Κοροιδία μπροστά στα μάτια μας.

Status
Not open for further replies.
Γέλασα πολύ στο πρώτο team meeting μου στη νέα δουλειά. Έτος 2014, εγώ ακόμα φρέσκος-φρέσκος απο Ελλάδα. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: Υπερβολικά πολλές απουσίες λόγω ασθενείας, κάπου το 1/5 του δυναμικού της εταιρείας ήταν εκτός με αναρρωτική. Θερμή παράκληση απο την προϊσταμένη να λείψουμε μόνο για σοβαρό λόγο, όχι για ψιλολόγια. Μουρμουρητά και οχλαγωγία στο κοινό...Η προϊσταμένη επιμένει ότι δε μπορεί να λείπουμε ο καθένας μας απο ένα μήνα το χρόνο. Εγώ αφελώς σηκώνω το χέρι και λέω ότι μου φαίνεται παράξενο, στην προηγούμενη δουλειά μου είχα πάρει 10 μέρες αναρρωτική. "Το χρόνο; Μόνο τόσο;" με ρωτάει έκπληκτη. "Όχι, 10 μέρες συνολικά στα 13 χρόνια που δούλεψα". Κόκαλο οι Γερμανοί.
έχω 6 μέρες (δύο 3ήμερα) άδεια γιατρού στα 28,5 χρόνια στην ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ) και καμία τα προηγούμενα 8-10 χρόνια στον καθαρά ιδιωτικό τομέα..

μια φορά κατεβαίνοντας από το λφ πάτησα με το δεξί πόδι λακκούβα.. κρακ ο αστράγαλος!
πρωτοκλασάτο διάστρεμμα, ανυπόφορος πόνος...
3 μέρες οδηγούσα με το αριστερό πόδι αντί να πάω στον γιατρό.
είχαμε ήδη αυτόματα σασμάν στα λφ.. στα παλιά με τα αμπραγιάζ δεν θα μπορούσα...
 
Βλέπω ένα επαναλαβανόμενο μοτίβο σε όλες τις αναρτήσεις. Παίρνουμε κάτι που δε μας αρέσει στην Ελλάδα και το συγκρίνουμε με την καλύτερη δυνατή κατάσταση παγκοσμίως. Συγκρίνουμε π.χ. την κατάσταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα με την αντίστοιχη στις ΗΠΑ και τη βρίσκουμε τραγική, μετά συγκρίνουμε την κατάσταση των υπαλλήλων της Ελλάδας με αυτούς της Γερμανίας, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας με της Σουηδίας κλπ. Κοινός παρονομαστής όλων των συμφορουμιτών; Δεν έχουν ζήσει ποτέ στο εξωτερικό, ως εκ τούτου συγκρίνουν μια υπαρκτή Ελλάδα με ένα ιδεατό εξωτερικό.
Αν είχαν ζήσει στο εξωτερικό θα ήξεραν ότι στις ΗΠΑ μπορεί να είναι καλό το κλίμα για επιχειρηματίες, αλλά όχι για υπαλλήλους και ότι το σύστημα υγείας και παιδείας πάσχει σοβαρά-για να μην πιάσουμε τα school shootings. Στη Γερμανία είναι καλά να είσαι υπάλληλος σε μεγάλη εταιρείας, όπως αυτή που δουλεύω εγώ, αλλά ουαί κι αλλοίμονο αν τολμήσεις να ανοίξεις δική σου επιχείρηση, πρέπει να τηρείς αμέτρητους νόμους, να συμμορφώνεσαι με τις αντικρουόμενες διατάξεις άπειρων υπηρεσιών. Ξέρετε ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει ένας αλλά 2 ΑΦΜ, για διαφορετικές χρήσεις; ότι ο ΑΜΚΑ είναι τρίτος αριθμός; Ξέρετε ότι τα αρτοποιεία και τα κρεοπωλεία εδώ πέρα είναι είδος προς εξαφάνιση και ότι ουσιαστικά είναι αδύνατο να βρεις φρέσκο ψωμί από φούρναρη; Κι αν σας φαίνεται λίγο αυτό, πηγαίνετε στο Λουξεμβούργο και δοκιμάστε να αρρωστήσετε. Αν δε μπορείτε να πάτε σε γειτονική χώρα για περίθαλψη καλύτερα να μείνετε σπίτι σας και να περιμένετε να γίνετε καλά απο μόνοι σας, γιατί οι Λουξεμβούργιοι γιατροί μάλλον θα σας ξαποστείλουν πριν την ώρα σας.

Κοινώς, ξαναβλέπω για πολλοστή φορά το σύνδρομο της ψωροκώσταινας.
Σε κάποια θέματα και μάλιστα σοβαρά που αφορούν την υγεία η Σουηδία είναι πίσω από μας.
Προσωπική εμπειρία από την διαμονή μου εκεί κάποιους μήνες επί 41 χρόνια.
Καρκινοπαθής για παράδειγμα (κουνιάδος) εμπιστεύτηκε την γνώμη γιατρών που του έκλεισαν χειρουργείο μετά από 8 μήνες, ενώ στο μέρος μου οι φίλοι γιατροί μιλούσαν για έγκλημα όταν τους έδειξα τις εξετάσεις..κάτι που επιβεβαιώθηκε.
Η προληπτική ιατρική ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα είναι απίστευτα πολύπλοκη.
 
Γέλασα πολύ στο πρώτο team meeting μου στη νέα δουλειά. Έτος 2014, εγώ ακόμα φρέσκος-φρέσκος απο Ελλάδα. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: Υπερβολικά πολλές απουσίες λόγω ασθενείας, κάπου το 1/5 του δυναμικού της εταιρείας ήταν εκτός με αναρρωτική.


Εδώ ένας τύπος είχε δηλώσει 10 μέρες αναρωτική σε επόμενη ημερομηνία.
Εγώ team leader, έρχεται και μου λέει "20 του μήνα θα λείπω με αναρρωτική για 10 μέρες."
Του λέω "ραντεβού για χειρουργίο;"
"Όχι" μου λέει, "Covid"
Οπότε μου βγαίνει αυθόρμητα ένα "Ραντεβού για covid;;;"

Ναι αλλά το αποτέλεσμα μετράει δεν πα να λείπουν και 3 μήνες τον χρονο. Τι παράγουν οι Γερμανοί και τι εμείς ΟΕΟ;


Αν νομίζεις ότι επειδή οι Ελληνικές τράπεζες πληρώνουν Γερμανική εταιρία για συντήρηση των site τους και cyber security τα αναλαμβάνει Γερμανός κάνεις λάθος.
Προφανώς ισχύει και σε άλλους τομείς, απλά εγώ αναφέρω έναν για τον οποίο είμαι 1000% σίγουρος. Απλά δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα εταιριών.
Και ναι, η εταιρία για την οποία δούλευα είναι μονοπώλειο για Ευρώπη και Αμερική.
 
Οι τράπεζες που κολλάνε τώρα; Εγώ μίλησα τι παράγει η Γερμανία και τι η μπανανία.
Θα παρακαλέσω να αποφεύγουμε τη λέξη μπανανία. Η χώρα έχει όνομα. Το επόμενο τέτοιο ποστ θα φύγει.
 
Οι τράπεζες που κολλάνε τώρα; Εγώ μίλησα τι παράγει η Γερμανία και τι η μπανανία.

Αν δεν μετράει η τεχνογνωσία για το πως να στήσεις ένα site με την ασφάλεια που απαιτεί ένα τραπεζικό σύστημα την εποχή μας τότε τι μετράει;
Οι φάμπρικες της Κίνας που φτιάχνουν κουδουνίστρες;
Software αυτή τη στιγμή έχει μέχρι και ένα απλό θερμόμετρο.
 
Οι τράπεζες που κολλάνε τώρα; Εγώ μίλησα τι παράγει η Γερμανία και τι η μπανανία.
Δουλεύω σε γερμανική ασφαλιστική. Το IT support μέχρι πρόσφατα ήταν στη Ρουμανία, έχουμε ένα δεύτερο call center για ασφάλειες αυτοκινήτου στην Ισπανία - συγκεκριμένα στη Μαγιόρκα - και ανοίξαμε πρόσφατα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Οι Σαλονικιοί ειδικά δουλεύουν σα ρομποτακια.
 
  • Like
Reactions: Tzimisce
Δουλεύω σε γερμανική ασφαλιστική. Το IT support μέχρι πρόσφατα ήταν στη Ρουμανία, έχουμε ένα δεύτερο call center για ασφάλειες αυτοκινήτου στην Ισπανία - συγκεκριμένα στη Μαγιόρκα - και ανοίξαμε πρόσφατα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Οι Σαλονικιοί ειδικά δουλεύουν σα ρομποτακια.
Επίσης να επισημάνω ότι δουλεύουμε με λογισμικά του 1980, ένα τερατούργημα ονόματι ICIS που ελάχιστοι πλέον γνωρίζουν να προγραμματίσουν. Ο λόγος; το λογισμικό ασφαλιστικής πρέπει να έχει ενσωματωμένη την ασφαλιστική νομοθεσία: όταν ανοίγω ένα συμβόλαιο πρέπει να υπολογίσει τους όρους και την προθεσμία καταγγελίας, ποινή υπερημερίας για καθυστέρηση, τυχόν υπεραπόδοση αν μιλάμε για ασφάλεια ζωής, φορολογία στην υπεραπόδοση, η οποία είναι διαφορετική ανάλογα με την ημερομηνία ανοίγματος κλπ... Αυτά στη Γερμανία είναι εξαιρετικά πολύπλοκα γιατί η Γερμανία έχει την πιο περίπλοκη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου. Κάποιος executive της νομικής υπηρεσίας μας είχε πει ότι αν δεις πανευρωπαικά τη βιβλιογραφία για το Ασφαλιστικό Δίκαιο, 70% των δημοσιεύσεων (μονογραφίες, άρθρα σε νομικά περιοδικά, Πρακτικά απο Συνέδρια Νομικών κλπ) αφορούν ΜΟΝΟ το Γερμανικό Δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο που η SAP προσφέρει λογισμικό για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους ΕΚΤΟΣ απο την Ασφαλιστική...
Το αποτέλεσμα; Μένουμε σε ένα λογισμικό που δε γνωρίζει τα Enter/Escape, δουλεύει μόνο με Function Keys, F1,F2 κλπ.
 
  • Wow
Reactions: koupa
O τομέας του IT είναι αυτός με το μεγαλύτερο ποσοστό "ψηφιακών νομάδων" όπως λέμε.
Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό εργαζόμενων που δουλεύει από το σπίτι του για εταιρίες του εξωτερικού.
Σαν χώρα εξάγουμε εκατομμύρια γραμμές κώδικα και τεχνογνωσία κάθε μέρα.
Τι θα ήταν η βιομηχανία ή οποιαδήποτε επιστήμη χωρίς κώδικα;
 
Kαι εξαρταται και απο τις υποδομες Τασο.
Εαν εγω εχω να κανω τρια δρομολογια απο την μια ακρη της πολης στην αλλη
με ΦΙΣΚΑ δρομους που δεν χωρανε τοσα αυτοκινητα ..... θα αργησω.
Αποδοτικος ισως ειμαι (εαν προλαβω απαντες) αλλα εγω ο ιδιος θα μαι .... "DEAD".
Και καποια μερα θα φανει αυτο ..... ασχημα !
Συμφωνώ, αλλά οι υποδομές δεν είναι μόνο το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο. Είναι και οι υπεραστικές συγκοινωνίες και η μεταφορά εμπορευμάτων. Εδώ η Γερμανία έχει ένα εγγενές πλεονέκτημα που δε μπορεί να έχει η Ελλάδα: είναι μεγάλη, είναι πεδινή και τη διασχίζουν ποτάμια, που μάλιστα είναι ΠΛΩΤΑ. Είναι εύκολο να "απλώσεις" μια πόλη στη Γερμανία, δεν την κλείνει κανένα βουνό. Είναι εύκολο να μεταφέρεις εμπορεύματα, απλά τα ρίχνεις σε ένα ποταμόπλοιο και όταν θες να στρώσεις ράγες ή να χαράξεις Autobahn δε χρειάζεται να σκάβεις βουνά για τούνελ, απλά στρώνεις άσφαλτο. Επίσης, ολα αυτά δεν προκαλούν εμπορικό έλλειμα γιατί οι πρώτες ύλες (άνθρακας, σιδηρομετάλευμα), είναι κάτω απο το χώμα, δε χρειάζεται να τα εισάγεις.

Έτσι αναπτύσσεται βιομηχανία, δεν είναι ούτε νοοτροπία, ούτε οργάνωση, ούτε εργατικότητα - ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτά.
 
  • Like
Reactions: takisot and koupa
Off topic

Κώστα, Έλληνες σαν εσένα θα έπρεπε να μπορέσουν να γυρίσουν στη χώρα για να τη βελτιώσουν

Η αγάπη σου στη Ελλάδα κ η πίστη σου στις δυνατότητες της είναι πρόδηλη σε κάθε ποστ

Να είσαι καλά και καλά Χριστούγεννα σε εσένα κ στην οικογένεια σου
 
Είμαι από τους λίγους εδώ μέσα που έχω βιώσει στο πετσί μου πόσο ρόδινα ΔΕΝ είναι τα πράγματα ακόμα και στην υποτίθεται greatest χώρα του κόσμου. Έχω φτάσει στο αμήν πιο πολλές φορές από αυτές που μπορώ να θυμηθώ, κάποιες μάλιστα σε φάση που είχα αρχίσει ήδη κανονικά προετοιμασίες για να την κάνω. Αυτό που με σταματά κάθε φορά είναι οι συχνές επισκέψεις μου στην Ελλάδα, όπου κάθε φορά βρίσκω τον εαυτό μου να σιχτιρίζει για πράγματα αυτονόητα, που ουδεμία σχέση έχουν με φυσικό πλούτο, πρώτες ύλες, δημοσιοοικονομική κατάασταση, κλπ. Είναι απλά μικρά, καθημερινά πράγματα, που κοστίζουν μηδέν για να διορθωθούν, αλλά είναι τόσο ξένα στη νοοτροπία μας που θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε μπροστά μας για πάντα.

Πχ...
  • ο μαλακας που ανάβει τσιγάρο εκεί που δεν τον παίρνει και στη λέει κιόλας όταν του ζητήσεις ευγενικά να το σβήσει
  • το σχολείο που παραμένει επί εβδομάδες κλειστό λόγω "κατάληψης"
  • το δημόσιο σύστημα υγείας που σε υποχρεώνει να πληρώνεις 200 ευρώ την ημέρα σε αποκλειστικές γιατί το μισό νοσηλευτικό προσωπικό είναι με απόσπαση σε δουλειές γραφείου λόγω μέσου
  • το αυθαίρετο σπίτι που εμφανίζεται στη μέση του πεζοδρομίου όπως περπατάς και κανείς δεν τολμάει να το γκρεμίσει ενώ κουτουλάει πάνω του ο κόσμος εδώ και πάνω από 20 χρόνια
  • το ότι το κύριο θέμα συζήτησης σε καφέδες ακόμα κι από νέα παιδιά, ακόμα και με καλές πετυχημένες δουλειές είναι το πως θα κλέψουμε την εφορία
  • το ότι οι πόλεις είναι απολύτως απροσπέλαστες για ανθρώπους ακόμα και με μικρά κινητικά προβλήματα. Όχι επειδή δεν υπάρχει η υποδομή, αλλά επειδή αυτές οι μικρές στοιχειώδεις υποδομές υπονομεύονται παραπέρα από τους ίδιους τους δήμους ή και τους κατοίκους, φυτεύοντας αστεία δέντρα σε πεζοδρόμια μισού μέτρου, παρκάροντας πάνω στις ράμπες, βάζοντας τελάρα και κάδους, κλπ
Κάθε φορά λοιπόν έρχομαι έτοιμος να κάνω το μεγάλο βήμα, και φεύγω μη έχοντας κάνει τίποτα, γιατί φοβάμαι ότι θα το μετανιώσω πικρά, κι όλο το αναβάλω.
 
Off topic

Κώστα, Έλληνες σαν εσένα θα έπρεπε να μπορέσουν να γυρίσουν στη χώρα για να τη βελτιώσουν

Η αγάπη σου στη Ελλάδα κ η πίστη σου στις δυνατότητες της είναι πρόδηλη σε κάθε ποστ

Να είσαι καλά και καλά Χριστούγεννα σε εσένα κ στην οικογένεια σου
Ευχαριστώ πολύ, με κολακεύεις. Δυστυχώς για την επιστροφή είναι αργά. Θα επιστρέψω όταν βγω στη σύνταξη.

Καλά Χριστούγεννα, και ότι επιθυμείς.
 
Συμφωνώ, αλλά οι υποδομές δεν είναι μόνο το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο. Είναι και οι υπεραστικές συγκοινωνίες και η μεταφορά εμπορευμάτων. Εδώ η Γερμανία έχει ένα εγγενές πλεονέκτημα που δε μπορεί να έχει η Ελλάδα: είναι μεγάλη, είναι πεδινή και τη διασχίζουν ποτάμια, που μάλιστα είναι ΠΛΩΤΑ. Είναι εύκολο να "απλώσεις" μια πόλη στη Γερμανία, δεν την κλείνει κανένα βουνό. Είναι εύκολο να μεταφέρεις εμπορεύματα, απλά τα ρίχνεις σε ένα ποταμόπλοιο και όταν θες να στρώσεις ράγες ή να χαράξεις Autobahn δε χρειάζεται να σκάβεις βουνά για τούνελ, απλά στρώνεις άσφαλτο. Επίσης, ολα αυτά δεν προκαλούν εμπορικό έλλειμα γιατί οι πρώτες ύλες (άνθρακας, σιδηρομετάλευμα), είναι κάτω απο το χώμα, δε χρειάζεται να τα εισάγεις.

Έτσι αναπτύσσεται βιομηχανία, δεν είναι ούτε νοοτροπία, ούτε οργάνωση, ούτε εργατικότητα - ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτά.
Μα δεν διαφωνω σε κατι.
Απλα εφερα ΕΝΑ παραδειγμα .....
 
Οι τράπεζες που κολλάνε τώρα; Εγώ μίλησα τι παράγει η Γερμανία και τι η μπανανία.

Ακριβώς. Ή όπως λένε και οι αμερικάνοι, when money talks, b.... walks. Τα υπόλοιπα είναι για να χαϊδεύουν αυτιά. Δυστυχώς έτσι είναι ο κόσμος, αυτό μετράει μόνο.
 
Ακριβώς. Ή όπως λένε και οι αμερικάνοι, when money talks, b.... walks. Τα υπόλοιπα είναι για να χαϊδεύουν αυτιά. Δυστυχώς έτσι είναι ο κόσμος, αυτό μετράει μόνο.
Τη μακρινή δεκαετία του 60 η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ από τη Γερμανία. Ήταν τότε καλύτερα; ή χειρότερα;
 
Τη μακρινή δεκαετία του 60 η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ από τη Γερμανία. Ήταν τότε καλύτερα; ή χειρότερα;

Που θέλεις να φτάσεις τον συλλογισμό σου με την ερώτηση αυτή;

Δεν γνωρίζω, δεν είχα γεννηθεί τότε. Ρώτα τους γκασταρμπάιτερ που πήγαιναν τότε και ανέπτυξαν την Γερμανία.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης, είναι η % μεταβολή του ΑΕΠ. Σωστά?
Αν το ΑΕΠ είναι πχ 100€ και πάει στα 105, ο ρυθμός είναι 5%.
Αν το ΑΕΠ είναι 1000€ και πάει στο 1025, ο ρυθμός είναι 2.5%.
Το 2ο όμως έχει 20€ παραπάνω από το 1ο σε απόλυτα νούμερα.

Αν από 1000€ πάει στα 1050, τότε έχει τον ίδιο ρυθμό με το 1ο, 5% αλλά 45€ παραπάνω σε απόλυτο νούμερο.
Συνεπώς δύο χώρες μπορεί να έχουν το ίδιο ρυθμό ανάπτυξης αλλά να διαφέρουν στο απόλυτο ποσό του νομίσμοτος
 
Last edited:
  • Like
Reactions: opsim
Που θέλεις να φτάσεις τον συλλογισμό σου με την ερώτηση αυτή;

Δεν γνωρίζω, δεν είχα γεννηθεί τότε. Ρώτα τους γκασταρμπάιτερ που πήγαιναν τότε και ανέπτυξαν την Γερμανία.
Θέλω να πω ότι η Ελλάδα δεν ήταν πάντα τελευταία στην οικονομική ανάπτυξη, μάλιστα τη δεκαετία του 60 ήταν δεύτερη στο δυτικό κόσμο μετά την Ιαπωνία.

Υ.Γ. Πρόσεξε λίγο τον τόνο των ποστ σου, σε βλέπω λίγο εριστικό. Flames δε θα γίνουν ανεκτά εδώ.
 
Μια και αναφέρθηκε η δεκαετία του '60, ένα καλό παράδειγμα είναι η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» όπως λένε τον τουρισμό.

Είναι πως διαχειρίζεσαι το χρήμα, όχι πως αναπτύσσεσαι. Τη δεκαετία του '60 λοιπόν το Ελληνικό κράτος είχε δημιουργήσει ξενοδοχεία (θυμάστε τα Xenia) οι μεταφορές των τουριστών γίνονταν από την Ολυμπιακή και γενικώς το σύστημα τότε γυρνούσε τα χρήματα σε ελληνικές τσέπες, με αποτέλεσμα να γυρνάει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελληνική οικονομία.

Σήμερα αυτά δεν υπάρχουν, υπάρχουν πακέτα για όλα αυτά - δηλαδή τη διαμονή και την μεταφορά, ακόμα και το τι θα σερβίρεται στα ξενοδοχεία που και αυτά είναι μέρος του πακέτου - που διαχειρίζεται η TUI, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει σε Γερμανικές τσέπες (ή αν ήταν άλλη εταιρία από άλλη χώρα, θα λέγαμε για εκείνες τις τσέπες).

Κάπως έτσι λοιπόν ο τουρίστας θα αφήσει π.χ. 1000 ευρώ στο πακέτο διακοπών που θα πάνε εκτός της Ελληνικής οικονομίας και κανα 50ντάρικο στην ταβέρνα, άντε και κανα 5ευρω για σουβενίρ.
Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να έχει μακρύ μέλλον.

Όμως ούτε τα παραπάνω αποτελούν δικαιολογία. Είναι επιλογή, δεν ήταν η κακιά στιγμή.
 
  • Like
Reactions: donk
Status
Not open for further replies.