Θα το απλοποιήσω για λόγους οικονομίας χρόνου.
Τα πάντα είναι κυματομορφή που υπόκειται στην απροσδιοριστία. Είναι σε μια μη-κατάσταση (sharp -value) μέχρι να γίνει η παρατήρηση.
Η παρατήρηση γίνεται γιατί υπάρχει συνείδηση. Κάποιος παρατηρητής λοιπόν παρεμβαίνει με την συνείδησή του και τα πράγματα παίρνουν την κατάστασή τους (το sharp value).
Aυτό συνδέει την ύπαρξη της.... ύπαρξης (του σύμπαντος δηλαδή) με την συνείδηση που απαιτείται.
Η συνείδηση όμως -που οι φυσικοί τρομάζουν να πούνε ότι δεν είναι φυσικό μέγεθος- πως επιδρά πάνω στο παρατηρούμενο? Με ηλεκτρομαγνητισμό? Όχι.
Με βαρυτικό πεδίο? όχι! Με κάποια από τις άλλες φυσικές δυνάμεις? όχι.
Πως στα σκατά λοιπόν? Βάλε μια τελεία εδώ.
Στο Princeton ασχολούμενοι ακριβώς με αυτό το θέμα συνείδηση---επίδραση στον φυσικό κόσμο, κάνανε πειράματα να δούνε τι στην ευχή γίνεται με αυτή την "συνείδηση" και πως μπορούν να αρχίσουν να έχουν μετρήσιμα δεδομένα. Οργανώσανε λοιπόν πειράματα φυσικοί σε συνεργασία με νευρολόγους και ψυχιάτρους.
Ένα από αυτά τα πειράματα αφορούσε το παλιό: ότι πολλοί άνθρωποι όταν τους κοιτάει κάποιος (ακόμη και αν δεν τον έχουν δει με τα μάτια τους) υποσυνείδητα αισθάνονται κάτι, γυρνάνε και όντως βλέπουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί.
Αυτό ήταν ένα από τα απλούστερα πειράματα από τα οποία προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα.
Βάζανε έναν φοιτητή να κάθεται σε μια καρέκλα. Από πίσω του έναν από την ομάδα που έκανε το πείραμα. Ο φοιτητής σε τακτά διαστήματα έπρεπε να αναφέρει αν αυτός που ήταν πίσω του τον κοιτούσε ή όχι (όταν δεν τον κοιτούσε, έριχνε το βλέμμα του σε ένα βιβλίο).
Το πείραμα έγινε σε χιλιάδες ανθρώπους. Και είναι προφανές ότι ήταν και "μολυσμένο" γιατί το αντικείμενο (ο άνθρωπος) του πειράματος δεν ήταν σε "αμέριμνη" κατάσταση αλλά γνώριζε ότι έπρεπε να απαντήσει και ότι αποτελούσε κομμάτι του πειράματος.
Σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν τα αποτελέσματα έπρεπε να είναι σχεδόν τέλεια random ήτοι 50% επιτυχία και 50% αποτυχία (το γεγονός της "μόλυνσης" και μόνο το εξασφάλιζε αυτό)
Όμως προέκυψε σημαντικότατη στατιστική ανωμαλία: το 53% των απαντήσεων ήταν σωστό.
Το 3% σε τέτοιες συνθήκες είναι τεράστια απόκλιση. Αποδέχθηκαν λοιπόν ότι αυτό είναι όντως ένα φυσικό φαινόμενο (το 3% έδινε αρκετή απόδειξη).
Όλο λοιπόν το πείραμα έδειξε ότι μεταδόθηκε πληροφορία μόνο μέσω συνείδησης.
ΠΩΣ στην ευχή όμως? Πως αυτός που παρακολουθούσε, ενόχλησε τη συνείδηση του άλλου τόσο πολύ ώστε να καταλάβει ο δεύτερος πως κάποιος τον κοιτάει?
Με ποια είδους ενέργεια? και τι ακριβώς ενόχλησε?
Εδώ είναι που μπαίνει ο αιθέρας.
Η ενόχληση του παρατηρούμενου προφανώς οφείλεται στο ότι διαταράχθηκε κάτι που η συνείδησή του αντιλαμβάνεται ότι μεταβλήθηκε.
Τι είναι αυτό? που δεν μπορούμε να μετρήσουμε με τα κλασικά -μέχρι στιγμής- εργαλεία και μονάδες μέτρησης της φυσικής?
Ναι το κατάλαβες: ο αιθέρας.
Ακριβώς αυτό που από χιλιετίες λέγανε "άλλοι" (οι φιλόσοφοι) ότι λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.
Για αυτό σου λέω και εγώ και ο Νίκος: επικίνδυνα πράγματα, αιρετικά που λέγονται ψιθυριστά στις σκιές των διαδρόμων μεγάλων πανεπιστημίων στη Δύση.