει η αγορα ακινητων, ενδεικτικα μιλωντας, οχι μονο στα οικοπεδα).

Αλλη ιστορια :
φιλη της αδερφης μου στο Λονδινο, αλλαξε νιπτηρα και λεκανη (στο μπανιο). Ο νιπτηρας και η λεκανη
αγοραστηκαν πριν την εγκατασταση απ'τον ιδιοκτητη. Η δουλεια του τεχνιτη-υδραυλικου στοιχισε ... 700 λιρες !!!!
Να πω κατι καλο (πριν εξεγερθει το συμπαν), ο υδραυλικος στο τελος σκουπισε ΚΑΙ .... σφουγγαρισε. Χαϊλικια απιθανα.
Ομως ................. 700 λιρες να δω ποιος θα δωσει εδω στο Ελλαδισταν ???? (ενδεικτικα, εδω ειναι 150 με 200 ευρω με τα
πλακακια μεσα). Ετσι ειναι, εχεις αλλο επιπεδο ποιοτητας δουλειας ....... ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ?

τα οποία φυσικά και δεν έχω.
Έφαγα ανάλογη νίλα την πρώτη χρόνια "κανονικής" δουλειάς (εννοώ με μισθό και όχι επίδομα χαμηλότερου του βασικού) στις ΗΠΑ, όταν μου ζητήθηκε να πληρώσω έξτρα πολλά λεφτά, τα οποία δεν περίμενα λόγω των τεράστιων κρατήσεων που είχα έτσι κι αλλιώς κάθε μήνα (δικό μου λάθος φυσικά που ποτέ δεν έκατσα να τα υπολογίσω), και βέβαια και δεν τα είχα, γιατί τα είχα ήδη επενδύσει σε οικοσκευή κλπ αφού τότε είχε χρειαστεί να μετακομίσω σε νέα πόλη.

Έκτοτε, τα λεφτά του φόρου τα υπολογίζω εξαρχής, τα βάζω κάθε χρόνο κατευθείαν σε ξεχωριστό κουμπαρά και ξεχνάω ότι τα έχω, αφού πρακτικά ΔΕΝ τα έχω (δεν είναι ποτέ δικά σου αυτά τα χρήματα καλώς ή κακώς, είναι δημόσια χρήματα που για κάποιο διάστημα περνάνε από τα χέρια σου).

Eγω ρωτησα τι θα κανε (ο Χ Ψ ωστις που ακομα και τα 5 χιλιαρικα του ειναι αναγκαια).
Οχι αν θα ηταν ενδιαφερον (ακαδημαικα). ΟΛΟΙ γνωριζουμε οτι τα διλληματα πρεπει να κοπουν.
Το θεμα ειναι (μεσα σε μια ελευθερη οικονομια) πως το επιτυγχανεις ? Ωστε ειτε ο πωλητης
να πουλησει στα 25 (και να υπερβει καποιο οριο, γιατι αυτο προφανως τον εκαιγε), ειτε
ο αγοραστης να ΜΗΝ αγορασει (και ετσι να βατωσει η αγορα ακινητων, ενδεικτικα μιλωντας).

Δε με κατάλαβες, τίποτα το ακαδημαϊκό δεν είπα. Είπα ότι εφόσον επιτρέπεις τέτοια διλήμματα, τότε φυσικά και θα υπάρχουν., γιατί ο καθένας θα βρει τη δικαιολογία του και θα την κάνει. Αντίστοιχα πχ, αν ο βενζινάς δεν πάει για κλείσιμο όταν πιαστεί με νοθευμένη βενζίνη αλλά φάει μια απλή "επίπληξη", τότε θα πει "ε, ας βάζω και λίγο νεράκι, αφού φτωχός είμαι, ο άλλος έφτιαξε εξάλλου βίλα στη Τζια, εγώ θα σώσω τη χώρα"; Κλπ κλπ κλπ.

Και ναι έχουμε μεγάλους φορολογικούς συντελεστές, όχι όμως τους μεγαλύτερους. Γιατί τουλάχιστον δεν πρέπει να ζούμε μέσα στο ψέμα.
Επίσης αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζεις τόσα πολλά, άνοιξε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με 22% + 5% = 27%
Δείτε στον πιο κάτω χάρτη τα ποσοστά φορολόγησης στην Ευρώπη.
Αυτά τα λέω γιατί ναι οι μισθωτοί έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν και να γκρινιάζουν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι...απλά τα θέλουν όλα μαύρα τσέπη και μετά το κοινωνικό κράτος να τους δίνει μεγάλη σύνταξη για αυτά που πλήρωσαν (ενώ έχουν πληρώσει ψίχουλα).

View attachment 243885

Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/ma...-personal-income-tax-rates-in-europe-in-2024/
Επειδή είμαι ελ. επαγγελματίας, δεν είναι τόσο απλό να έχεις ΙΚΕ ή ΕΕ. Ειδικά ΙΚΕ που θέλει βιβλία β' κατηγορίας. Και γιατί να πρέπει να μπω σε αυτή τη διαδικασία; Ο παραπάνω "χάρτης" δε λέει την αλήθεια. Σε τι ποσό είναι η υψηλή κλίμακα και κυρίως τι δυνατότητες δήλωσης εξόδων - φοροαπαλλαγών έχει το κάθε σύστημα;
Σαν ελ. επαγγελματίας πληρώνω πάνω από 8000 ευρώ φόρο. Θεωρώ πως δίνω και περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε βάσει του συντάγματός μας. Το αν θα μπορούσα να βγάλω (ή να τα βγάζω και να μη τα δηλώνω) άλλα 20 χιλιάρικα και να μου πάρει το κράτος πάνω από τα μισά, όχι λυπάμαι, δε θα το κάνω. Δε τα βγάζουμε μαζί, όπως δε τα φάγαμε μαζί.

Last edited:
Ιασωνα

ολα οσα ισχυουν στις ΗΠΑ (και μου κανεις εντυπωση που δεν το τονιζεις) ειναι 80% κουλτουρα απο μικρο παιδι
και 20% ο φοβος της ποινης.

ΕΤΣΙ ............... ΝΑΙ ............... μπορει να δουλεψει το συστημα !
Ομως Ιασωνα .............. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ. Οχι ποσοστωση 0% κουλτουρα + 100% ο φοβος της ποινης.
Καταρχην, το ιδιο το κρατος βολευεται να εισαι παρανομος γιατι ετσι σε εμπλεκει στα γραναζια του
και σε απομυζει σιγα σιγα. Με ποινες που τοκιζονται (βαζει και τις τραπεζες μεσα).

Εδω πρεπει να ισοπεδωθουν ΟΛΑ, να μην μεινει κανενα βιβλιο ιστοριας, να περασει μια ολοκληρη γενια
ανευ γονεϊκης νουθεσιας (που τα παιδια θα τα μεγαλωσει υπολογιστης) ..... και τοτε, μονο τοτε ...... ισως αποκτηθει κουλτουρα !
Ξεκιναμε απο το ιδιο starting point .............. με USA ?

Ιασωνα

ολα οσα ισχυουν στις ΗΠΑ (και μου κανεις εντυπωση που δεν το τονιζεις) ειναι 80% κουλτουρα απο μικρο παιδι
και 20% ο φοβος της ποινης.

ΕΤΣΙ ............... ΝΑΙ ............... μπορει να δουλεψει το συστημα !
Ομως Ιασωνα .............. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ.

Κοίτα να δεις, οι σημερινοί <40αρηδες στην Ελλάδα δεν έχουν ζήσει την ασυδοσία των 80s, άρα εκείνη η κουλτούρα της αστακομακαρονάδας δεν είναι πια ο κανόνας στις νεότερες γενιές. Εγώ στα 42 είμαι κάπου εκεί στο transition. Η κουλτούρα λοιπόν αλλάζει, καιρός να αλλάξει και ο φόβος της ποινής (λέγε με, απλή εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων), και κάτι θα γίνει σιγά σιγά.

Κοίτα να δεις, οι σημερινοί <40αρηδες στην Ελλάδα δεν έχουν ζήσει την ασυδοσία των 80s, άρα εκείνη η κουλτούρα της αστακομακαρονάδας δεν είναι πια ο κανόνας στις νεότερες γενιές. Εγώ στα 42 είμαι κάπου εκεί στο transition. Η κουλτούρα λοιπόν αλλάζει, καιρός να αλλάξει και ο φόβος της ποινής, και κάτι θα γίνει σιγά σιγά.
Iασωνα

και να μην το εχουν ζησει .... το εχουν δει η το χουν διαβασει.
ΕΠΙΜΕΝΩ ...... καμια καταγραφη λαμογιας στην μνημη τους.

(μην με βαζεις και επαναλαμβανω ανεφικτα πραγματα .....
οσα ειπα ειναι για να σκιγραφηθει η τεραστια σημασια της κουλτουρας
η οποια δεν αλλαζει ουτε σε τρεις γεννεες ... χρειαζεται πολυ περισσοτερο)

Εγω παντως μολις φτιαξα το HEMO μου ....... και ειναι το ιδιο νοστιμο με τοτε ! :cool::giggle:

Τυχερός είσαι. Εγώ κάθε χρόνο ερχόμουν με λαχτάρα να φάω Merenda, και πριν 3-4 χρόνια μάλλον άλλαξαν τη συνταγή.

• Like
  • Haha
Reactions: ln() and SR-71
Το ένιωσα στο πετσί μου στη προηγούμενη δουλειά.
Ο κουμπάρος μου που έμεινε πίσω, του έχει δώσει τη κάρτα (του εργοδότη) και κάνει παιχνίδι μόνος του Λολ

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Tzimisce
Το ένιωσα στο πετσί μου στη προηγούμενη δουλειά.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αυτό πάλι; Έχω βαρεθεί να τ'ακούω. Μαζί με τη μισθοδοσία που έρχεται το αφεντικό μαζί σου στο ΑΤΜ για να πάρει πίσω τα μισά. Και αναρωτιέμαι, στην επιθεώρηση εργασίας πόσα από αυτά φτάνουν τελικά, και τι κάνει αυτή; Ή συνεχίζει κι εκεί το "δε βαριέσαι, Ελλάδα είναι, τι περιμένεις, εξάλλου άλλοι κλέβουν περισσότερα, κλπ κλπ κλπ;"

Εκεί που είμαι εγώ, ο εργαζόμενος θα ονειρευόταν μια τέτοια συμπεριφορά, αφού μέσα σε λίγους μήνες θα γινόταν εκατομμυριούχος από τις αποζημιώσεις που θα πάρει.

Και ναι έχουμε μεγάλους φορολογικούς συντελεστές, όχι όμως τους μεγαλύτερους. Γιατί τουλάχιστον δεν πρέπει να ζούμε μέσα στο ψέμα.

Δοκίμασε να πεις σε έναν Φιλανδό ή Σουηδό που πληρώνει 5-6% παραπάνω φορολογία από έναν Έλληνα ότι πληρώνεις φροντιστήρια για τα παιδιά σου να δω κάτι. Και πόσα άλλα που θεωρούν εκείνοι δεδομένα ότι θα τους προσφέρει το κράτος.
Επειδή έχω γνωστούς και από Φιλανδία και από Σουηδία και τους το είπα, δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί πληρώνω λεφτά σε φροντιστήρια. Θεωρούν τα φροντιστήρια παράνομα και χωρίς λόγο ύπαρξης.
Που να πήγαινα και σε ζουμερές λεπτομέρειες, ότι η μεγάλη φέτος θα εξεταστεί στις πανελαδικές σε μαθήματα που δεν διδάσκονται στο σχολείο.

BTW για να μην παρεξηγηθώ, μισθωτός είμαι. Δεν δικαιολογώ κανέναν που κλέβει.
Σαν ελεύθερος επαγγαλματίας, επειδή δεν έκλεβα, έκλεισα την εταιρία γιατί δεν έβγαινε με τη φορολογία που ζητάνε.

Αυτό πάλι; Έχω βαρεθεί να τ'ακούω. Μαζί με τη μισθοδοσία που έρχεται το αφεντικό μαζί σου στο ΑΤΜ για να πάρει πίσω τα μισά. Και αναρωτιέμαι, στην επιθεώρηση εργασίας πόσα από αυτά φτάνουν τελικά, και τι κάνει αυτή; Ή συνεχίζει κι εκεί το "δε βαριέσαι, Ελλάδα είναι, τι περιμένεις;"
Ποιά επιθεώρηση εργασίας βρε Ιάσωνα;
Και το αφεντικό δεν παίρνει πίσω τα μισά (τα δώρα), αλλά ολόκληρα.

Ναι, ο σεβασμος στον καταναλωτη ....... ΕΙΝΑΙ μερος μιας κουλτουρας.
Τι αλλο ειναι δηλαδη ?
Δεν υπάρχει κουλτούρα στην ασυδοσία που προκύπτει από το κυνήγι του κέρδους.
Αντιθέτως θα έπρεπε να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να θέτουν ένα όριο στο αόρατο χέρι της αγοράς που έχει σφηνώσει για τα καλά στις τσέπες μας.
Τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης.

• Like
Reactions: Pleo
Επειδή είμαι ελ. επαγγελματίας, δεν είναι τόσο απλό να έχεις ΙΚΕ ή ΕΕ. Ειδικά ΙΚΕ που θέλει βιβλία β' κατηγορίας. Και γιατί να πρέπει να μπω σε αυτή τη διαδικασία; Ο παραπάνω "χάρτης" δε λέει την αλήθεια. Σε τι ποσό είναι η υψηλή κλίμακα και κυρίως τι δυνατότητες δήλωσης εξόδων - φοροαπαλλαγών έχει το κάθε σύστημα;
Σαν ελ. επαγγελματίας πληρώνω πάνω από 8000 ευρώ φόρο. Θεωρώ πως δίνω και περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε βάσει του συντάγματός μας. Το αν θα μπορούσα να βγάλω (ή να τα βγάζω και να μη τα δηλώνω) άλλα 20 χιλιάρικα και να μου πάρει το κράτος πάνω από τα μισά, όχι λυπάμαι, δε θα το κάνω. Δε τα βγάζουμε μαζί, όπως δε τα φάγαμε μαζί.
Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω και μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η μονοπρόσωπη ΙΚΕ βγαίνει συμφέρουσα όταν τα βάλεις όλα κάτω αν έχεις τζίρο άνω των 55-60000 ευρώ, για λιγότερα δεν έχει νόημα. Όλα μου τα έσοδα είναι δηλωμένα γιατί ουσιαστικά ζω στην Ελλάδα αλλά εργάζομαι για εταιρείες εκτός Ελλάδος και πίστεψέ με ξέρω τι τραβάμε φορολογικά κλπ ενώ πάντα έχεις και την ανασφάλια αν θα έχεις έργο να δουλέψεις τους επόμενους μήνες.
Όσο για τα έξοδα δεν είναι άσχημη η Ελλάδα για τους ελέυθερους επαγγελματίες. Ναι δεν θα περάσεις το σούπερ μάρκετ του σπιτιού σου ή την αεροφριτέζα αλλά περνάνε πάρα πολλά, οπότε δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος γκρίνιας για αυτό.
Η μοναδική μεγάλη φοροαπαλλαγή στην Ελλάδα είναι τα επικουρικά ταμεία ασφάλισης (ο τρίτος πιλώνας του ασφαλιστικού βάσει της ΕΕ). Εκεί έχεις ατομικά μερίδια και φοροαπαλλάσονται πλήρως οι εισφορές, οπότε αν το υπολογίσεις αυτό αποκτάς μια επένδυση σε αμοιβαίο κεφάλαιο καλύτερη από ETF που ακολουθεί τον S&P στις ΗΠΑ. Πέρα αυτού τίποτε άλλο.

Θα δώσω παράδειγμα από γνωστό το 2016, ακραίο παράδειγμα αλλά δείχνει το πόσο χάος ήταν η κατάσταση τότε - τώρα έχει βελτιωθεί κάπως όχι φυσικά όσο θα έπρεπε.
- Αφήνει τη δουλειά του στην Ελλάδα και προσλαβάνεται από εταιρία του εξωτερικού εντός ΕΕ.
- Αναγκαστικά ανοίγει ελεύθερο επάγγελμα με έδρα Ελλάδα για να μπορεί να πληρωθεί νόμιμα.
- Έχει έσοδα την πρώτη χρονιά 120.000 ευρώ (νορμάλ για τη δουλειά που έκανε).
- Αυτά τα έσοδα έβγαζαν φόρο κοντά στα 50.000 ευρώ τότε και επίσης είχε προκαταβολή 100% που την πρώτη χρονιά έπρεπε να την δώσει ολόκληρη (κακά τα ψέματα, μετά την πρώτη χρονιά πάει μία η άλλη και δεν εππηρρεάζει ιδιαίτερα), άρα χοντρικά 100.000 ευρώ.
- Α, και μην ξεχνάμε ότι τότε οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ήταν ποσοστό επί του κέρδους της προηγούμενης χρονιάς με συντελεστή αν θυμάμαι καλά 14% για τους νέους επαγγελματίες, δηλαδή άλλα ~15.000 ευρώ
- Χοντρό σύνολο 50000+50000+15000 = 115000
Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, μόνο έφραγμα δεν έπαθε όταν του τα είπε ο λογιστής. Προφανώς μετά άνοιξε εταιρία και ευτυχώς για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σταμάτησε να ισχύει το ανεδαφικό οι εισφορές να είναι με ποσοστό στο εισόδημα. Τώρα και αυτός πληρώνει 22%+5% σε όλο το εισόδημα.

Επίσης, η προκαταβολή φόρου επιστρέφεται εύκολα. Όταν άνοιξα την ΙΚΕ και έπεσε τρελά το εισόδημά μου στο ελεύθερο επάγγελμα πήρα πίσω με επιστροφή ότι υπήρχε μέσα.

Για να καταλήξω. Το πρόβλημα είναι δομικό στην Ελληνική οικονομία. Είσαι στο ευρώ και έχεις τελείως χάλια αγοραστική δύναμη με το μισθό που παίρνεις . Όπως είπα και πιο πάνω, ένα νοικοκυριό με 2 εισοδήματα ιδιωτικού τομέα στα 900 ευρώ βγάζουν 25000 οικογενειακό εισόδημα. Αν δεν έχεις σπίτι δικό σου τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα. Για αυτό η προσωπική μου άποψη είναι υπέρ των στοχευμένων επιδομάτων. Όλα τα άλλα σαν τις μειώσεις του ΦΠΑ τις βλέπουν και χαίρονται τα πολύ υψηλά εισοδήματα πάντα, αλλά το σανό είναι ότι αν μειωθεί το ΦΠΑ θα έχουν κέρδος τα χαμηλά εισοδήματα.

Όλα τα παραπάνω είναι ωραία στη θεωρία, αλλά στην πράξη στο Ελλαδιστάν άντε να βγάλεις άκρη γιατί προφανώς τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί σωστά διαχρονικά. Και τι πιο ωραίο από το να μαλώνουμε όλοι μεταξύ μας για το γιατί έχουμε το επίπεδο ζωής που έχουμε...

Επίσης αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζεις τόσα πολλά, άνοιξε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με 22% + 5% = 27%
Δείτε στον πιο κάτω χάρτη τα ποσοστά φορολόγησης στην Ευρώπη.
Αυτά τα λέω γιατί ναι οι μισθωτοί έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν και να γκρινιάζουν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι...απλά τα θέλουν όλα μαύρα τσέπη και μετά το κοινωνικό κράτος να τους δίνει μεγάλη σύνταξη για αυτά που πλήρωσαν (ενώ έχουν πληρώσει ψίχουλα).

View attachment 243885

Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/ma...-personal-income-tax-rates-in-europe-in-2024/
Δεν ειναι ακριβες... ΣΤΟ ΗΒ 45% πληρωνεις μονο για εισοδημα πανω απο 120,000 λιρες το χρονο (αν θυμαμαι καλα). Αν εισαι στο μεσο ορο, εχεις αφορολογητο 12500 και κλιμακα
Επισης στην Ελλαδα, ποιος πληρωνει 44%. Κατι 20% ή 22% θυμαμαι για την πλειοψηφια

Δεν ειναι ακριβες... ΣΤΟ ΗΒ 45% πληρωνεις μονο για εισοδημα πανω απο 120,000 λιρες το χρονο (αν θυμαμαι καλα). Αν εισαι στο μεσο ορο, εχεις αφορολογητο 12500 και κλιμακα
Επισης στην Ελλαδα, ποιος πληρωνει 44%. Κατι 20% ή 22% θυμαμαι για την πλειοψηφια
Προφανώς και ισχύει αυτό που λες.
Το πρόβλημα είναι απλό αλλά η λύση του απίστευτα περίπλοκη και δύσκολη.
Ξέρω μπογιατζή που βγάζει άνετα 3000 ευρώ το μήνα και δεν κόβει -σχεδόν- τίποτα. Και δεν είναι κανένας μεγαλοεπαγγελματίας, κάνει χαμηλές τιμές και η ποιότητα της δουλειάς του μέτρια, δηλαδή τίμιο αποτέλεσμα. Πόσοι μισθωτοί βγάζουν 3000 καθαρά; Επίσης παίρνει ότι επίδομα τύχει και αν βγει. Αυτόν δεν πρέπει να βρει το κράτος τρόπο να πληρώνει φόρο;
Ναι δέχομαι ότι το business model του θα καταρρεύσει (χαμηλή τιμή όλα μαύρα) αλλά είναι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δουλεύουν έτσι. Είναι δίκαιο να μην πληρώνει τίποτα και όσοι είναι στο βασικό να δίνουν περισσότερα; είναι δίκαιο αυτός να παίρνει επιδόματα και οι πραγματικά χαμηλόμισθοι να μην μπορούν;

Προφανώς και ισχύει αυτό που λες.
Το πρόβλημα είναι απλό αλλά η λύση του απίστευτα περίπλοκη και δύσκολη.
Ξέρω μπογιατζή που βγάζει άνετα 3000 ευρώ το μήνα και δεν κόβει -σχεδόν- τίποτα. Και δεν είναι κανένας μεγαλοεπαγγελματίας, κάνει χαμηλές τιμές και η ποιότητα της δουλειάς του μέτρια, δηλαδή τίμιο αποτέλεσμα. Πόσοι μισθωτοί βγάζουν 3000 καθαρά; Επίσης παίρνει ότι επίδομα τύχει και αν βγει. Αυτόν δεν πρέπει να βρει το κράτος τρόπο να πληρώνει φόρο;
Ναι δέχομαι ότι το business model του θα καταρρεύσει (χαμηλή τιμή όλα μαύρα) αλλά είναι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δουλεύουν έτσι. Είναι δίκαιο να μην πληρώνει τίποτα και όσοι είναι στο βασικό να δίνουν περισσότερα; είναι δίκαιο αυτός να παίρνει επιδόματα και οι πραγματικά χαμηλόμισθοι να μην μπορούν;
Σε τι να διαφωνησω απο αυτα, που μια φορα στη ζωη μου πηρα ενα σοβαρο μπονους στην Ελλαδα (εκπαιδευοντας traders 5-9 το βραδυ μετα την κυρια εργασια μου) και τα μισα μου τα πηρε το ΙΚΑ κ η εφορια? Θυμαμαι τοτε πληρωνα 16,67% στο ΙΚΑ κι αλλα τοσα ο εργοδοτης. Εννοειται πως δεν διακουμαι συνταξη στην Ελλαδα οποτε ολα αυτα πηγαν χαμενα

Τα επιδοματα ειναι το κυριοτερο θεμα. Μαλλον πρεπει να δινονται μονο σε μισθωτους κ σε οσους δεχθουν ελεγχο. Αλλωστε αν εισαι αυτοαπασχολουμενος κ δεν βγαζεις ουτε οσα ο μισθωτος του βασικου, μαλλον πρεπει να αλλαξεις επαγγελμα

Status
Not open for further replies.