Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Εχεις δαπανησει αξιοσεβαστο bandwidth για το ΤΙ ... ΔΕΝ μπορει να ισχυει.
Δαπανησε εστω και 100 bytes ... για το ΤΙ ... ενδεχεται να ισχυει (αλλα δεν αποδεικνυεται, ακομη).

Το νήμα λέγεται "Κοσμολογία και Κβαντομηχανική".

Υπάρχει λόγος που αυτά τα δύο θέματα δεν διδάσκονται στο νηπιαγωγείο. (Μιλάω όσο πιο ευγενικά μπορώ! -bye- )

Πάρτο αλλιώς μάστορα!

Αν νομίζεις ότι στη συζήτηση συμμετέχουν νήπια να μας πεις ποια είναι αυτά.

Πάντως εγώ σε διαβεβαιώ ότι κανείς μας δεν μετέχει προκειμένου να εξυπηρετήσουμε εξυπναδικισμούς ή ψυχολογικές ανάγκες άλλων.
Ούτε καν τις δικές σου.

Προσπάθησε να εκφράζεσαι με σαφήνεια να ρωτάς συγκεκριμένα και μην καμώνεσαι τον νηπιαγωγό γιατι μόνο νηπιανάγωγη είναι η στάση σου.

Last edited:
Με κάλυψες 100%

Υ.Γ Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό με μαθηματικά?? Τα μαθηματικά (και γενικά το σύνολο των επιστημών)είναι επινόηση του ανθρώπου προκειμένου να περιγράψει την ίδια φύση. Καλύτερα δεν γινόταν να το πεις...

Σε ευχαριστώ πολύ.

Έχω τελειώσει πολυτεχνείο, ένα από τα μεταπτυχιακά μου ήταν στα μαθηματικά. Το διδακτορικό μου αφορούσε και αυτό προσομοιώσεις και υπολογιστικά συστήματα σε μεγάλο μέρος.

Last edited:
διαβασα πριν κανα μηνα ενα πολυ καλο αρθρο στο ''περισκοπιο της επιστημης'',δεν θυμαμαι το ονομα του κειμενογραφου,για τον αν τα μαθηματικα ειναι εφευρεση ή ανακαλυψη.
Παραθετει και τις δυο εκδοχες,δηλαδη τα μαθηματικα μπορει να υπαρχουν στο Συμπαν και να το περιγραφουν με ακριβεια και απλα ο ανθρωπος τα ανακαλυψε και συνεχιζει να τα ανακαλυπτει εις βαθος,αλλα μπορει και να ειναι απλα ενα εργαλειο που εφηυρε ο ανθρωπος,για να μπορεσει να περιγραψει το Συμπαν.
Το συμπερασμα στο οποιο καταληγει ο συγγραφεας και στο οποιο τεινω και γω να συμφωνησω,ειναι οτι και τα δυο ισχυουν καπου στη μεση.
Τα μαθηματικα ειναι μια Συμπαντικη γλωσσα,που καποιος την μιλαει ετσι,καποιος καπως αλλιως,αναλογα οπως και οι γλωσσες που εχουμε στον πλανητη μας,υπαρχουν χιλιαδες,αλλα η ουσια ειναι ιδια,μαθαινοντας μια ξενη γλωσσα μπορεις να συνεννοηθεις σχεδον πληρως με αυτους που την κατεχουν ως μητρικη και οχι μονο.
Βεβαια το συμπερασμα το περιγραφω με δικα μου λογια και παραδειγματα,αλλα αυτη ειναι η ουσια του κειμενου.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Έχω τελειώσει πολυτεχνείο, ένα από τα μεταπτυχιακά μου ήταν στα μαθηματικά. Το διδακτορικό μου αφορούσε και αυτό προσομοιώσεις και υπολογιστικά συστήματα σε μεγάλο μέρος.

Και γω μηχανικός είμαι άλλα με πατέρα φυσικό έχω ακούσει πολλά γύρω από τέτοια θέματα από μικρός. Πολλοί μπερδέυουν την έννοια ανακάλυψη και επινόηση ακόμα και αν έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό...

Τα ενδεχόμενα είναι τρία (σύμφωνα με τους μαθηματικούς και την μαθηματική φιλοσοφία)

1. Πλατωνισμός/Πλατωνικοί.

Οι αριθμοί υπάρχουν. Είναι αντικείμενα αφηρημένα/ιδεατά. Υπάρχουν στο δικό τους σύμπαν -έξω από τον χώρο και το χρόνο- δεν έχουν αλληλεπίδραση με τον φυσικό κόσμο και εμείς απλά τα ανακαλύπτουμε. Το δυνατό σημείο αυτής της θεώρησης είναι ότι μόνο έτσι μπορείς να αποδώσεις όρους όπως "αλήθεια" και "σωστό" στους αριθμούς και τα μαθηματικά (γιατί είναι πραγματικά αντικείμενα). Τα μαθηματικά λοιπόν είναι πάντα σωστά γιατί αναφέρονται ΜΟΝΟ σε σχέσεις μεταξύ αυτών των αντικειμένων (τα οποία θυμίζω ΔΕΝ αλληλεπιδρούν με το δικό μας σύμπαν.

2. Νομιναλισμός.

Οι αριθμοί δεν υπάρχουν αλλά είναι παρά ονομασία/αντιστοίχιση που αφορούν άλλα αντικείμενα που υπάρχουν στο σύμπαν: πχ δύο πορτοκάλια. Υπάρχουν τα πορτοκάλια δεν υπάρχει το δύο. ΤΟ δύο είναι η ονομασία που δίνουμε για το πλήθος τους σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτή η θεώρηση παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα με κάποια είδη αριθμών πχ η -1 ποιο αντικείμενο αφορά? ή για παράδειγμα, αριθμοί με άπειρα ψηφία (π) σε ποιο αντικείμενο αναφέρονται ?

3. Fictionalism (μου διαφεύγει ο Ελληνικός όρος)

Ο μαθηματικός λόγος είναι χρήσιμος αλλά συστηματικά εσφαλμένος. Οι αριθμοί δεν υπάρχουν, είναι απλά μια χρήσιμη εφεύρεση, μια (περισσότερο ή λιγότερο) επιτυχής προσομοίωση για να καταλάβουμε τον κόσμο. Άρα τα μαθηματικά ΔΕΝ είναι αληθή γιατί αν ήτανε αληθή τότε θα έπρεπε να ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα αντικείμενα που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν οι Πλατωνικοί.

Αυτά πολύ επιγραμματικά.

Και γω μηχανικός είμαι άλλα με πατέρα φυσικό έχω ακούσει πολλά γύρω από τέτοια θέματα από μικρός. Πολλοί μπερδέυουν την έννοια ανακάλυψη και επινόηση ακόμα και αν έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό...

Γεια σου συνάδερφε! :ernaehrung004:

Το βρίσκω πολύ θεμιτό φίλε μου να μπερδεύονται οι πάντες με τέτοια ζητήματα. Θεμιτό, κατανοητό και εξαιρετικά χρήσιμο στην επιστήμη αφού έτσι μπορεί να προκύψουν και νέες προτάσεις.
Το να κομπάζει όμως κάποιος, έχει δεν έχει κατανοήσει κάτι, (πολύ περισσότερο αν δεν έχει) για τέτοια ζητήματα το θεωρώ ανεπίτρεπτο.

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

διαβασα πριν κανα μηνα ενα πολυ καλο αρθρο στο ''περισκοπιο της επιστημης'',δεν θυμαμαι το ονομα του κειμενογραφου,για τον αν τα μαθηματικα ειναι εφευρεση ή ανακαλυψη.
Παραθετει και τις δυο εκδοχες,δηλαδη τα μαθηματικα μπορει να υπαρχουν στο Συμπαν και να το περιγραφουν με ακριβεια και απλα ο ανθρωπος τα ανακαλυψε και συνεχιζει να τα ανακαλυπτει εις βαθος,αλλα μπορει και να ειναι απλα ενα εργαλειο που εφηυρε ο ανθρωπος,για να μπορεσει να περιγραψει το Συμπαν.
Το συμπερασμα στο οποιο καταληγει ο συγγραφεας και στο οποιο τεινω και γω να συμφωνησω,ειναι οτι και τα δυο ισχυουν καπου στη μεση.
Τα μαθηματικα ειναι μια Συμπαντικη γλωσσα,που καποιος την μιλαει ετσι,καποιος καπως αλλιως,αναλογα οπως και οι γλωσσες που εχουμε στον πλανητη μας,υπαρχουν χιλιαδες,αλλα η ουσια ειναι ιδια,μαθαινοντας μια ξενη γλωσσα μπορεις να συνεννοηθεις σχεδον πληρως με αυτους που την κατεχουν ως μητρικη και οχι μονο.
Βεβαια το συμπερασμα το περιγραφω με δικα μου λογια και παραδειγματα,αλλα αυτη ειναι η ουσια του κειμενου.

Μπαρούφες λέει. Συνήθως τέτοιες απόψεις διακινούνται από κάτι υπερχριστιανούς που δεν έχουν σχέση με τις θετικές επιστήμες και νομίζουν ότι οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις εξισώσεις του δημιουργήθηκαν από τον θεό. Ότι να ναι δηλαδή...

Υ.Γ Για να σου δώσω να καταλάβεις, στον πατέρα μου που είναι φυσικός και άθεος, του έλεγε ένας θεολόγος αν οι επιστήμες είναι ανακάλυψη ή επινόηση και καλά για να του την πει. Βέβαια έπαιρνε την πληρωμένη απάντηση και ερχόταν στα ίσα του..

Μπαρούφες λέει. Συνήθως τέτοιες απόψεις διακινούνται από κάτι υπερχριστιανούς που δεν έχουν σχέση με τις θετικές επιστήμες και νομίζουν ότι οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις εξισώσεις του δημιουργήθηκαν από τον θεό. Ότι να ναι δηλαδή...

Υ.Γ Για να σου δώσω να καταλάβεις, στον πατέρα μου που είναι φυσικός και άθεος, του έλεγε ένας θεολόγος αν οι επιστήμες είναι ανακάλυψη ή επινόηση και καλά για να του την πει. Βέβαια έπαιρνε την πληρωμένη απάντηση και ερχόταν στα ίσα του..

Το κακό δεν είναι να ισχυρίζεται κάποιος ότι τα μαθηματικά υπάρχουν. Εγώ είμαι Πλατωνιστής και σε αυτό.
Το κακό είναι ότι δεν κατανοούν ότι όταν κάποιος λέει "τα μαθηματικά υπάρχουν" εννοεί ότι αυτά υπάρχουν ΕΞΩ από το σύμπαν.
ΔΕΝ υπάρχουν λοιπόν στο χωροχρόνο, δεν έχουν φυσική υπόσταση ακόμα και για τους Πλατωνιστές.
Το τι μπέρδεμα πέφτει φίλε πάνω σε αυτό... είναι απίστευτο!
Όπως απίστευτο είναι ότι τους διαφεύγει πως η θρησκεία με την επιστήμη ΔΕΝ συναντώνται.
ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ένα για να χτυπηθεί το άλλο. ΔΕΝ αναφέρονται ούτε αφορούν το ίδιο θέμα.
ΔΕΝ γίνεται κανείς να αποδείξει ούτε την μια θέση, ούτε την άλλη αν μιλάμε για την ύπαρξη του μεταφυσικού.

Το κακό δεν είναι να ισχυρίζεται κάποιος ότι τα μαθηματικά υπάρχουν. Εγώ είμαι Πλατωνιστής και σε αυτό.
Το κακό είναι ότι δεν κατανοούν ότι όταν κάποιος λέει "τα μαθηματικά υπάρχουν" εννοεί ότι αυτά υπάρχουν ΕΞΩ από το σύμπαν.
ΔΕΝ υπάρχουν λοιπόν στο χωροχρόνο, δεν έχουν φυσική υπόσταση ακόμα και για τους Πλατωνιστές.
Το τι μπέρδεμα πέφτει φίλε πάνω σε αυτό... είναι απίστευτο!
Κατ'εμέ τα μαθηματικά είναι τρόπος ερμηνείας, η ταχύτητα του φωτός ας πούμε, βάση των όσων ξέρουμε έως τώρα, αποτελέι κοσμικό όριο ταχύτητας, η έκφραση αυτού μέσω των μαθηματικών και των αριθμών απλά μας βοηθά να το καταλάβουμε, κοινώς το φως κάτω απο τις ίδιες συνθήκες θα τρέχει στον γαλαξία μας και στον NGC 6872 με την ίδια ταχύτητα το πως θα το αποδείξεις η σε τι μονάδες θα εκφράσεις αυτήν την ταχύτητα δεν την επηρεάζει σε τίποτα.

Όπως απίστευτο είναι ότι τους διαφεύγει πως η θρησκεία με την επιστήμη ΔΕΝ συναντώνται.
ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ένα για να χτυπηθεί το άλλο. ΔΕΝ αναφέρονται ούτε αφορούν το ίδιο θέμα.
ΔΕΝ γίνεται κανείς να αποδείξει ούτε την μια θέση, ούτε την άλλη αν μιλάμε για την ύπαρξη του μεταφυσικού.
Εδω διαφώνώ και συναντώνται και αφορούν το ίδιο θέμα -εν τέλει- και μπορεί η επιστήμη να χτυπήσει την θρησκεία, το κάνει άλλωστε αιώνες τώρα.
Όταν εμπλέκεται το μεταφυσικό η συζήτηση πάει αλλού η επιστήμη δίνει την θέση της στην φιλοσοφία.

Το μπερδεμα ειναι οτι ανακαλύπτουμε πράγματα και προσπάθούμε να εφεύρουμε τρόπους για να τα ερμηνεύσουμε.:smash:

Κατ'εμέ τα μαθηματικά είναι τρόπος ερμηνείας, η ταχύτητα του φωτός ας πούμε, βάση των όσων ξέρουμε έως τώρα, αποτελέι κοσμικό όριο ταχύτητας, η έκφραση αυτού μέσω των μαθηματικών και των αριθμών απλά μας βοηθά να το καταλάβουμε, κοινώς το φως κάτω απο τις ίδιες συνθήκες θα τρέχει στον γαλαξία μας και στον NGC 6872 με την ίδια ταχύτητα το πως θα το αποδείξεις η σε τι μονάδες θα εκφράσεις αυτήν την ταχύτητα δεν την επηρεάζει σε τίποτα.

Πολύ σωστά! Εξάλλου τα μαθηματικά δεν είναι παρά σχεσιακή λειτουργία μεταξύ αριθμών.
Το ζήτημα τίθεται μόνο με τους αριθμούς (το είναι τους δηλαδή) και όχι με τις σχέσεις τους.

Εδω διαφώνώ και συναντώνται και αφορούν το ίδιο θέμα -εν τέλει- και μπορεί η επιστήμη να χτυπήσει την θρησκεία, το κάνει άλλωστε αιώνες τώρα.
Όταν εμπλέκεται το μεταφυσικό η συζήτηση πάει αλλού η επιστήμη δίνει την θέση της στην φιλοσοφία.

Σέβομαι απόλυτα την διαφωνία σου αλλά αν ψάξεις βαθύτερα θα δεις ότι το "χτύπημα" μεταξύ των δύο δεν είναι παρά μια επίφαση άλλων πραγμάτων και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Κατά καιρούς αυτοί που υποτίθεται "υπηρετούν" ή πρεσβεύουν κάτι από τα δύο, επιλέγουν να καμώνονται κάτι τέτοιο είτε από ανοησία/άγνοια είτε γιατί παλεύουν για νομή δύναμης και εξουσίας.
Αυτή η "πάλη" δεν αφορά στην πραγματικότητα ούτε την μεταφυσική/πνεύμα, ούτε την επιστήμη.

Δεν αναφέρομαι στη έννοια θρησκεία (που είναι κάτι στενότερο) σκόπιμα.
Την ύπαρξη ή όχι του πνεύματος δεν την εξετάζει η επιστήμη πουθενά. Ούτε τα εργαλεία έχει, ούτε αντικείμενό της είναι (εξ ορισμού).

Εξάλλου είναι αδύνατη η απόδειξη της μιας ή άλλης θέσης.

Eγω που ειμαι ολιγον μπουτζοβλαχακι ..... να ρωτησω κατι .....

ΑΝ κατι λειτουργει σαν ολοτητα ΓΙΑΤΙ να χρησιμοποιει αριθμους ?
Τους χρειαζεται τους αριθμους ?

Eγω που ειμαι ολιγον μπουτζοβλαχακι ..... να ρωτησω κατι .....

ΑΝ κατι λειτουργει σαν ολοτητα ΓΙΑΤΙ να χρησιμοποιει αριθμους ?
Τους χρειαζεται τους αριθμους ?

5508 π.Χ. Δημιουργία του κόσμου
http://www.jerusalem-patriarchate.info/gr/xronologia.htm
Οι αριθμοί χρειάζονται πάντα, ακόμα και στη θρησκεία :p

Γραφονται τετοια πραγματα ? ..... ελεος ...... νομιζα οτι ειχαν μπει στο χρονοντουλαπο !!!!

(ο Σμιλοδοντας ειναι ... ΠΡΟ Big Bang εποχης :laugh: .... αναρχο πλασμα, εκτος χωροχρονου)